(天津专用)寒假开学考 八年级英语试题第20套(含解析)

2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. Tom is ________ eight-year-old boy from ________ London.
A. the; an B. an; the C. a; / D. an; /
【答案】D
【分析】句意:汤姆是一个来自伦敦的八岁男孩。
考查冠词。第一空表示泛指,eight以元音音素开头,应用an;第二空后是城市名字,前面不需要冠词。故选D。
2. Miss Wang’s waist(腰) hurt badly. She was in _______, but she was still at work.
A. pain B. stay C. pollution D. tradition
【答案】A
【分析】句意:王小姐的腰受伤严重。虽然很痛苦,但是她依然在工作。
考查介词短语。pain痛苦;stay待;pollution污染;traditionin传统。根据“Miss Wang’s waist(腰) hurt badly”可知,in pain意为“痛苦”。故选A。
3. —I don’t like showers or windy weather.
—Me neither. Rainy weather is ________.
A. deep B. pale C. terrible D. dry
【答案】C
【分析】句意:——我不喜欢下雨或刮风的天气。——我也不喜欢。下雨的天气很糟糕的。
考查形容词辨析。deep深的;pale苍白的;terrible可怕的;dry干燥的。根据“I don’t like showers or windy weather.”和“Me neither.”可知,说话人不喜欢下雨天,所以认为下雨的天气很糟糕的。故选C。
4. Earthquakes always happen ________, so it is difficult to warn people about them.
A. really B. especially C. probably D. suddenly
【答案】D
【分析】句意:地震总是突然发生,所以很难对人们发出警告。
考查副词辨析。really真正地;especially尤其;probably可能;suddenly突然。根据“so it is difficult to warn people about them.”可知,地震很难预警,因此是突然发生。故选D。
5. Maria has trouble________ a job and is still staying at home.
A. find B. finding C. to find D. found
【答案】B
【分析】句意:玛丽亚找不到工作,仍然待在家里。
考查非谓语动词。have trouble doing sth“做某事有困难”,动名词作宾语,故选B。
6. Move away________ buildings, because parts of a building may fall on you.
A. off B. from C. in D. round
【答案】B
【分析】句意:远离建筑物,因为建筑物的一部分可能会掉到你身上。
考查介词辨析。off从……离开;from源自;in在……里面;round在……周围。根据“because parts of a building may fall on you”(因为建筑物的一部分可能会掉到你身上),可知前半句表示“远离建筑物”;短语move away from表示“远离”。故选B。
7. They were working in the fields _________ it began to rain.
A. if B. after C. when D. until
【答案】C
【分析】句意:当开始下雨时,他们正在田里劳作。
考查连词辨析。if如果;after在……之后;when当;until直到。根据“They were working in the fields...it began to rain”可知主句是过去进行时,从句是一般过去时,且表时间。故空处是when引导的时间状语从句。故选C。
8. Never ________ late for school again.
A. am B. is C. are D. be
【答案】D
【分析】句意:不要再上学迟到了。
考查祈使句。根据“Never...late for school again.”可知,此处考查否定的祈使句,其结构为“Don’t/Never+动词原形+其他”,所以,此处需填入be动词的原形be。故选D。
9. ________ the machine, please. It’ll probably cut your finger.
A. Get ready for B. Search for C. Look up D. Keep clear of
【答案】D
【分析】句意:请远离那个机器。它很可能会切到你的手指。
考查动词短语辨析。Get ready for为……做好准备;search for搜寻;look up查阅;keep clear of远离。根据“It’ll probably cut your finger.”可知,这个机器可能会切到手指,所以,前面应该是“请远离这个机器”,keep clear of符合题意。故选D。
10. You ________ break anything on the first day of the Spring Festival. It’s bad luck.
A. mustn’t B. needn’t C. can’t D. don’t have to
【答案】A
【分析】句意:在春节的第一天禁止打碎任何东西。这是坏运气。
考查情态动词。mustn’t禁止;needn’t不需要;can’t不能;don’t have to不必。根据“It’s bad luck.”可知,打碎东西是坏运气,所以禁止打碎。故选A。
11. Bring a map ________ you may want to travel around.
A. but B. although C. or D. because
【答案】D
【分析】句意:带上地图,因为你可能想四处旅行。
考查连词辨析。but但是;although尽管;or或者,否则;because因为。根据“Bring a map...you may want to travel around.”可知,此处指带着地图的原因是可能去旅行,前后句为因果关系。故选D。
12. I was as________as John yesterday. I got full marks in English.
A. happiest B. happy C. happier D. the happiest
【答案】B
【分析】句意:昨天我和约翰一样开心。我英语考了满分。
考查形容词原级比较。happiest最高兴的;happy高兴的;happier更高兴的。根据“I was as...as John yesterday.”可知,as与as之间用形容词原级,即“as+形容词原级+as”的结构,表示“和……一样”。故选B。
13. As the doctor ________ him, the pain got worse.
A. checks B. check C. was checking D. were checking
【答案】C
【分析】句意:当医生检查他的时候,疼痛加剧了。
考查过去进行时。根据“the pain got worse”(一般过去时),可知从句部分的时态不可能为一般现在时,故排除A、B选项;分析句子,从句的主语是“the doctor”,为第三人称单数,故be动词用was。故选C。
14. My family________Back To The Wharf(风平浪静)at the cinema at 9 o’clock yesterday evening.
A. were watching B. watched C. watch D. will watch
【答案】A
【分析】句意:昨天晚上9点,我的家人正在电影院看《风平浪静》。
考查过去进行时。根据后面的时间状语“ at 9 o’clock yesterday evening.”可知,此句应用过去进行时态。故选A。
15. —Where are you going in the winter holiday
—I ________ go to Macao, but I’m not sure.
