四川省遂宁市射洪中学2025届高三二模 英语试卷(含解析)

2025届四川省遂宁市射洪中学高三二模英语试题
一、阅读理解(本大题共5小题)
Celebrate MuseumSelfie Day on January 15!
MuseumSelfie Day is the perfect blend of art, culture, history — and selfies! Mark your calendars now for January 15.
Mar Dixon, a leader in social media and the cultural sector, created MuseumSelfie Day in 2014 as part of her quest (追寻) to make museums fun for everyone — thus changing the image of museums from boring institutions, to places that anyone can enjoy.
This simple concept — taking a fun selfie in a museum — has become a global movement, with people, museums, news outlets, and organizations from around the world getting in on the action.
Visitors and staff at museums still participate each year by sharing their MuseumSelfie photos on social platforms. From ancient artifacts to modern masterpieces, every museum offers a unique opportunity for a selfie moment.
How to participate in MuseumSelfie Day
● Visit a Museum: Head to any museum, gallery, or cultural institution.
● Find a Feature You Love: Choose an exhibit or piece that inspires you.
●Take a Selfie: Snap a picture with the exhibit or feature in the background.
● Post Your Photo: Share it on X, Bluesky, Instagram, or Facebook using #MuseumSelfieDay or #MuseumSelfie. Don’t forget to tag the museum and add a caption describing the exhibit or your experience!
● Get Creative: Use filters (滤镜), props, or poses to make your post stand out. Have fun with it!
Join the movement this January and help keep Mar Dixon’s vision alive by celebrating museums as vibrant, welcoming spaces for everyone.
1.Why did Mar Dixon launch MuseumSelfie Day
A.To promote modern art. B.To encourage social media use.
C.To make museums enjoyable for all. D.To boost the sales of museum tickets.
2.What are participants recommended to do on MuseumSelfie Day
A.Share an unedited photo. B.Visit an assigned museum.
C.Post on a museum’s website. D.Take a selfie with an exhibit.
3.Who might benefit most from reading this text
A.Collectors seeking rare museum pieces.
B.Artists pursuing photography techniques.
C.Researchers studying culture and history.
D.Individuals looking for fun cultural events.
Gilbert White made extensive observations of the natural world in the 1770s. Rather than study dead specimens, as many “naturalists” before him, White observed plants and animals in their natural settings, making him one of the early ecologists in Britain.
Because of the time at which he lived, he was not fully aware of certain phenomena such as bird migration, although he suspected such things occurred. Through his writing, many biologists were given an insight into the perception of the natural world before technological advancements.
As a keen observer of birds, he distinguished between different species based on their songs, without using telescopes. White’s observations included seasonal data, such as bud-burst and flowering of common plants, which he recorded in The Natural History and Antiquities of Selborne — a collection of letters to two great scientists of the time.
This book has had more than 200 editions and is reputed to be — after the Bible, the works of Shakespeare and Pilgrim’s Progress — the fourth most published book in the English Language. It was published in 1789 and since then has never been out of print. The book contains 110 letters spanning 20 years.
In a letter, dated May 20, 1777, White discussed earthworms, stating: “Earthworms, though in appearance a small and insignificant link in the chain of nature, yet if lost, would trigger major ecological imbalance.” He also highlighted their role as promoters of vegetation, noting their activities like making holes in the soil, creating pathways, and producing beneficial waste through wormcasts (蚯蚓粪).
It is quite remarkable that here, from writings of nearly 250 years ago, White refers to many activities of earthworms that we, as scientists and gardeners, now take for granted and continue to investigate in greater detail.
4.What made Gilbert White different from previous naturalists
A.His approach to studying nature. B.His choice of observational tools.
C.His attitude to preserving species. D.His focus on controlled environments.
5.Why are the Bible and the works of Shakespeare mentioned in paragraph 4
A.To compare their historical significance.
B.To suggest their influence on White’s book.
C.To highlight the popularity of White’s book.
D.To illustrate the connections between classics.
6.What role do earthworms play in nature, according to Gilbert White
A.They improve soil health. B.They control insect populations.
C.They’re too small to impact plants. D.They’re insignificant to ecosystems.
7.What can we infer from the last paragraph
A.White could have investigated in greater detail.
B.White’s work is great enough to be referenced.
C.White linked his observations to practical uses.
D.White’s insights are still new to scientists now.
The sequel (续编) to the block extraordinary Chinese animation film, Ne Zha, was released on Chinese New Year’s day, that is, Jan 29.
Like many other Chinese movies, Ne Zha 2 is also based on a Chinese mythological figure — protective deity (神) Ne Zha. The film’s script is based on a popular 17th century Chinese novel, the Investiture of the Gods, which is one of the first major literary works to feature “deities” and “demons” in Taoism and Buddhism.
How come films based on Chinese mythology have become massive hits at the box office Ne Zha 2symbolizes rebellion. The image of Ne Zha has been modified from the traditional tragic hero “returning to his father” to a modern rebel who “changes his destiny against God’s will”, which is in line with the spiritual aspirations of today’s youths and their determination to fight against labeling and pursue their goals. This kind of modification breaks the character’s “sacredness” myth, enabling it to resonate with the audience.
