2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. There is__________ university in __________ north of China. It is called Tsinghua University.
A. an; the B. a; the C. a; / D. an; /
【答案】B
【分析】句意:中国北方有一所大学。它叫清华大学。
考查冠词的用法。第一空表示泛指,且university是以辅音音素开头的,所以第一空填an。第二空是固定词组,in the north of“在……的北部”,故选B。
2. —_____ the population of your town
— Over 40,000.
A. How is B. How much is
C. What are D. What is
【答案】D
【分析】句意:——你们镇有多少人口?——40000多人。
考查特殊疑问句。问人口多少应该用“What’s the population of… ”。依据答语,故选D。
3. My parents didn’t allow me ______ to the party.
A. go B. to go
C. goes D. went
【答案】B
【分析】试题分析:句意:我父母不允许我去参加聚会。allow sb to do sth“允许某人去做某事”,故此处用动词不定式to go。故选B。
【考点定位】考查动词不定式的用法。
4. It is ________ to work out this problem. You don’t need to ask the teacher for help
A. enough easy B. enough easily C. easy enough D. easily enough
【答案】C
【分析】句意:解决这个问题是足够容易的。你不需要向老师寻求帮助。
考查enough的位置。根据句意理解可知,这里表达的是“足够容易的”空格在is后面,所以这里应该用形容词,在句中做表语,所以排除B/ D选项,而enough修饰形容词或副词时,应置于其后,所以应该是easy enough的结构,故选C。
【点睛】英语中enough既可以当形容词用,也可以当副词用。当形容词用时,主要修饰名词,一般放在名词前面,构成“enough+名词”的结构,比如“足够的时间”表达为enough time,而作为副词时,一般修饰形容词或副词,则需要放在形容词或副词后面,构成“形容词/副词+enough”的结构,比如本题中修饰形容词easy时,结构应该是easy enough,做题时要注意enough的位置。
5. Tom was playing under a tree ________ his sister was reading not far from him.
A. while B. so C. after D. because
【答案】A
【分析】句意:汤姆在树下玩耍,而他的妹妹正在离他不远的地方看书。
考查连词辨析。while当……时候;so所以;after在……之后;because因为。根据“Tom was playing under the tree ... his sister was reading not far from him.”可知汤姆在树下玩的时候,他妹妹正在看书。while与过去进行时连用,表示主从句动作同时发生。故选A。
6. —A large number of people in the world have no enough safe drinking water.
—So we should ________ how to solve the problems of water.
A. put on B. look after C. think about D. get on with
【答案】C
【分析】句意:——世界上许多人没有足够的安全饮用水。——所以我们应该考虑如何解决水的问题。
考查动词短语。put on穿上;look after照顾;think about考虑;get on with与……友好相处。根据“how to solve the problems of water”可知,这里指应该考虑如何解决水的问题,故选C。
7. They were playing football on the playground. ________, it began to rain.
A. Luckily B. Usually C. Suddenly D. Especially
【答案】C
【分析】句意:他们在操场上踢足球。突然,天开始下雨。
考查副词辨析。Luckily幸运地;Usually通常;Suddenly突然;Especially特别。分析前后句可知,此处应是指突然开始下雨,故选C。
8. — Your meal is here, sir. How will you have it
—Thanks. I will______and have it at home.
A. lift it up B. take it away C. ask for it D. think about it
【答案】B
【分析】句意:—先生,您的饭来了。你要怎样吃? —谢谢。我要带走它在家吃。
考查动词短语用法。lift it up把它举起来;take it away拿走它;ask for it自讨苦吃;think about it考虑此事。根据后一句在家吃可知是要把饭带走,故选B。
9. We should pay more ________ to our living environment.
A. time B. money C. chance D. attention
【答案】D
【分析】句意:我们应该更加注意我们的生活环境。
考查名词辨析。time时间;money钱;chance机会;attention注意。pay attention to意为“注意”,故选D。
10. The ________ in Beijing is -6℃ today.
A. weather B. temperature C. climate D. wind
【答案】B
【分析】句意:北京今天的气温是-6℃。
考查名词辨析。weather天气;temperature温度;climate气候;wind风。根据“…in Beijing is -6℃ today”可知,这里指的是北京的气温,故选B。
11. —Why do you look so pale
—I feel ________. I have a stomachache.