A. needn’t B. may C. must D. can’t
【答案】B
【分析】句意:——寒假你要去哪里?——我可能会去澳门,但我不确定。
考查情态动词。needn’t不需要;may可能;must一定;can’t不可能。根据“but I’m not sure.”可知,此处是没有把握的推测,应使用情态动词may。故选B。
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Through the clouds appears a free bird. Like many other birds, she ____1____ happily with her wings(翅膀)in the sky, enjoying the beautiful sunshine.
But she ____2____ does one thing: every time something happens in her life, good or bad, the bird picks up a stone from the ground to ____3____ it. Every day she sorts out(分类)her stones, laughing when she remembers happy things and ____4____ when remembering the sad ones.
The bird always takes the ____5____ with her every day. Anywhere she travels in the world, she never ____6____ them. Years go by and the free bird has got a lot of stones. But she still keeps sorting them. It is becoming more and more ____7____ for her to fly and one day she finally can’t do this any more.
Because of the heavy stones, she can’t move by herself. She can’t catch worms(虫子)any more. ___8___ the bird still doesn’t want to throw the stones away. She keeps ____9____ to remember the past.
After some time, the bird is too hungry and finally she dies. Only a ____10____ bag of stones shows that she once(曾经)was a free and happy bird.
1. A. flies B. sings C. thinks D. listens
2. A. sometimes B. already C. always D. never
3. A. finish B. throw C. eat D. remember
4. A. sleeping B. dancing C. crying D. singing
5. A. food B. stones C. water D. worms
6. A. forgets B. enjoys C. brings D. sees
7. A. relaxing B. difficult C. wonderful D. comfortable
8. A. And B. So C. Or D. But
9. A. it B. him C. them D. us
10. A. big B. wet C. clean D. broken
【答案】1. A 2. C 3. D 4. C 5. B 6. A 7. B 8. D 9. C 10. A
【导语】本文主要讲述了一只小鸟为了记忆生活中发生的事情,每发生一件事情,她就捡一块石头,无论她去哪里,都随身带上石头,后来石头太沉了,小鸟飞不动了,但是她仍然不愿意放弃石头,不愿意放弃过去的记忆。最后,小鸟死于饥饿。
【1题分析】
句意:像很多其他鸟一样,她用她的翅膀开心地在天空中飞翔,享受着美丽的阳光。
flies飞; sings唱歌;thinks想; listens听。根据“happily with her wings (翅膀) in the sky”可知,她是用翅膀在天空飞翔。故选A。
【2题分析】
句意:但是她总是做一件事:每当她的生活中发生一些事情,无论是好是坏,小鸟都会从地上捡起一块石头来记住它。
sometimes有时候;already已经;always总是;never从不。根据“every time something happens in her life, good or bad, the bird picks up a stone from the ground to... it.”可知,此处表示她总是做一件事。故选C。
【3题分析】
句意:但是她总是做一件事:每当她的生活中发生一些事情,无论是好是坏,小鸟都会从地上捡起一块石头来记住它。
finish完成;throw扔;eat吃;remember记住。根据“every time something happens in her life, good or bad, the bird picks up a stone from the ground to ... it”可知,无论生活中发生好的事情还是坏的事情,她都会捡一块石头来记住这件事。故选D。
【4题分析】
句意:当她想起快乐的事情时就笑,当想起伤心的事情时就哭。
sleeping睡觉;dancing跳舞;crying哭;singing唱歌。根据“laughing when she remembers happy things and ... when remembering the sad ones.”可知,此处是指她想起伤心的事情就会哭。故选C。
【5题分析】
句意:小鸟总是每天带着石头。
food食物;stones石头;water水;worms虫子。根据“Anywhere she travels in the world, she never ... them. Years go by and the free bird has got a lot of stones.”可知,小鸟每天都带着石头。故选B。
【6题分析】
句意:无论她去到世界哪里,她都不会忘记他们。
forgets忘记;enjoys享受;brings带来;sees看见。根据“The bird always takes the ... with her every day.”可知,无论小鸟走到哪里,她都不会忘记这些石头。故选A。
【7题分析】
句意:飞行对她来说变得越来越困难了,有一天,她终于不能再这样做了。
relaxing放松;difficult困难的;wonderful精彩的;comfortable舒服的。根据“one day she finally can’t do this any more.”可知,飞行对她来说变得越来越困难了。故选B。
【8题分析】
句意:但是小鸟仍然不想扔掉石头。
And和;So因此;Or或者;But但是。根据“She can’t catch worms (虫子) any more.”和“the bird still doesn’t want to throw the stones away.”可知,两者是转折关系,用but连接。故选D。
【9题分析】
句意:她让他们记住过去。
it它;him他;them他们;us我们。根据“the bird still doesn’t want to throw the stones away. She keeps ... to remember the past.”可知,此处指通过石头来记住过去,用them代指前面的那些石头。故选C。
【10题分析】
句意:只有一大袋的石头表明了她曾经是一只自由而又快乐的鸟。
big大的;wet湿的;clean干净的;broken破碎的。根据“Years go by and the free bird has got a lot of stones.”及“Only a ... bag of stones”可知,她捡了一大袋的石头。故选A。
三、阅读理解
A篇
One afternoon, Kate and her brother, Bob, went out to play. Kate was eight, and Bob was ten. “Let’s go to the bridge and we can see the fish in the river,” said Kate.