The film is a fusion of cultural symbols. It combines punk style, modern colloquialism (俗话), names and other elements such as the “Sichuan-style Mandarin” accent of Master Taiyi who is the tutor of Ne Zha. This practice grafts traditional cultural symbols with popular culture, making the film appealing to the audience. At the same time, it fosters a unique cultural identity.
Ne Zha 2 is a great innovation in visual aesthetics (美感). The movie drives Gen Next Internet of things with 5G and smart technology, with fascinatingly innovative art direction, especially the misty landscape, which enhances the experience of going to the theater. That Ne Zha has been created with utmost care is evident from the fact that the character on the screen maintains its oriental aesthetic mood. Indeed, Ne Zha could become a new cultural brand of China.
The film also illustrates changing family ethics. By transforming NeZha’s parents, Mr and Mrs Li Jing, from traditional, strict parents to loving father and mother who “go against God’s will to protect their son”, the filmmaker reconstructs Chinese family relationships, echoing the younger generation’s pursuit of “family roots” and building a cross-generational emotional connection.
The film demonstrates the technological heroism of Chinese animators, reflecting Chinese film makers’ cultural confidence. Furthermore, the production team has increased the character count threefold from the prequel (前篇), an accomplishment that seems to have impressed audiences. The number of special effects shots in Ne Zha 2 alone surpasses the total number of shots in Ne Zha 1, giving audiences a visually spectacular experience. This reflects a commitment to create a more immersive and awe-inspiring cinematic journey.
8.What is the main theme of the movie “Ne Zha 2 Demon Child Conquers the Sea”
A.A courageous tragic hero returning to his father.
B.A contemporary rebel who does not submit to his given fate.
C.A story about a deity who follows traditional values.
D.A tale of a hero who adheres to societal norms.
9.What can we infer from paragraph 4
A.The film adopts classical Chinese literature exclusively.
B.Modern cultural references are neglected in the film.
C.Traditional mythological elements are solely focused on.
D.The film gives full play to different elements like present-day dialects.
10.What technological advancement is employed in “Ne Zha 2”
A.The use of 2D animation techniques.
B.The reliance on traditional hand-drawn animation.
C.The blend of 5G and smart technology.
D.The adoption of Chinese martial arts.
11.How does the film illustrate the concept of family relationships
A.By portraying Ne Zha’s parents as strict and traditional figures.
B.By ignoring the role of family in Ne Zha’s lifetime.
C.By representing Ne Zha’s parents as affectionate and protective characters.
D.By unfolding Ne Zha as an orphan with no family ties.
“There are between 10 and 50 billion potentially habitable worlds in our galaxy”, says Bill Diamond. He is the chief executive of the US based research organization Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence). “Seti is looking for science and technology beyond the solar system as the evidence of life and intelligence, and that’s by and large a needle in a haystack problem,” Mr Diamond says. “We’re looking for something that is likely exceedingly rare and may be very difficult to find and extract from the background phenomena that you’re observing at the same time.”
But the ability of AI to both handle massive datasets and to spot anomalies (异常现象) is transforming the hunt for alien intelligence. Mr Diamond points to AI enabling the search for new types of radio signals from aliens. Traditionally, Seti has looked for narrowband (窄频的) signals like those used by humans. “But there was always the question, ‘What if there’s an alien advanced technology that is using wideband radio ’ And if that’s the case, our traditional methods wouldn’t work; it would look like a bunch of noise on the screen.” However, Mr Diamond says that the ability of AI to handle massive amounts of data means it’s possible to take millions of “snapshots” of the snowy audio picture over time, and to start to look for patterns.
Researcher Peter Ma developed an AI system to examine telescope data and distinguish between possible alien signals and interference. His team simulated both types of noise and trained the AI to identify them. Mr Ma says that an alien signal can, for example, only appear when we point our telescopes at it and disappear when we point away. The project has already identified eight potential alien signals that went undetected by traditional analysis. However, Mr Ma believes that as the observations haven’t yet been repeated, they are probably false positives.
It’s early days, and any promising results generated by AI need to be confirmed by other observations, or by physics-based models, before they can be shouted from the rooftops. But as more and more data are collected and analyzed, the chances of detecting alien life — if it exits — are increasing all the time.
12.What does Mr Diamond stress in Paragraph 1
A.The ambition to explore the solar system. B.The challenge of spotting aliens.
C.The existence of alien intelligence. D.The capability of artificial intelligence.
13.What does Mr Diamond want to prove by mentioning “wideband radio” in Paragraph 2
A.The high IQ of aliens. B.The deafening narrowband signal sources.
C.The potential for the application of AI. D.The occurrence of new patterns.
14.What will Mr Ma depend on to judge his discovery
A.The repetitive signals. B.The identified data.
C.The simulated noise. D.The conventional analysis.
15.What does the underlined sentence in the last paragraph mean
A.Before they can be imitated by physiclsts. B.Before they can be talked about privately.
C.Before they can be confirmed under observation. D.Before they can be made public.
Sometimes, determining which projects you should devote your time and energy to first takes energy you don’t have to spare. 16 , you still need to figure out how to prioritize them. Try the3-3-3 method.
