2024-2025学年人教版(2019)高一英语必修二周测练习
阅读理解
A
The air is thin and we have to rest several times on the short hike from camp. To our left, snow covered mountains disappear into clouds that seem almost close enough to touch. On the plain in front of us, we can just make out a herd of graceful animals. This is why we’re here-to observe Tibetan antelopes.
Tibetan antelopes live on the plains of Xizang, Xinjiang, and Qinghai. Watching them move slowly across the green grass, I’m struck by their beauty. I’m also reminded of the danger they were in. They were hunted, illegally, for their valuable fur.
My guide is Zhaxi, a villager from Changtang. He works at the Changtang National Nature Reserve. The reserve is a shelter for the animals and plants of northwestern Xizang. To Zhaxi, the land is sacred and protecting the wildlife is a way of life. “We’re not trying to save the animals,” he says. “Actually, we’re trying to save ourselves.”
The 1980s and 1990s were bad times for the Tibetan antelope. The population dropped by more than 50percent.Hunters were shooting antelopes to make profits. Their habitats were becoming smaller as new roads and railways were built.
In order to save this species from extinction, the Chinese government placed it under national protection: Zhaxi and other volunteers watched over the antelopes day and night to keep them safe from attacks. Bridges and gates were added to let the antelopes move easily and keep them safe from cars and trains.
The measures were effective. The antelope population has recovered and in June 2015, the Tibetan antelope was removed from the endangered species list. The government, however, does not intend to stop the protection programmes, since the threats to the Tibetan antelope have not yet disappeared.
In the evening, I drink a cup of tea and watch the stars. I think about the antelopes and what Zhaxi told me. Much is being done to protect wildlife, but if we really want to save the planet, we must change our way of life. Only when we learn to exist in harmony with nature can we stop being a threat to wildlife and to our planet.
1.What’s the purpose of the author’s visit to the Xizang
A.He wants to go on a hike.
B.He wants to observe Tibetan antelopes.
C.He wants to see beautiful scenery in that place.
D.He wants to climb mountains that soar into the clouds.
2.Which of the following places is NOT the habitat of the Tibetan antelope
A.The plains of Xizang. B.The plains of Qinghai.
C.The plains of Xinjiang. D.The mountainous area of Xizang.
3.What can be inferred from the last but one paragraph
A.The threats to the Tibetan antelope still exist.
B.The government has stopped protecting antelopes.
C.The Tibetan antelope species is still endangered.
D.The Tibetan antelope has been moved out of the reserve.
B
All living things on the earth need other living things to live. Nothing lives alone.
Most animals must live in a group, and even a plant grows close together with others of the same kind. Sometimes one living thing kills another, one eats and the other is eaten. Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chain. Some food chains are simple, while others are not. But all food chains begin with the sun, and all food chains become broken up if one of the links disappears.
All life needs sunlight to live on. But only plants can use sunlight directly. Plants are“factories”. They make food from sunlight, water and things in the soil and air.
Plants feed all other living things. Animals can only use the suns energy after it has been changed into food by plants. Some animals feed directly on plants, others eat smaller animals. Meat-eating animals are only eating plants indirectly.
What about human beings We are members of many food chains. We eat wheat, rice,vegetables, fruits and so on. We also eat meat and drink milk. But men often break up the food chains. They kill wild animals. They also make rivers, lakes and seas dirty. When these rivers,lakes and seas are polluted, the fish in them can not be eaten. If men eat the fish, they will get strange diseases. Each form of life is linked to all others. Breaking the links puts all life in danger.
4.How does every living thing on the earth live
A.Each plant can live alone.
B.Each animal can live alone.
C.If living things want to live, they must kill each other
D.Every living thing on the earth cannot live without others
5.Which living things can use the sun’s energy directly
A.Animals B.Plants.
C.Both animals and plants. D.All living things.
6.What do plants make food from
A.From water, sunlight and the soil.
B.From water and things in the soil and air.
C.From water, sunlight and things in the soil.
D.From sunlight, water, the things in the soil and air.
7.Who often break up the food chains
A.Human beings. B.Animal.
C.Plants and animals. D.Men and wild animals.
8.Which of the following do you think is the best title for this passage
A.Animals. B.Plants.
C.Food chains. D.Living Things.
C
Media365
Media365 is a free reading app for Android that lets you read all of the books in its library. Authors can self-publish on the Media365 platform, but there are also a large number of popular published books available (可获得的), like the Harry Potter book series.
