(天津专用)寒假开学考 八年级英语试题第3套(含解析)

2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. —Is there ________ notice on the wall
—Yes. It says “Lets help animals in ________ danger.”
A. the; / B. the; the C. a; / D. a; the
2. Bill was listening to the radio while Ann ________ TV.
A. watched B. was watching C. has watched D. had watched
3. It’s very polite ________ you ________ say hello.
A. for; of B. of; for C. to; for D. of; to
4. When you cross the road, you should be ______.
A. careful enough B. enough careful C. carefully enough D. enough carefully
5. If every family has more than one child, the population will ________ rapidly.
A. increase B. get C. go D. raise
6. At that time of night, there was no ________ in the street.
A. transport B. traffic C. space D. pollution
7. — Who will send you to the new school, your mum or your dad
—________. I’ll go there on a bus alone.
A. Neither B. Both C. Either D. Each
8. You’d better ________ too much meat because you’re already too fat now.
A. don’t eat B. not eating C. not to eat D. not eat
9. —What will the weather be like tomorrow
—It ________ be rainy, cloudy or windy. I’m not sure.
A. would B. shall C. might D. should
10. —Can you hear someone ________ in the next room
—Well, it sounds like a cat.
A. cried B. cries C. to cry D. crying
11. There are ________ people in Xinghai Park in summer.
A. ten thousands B. ten thousand of C. thousands of D. ten thousands of
12. I first met Dick six months ago. He ________ in a factory at that time.
A. worked B. was working C. works D. is working
13. buy your ticket from a ticket machine. There are lots of people there.
A. Not B. Not to C. Don’t D. Don’t to
14. —What did the man say to you just now
—He warned me __________ in the river.
A. not swim B. to not swim C. not to swim D. to swim
15. —Happy birthday to you, Dave!
—________!
A. Thank you B. The same to you C. Me too D. Certainly
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
In our life, many people love to eat peanuts(花生), and Steve Casino is among them. We call him a special artist ___1___ the US. He is very fond of peanuts. And eating peanuts is not enough for him. He likes to ___2___ strange things out of peanuts.
Steve has already changed peanut shells___3___about one hundred little statues(雕像). Among these statues,___4___ are famous people such as Elvis Presley, Albert Einstein, Bruce Lee and Johnny Depp. He also makes statues of characters from ___5___,like Batman, Robin, Superman and Captain America. When we look through his website,we can find his steps to make his artworks. First, he takes away the nuts from the shells. ___6___,he glues the shells back together. After that he gives his statues arms and legs, and paints them ___7___. It usually takes him twenty hours to paint a statue. At last, he puts the statue in a glass dome(圆顶状物)and people can ___8___ it for a long time.
Steve Casino calls himself a "Painter of Nuts". "I eat peanuts every day and they're always around. I ___9___ happy to use peanuts to make things," he said. Steve has even turned this art into big money. He makes statues of anyone such as people's friends, family and favourite stars. However, his artworks are ___10___ because it takes him a lot of time to make them. But we must remember these statues are special arts and they look very beautiful. What do you think of his art Let's buy one to have a look.
1. A. by B. off C. from D. at
2. A. take B. buy C. show D. make
3. A. for B. into C. from D. by
4. A. there B. they C. these D. those
5. A. degrees B. rubbish C. movies D. power
6. A. But B. Before C. After D. Then
7. A. easily B. carefully C. hurriedly D. hardly
8. A. keep B. spend C. sell D. touch
9. A. taste B. smell C. sound D. feel
10. A. cheap B. small C. expensive D. thin
三、阅读理解
A篇
Michelle Wie (魏圣美) is like a lot of other young girls in many ways. She is a good student, and she likes reading, drawing and playing computer games. However, in some other ways, she is very different. She doesn’t spend much time going out with friends or shopping or going to parties after school. She’s very busy practicing golf (高尔夫) .
Michelle Wie is the best woman golfer for her age in the world. She was born in 1989. In 1999, at the age of 10, she began to win games against women. At 13, she could hit the ball further than most of the women in the Ladies Professional Golf Association (美国女子职业高尔夫). At 14, she showed she could hit the ball further than most men.
Wie began playing golf at the age of 4. When she grew older, she played about three hours a day on weekdays and seven hours a day on weekends. Another thing that helped her was that she was tall. By the time she was 13, Wie was six feet tall. She’s a joy to watch. She has the flexibility (灵活性) of a dancer and is also very strong. And it’s clear that she loves the games.
1. When did Michelle Wie start playing golf
A. At 4. B. At 10. C. At 13. D. At 14.
2. What did she often do after school
A. Going out with her friends. B. Shopping with her family.
C. Going to parties. D. Practicing golf.
3. How long did she practice in a week when she grew older
A. 13 hours. B. 14 hours. C. 15 hours. D. 4 hours.
4. What makes her a successful golfer
A. Flexibility. B. Practice. C. Time. D. Money.
5. Which of the following is the best title for this passage
A. Michelle Wie, a Good Student B. Women Golf Players
C. Michelle Wie, a Young Winner D. Golf Games for Women
B篇
Twice a month, Nona Avery sits down, picks up her pen and writes a letter to her best friend. The British woman has been doing it for 77 years. She has sent more than 1, 500 letters to her pen pal in America.
The hobby started in 1942. Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for pen pals. One of them caught Nona’s eye. It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12. “I was very excited” Nona said. “I sat down immediately, wrote a letter, put it in an envelope—together with a picture of myself—and posted it.”