This technique comes from Oliver Burkeman, author of Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals. 17 . First, devote three hours to deep work on your most important project. Next, complete three other urgent tasks that don’t require three hours of focus. Finally, do three “maintenance” tasks, like cleaning, answering emails, or scheduling other work.
18 . Jumping into it first means you’ll be fresh, focused, and more likely to be able to focus on a task without getting distracted. Keep those three hours free of emails, texts, chit-chat, or other smaller duties, to the best of your ability.
Deep work produces major productivity, so you’ ll get a lot accomplished if you commit to it, but you can’t stay in that mindset forever. You'll wear yourself out after about three hours. 19 .
Finally, your maintenance tasks give you a chance to get things done while giving your brain a rest. This technique is similar to “eating the frog”, or doing your hardest task first thing. 20 , or you can use it to put finishing touches on whatever you were working on during those three hours of intense focus.
You can use this technique to management tasks of varying urgency levels. Just be sure to stick with the process, starting with the big lift and finishing off with the little jobs that keep it all flowing.
A.So go to three other smaller tasks to stay productive
B.But even when you know what tasks need to be done
C.He advocates planning each workday around a 3-3-3 model
D.Even if you pay attention to how many resources you will need
E.He’ll feel the same sense of relief when moving onto lesser tasks
F.Use your maintenance time to prepare for the following day’s work
G.What distinguishes this method from others is the first three hours’ deep work
二、完形填空(本大题共1小题)
No one is willing to fall ill, especially in a foreign country alone. 21 , such was exactly what happened to me.
A few months ago, while I was engaged in a volunteering project in Mwanza, Tanzania, something 22 happened — I fell ill. Despite my 23 to take medicines and avoid unboiled water, I was hit hard. I was 24 to a clinic with a high fever and severe body pain. Alone and terrified, I even thought, at a certain moment, that it was the 25 .
26 a battery of tests, I received a diagnosis (诊断) of serious malaria. The doctor gave me injections and tablets, 27 I wouldn't have to be admitted to the hospital. I 28 taking the tablets, and desperately thinking “keep these down, keep these down!”, but nothing worked and I had to be 29 .
Tears coursed down my cheeks. I was 30 with fear. Then, a kind nurse 31 . She remained by my side for a full eight hours even after her shift 32 , gently holding my hand. Her presence was really a great 33 . Had it not been for her, I can't imagine how I could have 34 that night. The medicines gradually took effect and soon I was released.
I never learned her name, yet the nurse has left a deep mark. It serves as a reminder that in the darkest times, a simple act of kindness can make a difference, crossing 35 and bringing warmth to strangers in need.
21.A.Regrettably B.Constantly C.Originally D.Consequently
22.A.awkward B.strange C.unrecorded D.undesired
23.A.failure B.opportunity C.ambition D.effort
24.A.recommended B.rushed C.assigned D.returned
25.A.choice B.wisdom C.end D.truth
26.A.Patient with B.Subsequent to C.Dependent on D.Concerned about
27.A.replying B.apologizing C.promising D.assuming
28.A.kept B.forgot C.delayed D.quit
29.A.investigated B.dismissed C.hospitalized D.distinguished
30.A.consumed B.equipped C.compared D.impressed
31.A.departed B.emerged C.passed D.called
32.A.increased B.continued C.occurred D.concluded
33.A.trick B.relief C.reminder D.success
34.A.weathered B.described C.witnessed D.enjoyed
35.A.ages B.races C.boundaries D.genders
三、语法填空(本大题共1小题)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Black Myth: Wukong has impressed games worldwide 36 its breathtaking visuals and compelling narrative. 37 (draw) inspiration from the classic Chinese novel Journey to the West, the game, 38 tells the tale of a young monkey, immerses players in a rich cultural experience, meant to uncover the truth about the legendary Sun Wukong. This ambitious title is an evidence to China’s expanding gaming industry, showcasing its potential to create 39 (globe) competitive games.
The game’s success is 40 (remark), topping sales charts and gathering millions of views across platforms. Players from different cultures are interested, despite the story’s deep roots in Chinese myths. Up till now, some 41 (inspire) to read the original novel 42 (understand) the game’s narrative better.
However, the game’s cultural depth poses 43 challenge for non-Chinese-speaking players, as the plot is complexly woven with the classic tale. Some players find 44 hard to follow the story, but that doesn’t stop them from enjoying the game.
The game’s impact is evident as it bridges the gap between Chinese culture and the international community, inspiring 45 (curious) and fostering a dialogue about Chinese mythology and literature.
四、书信写作(本大题共1小题)
46.假定你是高中生李华,将在假期和你校的英国交换生Jack共同完成一项研究性学习任务。请给Jack写一封邮件,提议研究偶像对高中生成长的影响。
内容包括:1.选题理由;2.实施方案;3.征询意见。
参考词汇:偶像idol 研究性学习research project
注意:1.词数80左右;2.可以适当增加情节,以使行文连贯。
Dear Jack,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
五、书面表达(本大题共1小题)
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Jocelyn and Eileen lived only a block apart, and their lives seemed to move perfectly together. Where Jocelyn went, Eileen followed, and where Eileen dreamed, Jocelyn built. But as the years passed, the closeness began to change. It started slowly: Jocelyn chose a college in a distant city, while Eileen stayed close to home. Phone calls and text messages became the way they communicated with each other. At first, they made it work. But soon, the calls grew shorter, and the messages came with increasing delays.