“I don’t know ...” Bob said. “Mum told us, ‘Don’t go to the bridge.’ She said it was dangerous.”
Kate said, “I am not afraid. Are you ”
Then they walked to the bridge and began looking for fish in the river. The bridge was a train bridge. Trains went over the bridge three times a day.
They were standing in the middle of the bridge when they heard a loud noise. “A train is coming!” Bob shouted. “Run!” He ran to the end of the bridge. He was safe.
Kate ran, too, but she fell. The train was coming fast. Kate ran towards Bob. She fell again right on the train tracks(铁轨). There was no time to run. She had to lie down between the tracks. A few seconds later, the train went over the girl, but she was not hurt at all. She stood up and said to Bob, “Don’t tell Mum! Don’t tell Mum!”
At last their mother found out about the story. She was angry because they went to the bridge. But she was happy that Kate was all right.
1. Kate was ________.
A. 10 years old B. Bob’s brother
C. two years older than Bob D. two years younger than Bob
2. Who told them not to go to the bridge
A. Their mother. B. Their father. C. Kate. D. Bob.
3. How often did the train go over the bridge
A. Twice a day. B. Three times a day. C. Twice a week. D. Three times a week.
4. Which of the following is NOT true
A. Kate fell again right on the train tracks. B. Kate was Bob’s sister.
C. Kate had to lie down between the tracks. D. Kate was hurt badly.
5. From the passage we know that ________.
A. their mother wasn’t angry at all at first
B. the children were standing in the middle of the river
C. the mother was both angry and happy
D. the story happened in the morning
【答案】1. D 2. A 3. B 4. D 5. C
【导语】本文讲述了鲍勃和妹妹凯特不听妈妈的话去火车桥上,结果火车来了,由于凯特跌倒,她急中生智躺在两个铁轨中间,从而躲过火车的故事。
【1题分析】
细节理解题。根据“Kate was eight, and Bob was ten.”可知,凯特8岁,鲍勃10岁,凯特比鲍勃小2岁,故选D。
【2题分析】
细节理解题。根据“Mum told us, ‘Don’t go to the bridge.’ She said it was dangerous.”可知,妈妈告诉他们不要去这个桥上,故选A。
【3题分析】
细节理解题。根据“Trains went over the bridge three times a day.”可知,火车一天三次从桥上经过,故选B。
【4题分析】
推理判断题。根据“but she was not hurt at all.”可知,她根本没有受伤,D表述错误,故选D。
【5题分析】
推理判断题。根据“At last their mother found out about the story. She was angry because they went to the bridge. But she was happy that Kate was all right.”可知,妈妈又生气又开心,故选C。
B篇
When you feel unhappy or forget how great you are, these are six ways to make you feel good about yourself.
1)Look in the mirror(镜子)and say to yourself, "I am a special person and there's no one in the world like me. I can do anything!" It may not sound so good, but it really works!
2)Do something nice for someone. Helping others always makes you feel good.
3)Smile! Be friendly to the people you meet. Look for the good things in your friends and family.
4)Learn something new! Have you always wanted to decorate(装饰)your own room or learn how to swim Go for it! New challenges(挑战)are fun and can give you a sense of accomplishment when you have finished.
5)Read and start A diary. Turn off the TV and let your imagination(想象)fly! Write down your thoughts dreams or anything you want! Writing always helps to express(表达)your feelings.
6)Stay with your family. We all need our family time. Talk with your mum or dad or maybe even your cousin.
1. You may read this passage in _________.
A. a science book B. a storybook C. a magazine(杂志) D. a history book
2. According to the passage, when you are helping others, you will _________.
A. be special B. be sure C. feel nice D. be remembered
3. What do the underlined words "a sense of accomplishment" mean
A. 成就感 B. 忧伤感 C. 挫折感 D. 信任感
4. According to the passage, which of the following can you do when you are unhappy
A. Looking for the bad things in others. B. Staying alone at home as much as possible.
C. Learning something good and going for it. D. Keeping a diary to express your feelings.
5. The best title(标题)for the passage is _________.
A. Do Your Best B. Six Ways to Make You Feel Good about Yourself
C. It's Never Too Late to Learn D. Always Smile at Your Life
【答案】1. C 2. C 3. A 4. D 5. B
【分析】生活中我们都有感到不开心或者感觉自己很失败的时候,该怎么办来调节我们自己,让自己变得更好呢?这篇短文中作者给我们提出了六个方法。
【1题分析】
推理判断题。根据短文介绍,文章主要是从日常生活方面介绍如何忘记自己不开心的事而让自己充满信心。由此可以推知,这样的文章可能出自某种杂志。故选C。
【2题分析】
细节理解题。根据“Helping others always makes you feel good.”可知,帮助别人使你感到快乐。故选C。
【3题分析】
词句猜测题。分析“New challenges(挑战)are fun and can give you a sense of accomplishment when you have finished.”可知,新的挑战是很有趣的,当你完成它的时候,你就会充满成就感。所以推测“a sense of accomplishment”的意思是“成就感”。故选A。
【4题分析】
推理判断题。根据“Read and start A diary…Writing always helps to express(表达)your feelings.”可知,当你不开心的时候,可以写日记来表达你的感受。故选D。
【5题分析】
最佳标题题。分析文章内容可知,这篇文章介绍了六个当你不开心的时候,如何让自己感觉好起来的方法。故选B。
C篇
In northern China during spring, big sandstorm often make trouble for people. Sandstorms usually happen in spring. They have happened in more than 10 provinces in northern China this year. People in southern China don't have to worry about this kind of bad weather. Most of the sand comes from the north of China. In northern China, lots of places have few trees and don't get much rain. When there aren't many trees, the ground can't keep enough water. Over the years, the ground dries up and turns to sand. When spring comes and the ice melts, the ground becomes loose. Strong winds take theloosesand into the sky. Besides, in northeast China, there lies some vast deserts.