Hoopla Digital
Check out the Hoopla Digital app, another excellent app making use of your kid’s library card. It’s great for all ages, giving kids the ability to borrow free digital eBooks, audio books, plus music and other media available in your local public library. It’s no wonder that it’s one of the top 15 book apps in the App Store.
ComiXology
ComiXology is one of the oldest and most popular services for reading comic (漫画) books digitally. The ComiXology online store, now owned by Amazon, offers thousands of new and classic comic books from major publishers like Marvel, DC Comics, and Image Comics.
Literal: An Addictive Reader
What makes Literal: An Addictive Reader such a cool reading app for tweens and teens is that it takes both classic titles along with newer books and turns the format (形式) into something Gen Z knows well: group chats. Kids can read books together with their friends through a book group, which is easy to use through the Literal app.
9.What is special about Media365
A.It features classic books. B.It is owned by Amazon.
C.It is only available on iPhones. D.It allows writers to self-publish their work.
10.Which app should you choose if you wish to read Marvel and DC comics digitally
A.Media365. B.Hoopla Digital.
C.ComiXology. D.Literal: An Addictive Reader.
11.How is the Literal app different from the other three reading apps
A.It supports reading books through group chats. B.It offers free digital content with a library card.
C.It has a wide collection of audio books. D.It is the No 1 app in the App Store.
D
Drag and drop your files, or type, paste, and edit text here. Natural Reader is a professional text-to-speech program that changes any text, PDF, image, webpage and physical book into natural-sounding audio (音频) featuring the newest and highest AI voice technology. We have both free and paid subscriptions to our applications to meet different users’ needs on different budgets.
Free users can use any available Free Voices unlimitedly, sample Premium Voices for 20 minutes per day, and Plus Voices for 5 minutes per day.
Our Plus subscription includes exclusive (专有的) features such as access to Plus and LLM (Large Language Model) Voices, which are our newest and most advanced voices. Using LLM technology, you can even clone your own voice in minutes and make it speak in over 100 languages. You can also listen on the go with our mobile app. By using your phone’s camera, you can scan physical books and notes and change them into speech. Offline listening is also supported, making it convenient for travel or other situations where internet access is limited.
If you are interested in using our voices for non-personal purposes, such as YouTube videos, e-learning, or other commercial or public projects, please check out our Natural Reader AI Voice Generator web application for more information and licensing options.
Our Chrome extension allows you to listen to webpages, Google Docs, online Kindle books, and emails directly from your browser. The extension supports both free and subscription voices, depending on your plan.
12.What is the major function of Natural Reader
A.Create videos. B.Write a speech. C.Generate images. D.Turn text into audio.
13.What is only available for paid subscription
A.Offline use of LLM. B.Automatic text translation.
C.Efficient voice cloning. D.Access to digitalized books.
14.What is the text
A.A subscription plan. B.A program user guide.
C.A job advertisement. D.A mobile app review.
(二)七选五
A
Ways to protect your personal information online
It’s hard to scan the news without hearing about a major data leakage, potentially exposing millions of customers’ personal data to criminals. 15 .Create strong passwords
When creating a password, think beyond words or numbers that a cybercriminal could easily figure out, like your birthday. Choose combinations of letters, numbers, and symbols and change them periodically. It’s also better to create a unique password.Don’t overshare on social media
We all have that one friend who posts too many personal details of their life online. 16 , but it can also put your personal information at risk. Check your privacy settings so you are aware of who’s seeing your posts, and be cautious when posting your location, hometown, birthday, or other personal details.Use free Wi-Fi with caution
A little online shopping never hurt anyone... or did it Most free public Wi-Fi networks have very few security measures in place. 17 . You can wait until you’re at home or on a secure, password-protected network before taking out that credit card.Watch out for links and attachments
18 . They will often design their scams to look like reasonable communications from a bank or company. Certain things like spelling errors or a different email address can be a clue that it is a junk email.Check to see if the site is secure
Before entering personal information into a website, take a look at the top of your browser. If there is a lock symbol and the site begins with “https”, that means the site is secure. 19 .