A year turned into two. Jocelyn came home for Christmas during her second winter break. They planned to meet at their favorite café. But when Eileen arrived, the warmth she expected wasn’t there. Jocelyn looked different, as if the city had reshaped her. Her words were rushed, her laughter slightly guarded.
They talked, but it wasn’t like before. Jocelyn’s stories of her fast- paced life in the city felt foreign to Eileen. Eileen spoke about her job at the local bookstore and her recent painting classes, but Jocelyn’s absent-minded nods hurt. There was a gap between them now, wide and growing.
A week later, during a rare evening walk together, the tension finally surfaced.
“You never ask about me anymore,” Eileen said, her voice trembling (颤抖). “It’s like you’re here, but you’re not really here.”
Jocelyn stopped, surprised. “That’s not fair. I’m trying, Eileen. But everything’s different now. Life is different.”
“You’re different,” Eileen shot back. “We used to share everything. Now I feel like I’m just some small piece of your past.”
Jocelyn hesitated, searching for words. “I didn’t mean for this to happen,” she said quietly. “But maybe we’re just growing in different directions.”
The silence between them was heavier than the winter air. They both knew the truth in Jocelyn’s words, but neither wanted to admit how much it hurt.
Later their meetings grew less frequent. Their conversations became just the occasional holiday greeting.
注意:1. 续写词数应为 150 个左右;
2. 请按如下格式在相应位置作答。
One spring morning, Eileen received a large express package from Jocelyn.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Eileen felt a rush of emotions as she read Jocelyn’s heartfelt words.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
【答案】1.C 2.D 3.D
【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了博物馆自拍日的一些信息,鼓励人们参与博物馆自拍活动,感受文化乐趣。
【解析】1.细节理解题。根据第二段“Mar Dixon, a leader in social media and the cultural sector, created MuseumSelfie Day in 2014 as part of her quest to make museums fun for everyone — thus changing the image of museums from boring institutions, to places that anyone can enjoy.(社交媒体和文化领域的领导者马克·迪克森(Mar Dixon)在2014年创建了博物馆自拍日,这是她追求让每个人都觉得博物馆有趣的一部分,从而将博物馆的形象从无聊的机构转变为任何人都可以享受的地方。)”可知,Mar Dixon发起博物馆自拍日只为了让大家觉得博物馆有趣。故选C。
2.细节理解题。根据第五段“How to participate in Museum Selfie Day”部分第三点“Take a Selfie:Snap a picture with the exhibit or feature in the background.(自拍:以展品或特色为背景拍摄照片。)”可知,参与者被建议在博物馆中与展品或展览背景一起拍摄自拍。故选D。
3.推理判断题。根据第二段“Mar Dixon, a leader in social media and the cultural sector, created Museum Selfie Day in 2014 as part of her quest to make museums fun for everyone — thus changing the image of museums from boring institutions, to places that anyone can enjoy.(社交媒体和文化领域的领导者马克·迪克森(Mar Dixon)在2014年创建了博物馆自拍日,这是她追求让每个人都觉得博物馆有趣的一部分,从而将博物馆的形象从无聊的机构转变为任何人都可以享受的地方。)”可知,创建博物馆自拍日的目的是想让大家觉得博物馆有趣,因此寻找有趣文化活动的个人可以从这篇文章中获益。故选D。
【答案】4.A 5.C 6.A 7.B
【分析】这是一篇人物传记类说明文。文章介绍了18世纪英国博物学家Gilbert White对自然世界的观察以及他的著作,展现了他对自然的独特见解和贡献。
【解析】4.细节理解题。根据文章第一段“Rather than study dead specimens, as many “naturalists” before him, White observed plants and animals in their natural settings, making him one of the early ecologists in Britain. (怀特没有像他之前的许多“博物学家”那样研究死亡标本,而是在自然环境中观察植物和动物,这使他成为英国早期的生态学家之一。)”可知,Gilbert White研究自然的方式使他与之前的博物学家不同。故选A。