Nona spent every day waiting for the postman. Two weeks later—which felt like a lifetime—a reply dropped through the letterbox. “I was overjoyed, ” Nona said. “There was a letter and a picture of my new friend. She was on the other side of the world!”
Nona and Alice wanted to learn more about each other. They kept writing. The two found that they had a lot in common (共同点). They liked the same books and the same films.
However, both Nona and Alice were too poor to afford a plane ticket. They didn’t meet until 1987. “I was excited to see the person I had been writing to for over forty years.” Nona said.
Now in their eighties, Nona and Alice are still writing to each other. And they still write by hand. “Writing is much more intimate (亲密的), so why shall we change the habit of a lifetime ” Nona said.
1. When did Nona Avery and Alice Powers become pen pals
A. In 1987. B. Twelve years ago. C. Fifty years ago. D. When Nona was 12 years old.
2. Where did Nona first see Alice’s information
A. On a website. B. In a magazine. C. On social media. D. In a newspaper.
3. The underlined word “overjoyed” in Paragraph 3 probably means “________”.
A. very angry B. very happy C. very worried D. very interested
4. According to the article, what did Nona and Alice have in common
①They liked the same films.
②They were of the same age.
③They liked the same books.
④They liked the same movie stars.
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
5. What can we learn from the last paragraph
A. Nona has many pen pals. B. Nona and Alice will keep writing by hand.
C. Nona doesn’t know how to use a computer. D. Nona and Alice will write to each other by email
C篇
Are you the only child in your family Have you heard of “the two-child policy (政策)” Everyone knows the one-child policy. It is a population control (控制) method in our country. Chinese government wanted to control the increasing population at that time. Many Chinese couples understood that and followed this policy or nearly 5 years.
However, as time goes by, some problems appear in our society. At present, these problems are mainly about: The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 95 million in 2012. The number changed to 95 million in 2014 and will possibly fall by 4 million by 2020. China is now getting into an aging (老龄化) society. There will be more old people in the following years. But the society will be short of doctors and nurses to take care of them. The population of China will become smaller and smaller if one-child policy continues (继续). It’s the main reason that leads to the two problems above.
That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016. It allows each family to have two children. The government hopes it can help solve those social problems gradually (逐渐地). This policy will help offer enough workers in the future. It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.
1. From the passage we know that ________.
A. our government is facing 2 main problems
B. the one-child policy started on January 1st, 2016
C. our population increased a lot from 2010 to 2014
D. the two-child policy won’t work at all
2. The underlined word “that” in Paragraph 1 means ________.
A. the family B. the increasing population
C. the one-child policy D. the two-child policy
3. The number of workers will possibly be about ________ by 2020.
A. 95 million B. 95 million C. 4 million D. 901 million
4. You may read this passage in ________ part in a magazine.
A. Traveling and Transportation B. Society and History
C. Food and Health D. Science and Art
5. The writer thinks it is ________ to announce (宣布) two-child policy.
A. interesting B. wrong C. surprising D. important
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Could you tell me something about your home town People say it’s quite near the sea.
B: Oh, no. My home town is about 100 miles from the sea.
A: Oh, I see. _____1_____
B: Not really. It’s got a population of about 20,000.
A: And is it a very old town
B: Yes, it is. _____2_____
A: Really It must be quite an interesting place then.
B: Yes, it is. We get a lot of tourists. _____3_____
A: Well, what do the tourists do there
B: Oh, they can walk through the town and look at the old buildings. There are some great restaurants in the town.
A: _____4_____
B: No, there isn’t any. But there are a few lovely mountains near the town. They are very good for skiing in winter.
A: _____5_____
B: Yes, very cold.
A. In fact, tourism is our main industry (产业).
B. I see it must be very cold in winter.
C. Do you like visiting museums
D. And is it a very big town
E. Many of the houses were built in the 17th century.
F. And what about museums
G. How far is it
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
1. 在日常生活中学习一些急救知识,对我们来说很重要。
It is important for us to learn some knowledge about ________ in our daily life.
2. 这个工厂五年前倒闭了。
This factory ________ ________ five years ago.
3. 在下雨前我及时赶回了家。
I got home ________ before it rained.
4. 昨天,我的弟弟从他的自行车上摔了下来。
Yesterday, my brother ________ his bike.
5. 她向四周看了看确定没人。
She looked around to ________ ________ there was no one near here.
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
Always play in a safe place. A park is a safe place because there is no cars or trucks. But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car. Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.
Keep away from houses or buildings that are being built or knocked down. Something might fall your head, or you might cut yourself on broken glass.
Medicine or pills can be dangerous. Never swallow any pills or medicines you find in the cupboard.
Don’t swim in the pool or river without adults. Wear a life jacket whenever you go out in a boat. Even if you are not in the open sea and the water is not deep, you should have your life jacket on. It’s easy to fall out of a boat.
Do not put your head out of a car, bus or train. Many children have been killed by doing this.
1. What is the title of this passage
________________________________
2. Play in a park. Never talk to ________________________________ or go with them.
3. When crossing a road, stop and look ________________________________.
4. In a ________________________________, wear a life jacket.
5. On a bus, car or train, never put ________________________________ out of them.
七、综合填空12
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Two men were walking t ___1___ the forest. They knew that it was dangerous to do this because many w ___2___ animals lived in the forest. As friends, they agreed that they would stay together and help each other when they were in d ___3___.