A.Cybercriminals are tricky
B.Not only can this be annoying
C.Avoid clicking unfamiliar links
D.Social media offers different functions
E.Here are some tips to protect personal information
F.This means others using the same network could easily access your activity
G.To determine if the site is trustworthy, you can also refer to a website privacy policy
B
The Internet is a useful tool that has become an important part of our daily lives. As high school students, it is important to know how to use it safely. 20 .Stay watchful and think carefully
The Internet is a large source of information, but not all information is correct or secure. 21 . Be careful of tricks (骗局), each piece of news, and content that is not suitable. A careful mind will help you see the difference between what is true and what is not, and keep you out of danger in the digital world. 22
Telling personal details on the Internet can make you a target for identity theft and other dangers. Never tell sensitive (敏感的) information such as your full name, home address, or school name on public discussion boards or social media. If you need to give information, make sure the website is safe and well-known.Be careful with people you meet online
The Internet lets you meet people worldwide, but not everyone has good intentions. Do not click on links from people you do not know. 23 . Trust your feelings and tell a trusted adult or the people in charge of the platform (平台) if you see anything strange.Be careful with online chats
24 . However, it is important to remember that people may not always tell the truth about who they are. Protect your privacy and be careful about the information you share when you talk to others on the Internet.
A.Online chats can be fun.
B.Know who you can’t trust.
C.The Internet may make you feel bored.
D.Keep your personal information private.
E.Here are four tips to help you stay safe on the Internet.
F.Stop talking to strangers who make you feel uncomfortable.
G.When you look at things online, check if the sources are believable.
二、完形填空
I was driving in my car the other day. The sun was out, the radio was playing, and I was singing along. The song was a 25 one and even my weak voice sounded good singing it. Then it 26 , however. The sweet sound of the music 27 and there came the unpleasant news. Gas prices 28 again. Fans of two sports teams got into fight. I sighed and wondered about this 29 world we live in.
30 , I could take no more and turned off the radio. Silence seemed preferable to listening to 31 else about the crazy, competitive society we live in. I slowed down as I entered a town and 32 the people as I drove by. A tall man was 33 an elderly lady out of a car and helping her place her walker so she could go into store in her wheelchair. A smiling woman was 34 food onto the square while a dozen birds flew down to enjoy the food being laid out before them. A young man was walking along, carrying his 35 safely in his arms. When the daughter pulled the hat off his head, they both 36 . I laughed too as I looked at all of his 37 . The radio may have been off in my car, 38 in my heart I was still singing.
In truth, this world could have more kindness and less 39 . Kindness makes us all winners in this life and our life will be full of love and joy.
25.A.long B.boring C.joyful D.sad
26.A.appeared B.remained C.happened D.stayed
27.A.ended B.continued C.jumped D.fell
28.A.cut down B.made up C.went down D.went up
29.A.exciting B.interesting C.unusual D.crazy
30.A.Finally B.Generally C.Secretly D.Calmly
31.A.anything B.everything C.something D.nothing
32.A.touched B.watched C.avoided D.recognized
33.A.freeing B.protecting C.helping D.keeping
34.A.collecting B.moving C.covering D.throwing
35.A.daughter B.son C.dog D.cat
36.A.stopped B.stood C.laughed D.shouted
37.A.weakness B.kindness C.loneliness D.safeness
38.A.For B.Or C.And D.But
39.A.silence B.development C.competition D.sickness
三、语法填空
40 (million) of young people are writing blogs (博客). Millions of others are reading them. They have been an 41 (attract) to young people.
Many popular Websites now offer free, easy ways to create personal Web pages and fill them 42 writings and pictures. Websites such 43 “Facebook” and “Myspace” are some of the most popular blog sites for young.
Blogs offer young people a place 44 (show) their writings and feelings. They can also be 45 (help) to connect young people with others. But blogs can become 46 (danger) when they are read on the Internet by millions of people all over the world.
Recent studies show that young people often tell their names, ages and where they live on the Internet. That may not be safe for them. The personal information puts them in danger when found out by dangerous people 47 want to hurt them. Students can also get into trouble when they put information about others on their blog.
As 48 result, many schools don’t allow using blogging websites on school computers. Many schools have also begun teaching parents about the websites. Parents should know what their children are doing online and help their children escape 49 (give) away personal information.