Sandstorms are bad for people's health. If people breathe in too much sand, they will cough or have serious illnesses. Sandstorms also give farmers lots of problems. Sometimes their sheep get lost in the storms and never come back home. The winds also tear the farmers' houses down.
What can you do to stop sandstorms Here's a piece of advice. Ask your parents to help you plant some trees this spring. If you see people cutting down too many trees, tell them about the dangers of sandstorms, and ask your government to stop them.
1. When do sandstorms usually happen
A. In summer. B. In spring. C. In winter. D. In autumn
2. What does the underlined word "loose" mean in the first paragraph
A. 肥沃的 B. 贫瘠的 C. 疏松的 D. 大量的
3. The second paragraph tells us ______________.
A. why sandstorms happen in northern China
B. the dangers of sandstorms
C. sandstorms aren’t terrible at all
D. how sandstorms happen
4. Which of the following is NOT a way to stop sandstorms
A. Plant more trees in spring.
B. Stop people to cut down too many trees.
C. Don’t stay outside when sandstorms happen.
D. Tell people about the dangers of sandstorms.
5. Which is the best title for this passage ___________
A. Sandstorms
B. How we can stop sandstorms
C. Why sandstorms only happen in northern China
D. Sandstorms can influence most of China
【答案】1. B 2. C 3. B 4. C 5. A
【1题分析】
细节理解题。根据“Sandstorms usually happen in spring.”可知沙尘暴通常在春天发生,故选B。
【2题分析】
词句猜测题。根据“When spring comes and the ice melts, the ground becomesloose. Strong winds take the loose sand into the sky.”描述可知是土地变疏松了,故选C。
【3题分析】
主旨大意题。根据“Sandstorms are bad for people’s health. If people breathe in too much sand, they will…”及下文描述可知,本段描写的是沙尘暴对健康、农业和农民生活造成的危害,故选B。
【4题分析】
推理判断题。根据“Here's a piece of advice.”之后的内容,可知种树、停止砍伐和让人们知道沙尘暴的危害可以阻止沙尘暴的发生,而“呆在家”并不能从根本上杜绝沙尘暴,故选C。
【5题分析】
最佳标题题。这篇短文主要讲述的是中国北方的沙尘暴的形成、危害与防治,故选A。
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Hi, Tony! You look pale. ____1____
B: Just OK, I had an accident on my way to school.
A: That’s too bad. How did it happen
B: ____2____ A car suddenly appeared round the corner while the lights were changing to red.
A: Was it going fast
B: ____3____. But the driver was talking on his mobile phone. He didn’t see me.
A: ____4____
B: No, it stopped just in time, but ____5____
A: How dangerous it is!
B: Yes, all the people must obey (遵守) the traffic rules.
A. I was waiting to cross the road.
B. Are you all right
C. No, it wasn’t.
D. Don’t ride too fast.
E. So did the car hit you
F. I fell down on the ground.
G What were you doing
【答案】1. B 2. A 3. C 4. E 5. F
【导语】本文是Tony向A描述车祸的经历。
【1题分析】
根据“You look pale”及“Just OK, I had an accident on my way to school”可知,此处应是关心对方的一句话,B选项“你还好吗”符合,故选B。
【2题分析】
根据“How did it happen”及“A car suddenly appeared round the corner while the lights were changing to red.”可知,此处讲述事故发生的经过,A选项“我在等着过马路”符合,故选A。
【3题分析】
根据“Was it going fast”及“But the driver was talking on his mobile phone.”可知,车速并不快,但是司机在讲电话,C选项“不,它不是”符合,故选C。
【4题分析】
根据“No”可知,此处是一个一般疑问句,E选项“所以车撞到你了吗”符合,故选E。
【5题分析】
根据“No, it stopped just in time”及but可知,虽然车及时停住了,但是还是给自己造成了一定的伤害,F选项“我倒在地上”符合,故选F。
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
五、完成句子,每空只填一词。
1. We’ll have to ________ ________ the car to get her out.
我们得把车子抬起,才能救她出来。
【答案】 ①. lift ②. up
【分析】根据句意和题干可知,lift up表示“抬起”,是固定表达,have to后跟动词原形。故填lift;up。
2. The teacher told the student to ________ ________ to his spelling.
老师提醒那个学生要注意拼法。
【答案】 ①. pay ②. attention
【分析】根据中英文对照可知,英文句子缺少“注意”,英文表达是pay attention to,根据tell sb. to do sth.“告诉某人做某事”可知,pay用原形,故填pay;attention。
3. 我们明天要举行一次茶会。
We are going to have a ________ ________ tomorrow.
【答案】 ①. tea ②. party
【分析】根据中英文对照可知,tea party表示“茶会”。故填tea;party。
4. 让咱们先做做操热一下身。
Let’s do some exercises to ________ ________ a bit.