S___4___ they saw a large bear running toward them. One of the men c___5___ up a nearby tree. He didn’t think about his friend at all.
H___6___ , his friend didn’t know how to climb. He pretended (假装)to be dead. The bear came close to the man lying on the ground. He smelled the man for a moment and then 1___7___ . You see, bears don’t eat d___8___ animals or people.
After the bear walked away, the man in the tree climbed d___9___ and went to his friend on the ground. “Are you okay Did the bear hurt you ” he said to his friend. His friend answered, “Do you know what the bear told me He told me not to b_____10_____ a false(虚伪的)friend!”
八、书面表达(共10分)
你的外籍朋友Tony想在疫情结束后来中国旅游,你建议他春天的时候来天津。请根据思维导图说说你的理由。
要求:
(1)词数:100词左右。
(2)信的开头和结尾已给出,不计入总词数。
(3)本思维导图只是提供了几个方面,应适当发挥。
Dear Tony,
It’s good to hear that you may visit China. I think the best choice is to come to Tianjin in spring, because it’s very beautiful.
Wish you a good journey in Tianjin. Hope to see you soon.
Yours,
Li Xiaohua2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. —Is there ________ notice on the wall
—Yes. It says “Lets help animals in ________ danger.”
A. the; / B. the; the C. a; / D. a; the
【答案】C
【分析】句意:——墙上有一个通知吗?——是的。上面写着“让我们帮助处于危险中的动物。”
考查冠词的用法。根据“Is there ... notice on the wall ”可知,第一空泛指一个通知,用不定冠词a;第二个空考查固定搭配in danger“处于危险之中”,中间没有冠词。故选C。
2. Bill was listening to the radio while Ann ________ TV.
A. watched B. was watching C. has watched D. had watched
【答案】B
【分析】句意:当安在看电视时,比尔在听收音机。
考查动词时态。本句是while引导的时间状语从句,表示主从句动作同时进行,所以要用过去进行时,其构成为was/were doing。 故选B。
3. It’s very polite ________ you ________ say hello.
A. for; of B. of; for C. to; for D. of; to
【答案】D
【分析】句意:你打招呼真有礼貌。
考查介词辨析和形式主语。本题中所使用的句型是it is +adj. + for/of sb. + to do sth.“对某人来说做某事是怎样的”,在这个句型中介词用for或of 是根据句型中使用的形容词来选择:如果是一些形容人的品质、性格的形容词如polite、kind、impolite、rude、honest 等词时,用介词of。故选D。
4. When you cross the road, you should be ______.
A. careful enough B. enough careful C. carefully enough D. enough carefully
【答案】A
【分析】句意:当你过马路时,你应该足够小心。
本题考查考形容词、副词。be后面接形容词,enough通常置于被修饰的形容词和副词之后;故选A。
5. If every family has more than one child, the population will ________ rapidly.
A. increase B. get C. go D. raise
【答案】A
【分析】句意:如果每个家庭都有一个以上的孩子,人口将迅速增加。
考查动词辨析。increase增加;get得到;go去;raise举起。根据“If every family has more than one child”可知如果每个家庭都有一个以上的孩子,人口就会快速增加,故选A。
6. At that time of night, there was no ________ in the street.
A. transport B. traffic C. space D. pollution
【答案】B
【分析】句意:晚上那个时候,街上没有车辆。
考查名词词义辨析。transport运输;traffic车辆;space空间;pollution污染。根据“At that time of night”可知,街上没有车辆。故选B。
7. — Who will send you to the new school, your mum or your dad
—________. I’ll go there on a bus alone.
A. Neither B. Both C. Either D. Each
【答案】A
【分析】句意:——谁将送你去新学校,你妈妈还是你爸爸?——两个都不。我将独自乘公共汽车去那里。
考查不定代词辨析。Neither两者都不;Both两者都;Either两者中的任何一个;Each每一个。根据“I’ll go there on a bus alone.”可知,爸爸妈妈都不去送我,是两者都不,故A选项符合题意。故选A。
8. You’d better ________ too much meat because you’re already too fat now.
A. don’t eat B. not eating C. not to eat D. not eat
【答案】D
【分析】句意:你最好不要吃太多的肉,因为你现在已经太胖了。
考查非谓语。had better (not) do sth.“最好(不要)做某事”,had better是情态动词。故选D。
9. —What will the weather be like tomorrow
—It ________ be rainy, cloudy or windy. I’m not sure.
A. would B. shall C. might D. should
【答案】C
【分析】句意:——明天天气怎么样?——可能是下雨、多云或多风的。 我不确定。
考查情态动词。would将要;shall将(主语为第一人称);might可能;should应该。根据“I’m not sure.”可知,此处表示的是推测,因此用“might”。故选C。
10. —Can you hear someone ________ in the next room
—Well, it sounds like a cat.
A. cried B. cries C. to cry D. crying
【答案】D
【分析】句意:——你能听到隔壁有人在哭吗?——哦,听起来像猫叫。
考查非谓语动词。由答语可知,此句是说听见有人正在哭吗,应用hear sb. doing sth.,意为“听见某人正在做某事”,故选D。
11. There are ________ people in Xinghai Park in summer.
A. ten thousands B. ten thousand of C. thousands of D. ten thousands of
【答案】C
【分析】句意:夏天星海公园有成千上万的人。
考查数词。thousand“千”,表示确定数目时,其结构数为“基数词+thousand(不用复数形式)+复数名词”;表示不确定数目时,其结构为“thousands(用复数形式) +of+复数名词”。故选C。
12. I first met Dick six months ago. He ________ in a factory at that time.
A. worked B. was working C. works D. is working
【答案】B
【分析】句意:我六个月前第一次见到迪克。当时他在一家工厂工作。
考查过去进行时。根据“I first met Dick six months ago.”可知六个月前杰克正在一家工厂上班,表示过去正在发生的事情应用过去进行时,且at that time表示那个时候,也是过去进行时常用的时间状语,该时态的结构是主语+was/were doing。故选B。
13. buy your ticket from a ticket machine. There are lots of people there.