A. well B. boring C. happy D. terrible
【答案】D
【分析】句意:——你为什么脸色这么苍白?——我感觉很糟糕。我胃疼。
考查形容词辨析。well健康的;boring厌烦的;happy开心的;terrible糟糕的。根据“Why do you look so pale ”和“I have a stomachache.”可知,这里应指感觉很糟糕,故选D。
12. —What will the weather be like the day after tomorrow
—It________be rainy, cloudy or sunny. Who knows
A. must B. might C. should D. shall
【答案】B
【分析】句意:——后天的天气会是什么样子的?——可能有雨,也可能阴天或晴天,谁知道呢?
考查情态动词。must 一定,表示语气非常的肯定;might 可能,语气较弱;should 应该;shall用于第一人称的一般疑问句中,表示征求建议或意见;根据Who knows 句意理解,这里表达的是一种不太肯定的推测,翻译成“可能”,英语中用may/ might,故选B。
13. It is an English to have afternoon tea.
A. menu B. drink
C. festival D. tradition
【答案】D
【分析】句意:喝下午茶一个英国传统。
考查名词辨析。menu菜单; drink饮料; festival节日; tradition传统。根据常识知,“喝下午茶”是英国的传统。故选D。
14. My favorite color is red. I think it is a(n) ________ of China.
A. symbol B. level C. advantage D. matter
【答案】A
【分析】句意:我最喜欢的颜色是红色。我认为它是中国的象征。
考查名词辨析。symbol标志;level水平;advantage优点;matter事情。根据red和China可知,这里应指红色是中国的标志,故选A。
15. —Would you like to see the film with us tonight, Jim
—________.
A. Here you are B. Don’t worry
C. Not at all D. I’d love to, but I have lots of things to do
【答案】D
【分析】句意:——吉姆,你今晚想和我们一起看电影吗?——我很乐意,但我有很多事情要做。
考查交际用语。Here you are给你;Don’t worry不要着急;Not at all别客气;I’d love to, but I have lots of things to do我很乐意,但我有很多事情要做。根据“Would you like to see the film with us tonight, Jim ”可知,此处应回答是否愿意去,所以选项D符合语境,故选D。
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Pandas are in danger. There are only about 1,50 pandas ____1____ the wild today. Zoos and research centres are ____2____ about 140 pandas. Pandas do not have many babies, and baby pandas ____3____ die. The situation is getting very difficult. Scientists are doing a lot of research to help pandas produce more babies and ___4___ baby pandas live.
Pandas live in the forests and mountains of ____5____ China. Each panda needs to eat a lot of bamboo every day. The bamboo forests are getting smaller, so pandas are ____6____ their home.
In order to protect pandas in the wild, the ____7____ is setting up nature parks and developing other plans. The nature parks will be big and there will be more bamboo to feed the pandas. Pandas born in zoos may ____8____ to live in the nature parks.
The World Wide Fund for Nature(WWF) wants to protect all animals. And it chose the panda to be its ____9____. We do not want to lose tigers, elephants or any other animals, so the WWF is working hard to ____10____ them all.
1A. in B. on C. of D. to
2A. looking at B. looking after C. looking for D. looking up
3A. hardly B. always C. often D. never
4A. care B. help C. like D. take
5A. Northeast B. Northwest C. Southeast D. Southwest
6A. finding B. building C. losing D. making
7A. government B. leader C. country D. city
e back B. give back C. go back D. fall back
9A. example B. idea C. point D. symbol
10A. feed B. help C. live D. save
【答案】1. A 2. B 3. C 4. B 5. D 6. C 7. A 8. C 9. D 10. D
【导语】本文主要介绍了大熊猫成为濒危动物的原因和人们为保护大熊猫所采取的行动。
【1题分析】
句意:如今野生大熊猫仅有150只。
in在……里;on在……上;of属于……的;to到。in the wild“在野外”,是固定搭配。故选A。
【2题分析】
句意:动物园和研究中心正在照顾大约140只熊猫。
looking at看;looking after照顾;looking for寻找;looking up查阅。根据“Scientists are doing a lot of research to help pandas produce more babies”可知大家在帮助照顾熊猫。故选B。
【3题分析】
句意:熊猫没有很多宝宝,并且熊猫宝宝经常死亡。
hardly几乎不;always总是;often经常;never从不。根据“Scientists are doing a lot of research to help pandas produce more babies and...baby pandas live.”后文在讲科学家帮助熊猫宝宝活下去,可知是因为熊猫宝宝经常死亡。故选C。
【4题分析】
句意:科学家们正在做大量的研究来帮助熊猫生育更多的宝宝,帮助熊猫宝宝活下来。