【答案】 ①. warm ②. up
【分析】根据中英文对照可知,横线处缺少“热身”的英文表述,warm up意为“热身”,动词不定式to后接动词原形,故填warm;up。
5. A power station has been set up in my ________ ________.
我的家乡建起了发电站。
【答案】 ①. home ②. town
【分析】根据中英文提示,所缺表达为“家乡”,英文为“home town”,故填home;town。
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
If you want to take a look at the famous painting Mona Lisa, you’d have to fly to France, stand in a long line for a ticket, and walk with the crowded people in the museum. But thanks to the VR Museum of Fine Art, things will be much easier.
The VR Museum of Fine Art is a free app in Steam, an online gaming platform(平台). With a special headset(头戴式装置), you don’t need to buy the tickets or wait in line. You can easily enjoy art at home.
Virtual Reality(VR,虚拟现实)makes a virtual world for you. You can see and even interact(互动)with everything in the virtual world by wearing a special headset. The headset connects to your computer and lets you see a lot of things without going out of your room.
In the VR Museum of Fine Art, for example, you can touch the old Greek sculptures(雕塑)or look carefully on the Mona Lisa. You can also read about each piece of art.
By 2016, there were four “show rooms” with 15 sculptures and two paintings in the VR Museum of Fine Art. They are famous works of art from around the world, such as the Chinese Qin Dynasty’s Terra Cotta Army(兵马俑), the Great Buddha of Kamakura(镰仓大佛)from Japan and Shiva the Lord of Dance(湿婆舞王)from India. All of them are to scale(按比例绘制的).
1. The VR Museum of Fine Art is ________ on an online gaming platform.
2. Thanks to the VR Museum of Fine Art, enjoying the famous works of art at home become ________.
3. People can ________ to see and even interact with everything in the virtual world.
4. In the VR Museum of Fine Art, people can ________ the Mona Lisa.
5. There are famous works of art from ________ in the four “show rooms”.
【答案】1. a free app
2. (much) easier
3. wear a special headset
4. look carefully on
5. around the world/all over the world
【导语】文章主要介绍了VR美术博物馆,包括其功能和内部设计。
【1题分析】
根据第二段“The VR Museum of Fine Art is a free app in Steam, an online gaming platform(平台). ”可知VR美术博物馆是一款免费应用。故填a free app。
【2题分析】
根据第二段“You can easily enjoy art at home.”可知,通过VR美术博物馆,人们在家欣赏艺术品更方便了。故填(much) easier。
3题分析】
根据第三段“You can see and even interact(互动)with everything in the virtual world by wearing a special headset.”可知,佩戴头戴式装置后,人们可以看见并且和虚拟世界的一切互动。故填wear a special headset。
【4题分析】
根据倒数第二段“In the VR Museum of Fine Art, for example, you can touch the old Greek sculptures(雕塑)or look carefully on the Mona Lisa. ”可知,人们通过VR美术博物馆,可以深入观察《蒙娜丽莎》。故填look carefully on。
【5题分析】
根据最后一段“They are famous works of art from around the world”可知这些著名艺术品来自全世界。故填around the world/all over the world。
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Nowadays, we have lazy food. Lazy food is the name given to meals cooked in restaurants and then delivered to people. These people use their mobile phones and, with a tap on the screen, a delicious meal arrives at their d___1___.
Ele. me(饿了么)is a Chinese company that o___2___ this service. Ele. me doesn’t cook the food; it just provides an app that c___3___ consumers(消费者)with restaurants. And since it doesn’t cook the food, it can’t guarantee(保证)the quality of the food that gets delivered. It’s that last point that has landed Ele. me in hot water.
March 15 was World Consumer Rights Day. CCTV celebrates the day by naming companies that cheat(欺骗)consumers. One of the companies it targeted in 2016 was Ele. me. CCTV said some of the restaurants on Ele. me’s websites were not licensed. This caused concerns(忧虑)about food s___4___. Ele. me responded by taking those restaurants o___5___ its site.
But the CCTV warning probably won’t stop consumers from using Ele. me or o___6___ similar apps. Food-delivery apps have met the demand of people who don’t have the time to cook, who don’t want to cook, or who just don’t know how to cook. This is s___7___ because the missing ingredient(成分)in “lazy food” is love. And, as someone once said, “A meal served without love only half satisfies a person’s hunger.”
So, how do we put “love” back into meals Well, the f___8___ thing is to learn how to cook. It means hanging around the kitchen and watching mom or dad p___9___ a meal, and then asking them to teach you to cook a simple dish. You may not become a great chef, b____10____ the meal you eventually serve to your family will be filled with love.