5.推理判断题。根据文章第四段“This book has had more than 200 editions and is reputed to be — after the Bible, the works of Shakespeare and Pilgrim’s Progress — the fourth most published book in the English Language. (这本书已经出版了200多个版本,被誉为仅次于《圣经》、莎士比亚和《天路历程》的英语第四大出版书籍。)”可知,文章提及《圣经》和莎士比亚作品是为了突出Gilbert White的书的受欢迎程度。故选C。
6.细节理解题。根据文章第五段“He also highlighted their role as promoters of vegetation, noting their activities like making holes in the soil, creating pathways, and producing beneficial waste through wormcasts (蚯蚓粪). (他还强调了它们作为植被促进者的作用,并指出了它们的活动,如在土壤中挖洞、创造通道和通过蚯蚓粪产生有益的废物。)”可知,Gilbert White认为蚯蚓通过在土壤中打洞、创造通道以及产生有益的蚯蚓粪等活动促进了植被生长,从而改善了土壤健康。故选A。
7.推理判断题。根据文章最后一段“It is quite remarkable that here, from writings of nearly 250 years ago, White refers to many activities of earthworms that we, as scientists and gardeners, now take for granted and continue to investigate in greater detail. (值得注意的是,根据近250年前的著作,怀特在这里提到了蚯蚓的许多活动,我们作为科学家和园丁,现在认为这些活动是十分合理的,并继续进行更详细的研究。)”可知,Gilbert White近250年前的著作中提到的蚯蚓活动,现在科学家和园丁们仍然认为是十分合理的,并且继续深入研究,由此可推断出Gilbert White的作品具有很高的参考价值,对后世影响深远。故选B。
【答案】8.B 9.D 10.C 11.C
【分析】本文是一篇说明文。本文简单介绍了中国动画电影《哪吒2:魔童闹海》的主要内容、文化融合、视觉美学创新、家庭伦理变化以及技术成就等方面。影片还通过改变哪吒父母形象来阐释家庭关系的概念,展现了中国动画师的技术英雄主义和中国电影制作者的文化自信。
【解析】8.细节理解题。根据文章第三段“The image of Ne Zha has been modified from the traditional tragic hero ‘returning to his father’ to a modern rebel who ‘changes his destiny against God’s will’, which is in line with the spiritual aspirations of today’s youths and their determination to fight against labeling and pursue their goals.(哪吒的形象已经从传统的悲剧英雄“回归父亲”转变为现代的叛逆者“逆天改命”,这符合当今青年的精神追求和他们反对标签、追求目标的决心)”可知,《哪吒2:魔童闹海》这部电影的主要主题是“一个不顺从命运的当代叛逆者”。故选B项。
9.推理判断题。根据文章第四段“The film is a fusion of cultural symbols. It combines punk style, modern colloquialism (俗话), names and other elements such as the ‘Sichuan-style Mandarin’ accent of Master Taiyi who is the tutor of Ne Zha.(这部电影是文化符号的融合。它结合了朋克风格、现代俗语、名字等元素,以及哪吒师父太乙真人的“四川话”口音)”可知,这部电影充分发挥了当代方言等不同元素。故选D项。
10.细节理解题。根据文章第五段“The movie drives Gen Next Internet of things with 5G and smart technology(这部电影以5G和智能技术驱动下一代物联网)”可知,《哪吒2》采用了5G和智能技术的结合。故选C项。
11.细节理解题。根据文章倒数第二段“By transforming NeZha’s parents, Mr and Mrs Li Jing, from traditional, strict parents to loving father and mother who ‘go against God’s will to protect their son’, the filmmaker reconstructs Chinese family relationships(通过把哪吒的父母李靖夫妇从传统严厉的父母转变为“逆天护子”的慈爱父母,电影制作人重构了中国家庭关系)”可知,这部电影通过将哪吒的父母描绘成充满爱和保护欲的角色来阐释家庭关系的概念。故选C项。
【答案】12.B 13.C 14.A 15.D
【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了人工智能正改变科学家对外星生命的搜索方式。虽处于早期,但随着数据增加,探测外星生命的机会会增多。
【解析】12.细节理解题。根据第一段中Mr Diamond的话“Seti is looking for science and technology beyond the solar system as the evidence of life and intelligence, and that’s by and large a needle in a haystack problem(Seti正在寻找太阳系以外的科学技术作为生命和智能的证据,这大体上是一个大海捞针的问题)”可知,Diamond先生强调的是发现外星生命存在的挑战性,即发现外星生命就像大海捞针一样困难。故选B项。
13.推理判断题。根据第二段中Mr Diamond提到宽频无线电时所说的话“However, Mr Diamond says that the ability of AI to handle massive amounts of data means it’s possible to take millions of ‘snapshots’ of the snowy audio picture over time, and to start to look for patterns(然而,Diamond先生说,人工智能处理大量数据的能力意味着可以随着时间的推移,对雪花状的音频图像拍摄数百万张“快照”,并开始寻找模式)”可推知,人工智能却能对宽带无线电的音频图像拍摄“快照”,并开启寻找模式,即Mr Diamond提及宽带无线电是为了证明人工智能应用的潜力。故选C项。
14.细节理解题。根据第三段中Mr Ma所说的话“However, Mr Ma believes that as the observations haven’t yet been repeated, they are probably false positives(然而,Ma先生认为,由于这些观测结果尚未被重复,因此它们很可能是假阳性)”可知,Ma先生将会依赖重复的信号来判断他的发现,因此出现重复性的信号时,才能确定这些发现是可靠的。故选A项。