四、书信写作
50.假定你是李华,网络已经把世界变成了真正的全球村,请你给某英文报社写一封信,就网络对教育的影响谈谈你的看法。内容包括:
1.网络对教育的影响(利与弊);
2.你的建议。
注意:1.词数80左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数;
3.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Sir/Madam,
The Internet has transformed the world into a global village, altering all aspects of our life, especially education.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B D A D B D A C D C
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A D C B E B F A G E
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 G D F A C C A D D A
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39
答案 A B C D A C B D C
1.B 2.D 3.A
【导语】本文是一篇记叙文。作者在文中记录了去西藏观察藏羚羊的经历,并且在与导游扎西的沟通中了解到保护藏羚羊,保护自然的重要性。由此感悟:人类应与自然和谐共生。
1.细节理解题。根据第一段“On the plain in front of us, we can just make out a herd of graceful animals. This is why we’re here-to observe Tibetan antelopes(在我们面前的平原上,我们只能辨认出一群优雅的动物。这就是我们来这里的原因——观察藏羚羊)”可知,作者去西藏的目的是为了观察姿态优美的动物——藏羚羊。故选B。
2.细节理解题。根据第二段“Tibetan antelopes live on the plains of Xizang, Xinjiang, and Qinghai.(藏羚羊生活在西藏、新疆和青海的平原上)”可知,西藏的山区不是藏羚羊的栖息地。故选D。
3.推理判断题。根据倒数第二段“The measures were effective. The antelope population has recovered and in June 2015, the Tibetan antelope was removed from the endangered species list. The government, however, does not intend to stop the protection programmes, since the threats to the Tibetan antelope have not yet disappeared.(这些措施是有效的。藏羚羊的数量已经恢复,并于2015年6月从濒危物种名单中删除。然而,政府并不打算停止保护计划,因为对藏羚羊的威胁还没有消失)”可知,对藏羚羊的威胁仍然存在。故选A。
4.D 5.B 6.D 7.A 8.C
【导语】本文是一篇说明文。本文主要讲述了地球上所有生物之间的相互依存关系,构成了食物链。植物能直接利用阳光制造食物,动物则依赖植物直接或间接获取能量。人类也是食物链的一部分,但人类的活动往往会破坏食物链,给所有生命带来危险。
4.细节理解题。根据文章第一段“All living things on the earth need other living things to live. Nothing lives alone. (地球上的所有生物都需要其他生物才能生存。没有什么生物是独自生活的。)”可知,地球上的每一个生物都不能离开其他生物而独立生存,故选D项。
5.细节理解题。根据文章第三段“But only plants can use sunlight directly. (但只有植物能直接使用阳光。)”可知,只有植物能直接使用阳光的能量,故选B项。
6.细节理解题。根据文章第三段“Plants are ‘factories’. They make food from sunlight, water and things in the soil and air. (植物是“工厂”。它们利用阳光、水和土壤及空气中的物质制造食物。)”可知,植物利用阳光、水、土壤和空气中的物质制造食物,故选D项。
7.细节理解题。根据文章最后一段“But men often break up the food chains. They kill wild animals. They also make rivers, lakes and seas dirty. (但人类经常破坏食物链。他们捕杀野生动物。他们还使河流、湖泊和海洋变得肮脏。)”可知,是人类经常破坏食物链,故选A项。
8.主旨大意题。通读全文,结合文章第二段“Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chain. (每一种生命为了生存都会吃另一种生命,它们共同构成了一个食物链。)”及全文内容可知,本文主要讲述了地球上所有生物之间的相互依存关系,构成了食物链以及人类如何影响这一链条,所以C项“Food chains.(食物链)”最符合文章主旨,故选C项。
9.D 10.C 11.A
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了四款阅读应用程序的情况。
9.细节理解题。根据Media365部分“Authors can self-publish on the Media365 platform, but there are also a large number of popular published books available (可获得的), like the Harry Potter book series.(作者可以在Media365平台上自行出版,但也有大量流行的出版书籍可供选择,比如《哈利波特》系列)”可知,在Media365平台上,作者可以自主发表他们的作品。故选D。