【答案】1. (d)oors
2. (o)ffers
3. (c)onnects
4. (s)afety
5. (o)ff 6. (o)ther
7. (s)ad 8. (f)irst
9. (p)repare
10. (b)ut
【导语】本文主要以“饿了吗”为例子讲述了外卖app虽为大家带来了便利,但会存在食品安全的隐患。最后建议大家应当学着做饭,为家人准备充满了爱的食物。
【1题分析】
句意:这些人使用他们的手机,只要轻敲屏幕,一顿美味的饭菜就送到了他们的门口。根据“a delicious meal arrives at their”及首字母可知,此处指饭菜送到了家门口,door“门口”,根据their可知,此空应填复数形式。故填(d)oors。
【2题分析】
句意:饿了吗是一家提供这种服务的中国公司。根据“Ele. me is a Chinese company that...this service”可知that引导定语从句,修饰名词company,结合首字母,可确定空处为“提供”服务。英文为offer,company为单数,因此动词应使用第三人称单数offers。故填(o)ffers。
【3题分析】
句意:饿了吗不做饭;它只提供一款连接商家和饭店的软件。根据“consumers(消费者)with restaurants”可知,可确定空处为“连接”connect,名词app为单数,因此动词应使用第三人称单数connects。故填(c)onnects。
【4题分析】
句意:这引起了人们对食品安全的关注。根据“This caused concerns(忧虑)about food”及首字母可知,此处指对食物安全的关注,food safety“食物安全”。故填(s)afety。
【5题分析】
句意:饿了吗决定把这些饭店从网站上下架。根据taking以及首字母可知,此处用take sth off表示“除去某物”。故填(o)ff。
【6题分析】
句意:但是CCTV的警告不能阻止顾客使用饿了吗或其他的app。根据首字母o以及并列关系可知指”其他的app。other“其他的”,修饰名词复数apps。故填(o)ther。
【7题分析】
句意:这很可悲,因为“懒人食物”中缺少的成分是爱。根据“because the missing ingredient(成分)in ‘lazy food’ is love”及首字母可知,这种情况是可悲的,sad“可悲的”。故填(s)ad。
【8题分析】
句意:第一件事是学学怎么做饭。根据首字母f可知指“第一件事”,空处为first,表示“第一的”。故填(f)irst。
【9题分析】
句意:意思是在厨房里多逛逛,观察妈妈或爸爸如何准备一顿饭,然后让他们教你做一道简单的菜。根据语境可知做菜要先准备,空处应为动词prepare“准备”;watch sb. do表示“观察某人做某事”。故填(p)repare。
【10题分析】
句意:你可能成不了伟大的厨师,但你给家人做的菜将充满爱。句中两个小分句为转折关系,故可确定空处为转折连词but“但是”。故填(b)ut。
八、书面表达(共10分)
假设你是王林,你的英国网友约翰将要来天津参观,请你给他发一封电子邮件,告诉他以下内容:
(1)向约翰介绍一下天津的城市位置、风景名胜、美食等;
(2)介绍天津的天气,并告诉他参观天津的最好时间;
(3)告诉他来之前需要知道的事情和准备的东西。
要求:
(1)内容连贯,不需逐字翻译,可适当补充内容。
(2)80-100词,开头已给出,不计入总词数。
Dear John,
It is good to hear that you may visit Tianjin. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope this helps you.
Yours,
Wang Lin
【答案】例文
Dear John,
It is good to hear that you may visit Tianjin. Now let me tell you something about it.
Tianjin is in the north of China. There are many places of interest, for example, the Tientsin Eye. You’ll enjoy the delicious food here. It is windy in spring and hot in summer. In autumn it is cool and you may feel comfortable. But in winter it is very cold. I think the best time to visit Tianjin is in autumn. I suggest you bring a pair of comfortable shoes and a coat. Remember to walk on the right of the road.
I hope this helps you.
Yours,
Wang Lin
【分析】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。
[写作步骤]
第一步,表明是哪天的天气预报,作为开头;
第二步,分地区从“上午、下午的天气、温度”几方面来详细进行天气预报。
[亮点词汇]
①in the north of在……的北部
②place of interest名胜古迹
③the best time to do sth做某事的最佳时间
[高分句型]
①It is good to hear that you may visit Tianjin.(宾语从句)
②Remember to walk on the right of the road.(祈使句)2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. Tom is ________ eight-year-old boy from ________ London.
A. the; an B. an; the C. a; / D. an; /
2. Miss Wang’s waist(腰) hurt badly. She was in _______, but she was still at work.
A. pain B. stay C. pollution D. tradition
3. —I don’t like showers or windy weather.
—Me neither. Rainy weather is ________.
A. deep B. pale C. terrible D. dry
4. Earthquakes always happen ________, so it is difficult to warn people about them.
A. really B. especially C. probably D. suddenly
5. Maria has trouble________ a job and is still staying at home.
A. find B. finding C. to find D. found
6. Move away________ buildings, because parts of a building may fall on you.
A. off B. from C. in D. round
7. They were working in the fields _________ it began to rain.
A. if B. after C. when D. until
8. Never ________ late for school again.
A. am B. is C. are D. be
9. ________ the machine, please. It’ll probably cut your finger.
A. Get ready for B. Search for C. Look up D. Keep clear of
10. You ________ break anything on the first day of the Spring Festival. It’s bad luck.
A. mustn’t B. needn’t C. can’t D. don’t have to
11. Bring a map ________ you may want to travel around.
A. but B. although C. or D. because
12. I was as________as John yesterday. I got full marks in English.
A. happiest B. happy C. happier D. the happiest
13. As the doctor ________ him, the pain got worse.
A. checks B. check C. was checking D. were checking
14. My family________Back To The Wharf(风平浪静)at the cinema at 9 o’clock yesterday evening.
A. were watching B. watched C. watch D. will watch
15. —Where are you going in the winter holiday
—I ________ go to Macao, but I’m not sure.
A. needn’t B. may C. must D. can’t
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Through the clouds appears a free bird. Like many other birds, she ____1____ happily with her wings(翅膀)in the sky, enjoying the beautiful sunshine.
But she ____2____ does one thing: every time something happens in her life, good or bad, the bird picks up a stone from the ground to ____3____ it. Every day she sorts out(分类)her stones, laughing when she remembers happy things and ____4____ when remembering the sad ones.
The bird always takes the ____5____ with her every day. Anywhere she travels in the world, she never ____6____ them. Years go by and the free bird has got a lot of stones. But she still keeps sorting them. It is becoming more and more ____7____ for her to fly and one day she finally can’t do this any more.