15.词句猜测题。根据划线词前面的句子“It’s early days, and any promising results generated by AI need to be confirmed by other observations, or by physics-based models,(现在还处于早期阶段,人工智能产生的任何有希望的结果都需要通过其他观察或基于物理的模型来证实,)”可知,人工智能产生的任何有希望的结果在能够被公开谈论之前,需要通过其他观察或基于物理的模型进行验证。因此划线句的意思是“任何由人工智能产生的有希望的结果在被观测到或得到基于物理的模型的确认之前,都不能公开宣布”与D选项“Before they can be made public.( 在它们能被公开之前)”为同义表达。故选D项。
【答案】16.B 17.C 18.G 19.A 20.F
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了“3-3-3”方法来帮助人们安排任务的优先级。
【解析】16.根据上文“Sometimes, determining which projects you should devote your time and energy to first takes energy you don’t have to spare.(有时候,决定你应该先把时间和精力投入到哪个项目上,会消耗掉你本不需要多余花费的精力。)”和下文“you still need to figure out how to prioritize them.(你仍然需要弄清楚如何对它们进行优先排序。)”可知,此处表示虽然知道有很多任务要做,但仍然需要弄清楚如何对它们进行优先排序,选项B“但即使你知道需要完成哪些任务”符合语境,起到了承上启下的作用。故选B。
17.根据上文“This technique comes from Oliver Burkeman, author of Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals.(这项技术来自于奥利弗·伯克曼,他是《四千周:凡人的时间管理》一书的作者。)”和下文“First, devote three hours to deep work on your most important project. Next, complete three other urgent tasks that don’t require three hours of focus. Finally, do three ‘maintenance’ tasks, like cleaning, answering emails, or scheduling other work.(首先,花三个小时深入研究你最重要的项目。接下来,完成其他三个不需要三个小时专注的紧急任务。最后,完成三项‘维护’任务,比如清洁、回复电子邮件或安排其他工作。)”可知,此处表示奥利弗·伯克曼建议的“3-3-3”模式,即每天的工作安排应该是三个小时的深度工作,三个紧急任务,和三个维护任务,选项C“他主张每个工作日都围绕3-3-3模式进行规划”符合语境。故选C。
18.根据下文“Jumping into it first means you’ll be fresh, focused, and more likely to be able to focus on a task without getting distracted.(首先投入其中意味着你会保持精力充沛、注意力集中,并且更有可能专注于一项任务而不分心。)”可推测出,本段主要讲述的是“3-3-3”模式中前三个小时的深度工作,选项G“这种方法与其他方法的区别在于前三个小时的深度工作”符合语境,总领全段。故选G。
19.根据上文“Deep work produces major productivity, so you’ll get a lot accomplished if you commit to it, but you can’t stay in that mindset forever. You'll wear yourself out after about three hours.(深度工作能产生巨大的生产力,所以如果你全身心投入,你会完成很多工作,但你不能永远保持这种心态。大约三个小时后,你就会筋疲力尽。)”可知,此处表示在完成三个小时的深度工作之后,应该去做一些其他的较小的任务来保持工作效率,选项A“所以,去做其他三个较小的任务来保持工作效率”符合语境。故选A。
20.根据下文“or you can use it to put finishing touches on whatever you were working on during those three hours of intense focus.(或者你可以用它来为你在那三个小时专注工作中所做的事情做最后的润色。)”可推测出,本段主要讲述的是如何利用维护时间,选项F“利用你的维护时间为第二天的工作做准备”符合语境,与下文为选择关系,都表示对维护时间的利用。故选F。
【答案】
21.A 22.D 23.D 24.B 25.C 26.B 27.C 28.A 29.C 30.A 31.B 32.D 33.B 34.A 35.C
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者独自在异国他乡做志愿者时意外生病得到陌生人的照料的经历,表明小小的善意就可以产生很大的影响。
【解析】21.考查副词词义辨析。句意:遗憾的是,这正是发生在我身上的事情。 A. Regrettably遗憾的是;B. Constantly不断地;C. Originally最初;D. Consequently因此。根据上文“No one is willing to fall ill, especially in a foreign country alone.”和下文“such was exactly what happened to me”可知,没人愿意生病,尤其是独自在国外,而这样的事情却发生在作者身上了,所以应是遗憾地,故选A。
22.考查形容词词义辨析。句意:几个月前,当我在坦桑尼亚的姆万扎参加一个志愿者项目时,一件不希望发生的事情发生了——我生病了。A. awkward尴尬的;B. strange奇怪的;C. unrecorded未记录的;D. undesired不希望得到的。根据下文“I fell ill”可知,此处是不希望发生的事情,故选D。
23.考查名词词义辨析。句意:尽管我努力吃药,不喝生水,但我还是病的很重。A. failure失败;B. opportunity机会;C. ambition抱负;D. effort努力。根据Despite和下文“I was hit hard”可知,上下文转折关系,尽管作者努力吃药,还是病的很重,故选D。
24.考查动词词义辨析。句意:我发高烧,身体剧烈疼痛,被紧急送往诊所。A. recommended推荐;B. rushed急忙送去;C. assigned分配;D. returned返回。根据下文“with a high fever and severe body pain”可知,发高烧,身体剧烈疼痛,所以应该是紧急送去诊所,故选B。
25.考查名词词义辨析。句意:我又孤单又害怕,在某个时刻,我甚至以为到了末日。 A. choice选择;B. wisdom智慧;C. end终点;D. truth事实。根据上文“with a high fever and severe body pain”和“Alone and terrified”可知,作者病的很重,并且还孤独害怕,所以甚至以为到了末日,也就生命的终点,故选C。
26.考查形容词短语辨析。句意:经过一系列的检查,我被诊断患有严重的疟疾。A. Patient with对……有信心;B. Subsequent to在……之后;C. Dependent on依赖;D. Concerned about关心。根据“I received a diagnosis (诊断) of serious malaria”可知,作者被诊断患有严重的疟疾,所以是检查之后,故选B。