10.细节理解题。根据ComiXology部分“The ComiXology online store, now owned by Amazon, offers thousands of new and classic comic books from major publishers like Marvel, DC Comics, and Image Comics.(ComiXology在线商店现在归亚马逊所有,提供来自漫威、DC漫画和Image漫画等主要出版商的数千本新的和经典的漫画书)”可知,如果你想阅读漫威和DC的数字漫画,你应该选择ComiXology。故选C。
11.细节理解题。根据Literal:An Addictive Reader部分“What makes Literal: An Addictive Reader such a cool reading app for tweens and teens is that it takes both classic titles along with newer books and turns the format (形式) into something Gen Z knows well: group chats.(Literal: Addictive Reader之所以能成为青少年和青少年的一款很酷的阅读应用程序,是因为它既有经典书籍,也有新书,并将格式转化为Z世代熟知的东西:群聊)”可知,Literal应用程序不同之处在于支持通过群聊的方式读书。故选A。
12.D 13.C 14.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了一个名为Natural Reader的应用程序,介绍了其功能以及收费项目。
12.细节理解题。根据第一段“Natural Reader is a professional text-to-speech program that changes any text, PDF, image, webpage and physical book into natural-sounding audio (音频) featuring the newest and highest AI voice technology.(自然阅读器是一个专业的文本到语音程序,可以将任何文本,PDF,图像,网页和实体书籍转换为自然的声音,具有最新和最高的人工智能语音技术)”可知,自然阅读器的主要功能是将文本转换为音频。故选D。
13.细节理解题。根据第三段“Our Plus subscription includes exclusive (专有的) features such as access to Plus and LLM (Large Language Model) Voices, which are our newest and most advanced voices. Using LLM technology, you can even clone your own voice in minutes and make it speak in over 100 languages.(我们的Plus订阅包括独家功能,例如访问Plus和LLM(大型语言模型)语音,这是我们最新和最先进的语音。使用LLM技术,您甚至可以在几分钟内克隆自己的声音,并使其说100多种语言)”可知,高效的语音克隆只适用于付费订阅。故选C。
14.推理判断题。根据第一段“Natural Reader is a professional text-to-speech program that changes any text, PDF, image, webpage and physical book into natural-sounding audio (音频) featuring the newest and highest AI voice technology. We have both free and paid subscriptions to our applications to meet different users’ needs on different budgets. (自然阅读器是一个专业的文本到语音程序,可以将任何文本,PDF,图像,网页和实体书籍转换为自然的声音,具有最新和最高的人工智能语音技术。我们的应用程序有免费和付费订阅,以满足不同预算的不同用户的需求)”以及文章主要介绍了一个名为Natural Reader的应用程序,介绍了其功能以及收费项目。可知,文章是程序使用指南。故选B。
15.E 16.B 17.F 18.A 19.G
【导语】这是一篇说明文。短文介绍了保护网上个人信息的方法。
15.根据上文“It’s hard to scan the news without hearing about a major data leakage, potentially exposing millions of customers’ personal data to criminals.(浏览新闻很难不听到重大数据泄露的消息,数百万客户的个人数据可能会暴露给犯罪分子)”可知,选项承接上下文,这里要引出一些防护的建议。所以选择E项 “这里有一些保护个人信息的建议”切题。故选E项。
16.根据上文“We all have that one friend who posts too many personal details of their life online.(我们都有这样的朋友,他们在网上发布了太多的个人生活细节)”以及下文“but it can also put your personal information at risk.(但它也会使你的个人信息处于危险之中)”可知,选项承接上下文说明上文产生的不良影响。故B选项“不仅这会令人讨厌”切题。故选B项。
17.根据上文“Most free public Wi-Fi networks have very few security measures in place.(大多数免费的公共Wi-Fi网络几乎没有适当的安全措施)”可知,选项承接上文说明带来的风险。故F选项“这意味着使用相同网络的其他人可以轻松访问你的活动”切题。故选F项。