care关心;help帮助;like喜欢;take拿。根据“Scientists are doing a lot of research to help pandas produce more babies”可知是帮助熊猫宝宝。故选B。
【5题分析】
句意:熊猫生活在中国西南的森林和山脉中。
Northeast东北;Northwest西北;Southeast东南;Southwest西南。根据常识,可知熊猫生活在中国西南。故选D。
【6题分析】
句意:竹林变得越来越小,所以熊猫正在失去它们家园。
finding找到;building修建;losing失去;making制作。根据“The bamboo forests are getting smaller”可知是快失去家园了。故选C。
【7题分析】
句意:为了保护野生大熊猫,政府正在建立自然公园和制定其他计划。
government政府;leader领导;country国家;city城市。根据“setting up nature parks and developing other plans”可知应该是政府制定计划。故选A。
【8题分析】
句意:在动物园出生的熊猫可能会回到自然公园生活。
come back回来;give back回报;go back回去;fall back后退。动物园出生的熊猫应该是回去自然公园。故选C。
【9题分析】
句意:以及它选择熊猫作为它的代表。
example例子;idea想法;point点;symbol代表。根据“The World Wide Fund for Nature(WWF) wants to protect all animals.”可知WWF机构是选择熊猫作为他们想保护动物的代表。故选D。
【10题分析】
句意:我们不想失去老虎、大象或任何其他动物,所以世界自然基金会正在努力拯救它们。
feed喂养;help帮助;live居住;save救。根据“We do not want to lose tigers, elephants or any other animals, so the WWF is working hard to...”可知是要去拯救这些动物。故选D。
三、阅读理解
A篇
Beijing Hotel Tel: 7019321 Address: NO. 38, Chang’an East Street Price: 420 yuan for a room with one bed; 505 yuan for a room with two beds
The Palace Museum Tel: 70187310 Address: NO. 4, Jingshan Front Street Opening time: 8:35—22:00
LCX Department Store(百货商店) Tel: 68218509 Address: NO. 88, Chang’an West Street Opening time: Monday—Friday 9:00—1:35 Saturday—Sunday 9:00—2:00
Beihai Park Tel: 69036102 Address: NO.1, Wenjin Street Opening time: 9:00—22:00
1. If you want to go out to enjoy nature, you can call at ________.
A. 7019321 B. 70187310 C. 68218509 D. 69036102
2. When can you visit the Palace Museum
A. At 8:00. B. At 10:35. C. At 22:35. D. At 23:00.
3. LCX Department Store is open for ________ hours on Sunday.
A. 8 B. 8.5 C. 17.5 D. 18
4. Staying in Beijing Hotel for two nights by yourself will cost you ________ yuan.
A. 420 B. 505 C. 725 D. 900
【答案】1. D 2. B 3. D 4. C
【导语】本文分别讲述了北京饭店、故宫博物院、百货商店和北海公园的电话、地址和开放时间等。
【1题分析】
推理判断题。根据“enjoy nature”可知,可以去Beihai Park,电话是69036102,故选D。
【2题分析】
细节理解题。根据“Opening time: 8:35—22:00”可知,开放时间为8:35—22:00,B选项符合,故选B。
【3题分析】
细节理解题。根据“Saturday—Sunday 9:00—2:00”可知,周日上午九点到晚上十点开放,时长18小时,故选D。
4题分析】
细节理解题。根据“Price: 420 yuan for a room with one bed”可知,每晚420元,两晚花费725元,故选C。
B篇
Andrew was smart when he was young. He liked doing things in a way that he thought to be clever. But sometimes he made wrong choices.
One day, his father gave him ten dollars and asked him to buy some goldfish. When he got to the market, he found that the killifish(鳉鱼) looked like small goldfish, and they were much cheaper. So he bought some killifish and kept the rest of the money for himself.
When he got home, his father realized what Andrew did at once. He put the fish in the tank(鱼缸) without saying anything at first. He knew his son didn’t buy the right fish. At the same time, he thought his son might have an advantage in marketing(市场销售). And he should think of a way to help his son grow well. He had an idea. Then he said to his son, “Andrew, do you know what you bought yesterday Are they goldfish ” Andrew didn’t know what to say. His father continued, “I’m glad you know how to save money. But it’s not right to be dishonest. You should do things honestly, or others won’t trust you.” Then he helped Andrew start with some chores, like buying daily things, helping his uncle in the store and managing his own pocket money. Later, Andrew worked as a salesman. He felt himself strong in marketing and kept working hard at it. Finally, he became a successful businessman.