A. Not B. Not to C. Don’t D. Don’t to
【答案】C
【分析】试题分析:句意:不要从卖票机器上买票,有很多人。此题考查否定祈使句,don’t+动词原形,故用Don’t。故选C。
考点:考查否定祈使句。
14. —What did the man say to you just now
—He warned me __________ in the river.
A. not swim B. to not swim C. not to swim D. to swim
【答案】C
【分析】句意:——这个人刚才给你说什么了?——他警告我不要在河里游泳。
考查非谓语动词。not swim 不游泳;to not swim 形式错误;not to swim 动词不定式的否定形式;to swim 动词不定式。句中谓语动词为warn,表示“警告”,常用搭配为“warn sb. (not) to do sth. 警告某人去或不去做某事”,根据句意可知,这里应表达否定的意思,故选C。
15. —Happy birthday to you, Dave!
—________!
A. Thank you B. The same to you C. Me too D. Certainly
【答案】A
【分析】句意:——祝你生日快乐,Dave!——谢谢你。
考查情景交际。Thank you谢谢你;The same to you你也一样;Me too我也是;Certainly当然。当别人向你祝贺时候,应该表示感谢。故选A。
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
In our life, many people love to eat peanuts(花生), and Steve Casino is among them. We call him a special artist ___1___ the US. He is very fond of peanuts. And eating peanuts is not enough for him. He likes to ___2___ strange things out of peanuts.
Steve has already changed peanut shells___3___about one hundred little statues(雕像). Among these statues,___4___ are famous people such as Elvis Presley, Albert Einstein, Bruce Lee and Johnny Depp. He also makes statues of characters from ___5___,like Batman, Robin, Superman and Captain America. When we look through his website,we can find his steps to make his artworks. First, he takes away the nuts from the shells. ___6___,he glues the shells back together. After that he gives his statues arms and legs, and paints them ___7___. It usually takes him twenty hours to paint a statue. At last, he puts the statue in a glass dome(圆顶状物)and people can ___8___ it for a long time.
Steve Casino calls himself a "Painter of Nuts". "I eat peanuts every day and they're always around. I ___9___ happy to use peanuts to make things," he said. Steve has even turned this art into big money. He makes statues of anyone such as people's friends, family and favourite stars. However, his artworks are ___10___ because it takes him a lot of time to make them. But we must remember these statues are special arts and they look very beautiful. What do you think of his art Let's buy one to have a look.
1. A. by B. off C. from D. at
2. A. take B. buy C. show D. make
3. A. for B. into C. from D. by
4. A. there B. they C. these D. those
5. A. degrees B. rubbish C. movies D. power
6. A. But B. Before C. After D. Then
7. A. easily B. carefully C. hurriedly D. hardly
8. A. keep B. spend C. sell D. touch
9. A. taste B. smell C. sound D. feel
10. A. cheap B. small C. expensive D. thin
【答案】1. C 2. D 3. B 4. A 5. C 6. D 7. B 8. A 9. D 10. C
【分析】本文讲述一个来自美国的艺术家Steve Casino用花生壳做成许多雕像,并详细介绍制作过程。这些作品很贵,因为Steve Casino花了很多时间来制作。
【1题分析】
句意:我们称他为来自美国的特别艺术家。
by通过;off离开;from来自;at在。根据句意可知,Steve Casino是一个来自美国的艺术家。故选C。
【2题分析】
句意:他喜欢用花生做奇怪的东西。
take带走;buy买;show展示;make做。make… out of…用……做成……,固定短语。故选D。
【3题分析】
句意:Steve已经把花生壳转变成了大约一百个小雕像。
for为;into进入;from来自,从;by通过。change…into…把……改变成……,固定搭配。故选B。
【4题分析】
句意:在这些雕像中,有著名的人物,如……。
there那里;they他/她/它们;these这些;those那些。此句是there be句型,结构为:there are+名词复数+其他。故选A。
【5题分析】
句意:他还制作了电影中的人物雕像,像……。
degrees度数;rubbish垃圾;movies电影;power能量。根据空后列举“like Batman, Robin, Superman and Captain America”可知,应是电影中的人物。故选C。
【6题分析】
句意:然后他把花生壳粘在一起。
But但是;Before在……以前;After在……以后;Then然后。根据前句中“First”及后句中“After that”可知,皆为表示顺序的副词,故此处应是“Then然后”。故选D。
【7题分析】
句意:在那之后,他给他的雕像加上手臂和腿,并仔细地画它们。
easily容易地;carefully仔细地,认真地;hurriedly匆忙地;hardly几乎不。根据后文“It usually takes him twenty hours to paint a statue. 他通常花二十个小时画一座雕像。”可知,他画画仔细。故选B。
【8题分析】
句意:人们可以把它保存很长时间。
keep保存,保持;spend花费,度过;sell卖;ouch触摸。根据前分句“he puts the statue in a glass dome(圆顶状物)”可知,应是为了把它保存很长时间。故选A。
【9题分析】
句意:我感到很高兴用花生来做东西。
taste品尝;B. smell闻起来;sound听起来;feel感到。空后“happy高兴的”描述心理感受,应是感到高兴。故选D。
【10题分析】
句意:然而,他的作品很贵,因为他花了很多时间来制作。
cheap便宜的;small小的;expensive昂贵的;thin瘦的。根据后面的句子“because it takes him a lot of time to make them因为他花了很多时间来制作”可知,他的作品很贵。故选C。
【点睛】完形填空题与单项选择题不同,它给出的是一篇意思较为完整的短文。做该题型试题时,首先应跳过空格通读全文,以全文为背景,联系句子的上下文进行推理和判断,从四个选项中选出一项进行试填。考生可以从词义用法、固定搭配、逻辑推理和上下文的联系等方面去考虑。最后应再把全文通览一遍,细心检查所选答案能否使短文上下连贯,前后呼应,词句通顺,使短文意思完整。检查时还应从语法、惯用法、逻辑推理和事情发生的情节等方面进行考虑,以达到准确无误之目的。例如小题3,for为;into进入;from来自,从;by通过。change…into…把……改变成……,固定搭配。故选B。
三、阅读理解
A篇
Michelle Wie (魏圣美) is like a lot of other young girls in many ways. She is a good student, and she likes reading, drawing and playing computer games. However, in some other ways, she is very different. She doesn’t spend much time going out with friends or shopping or going to parties after school. She’s very busy practicing golf (高尔夫) .