18.根据下文“They will often design their scams to look like reasonable communications from a bank or company. Certain things like spelling errors or a different email address can be a clue that it is a junk email.(他们通常会设计他们的骗局,看起来像银行或公司的合理通信。拼写错误或不同的电子邮件地址可能是垃圾邮件的线索)”可知,选项承接下文说明网络犯罪分子的行骗方式,他们很狡猾。故A选项“网络犯罪分子很狡猾”切题。故选A项。
19.根据上文“If there is a lock symbol and the site begins with “https”, that means the site is secure(如果有一个锁的符号,网站以“https”开头,这意味着该网站是安全的)”可知,选项承接上文说明需要更多细节来确定网站的安全性。故G选项“为了确认网站是否可信,你也可以参考网站隐私政策”切题。故选G项。
20.E 21.G 22.D 23.F 24.A
【导语】这是一篇说明文。文章给出了一些在网上保持安全的建议。
20.根据上文“The Internet is a useful tool that has become an important part of our daily lives. As high school students, it is important to know how to use it safely.(互联网是一个有用的工具,已经成为我们日常生活的重要组成部分。作为高中生,重要的是要知道如何安全地使用它)”和下文介绍了一些有助于在互联网上保持安全的建议。此处需要一个承上启下的句子,既要对应上文提到的“知道如何安全地使用互联网很重要”,也要引出下文将要给出的具体建议。选项E“以下是帮助你在互联网上保持安全的四个提示”符合语境。故选E。
21.根据上文“The Internet is a large source of information, but not all information is correct or secure.(互联网是一个巨大的信息来源,但并非所有信息都是正确或安全的)”和下文“Be careful of tricks, each piece of news, and content that is not suitable. A careful mind will help you see the difference between what is true and what is not, and keep you out of danger in the digital world.(小心诡计、每条新闻和不适合的内容。谨慎的心态将帮助你看到真实与虚假的区别,并让你在数字世界中远离危险)”可知,本段主要讲的是要学会辨别网上信息的真假,谨慎上网。选项G“当你在网上查看东西时,检查来源是否可信”符合语境。故选G。
22.空处为段落小标题。根据下文“Never tell sensitive information such as your full name, home address, or school name on public discussion boards or social media.(切勿在公共讨论板或社交媒体上透露敏感信息,如您的全名、家庭住址或学校名称)”可知,本段建议保护个人信息,D选项“保持你的个人信息私密”符合语境,概括了本段的主旨,故选D。
23.根据上文“The Internet lets you meet people worldwide, but not everyone has good intentions. Do not click on links from people you do not know.(互联网可以让你结识世界各地的人,但并非每个人都有好意。不要点击来自陌生人的链接)”和下文“Trust your feelings and tell a trusted adult or the people in charge of the platform if you see anything strange.(相信你的感觉,如果你看到任何奇怪的东西,告诉一个可信赖的成年人或平台负责人)”可知,本段主要讲的是要小心在网上遇到的人,不要随便点击陌生人的链接,遇到奇怪的事情要及时告诉可信赖的人或平台负责人。选项F“停止与让你感到不舒服的陌生人交谈”符合语境。故选F。
24.根据段落小标题“Be careful with online chats.(对网络聊天要谨慎)”和下文“However, it is important to remember that people may not always tell the truth about who they are.(然而,重要的是要记住,人们并不总是说实话关于他们是谁)”可知,本段讲的是网络聊天的相关内容,A选项“网络聊天可能很有趣”符合语境,引出下文,且A选项中的“online chats”呼应标题,故选A。
25.C 26.C 27.A 28.D 29.D 30.A 31.A 32.B 33.C 34.D 35.A 36.C 37.B 38.D 39.C
【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者开车路上的所见所闻所感,虽然世界上会有一些不好的事情发生,但世界上的各个角落仍然充满着善良。
25.考查形容词词义辨析。句意:这首歌是一首欢快的歌,即使我微弱的声音听起来也很好听。A. long 长的; B. boring 令人生厌的;C. joyful 令人愉快的;D. sad 悲伤的。根据下文的“even my weak voice sounded good singing it”(即使我微弱的声音听起来也很好听)及The sweet sound of the music(音乐里甜美的声音)可知,收音机上所播放的音乐非常动听, 与后面的“unpleasant news”(不开心的新闻)形成对比。故选C。
26.考查动词词义辨析。句意:然而,事情还是发生了。A. appeared出现;B. remained仍然, 依然;C. happened 发生;D. stayed 停留。从后面的收机上播放的新闻可知,作者不想听到的不好的新闻可是还是发生了。故选C。
27.考查动词词义辨析。句意:悦耳的音乐声结束了,传来了令人不快的消息。A. ended 结束;B. continued继续;C. jumped 跳;D. fell 掉落;落下。从“there came the unpleasant news”(传出了不好的新闻)可知,此处动听的音乐结束了,然后传来了不好的新闻。故选A。