27.考查动词词义辨析。句意:医生给我打针和吃药,承诺我不必住院。A. replying回答;B. apologizing道歉;C. promising承诺;D. assuming假定。 根据上文“The doctor gave me injections and tablets”和下文“I wouldn't have to be admitted to the hospital”可知,如果作者可以打针吃药,医生就承诺作者不必住院,故选C。
28.考查动词词义辨析。句意:我不停地吃药片,拼命地想:“不要吐,不要吐!”但都不起作用,我不得不住院。 A. kept持续;B. forgot忘记;C. delayed延迟;D. quit放弃。根据上文“  7   I wouldn't have to be admitted to the hospital”和下文“and desperately thinking “keep these down, keep these down!””可知,如果作者能吃药,医生承诺不用住院,所以作者不停地的吃药,故选A。
29.考查动词词义辨析。句意:同上。A. investigated调查;B. dismissed解雇;C. hospitalized住院;D. distinguished区分。根据上文“I   8   taking the tablets, and desperately thinking “keep these down, keep these down!”, but nothing worked”可知,作者不停地吃药,是因为不想住院,但是却都吐了,所以最后不得不住院,故选C。
30.考查动词词义辨析。句意:我被恐惧吞噬了。A. consumed吞噬;B. equipped装备;C. compared对比;D. impressed使印象深刻。根据“Tears coursed down my cheeks.”可知,作者知道不得不住院后哭了,所以推断是被恐惧吞噬,be consumed with意为“被……吞噬”,故选A。
31.考查动词词义辨析。句意:这时,一位好心的护士出现了。A. departed离开;B. emerged出现;C. passed经过;D. called呼叫。根据下文“She remained by my side for a full eight hours”可知,一位好心的护士出现了,故选B。
32.考查动词词义辨析。句意:甚至在她轮班结束后,她还在我身边待了整整8小时,轻轻的握着我的手。A. increased增加;B. continued继续;C. occurred发生;D. concluded结束。根据前文“a kind nurse”和上文 “She remained by my side for a full eight hours”可知,这位护士很善良,为了安慰和照顾作者,即使在轮班结束后仍然待了整整8小时,故选D。
33.考查名词词义辨析。句意:她的出现确实使我松了一口气。A. trick诡计;B. relief安慰;C. reminder提醒;D. success成功。根据下文“Had it not been for her, I can't imagine how I could have   14   that night.”可知,这位护士的出现给了作者安慰,故选B。
34.考查动词词义辨析。句意:如果没有她,我无法想象我是如何渡过那个夜晚的。 A. weathered平安渡过;B. described描述;C. witnessed见证;D. enjoyed享受。根据上文“Her presence was really a great   13   .”可知,这位善良护士的出现给了作者安慰,所以没有她,作者不知该怎样渡过那一晚,故选A。
35.考查名词词义辨析。句意:它提醒我们,在最黑暗的时刻,一个简单的善举可以改变世界,跨越国界,给需要帮助的陌生人带来温暖。A. ages年龄;B. races种族;C. boundaries界限;D. genders性别。 根据文章开头“No one is willing to fall ill, especially in a foreign country alone”可知,作者在国外,所以应是一个简单的善举能产生影响,即使跨越国界,故选C。
【答案】
36.with 37.Drawing 38.which 39.globally 40.remarkable 41.have been inspired 42.to understand 43.a 44.it 45.curiosity
【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了《黑神话:悟空》这个游戏横空出世,大获成功。
【解析】36.考查介词。句意:《黑神话:悟空》以其令人惊叹的视觉效果和引人入胜的叙事给全世界的游戏留下了深刻的印象。impress sb. with sth.意为“以……给某人留下深刻印象”,为固定搭配。故填with。
37.考查非谓语动词。句意:该游戏以中国经典小说《西游记》为灵感,讲述了一只小猴子的故事,让玩家沉浸在丰富的文化体验中,旨在揭开传说中的孙悟空的真相。空处位于句首,应用非谓语动词。逻辑主语the game和draw之间是主动关系,所以应用现在分词形式作状语。故填Drawing。
38.考查定语从句。句意参考上题。空处引导一个非限制性定语从句,先行词为the game,指物,且在从句中作主语,所以应用which引导。故填which。
39.考查副词。句意:这个雄心勃勃的头衔证明了中国游戏产业的不断发展,展示了其创造具有全球竞争力的游戏的潜力。空处应用副词,修饰形容词competitive。globally意为“全球地,全世界地”。故填globally。
40.考查形容词。句意:该游戏的成功令人瞩目,在销售排行榜上名列前茅,并在各个平台上获得了数百万的浏览量。空处应用形容词作表语。remarkable意为“非凡的,显著的”。故填remarkable。
41.考查时态和语态。句意:到目前为止,一些人已经受到鼓舞去阅读原著,以便更好地理解游戏的叙事。根据时间状语“Up till now”可知,这里表示动作从过去一直持续到现在,并且还有可能继续下去,应用现在完成时。主语some(指人)和inspire之间是动宾关系,所以应用被动语态,助动词用have。故填have been inspired。
42.考查非谓语动词。句意参考上题。这里表示一些人阅读原著的目的是更好地理解游戏中的叙事,这里是目的,应用不定式作目的状语。故填to understand。
43.考查冠词。句意:然而,游戏的文化深度对非华语玩家来说是一个挑战,因为故事情节与经典故事交织在一起。这里泛指一个挑战,且challenge的发音以辅音音素开头,所以应用不定冠词a。故填a。
44.考查代词。句意:些玩家发现很难理解这个故事,但这并不能阻止他们享受游戏。find it+adj.+to do...为固定句型,意为“发现做某事……”,it为形式宾语,真正的宾语是后面的不定式。故填it。
45.考查名词。句意:该游戏的影响是显而易见的,因为它弥合了中国文化与国际社会之间的差距,激发了人们的好奇心,并促进了关于中国神话和文学的对话。空处作inspiring的宾语,应用名词。curiosity意为“好奇心”,为不可数名词。故填curiosity。
46.【答案】
Dear Jack,
I hope this email finds you well. I am excited that we are to work together on a research project during the upcoming holidays.