Michelle Wie is the best woman golfer for her age in the world. She was born in 1989. In 1999, at the age of 10, she began to win games against women. At 13, she could hit the ball further than most of the women in the Ladies Professional Golf Association (美国女子职业高尔夫). At 14, she showed she could hit the ball further than most men.
Wie began playing golf at the age of 4. When she grew older, she played about three hours a day on weekdays and seven hours a day on weekends. Another thing that helped her was that she was tall. By the time she was 13, Wie was six feet tall. She’s a joy to watch. She has the flexibility (灵活性) of a dancer and is also very strong. And it’s clear that she loves the games.
1. When did Michelle Wie start playing golf
A. At 4. B. At 10. C. At 13. D. At 14.
2. What did she often do after school
A. Going out with her friends. B. Shopping with her family.
C. Going to parties. D. Practicing golf.
3. How long did she practice in a week when she grew older
A. 13 hours. B. 14 hours. C. 15 hours. D. 4 hours.
4. What makes her a successful golfer
A. Flexibility. B. Practice. C. Time. D. Money.
5. Which of the following is the best title for this passage
A. Michelle Wie, a Good Student B. Women Golf Players
C. Michelle Wie, a Young Winner D. Golf Games for Women
【答案】1. A 2. D 3. D 4. B 5. C
【导语】本文是一篇记叙文。本文介绍了来自美国的高尔夫球女运动员魏圣美的成长故事。
【1题分析】
细节理解题。根据“Wie began playing golf at the age of 4.”可知,她四岁开始打高尔夫球。故选A。
【2题分析】
细节理解题。根据“She doesn’t spend much time going out with friends or shopping or going to parties after school. She’s very busy practicing golf (高尔夫) .”可知,她不花太多时间和朋友外出、购物或参加聚会。她忙于练习高尔夫球。故选D。
【3题分析】
推理判断题。根据“When she grew older, she played about three hours a day on weekdays and seven hours a day on weekends.”可知,她工作日每天练习3小时,五天共15小时;周末每天练习7小时,两天共14小时,所以一周共计4小时。故选D。
【4题分析】
推理判断题。根据“She doesn’t spend much time going out with friends or shopping or going to parties after school. She’s very busy practicing golf (高尔夫) .”及“When she grew older, she played about three hours a day on weekdays and seven hours a day on weekends.”可知,坚持不懈的训练造就了她的成功。故选B。
【5题分析】
最佳标题题。由第二段中的最后一句“Michelle Wie is the best woman golfer for her age in the world.”,并通读全文可知,本文主要讲述了一个年轻的高尔夫球手Michelle Wie的成功经历。故选C。
B篇
Twice a month, Nona Avery sits down, picks up her pen and writes a letter to her best friend. The British woman has been doing it for 77 years. She has sent more than 1, 500 letters to her pen pal in America.
The hobby started in 1942. Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for pen pals. One of them caught Nona’s eye. It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12. “I was very excited” Nona said. “I sat down immediately, wrote a letter, put it in an envelope—together with a picture of myself—and posted it.”
Nona spent every day waiting for the postman. Two weeks later—which felt like a lifetime—a reply dropped through the letterbox. “I was overjoyed, ” Nona said. “There was a letter and a picture of my new friend. She was on the other side of the world!”
Nona and Alice wanted to learn more about each other. They kept writing. The two found that they had a lot in common (共同点). They liked the same books and the same films.
However, both Nona and Alice were too poor to afford a plane ticket. They didn’t meet until 1987. “I was excited to see the person I had been writing to for over forty years.” Nona said.
Now in their eighties, Nona and Alice are still writing to each other. And they still write by hand. “Writing is much more intimate (亲密的), so why shall we change the habit of a lifetime ” Nona said.