28.考查动词词组辨析。句意:汽油价格再次上涨。A. cut down 砍倒, 减少;B. made up 组成;化妆;C. went down 下降;D. went up上升, 上涨。 从前面的unpleasant news(不好的新闻)及后面的Fans of two sports teams got into fight(两支球队的粉丝打了起来)可知,这些消息都是负面的,由此判断,这里指的是汽油价格上涨的消息。故选D。
29.考查形容词词义辨析。句意:我叹了口气,对我们生活的这个疯狂的世界感到疑惑。A. exciting令人兴奋的; B. interesting有趣的;C. unusual不同寻常的;D. crazy 疯狂的。作者在广播中听到的都是那些令人不愉快的消息,因此他叹了一口气,觉得我们所处的世界非常的疯狂,搞不懂所生活的世界为何如此疯狂。故选D。
30.考查副词词义辨析。句意:最后,我再也受不了了,关掉了收音机。A. finally 最后;B. generally 通常, 一般说来;C. secretly 秘密地;D. calmy平静地。后文提到“Silence seemed preferable”(沉默似乎更可取),由此判断,作者受不了收音机里传来的不好的消息,最终关掉了收音机。故选A。
31.考查代词词义辨析。句意:沉默似乎比听有关我们所生活的疯狂竞争的世界的任何东西都更好。A. anything任何事;B. everything每件事;C. something一些事;D. nothing无关紧要的事。前文提到“Gas prices went up again. Fans of two sports teams got into fight. ”(汽油价格再次上涨。两支运动队的球迷打了起来。)由此判断,这些都有可能是在这个世界上发生的任何事情。故选A。
32.考查动词词义辨析。句意:当我进入一个城镇时,我放慢了速度,看着我开车经过的人们。A. touched触摸;B. watched观察;C. avoided避免;D. recognized辨认, 识别。后文提到“ A tall man was helping an elderly lady out of a car and helping her place her walker so she could go into store in her wheelchair. ”(一个高个子男人正在帮一位老太太从车里出来,帮她放好助行器,这样她就可以坐着轮椅去商店了。)以及后文中提到的场景可知,作者在穿过小镇时看到人们那种友善相处的生活场景,这是作者通过观察看到的情景。故选B。
33.考查动词词义辨析。句意:一个高个子男人正在帮一位老太太从车里出来,帮她放好助行器,这样她就可以坐着轮椅去商店了。A. freeing释放,使获得自由;B. protecting保护;C. helping帮助;D. keeping保持。后文提到“and helping her place her walker so she could go into store in her wheelchair. ”(帮她放好助行器,这样她就可以坐着轮椅去商店了)由此判断,这个高个子的男子应该是在帮助一位老妇人从车上下来,这样才能坐上轮椅去商店。故选C。
34.考查动词词义辨析。句意:一位面带微笑的妇女正在向广场上扔食物,十几只鸟儿飞下来享受摆在它们面前的食物。A. collecting收集,采集;B. moving移动;C. covering覆盖;D. throwing投,抛。后文提到“a dozen birds flew down to enjoy the food being laid out before them. ”(十几只鸟儿飞下来享受摆在它们面前的食物。)由此判断,这位面带微笑的妇女应该是把食物撒出去,这样鸟儿才能吃到这些食物。故选D。
35.考查名词词义辨析。句意:一位年轻的男子走在路上,把他的女儿安全地抱在怀里。A. daughter女儿;B. son儿子;C. dog狗;D. cat猫。后文提到“When the daughter pulled the hat off his head”(当他的女儿把他的帽子从头上拉下来时)由此判断,这位年轻男子怀里抱着的是他的女儿。故选A。
36.考查动词词义辨析。句意:当他的女儿把他的帽子从头上拉下来时,他们都笑了。A. stopped停止;B. stood站立;C. laughed笑;D. shouted喊。后文提到“I laughed too”(我也跟着笑了)由此判断,他们都笑了。故选C。
37.考查名词词义辨析。句意:看着他的善良,我也笑了。A. weakness弱点,,劣势;B. kindness仁慈,友善的行为; C. loneliness孤独;D. safeness安全。文章最后一段提到“In truth, this world could have more kindness”(事实上,这个世界还是善良更多一些)由此判断,作者所描述的都是人们非常友善的行为,与疯狂的竞争形成了对比。故选B。
38.考查连词词义辨析。句意:车上的收音机可能已经关闭了, 但在我的心里还在唱歌。A. For因为;B. Or或者;C. And和;D. But但是。前文提到“The radio may have been off in my car”(车里的收音机关掉了)与后文“in my heart I was still singing”(我心里的歌仍然在唱着)形成了对比,表示作者虽然在收音机里听到了一些不好的新闻,但看到充满善意的人和事,心里甜美的音乐仍在播放。故选D。
39.考查名词词义辨析。句意:事实上,这个世界可以多一些善良,少一些竞争。A. silence沉默;寂静;缄默;B. development发展;C. competition竞争;D. sickness生病。前文提到“I sighed and wondered about the crazy, competitive society we live in. ”(我叹了口气,对我们生活的这个疯狂的世界感到疑惑。)相照应,后文提到“Kindness makes us all winners in this life and our life will be full of love and joy.”(友善使我们在这一生中都成为赢家, 我们的生活也将充满爱和欢乐。)由此判断,作者希望这个社会能多一些友善,少一些竞争。故选C。