Because of the heavy stones, she can’t move by herself. She can’t catch worms(虫子)any more. ___8___ the bird still doesn’t want to throw the stones away. She keeps ____9____ to remember the past.
After some time, the bird is too hungry and finally she dies. Only a ____10____ bag of stones shows that she once(曾经)was a free and happy bird.
1. A. flies B. sings C. thinks D. listens
2. A. sometimes B. already C. always D. never
3. A. finish B. throw C. eat D. remember
4. A. sleeping B. dancing C. crying D. singing
5. A. food B. stones C. water D. worms
6. A. forgets B. enjoys C. brings D. sees
7. A. relaxing B. difficult C. wonderful D. comfortable
8. A. And B. So C. Or D. But
9. A. it B. him C. them D. us
10. A. big B. wet C. clean D. broken
三、阅读理解
A篇
One afternoon, Kate and her brother, Bob, went out to play. Kate was eight, and Bob was ten. “Let’s go to the bridge and we can see the fish in the river,” said Kate.
“I don’t know ...” Bob said. “Mum told us, ‘Don’t go to the bridge.’ She said it was dangerous.”
Kate said, “I am not afraid. Are you ”
Then they walked to the bridge and began looking for fish in the river. The bridge was a train bridge. Trains went over the bridge three times a day.
They were standing in the middle of the bridge when they heard a loud noise. “A train is coming!” Bob shouted. “Run!” He ran to the end of the bridge. He was safe.
Kate ran, too, but she fell. The train was coming fast. Kate ran towards Bob. She fell again right on the train tracks(铁轨). There was no time to run. She had to lie down between the tracks. A few seconds later, the train went over the girl, but she was not hurt at all. She stood up and said to Bob, “Don’t tell Mum! Don’t tell Mum!”
At last their mother found out about the story. She was angry because they went to the bridge. But she was happy that Kate was all right.
1. Kate was ________.
A. 10 years old B. Bob’s brother
C. two years older than Bob D. two years younger than Bob
2. Who told them not to go to the bridge
A. Their mother. B. Their father. C. Kate. D. Bob.
3. How often did the train go over the bridge
A. Twice a day. B. Three times a day. C. Twice a week. D. Three times a week.
4. Which of the following is NOT true
A. Kate fell again right on the train tracks. B. Kate was Bob’s sister.
C. Kate had to lie down between the tracks. D. Kate was hurt badly.
5. From the passage we know that ________.
A. their mother wasn’t angry at all at first
B. the children were standing in the middle of the river
C. the mother was both angry and happy
D. the story happened in the morning
B篇
When you feel unhappy or forget how great you are, these are six ways to make you feel good about yourself.
1)Look in the mirror(镜子)and say to yourself, "I am a special person and there's no one in the world like me. I can do anything!" It may not sound so good, but it really works!
2)Do something nice for someone. Helping others always makes you feel good.
3)Smile! Be friendly to the people you meet. Look for the good things in your friends and family.
4)Learn something new! Have you always wanted to decorate(装饰)your own room or learn how to swim Go for it! New challenges(挑战)are fun and can give you a sense of accomplishment when you have finished.
5)Read and start A diary. Turn off the TV and let your imagination(想象)fly! Write down your thoughts dreams or anything you want! Writing always helps to express(表达)your feelings.
6)Stay with your family. We all need our family time. Talk with your mum or dad or maybe even your cousin.
1. You may read this passage in _________.
A. a science book B. a storybook C. a magazine(杂志) D. a history book
2. According to the passage, when you are helping others, you will _________.
A. be special B. be sure C. feel nice D. be remembered
3. What do the underlined words "a sense of accomplishment" mean
A. 成就感 B. 忧伤感 C. 挫折感 D. 信任感
4. According to the passage, which of the following can you do when you are unhappy
A. Looking for the bad things in others. B. Staying alone at home as much as possible.
C. Learning something good and going for it. D. Keeping a diary to express your feelings.
5. The best title(标题)for the passage is _________.
A. Do Your Best B. Six Ways to Make You Feel Good about Yourself
C. It's Never Too Late to Learn D. Always Smile at Your Life
C篇
In northern China during spring, big sandstorm often make trouble for people. Sandstorms usually happen in spring. They have happened in more than 10 provinces in northern China this year. People in southern China don't have to worry about this kind of bad weather. Most of the sand comes from the north of China. In northern China, lots of places have few trees and don't get much rain. When there aren't many trees, the ground can't keep enough water. Over the years, the ground dries up and turns to sand. When spring comes and the ice melts, the ground becomes loose. Strong winds take theloosesand into the sky. Besides, in northeast China, there lies some vast deserts.
Sandstorms are bad for people's health. If people breathe in too much sand, they will cough or have serious illnesses. Sandstorms also give farmers lots of problems. Sometimes their sheep get lost in the storms and never come back home. The winds also tear the farmers' houses down.
What can you do to stop sandstorms Here's a piece of advice. Ask your parents to help you plant some trees this spring. If you see people cutting down too many trees, tell them about the dangers of sandstorms, and ask your government to stop them.