1. When did Nona Avery and Alice Powers become pen pals
A. In 1987. B. Twelve years ago. C. Fifty years ago. D. When Nona was 12 years old.
2. Where did Nona first see Alice’s information
A. On a website. B. In a magazine. C. On social media. D. In a newspaper.
3. The underlined word “overjoyed” in Paragraph 3 probably means “________”.
A. very angry B. very happy C. very worried D. very interested
4. According to the article, what did Nona and Alice have in common
①They liked the same films.
②They were of the same age.
③They liked the same books.
④They liked the same movie stars.
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
5. What can we learn from the last paragraph
A. Nona has many pen pals. B. Nona and Alice will keep writing by hand.
C. Nona doesn’t know how to use a computer. D. Nona and Alice will write to each other by email
【答案】1. D 2. B 3. B 4. A 5. B
【导语】本文主要讲述了英国12岁Nona给远在太平洋另一端的美国12岁的Alice写了一封信,从此她们书信来往了很多年,同时也建立起了深厚的友谊。
【1题分析】
细节理解题。根据“Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for pen pals. One of them caught Nona’s eye. It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12.”可知,Nona Avery和Alice Powers在Nona12岁的时候成为了笔友,故选D。
【2题分析】
细节理解题。根据“Nona, then 12, was reading a magazine. Some ads in the magazine were asking for pen pals.”可知,Nona第一次看到Alice的信息是在杂志上,故选B。
【3题分析】
词义猜测题。根据“There was a letter and a picture of my new friend. She was on the other side of the world”(有一封信和一张我新朋友的照片。她在世界的另一边)可知,Nona收到了笔友的来信,非常的高兴,此处overjoyed的意思是“非常高兴”。故选B。
【4题分析】
细节理解题。根据“Nona, then 12, was reading a magazine….It was from Alice Powers. She lived in America and was also 12”可知,她们都是12岁;根据“They liked the same books and the same films.”可知,她们喜欢相同的书和电影。选项A符合题意,故选A。
【5题分析】
段落大意题。根据“Nona and Alice are very old now, but they are still writing to each other.”可知, 最后一段告诉我们,她们现在都老了,还在继续写信。故选B。
C篇
Are you the only child in your family Have you heard of “the two-child policy (政策)” Everyone knows the one-child policy. It is a population control (控制) method in our country. Chinese government wanted to control the increasing population at that time. Many Chinese couples understood that and followed this policy or nearly 5 years.
However, as time goes by, some problems appear in our society. At present, these problems are mainly about: The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 95 million in 2012. The number changed to 95 million in 2014 and will possibly fall by 4 million by 2020. China is now getting into an aging (老龄化) society. There will be more old people in the following years. But the society will be short of doctors and nurses to take care of them. The population of China will become smaller and smaller if one-child policy continues (继续). It’s the main reason that leads to the two problems above.
That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016. It allows each family to have two children. The government hopes it can help solve those social problems gradually (逐渐地). This policy will help offer enough workers in the future. It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.
1. From the passage we know that ________.
A. our government is facing 2 main problems
B. the one-child policy started on January 1st, 2016
C. our population increased a lot from 2010 to 2014
D. the two-child policy won’t work at all
2. The underlined word “that” in Paragraph 1 means ________.
A. the family B. the increasing population
C. the one-child policy D. the two-child policy
3. The number of workers will possibly be about ________ by 2020.
A. 95 million B. 95 million C. 4 million D. 901 million
4. You may read this passage in ________ part in a magazine.
A. Traveling and Transportation B. Society and History
C. Food and Health D. Science and Art
5. The writer thinks it is ________ to announce (宣布) two-child policy.
A. interesting B. wrong C. surprising D. important
【答案】1. A 2. C 3. D 4. B 5. D
【分析】本文介绍了中国的“二孩政策”以及政府开放二胎所要解决的问题。
【1题分析】
细节理解题。由第二段最后一句“It’s the main reason that leads to the two problems above.”可知中国政府面临的是2大问题,所以A正确;由第三段第一句“That’s why Chinese government began the two-child policy on January 1st, 2016.”可知2016年1月1日施行的是二孩政策,不是一胎政策,所以B错误;由第二段“The number of workers changed from about 960 million in 2010 to 95 million... fall by 4 million by 2020.”可知2010到2014年工人的数量都在减少,不是增加,所以C错误;由最后一段倒数第二句“This policy will help offer enough workers in the future.”可知政府认为二孩政策能帮助解决社会问题,文章并没有提到这个政策没有用,所以D错误。故选A。
【2题分析】
词句猜测题。划线that 指代的是前文中提到的the one-child policy “一孩政策”,当时许多的中国夫妻都遵循了这项政策,故选C。
【3题分析】
推理判断题。根据第二段第四句“The number changed to 95 million in 2014 and will possibly fall by 4 million by 2020.”可以推断,2020年工人数量将在2014年9.3亿的基础上再减少0.4亿,所以2020年工人数量可能是9.01亿,故选D。
【4题分析】
推理判断题。本文主要讲中国人口政策变化,从“一孩政策”到现在“二孩政策”,属于社会政策问题,可能出现在杂志中的社会历史版块,故选B。
【5题分析】
观点态度题。在文章最后“It is reported that there will be around 2.5 million newly-born babies each year.”作者给出了一个每年新增婴儿数量,这是因为作者期待二孩政策能起作用,所以他对新政策的态度应该是认为新政策十分important “重要的”,故选D。
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Could you tell me something about your home town People say it’s quite near the sea.
B: Oh, no. My home town is about 100 miles from the sea.