40.Millions 41.attraction 42.with 43.as 44.to show 45.helpful 46.dangerous 47.that/who 48.a 49.giving
【导语】这是一篇说明文。很多年轻人很喜欢写博客,它为年轻人提供了一个展示他们的作品和感受的地方,但与此同时,很多人会在博客中暴露自己的隐私,这有可能带来危险。
40.考查固定短语。句意:数以百万计的年轻人正在写博客。固定短语millions of (数百万的),首字母大写。故填Millions。
41.考查名词。句意:它们一直吸引着年轻人。根据不定冠词an,可知此处需要填入单数名词作表语,attraction (吸引人的事物),为可数名词。故填attraction。
42.考查固定短语。句意:许多流行的网站现在提供免费、简单的方法来创建个人网页,并在其中填充文字和图片。固定短语fill...with... (用……填满……)。故填with。
43.考查固定短语。句意:像“Facebook”和“Myspace”这样的网站是一些最受年轻人欢迎的博客网站。固定短语such as (像,例如),表示列举。故填as。
44.考查不定式。句意:博客为年轻人提供了一个展示他们的作品和感受的地方。place to do sth. (做某事的地方),show用动词不定式作后置定语。故填to show。
45.考查形容词。句意:它们也有助于将年轻人与他人联系起来。形容词helpful (有帮助的)作表语。故填helpful。
46.考查形容词。句意:但是,当全世界数百万人在互联网上阅读博客时,博客可能会变得危险。后文提到博客会在网上暴露个人隐私,形容词dangerous (危险的)作表语。故填dangerous。
47.考查定语从句关系词。句意:当想要伤害他们的危险人物发现这些个人信息时,他们将处于危险之中。该空引导限制性定语从句,先行词是dangerous people,指人,关系词替代先行词在从句中作主语,用关系代词that/who。故填that/who。
48.考查固定短语。句意:因此,许多学校不允许在学校电脑上使用博客网站。固定短语as a result (结果是、因此)。故填a。
49.考查动名词。句意:父母应该知道孩子在网上做什么,并帮助孩子避免泄露个人信息。give away (泄露),固定短语escape doing sth. (避免做某事),give用动名词形式作宾语。故填giving。
50.Dear Sir/Madam,
The Internet has transformed the world into a global village, altering all aspects of our life, especially education. Here, I am writing to share my thoughts on its positive effect as well as negative one.
The most obvious advantage lies in the wide choice of courses. Learners can have access to the courses tailored for personal needs regardless of time and space. As a result, learning occurs in such an efficient way that gaining knowledge is easier than ever. However, the downside is just as noticeable. Along with individualized courses, the Internet presents half-truths that puzzle the young minds where self-control and judging power are still forming.
Therefore, I strongly suggest that the use of the internet should be under supervision of adults. And parents and teachers should provide guidance to ensure that it best serves the mental and physical growth of the teens.
Yours faithfully,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,网络已经把世界变成了真正的全球村,请你给某英文报社写一封信,就网络对教育的影响谈谈你的看法。
【详解】1.词汇积累
确保:ensure→make sure
指导:guidance→instruction
选择:choice→option
因此:as a result→as a consequence
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:The most obvious advantage lies in the wide choice of courses. Learners can have access to the courses tailored for personal needs regardless of time and space.
拓展句:The most obvious advantage lies in the wide choice of courses, where learners can have access to the courses tailored for personal needs regardless of time and space.
【点睛】[高分句型1] Therefore, I strongly suggest that the use of the internet should be under supervision of adults. (运用了that引导宾语从句)
[高分句型2] As a result, learning occurs in such an efficient way that gaining knowledge is easier than ever. (运用了结果状语从句)