1. When do sandstorms usually happen
A. In summer. B. In spring. C. In winter. D. In autumn
2. What does the underlined word "loose" mean in the first paragraph
A. 肥沃的 B. 贫瘠的 C. 疏松的 D. 大量的
3. The second paragraph tells us ______________.
A. why sandstorms happen in northern China
B. the dangers of sandstorms
C. sandstorms aren’t terrible at all
D. how sandstorms happen
4. Which of the following is NOT a way to stop sandstorms
A. Plant more trees in spring.
B. Stop people to cut down too many trees.
C. Don’t stay outside when sandstorms happen.
D. Tell people about the dangers of sandstorms.
5. Which is the best title for this passage ___________
A. Sandstorms
B. How we can stop sandstorms
C. Why sandstorms only happen in northern China
D. Sandstorms can influence most of China
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Hi, Tony! You look pale. ____1____
B: Just OK, I had an accident on my way to school.
A: That’s too bad. How did it happen
B: ____2____ A car suddenly appeared round the corner while the lights were changing to red.
A: Was it going fast
B: ____3____. But the driver was talking on his mobile phone. He didn’t see me.
A: ____4____
B: No, it stopped just in time, but ____5____
A: How dangerous it is!
B: Yes, all the people must obey (遵守) the traffic rules.
A. I was waiting to cross the road.
B. Are you all right
C. No, it wasn’t.
D. Don’t ride too fast.
E. So did the car hit you
F. I fell down on the ground.
G What were you doing
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
五、完成句子,每空只填一词。
1. We’ll have to ________ ________ the car to get her out.
我们得把车子抬起,才能救她出来。
2. The teacher told the student to ________ ________ to his spelling.
老师提醒那个学生要注意拼法。
3. 我们明天要举行一次茶会。
We are going to have a ________ ________ tomorrow.
4. 让咱们先做做操热一下身。
Let’s do some exercises to ________ ________ a bit.
5. A power station has been set up in my ________ ________.
我的家乡建起了发电站。
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
阅读下面短文,根据短文内容完成句子。
If you want to take a look at the famous painting Mona Lisa, you’d have to fly to France, stand in a long line for a ticket, and walk with the crowded people in the museum. But thanks to the VR Museum of Fine Art, things will be much easier.
The VR Museum of Fine Art is a free app in Steam, an online gaming platform(平台). With a special headset(头戴式装置), you don’t need to buy the tickets or wait in line. You can easily enjoy art at home.
Virtual Reality(VR,虚拟现实)makes a virtual world for you. You can see and even interact(互动)with everything in the virtual world by wearing a special headset. The headset connects to your computer and lets you see a lot of things without going out of your room.
In the VR Museum of Fine Art, for example, you can touch the old Greek sculptures(雕塑)or look carefully on the Mona Lisa. You can also read about each piece of art.
By 2016, there were four “show rooms” with 15 sculptures and two paintings in the VR Museum of Fine Art. They are famous works of art from around the world, such as the Chinese Qin Dynasty’s Terra Cotta Army(兵马俑), the Great Buddha of Kamakura(镰仓大佛)from Japan and Shiva the Lord of Dance(湿婆舞王)from India. All of them are to scale(按比例绘制的).
1. The VR Museum of Fine Art is ________ on an online gaming platform.
2. Thanks to the VR Museum of Fine Art, enjoying the famous works of art at home become ________.
3. People can ________ to see and even interact with everything in the virtual world.
4. In the VR Museum of Fine Art, people can ________ the Mona Lisa.
5. There are famous works of art from ________ in the four “show rooms”.
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Nowadays, we have lazy food. Lazy food is the name given to meals cooked in restaurants and then delivered to people. These people use their mobile phones and, with a tap on the screen, a delicious meal arrives at their d___1___.
Ele. me(饿了么)is a Chinese company that o___2___ this service. Ele. me doesn’t cook the food; it just provides an app that c___3___ consumers(消费者)with restaurants. And since it doesn’t cook the food, it can’t guarantee(保证)the quality of the food that gets delivered. It’s that last point that has landed Ele. me in hot water.
March 15 was World Consumer Rights Day. CCTV celebrates the day by naming companies that cheat(欺骗)consumers. One of the companies it targeted in 2016 was Ele. me. CCTV said some of the restaurants on Ele. me’s websites were not licensed. This caused concerns(忧虑)about food s___4___. Ele. me responded by taking those restaurants o___5___ its site.
But the CCTV warning probably won’t stop consumers from using Ele. me or o___6___ similar apps. Food-delivery apps have met the demand of people who don’t have the time to cook, who don’t want to cook, or who just don’t know how to cook. This is s___7___ because the missing ingredient(成分)in “lazy food” is love. And, as someone once said, “A meal served without love only half satisfies a person’s hunger.”
So, how do we put “love” back into meals Well, the f___8___ thing is to learn how to cook. It means hanging around the kitchen and watching mom or dad p___9___ a meal, and then asking them to teach you to cook a simple dish. You may not become a great chef, b____10____ the meal you eventually serve to your family will be filled with love.
八、书面表达(共10分)
假设你是王林,你的英国网友约翰将要来天津参观,请你给他发一封电子邮件,告诉他以下内容:
(1)向约翰介绍一下天津的城市位置、风景名胜、美食等;
(2)介绍天津的天气,并告诉他参观天津的最好时间;
(3)告诉他来之前需要知道的事情和准备的东西。
要求:
(1)内容连贯,不需逐字翻译,可适当补充内容。
(2)80-100词,开头已给出,不计入总词数。
Dear John,
It is good to hear that you may visit Tianjin. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I hope this helps you.
Yours,
Wang Lin

延伸阅读:

标签:

上一篇:2023-2024海南省海口市九年级(上)期末物理试卷(B卷)(含解析)

下一篇:吉林省吉林市船营区2023-2024八年级上学期期末考试物理试题(答案)