A: Oh, I see. _____1_____
B: Not really. It’s got a population of about 20,000.
A: And is it a very old town
B: Yes, it is. _____2_____
A: Really It must be quite an interesting place then.
B: Yes, it is. We get a lot of tourists. _____3_____
A: Well, what do the tourists do there
B: Oh, they can walk through the town and look at the old buildings. There are some great restaurants in the town.
A: _____4_____
B: No, there isn’t any. But there are a few lovely mountains near the town. They are very good for skiing in winter.
A: _____5_____
B: Yes, very cold.
A. In fact, tourism is our main industry (产业).
B. I see it must be very cold in winter.
C. Do you like visiting museums
D. And is it a very big town
E. Many of the houses were built in the 17th century.
F. And what about museums
G. How far is it
【答案】1. D 2. E 3. A 4. F 5. B
【导语】本文是A、B两人的对话,B向A介绍了自己的家乡以及家乡的旅游特色。
【1题分析】
根据答句“Not really. It’s got a population of about 20,000.”可知小镇人口有大约两万,所以空处是一个问句,且内容与人口相关,选项D“它是个大城镇吗?”符合语境,故选D。
【2题分析】
根据问句“And is it a very old town ”以及答句“Yes, it is.”可知,小镇年代久远,E选项“许多房子建于17世纪。”符合语境。故选E。
【3题分析】
根据前句“We get a lot of tourists.”可知,我们有很多游客,表明旅游业发达,选项A“事实上,旅游业是我们的主产业。”符合语境,故选A。
【4题分析】
根据答句“No, there isn’t any.”可知,上句提问镇上是否有什么建筑,F选项“博物馆呢?”符合语境。故选F。
【5题分析】
根据答句“Yes, very cold.”可知,此处讲述的是天气,且天气很冷,B选项“我认为冬天肯定很冷。”符合语境。故选B。
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
1. 在日常生活中学习一些急救知识,对我们来说很重要。
It is important for us to learn some knowledge about ________ in our daily life.
【答案】first aid
【分析】根据题干可知需要翻译的是“急救”,急救的固定用语是“first aid”。故填first aid。
2. 这个工厂五年前倒闭了。
This factory ________ ________ five years ago.
【答案】 ①. shut ②. down
【分析】根据中英文对照,缺少“倒闭”,shut down“停业,倒闭”,结合“five years ago”可知,此句为一般过去时,动词shut的过去式为shut。故填shut;down。
3. 在下雨前我及时赶回了家。
I got home ________ before it rained.
【答案】in time
【分析】根据汉语提示和“I got home ... before it rained.”可知,空格处缺“及时”,用“in time”,介词短语。故填in time。
4. 昨天,我的弟弟从他的自行车上摔了下来。
Yesterday, my brother ________ his bike.
【答案】fell off
【分析】 fall off“从……上摔下来”,动词短语;由“Yesterday”可知时态是一般过去时,fall的过去式是fell。故填fell off。
5. 她向四周看了看确定没人。
She looked around to ________ ________ there was no one near here.
【答案】 ①. make ②. sure
【分析】根据中英文对照可知,空格处为“确定”make sure,根据“to”可知,动词不定式符号to后接动词原形。故填make;sure。
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
Always play in a safe place. A park is a safe place because there is no cars or trucks. But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car. Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.
Keep away from houses or buildings that are being built or knocked down. Something might fall your head, or you might cut yourself on broken glass.
Medicine or pills can be dangerous. Never swallow any pills or medicines you find in the cupboard.
Don’t swim in the pool or river without adults. Wear a life jacket whenever you go out in a boat. Even if you are not in the open sea and the water is not deep, you should have your life jacket on. It’s easy to fall out of a boat.
Do not put your head out of a car, bus or train. Many children have been killed by doing this.
1. What is the title of this passage
________________________________
2. Play in a park. Never talk to ________________________________ or go with them.
3. When crossing a road, stop and look ________________________________.
4. In a ________________________________, wear a life jacket.
5. On a bus, car or train, never put ________________________________ out of them.
【答案】1. Some Advice on Safety
2. strangers
3. both ways##left and right
4. boat 5. your head
【导语】本文主要介绍了一些安全建议,如:过马路的注意事项,乘坐车辆不要伸出头等等。
【1题分析】
根据全文内容可知,本文主要介绍了一些安全建议,如:过马路的注意事项,乘坐车辆不要伸出头等等。所以题目可以是关于安全的一些建议。故填Some Advice on Safety。
【2题分析】
根据“But do not talk to strangers. Never go with a stranger into a car.”可知,在公园里玩。永远不要和陌生人说话或跟他们走。故填strangers。
【3题分析】
根据“Before crossing the road, stop and look both ways. Look left, look right and look left again.”可知,过马路时,要停下来看两边/左右两边。故填both ways/left and right。
【4题分析】
根据“Wear a life jacket whenever you go out in a boat.”可知,每次乘船外出都要穿救生衣。故填boat。
【5题分析】
根据“Do not put your head out of a car, bus or train.”可知,在公共汽车、汽车或火车上,千万不要把头伸出来。故填your head。
七、综合填空12
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Two men were walking t ___1___ the forest. They knew that it was dangerous to do this because many w ___2___ animals lived in the forest. As friends, they agreed that they would stay together and help each other when they were in d ___3___.
S___4___ they saw a large bear running toward them. One of the men c___5___ up a nearby tree. He didn’t think about his friend at all.