After giving it some thought, I would like to propose a project that explores the influence of idols on the growth of high school students. That’s because idols, ranging from celebrities to common people who inspire them, often serve as role models and can have a profound impact on teenager’s values and behaviors. Our approach would involve surveying peers, analyzing data, and perhaps interviewing educators to gain deeper insights.
Would this be something you’re interested in Please let me know your thoughts at your earliest convenience, as I am eager to embark on this research journey with you.
Yours,
Li Hua
【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生就“在假期和你校的英国交换生Jack共同完成一项研究性学习任务”一事,给Jack写一封邮件,提议研究偶像对高中生成长的影响。
【详解】1.词汇积累
想要做某事:would like to do sth.→ feel like doing sth.
意义深远的:profound→ far-reaching
对……感兴趣:be interested in→ take interest in
渴望做某事:be eager to do sth.→ desire to do sth.
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Our approach would involve surveying peers, analyzing data, and perhaps interviewing educators to gain deeper insights.
拓展句:Our approach would contain several aspects, which involve surveying peers, analyzing data, and perhaps interviewing educators to gain deeper insights.
【点睛】【高分句型1】I am excited that we are to work together on a research project during the upcoming holidays. (运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】After giving it some thought, I would like to propose a project that explores the influence of idols on the growth of high school students. (运用了that引导的限制性定语从句)
47.【答案】 One spring morning, Eileen received a large express package from Jocelyn. Surprised, she opened it to find a box filled with carefully chosen items: a photo album of their childhood adventures, a necklace she had once admired in a shop but never bought, and a handwritten letter. In the letter, Jocelyn apologized for the distance that had grown between them. She admitted she had been swept up in her new life, but wanted Eileen to know she still cherished their friendship deeply. The letter ended with a promise to reconnect and honor the bond that had shaped them both.
Eileen felt a rush of emotions as she read Jocelyn’s heartfelt words. Tears filled her eyes. She realized that while their lives had taken different paths, the foundation of their friendship remained strong. That evening, she called Jocelyn, and they talked like they hadn’t in years — openly, with honesty and without judgment. They laughed, shared updates, and reflected on how far they had come. Though their lives had changed, they realized their bond didn’t have to disappear. It could evolve, growing with them, into something new but equally meaningful and lasting.
【分析】本文以Jocelyn和Eileen的友谊变化为线索展开,讲述了两人因生活轨迹的不同而逐渐疏远,但最终通过一封信和一次真诚的对话重新联系的故事。Jocelyn通过寄送包裹和写信表达了对友谊的珍视,Eileen也意识到尽管生活发生了变化,友谊依然可以继续发展。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“一个春天的早晨,Eileen收到了Jocelyn寄来的一个大快递包裹。”可知,第一段可描写Eileen打开包裹后的发现,以及Jocelyn在信中表达的情感。
②由第二段首句内容“Eileen读到Jocelyn真挚的话语时,感到一阵情绪涌上心头。”可知,第二段可描写Eileen的反应以及她据此联系Jocelyn的过程。
2.续写线索:收到包裹——打开包裹——发现信件和礼物——阅读信件——做出反应——与Jocelyn重新建立联系
3.词汇激活:
行为类
①打开:opened/unpacked/unwrapped
②联系:bond/connection/tie
③打电话:called Jocelyn/phoned Jocelyn
情绪类
①感动:felt a rush of emotions/was overwhelmed with emotions/felt deeply moved
②流泪:tears filled her eyes/tears streamed down her face/was on the verge of tears
【点睛】[高分句型1] In the letter, Jocelyn apologized for the distance that had grown between them.(由关系代词that引导定语从句)
[高分句型2] Finally, she placed the nest which she was so careful of on the corner of the window. Though their lives had changed, they realized their bond didn't have to disappear.(由though引导让步状语从句)

延伸阅读:

标签:

上一篇:山东省青岛第十七中学2024-2025高二下学期第一次月考物理试卷(含解析)

下一篇:4.1.1 几类简单几何体(课件+学案+练习共6份)湘教版(2019)必修第二册 第4章