H___6___ , his friend didn’t know how to climb. He pretended (假装)to be dead. The bear came close to the man lying on the ground. He smelled the man for a moment and then 1___7___ . You see, bears don’t eat d___8___ animals or people.
After the bear walked away, the man in the tree climbed d___9___ and went to his friend on the ground. “Are you okay Did the bear hurt you ” he said to his friend. His friend answered, “Do you know what the bear told me He told me not to b_____10_____ a false(虚伪的)friend!”
【答案】1. (t)hrough
2. (w)ild 3. (d)anger
4. (S)uddenly
5. (c)limbed
6. (H)owever
7. (l)eft 8. (d)ead
9. (d)own 10. (b)elieve
【导语】本文是记叙文。通过叙述两个朋友在森林中遇到熊的故事,告诉我们一个道理:患难见真情。
【1题分析】
句意:两个男人正徒步穿越森林。根据“walking...the forest”可知此处指“穿过森林”,walk through“穿过”。故填(t)hrough。
【2题分析】
句意:他们知道这样做很危险, 因为森林里生活着许多野生动物。根据“animals lived in the forest”可知此处指“野生动物”,结合首字母可知此处指wild“野生的”。故填(w)ild。
【3题分析】
句意:作为朋友,他们同意在遇到危险时,他们会互相帮助。根据前文“help each other”可知只有在遇到困难时需要相互帮助,结合首字母提示可知此处指处于危险中,in danger“在危险中”,固定短语。故填(d)anger。
【4题分析】
句意:突然,他们看到一只大熊朝他们跑来。上文讲到两人正在森林里走,结合首字母,推断应是突然看到一只熊朝他们跑来,用副词suddenly“突然地”,修饰后面整个句子,句首字母大写。故填(S)uddenly。
【5题分析】
句意:其中一个人爬上了附近的一棵树。结合tree及首字母提示,可知用动词climb,climb tree“爬树”, 根据前一句时态可知用一般过去时。故填(c)limbed。
【6题分析】
句意:然而,他的朋友不知道怎么爬(树)。空前讲到一个人爬上了树,空后讲到她朋友不会爬出,前后是转折关系,且空后由逗号隔开,所以用however“然而”。故填(H)owever。
【7题分析】
句意:他闻了一下这个人,然后离开了。根据下文“After the bear walked away”及首字母可知此处指“离开了”,leave“离开”,根据smelled可知此处用一般过去时。故填(l)eft。
【8题分析】
句意:你看,熊不吃死了的动物和人。所填的词修饰animals,可知用形容词,根据前文介绍这个人装死,再结合首字母提示可知此处指dead“死了的”。故填(d)ead。
【9题分析】
句意:熊离开后,树上的人爬下来,走到地上的朋友身边。根据“the man in the tree”可知,应是树上的人爬下来了,climb down“爬下来”。故填(d)own。
【10题分析】
句意:他告诉我不要相信虚伪的朋友!对比两个人在遇到熊前彼此答应遇到危险要互相帮助,但真的遇到熊后,其中一个则只顾自己逃脱,完全不顾自己的朋友,再结合首字母和语境可知,此处指不要“相信”虚伪的人,用动词believe表示“相信”。故填(b)elieve。
八、书面表达(共10分)
你的外籍朋友Tony想在疫情结束后来中国旅游,你建议他春天的时候来天津。请根据思维导图说说你的理由。
要求:
(1)词数:100词左右。
(2)信的开头和结尾已给出,不计入总词数。
(3)本思维导图只是提供了几个方面,应适当发挥。
Dear Tony,
It’s good to hear that you may visit China. I think the best choice is to come to Tianjin in spring, because it’s very beautiful.
Wish you a good journey in Tianjin. Hope to see you soon.
Yours,
Li Xiaohua
【答案】例文:
Dear Tony,
It’s good to hear that you may visit China. I think the best choice is to come to Tianjin in spring, because it’s very beautiful.
Spring lasts from March to May in Tianjin with sunny and warm weather and a little rain. You needn’t take too many warm clothes. Everything begins to grow in spring. When you go sightseeing in the city, you will not only feel fresh air, watch the green trees and beautiful flowers but also see both Chinese traditional and European buildings.
Beijing Opera is also popular in Tianjin and around the world. Maybe you don’t understand the words, but you can enjoy the fantastic sound and the excellent actors and actresses. Besides, Tianjin people are very kind and friendly. What’s more, you can enjoy the delicious food in Tianjin.
Wish you a good journey in Tianjin. Hope to see you soon.
Yours,
Li Xiaohua
【分析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为书信作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,围绕思维导图提供的几个方面进行写作。考生应注意不要遗漏“思维导图”中的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,对于朋友的到来表示欢迎,并总述春天来天津旅游的原因;
第二步,从天气、自然环境、建筑、文化、人等方面详细介绍春天来天津旅游的理由;
第三步,书写结语。表达“希望朋友在天津玩得开心”的愿望。
[亮点词汇]
① from… to…从……到……
②Wish you a good journey祝你旅途愉快
③go sightseeing去观光
④around the world由于,幸亏
[高分句型]
①It’s good to hear that you may visit China. (动词不定式作主语)
②I think the best choice is to come to Tianjin in spring, because it’s very beautiful. (动词不定式作表语)

延伸阅读:

标签:

上一篇:吉林省吉林市船营区2023-2024八年级上学期期末考试物理试题(答案)

下一篇:百师联盟2024届高三冲刺卷(一)1重庆卷化学