Several years later, when talking about the key to his success, Andrew said, “Thanks to my father, I got to know myself well and developed in a right way.”
1. How much money did Andrew spend on the fish
A. Just ten dollars. B. Less than ten dollars.
C. More than ten dollars. D. More than twenty dollars.
2. What might the underlined “chores” mean in Chinese
A. 困难 B. 事业 C. 琐事 D. 学业
3. Which of the following is the right order according to the passage
①Andrew’s father saw the killifish.
②Andrew became a successful businessman.
③Andrew got ten dollars from his father.
④Andrew helped his uncle in the store.
A. ①③④② B. ③④①② C. ④①②③ D. ③①④②
4. Why did Andrew thank his father
A. Because his father taught him how to grow better.
B. Because his father taught him how to look after himself.
C. Because his father told him the importance of helping others.
D. Because his father helped him find a good job.
5. What can we know from the passage
A. In fact, Andrew liked killifish more than goldfish.
B. Andrew’s father was angry when he saw the killifish.
C. Many businessmen are successful because of their great fathers.
D. A smart father can help his child a lot during his/her growing up.
【答案】1. B 2. C 3. D 4. A 5. D
【分析】本文是一篇记叙文,安德鲁小时候是一个机灵的孩子,但偶尔会耍些小聪明,他的爸爸教育他要诚实,最后安德鲁成为了一名成功的商人。
【1题分析】
细节理解题。根据原文“his father gave him ten dollars … So he bought some killifish and kept the rest of the money for himself”可知,安德鲁没有花光10美元买鱼。故选B。
【2题分析】
词句猜测题。根据原文“like buying daily things, helping his uncle in the store and managing his own pocket money”可知,此处提到的是一些琐事,故“chores”有“琐事”之意,故选C。
【3题分析】
细节理解题。通读全文可知,事件的发生顺序为:安德鲁从他父亲那里得到了十美元→安德鲁的父亲看到了那条鳉鱼→安德鲁在商店里帮助他的叔叔→安德鲁成了一个成功的商人。故选D。
【4题分析】
细节理解题。根据原文“Thanks to my father, I got to know myself well and developed in a right way”可知,父亲教会了安德鲁如何更好地成长。故选A。
【5题分析】
推理判断题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,安德鲁小时候是一个机灵的孩子,但偶尔会耍些小聪明,他的爸爸教育他要诚实,最后安德鲁成为了一名成功的商人。由此可推断,聪明的父亲可以在孩子的成长过程中给他(她)很多帮助。故选D。
C篇
A thief broke into an old man’s house. He hit a table and made a noise. This woke up the old man and his wife. The husband told his wife to be quiet. Then he said loudly, “My dear, these days thieves are more clever. If they take off their trousers and put them on the table, the people in the room will fall asleep and can’t wake up in a short time.”
When the thief heard this, he hurried to do so at once. He quickly touched a box and opened it. He found out that there were wonderful treasures (财宝) in it. He tried to carry the box away. Just then the husband suddenly shouted, “Stop thief! Stop thief! (抓贼)”
The thief was too frightened to move. In a minute, he ran away as fast as he could. He left the room with nothing in his hand.
The husband got up and went to his telephone.
1. This story happened ________.
A. when the old man was getting up B. at night
C. in the afternoon D. when the husband and his wife were quiet
2. Who made the two old people wake up
A. Their children. B. Nobody. C. They themselves. D. A thief.
3. The thief stole (偷) ________ that night.
A. his own trousers B. lots of things C. nothing D. a box of wonderful treasures
4. Why did the old man go to his telephone
A. Because he wanted to ask the police to catch the thief. B. Because he worried about his telephone.
C. Because all his money was hidden (藏) near the telephone. D. Because he was wanted on the phone.
5. Which of the following statements (陈述) is true
A. The wife was too frightened to speak. B. The old man was cleverer than the thief.
C. The thief didn’t leave his own trousers on the table. D. The thief was as clever as the old man.
【答案】1. B 2. D 3. C 4. A 5. B
【导语】本文介绍了一个小偷半夜闯入老人家中偷东西的小故事。
【1题分析】
推理判断题。根据“This woke up the old man and his wife.”可知发生在晚上。故选B。
【2题分析】
细节理解题。根据“A thief broke into an old man’s house. He hit a table and made a noise. This woke up the old man and his wife.”可知是小偷把两个老人吵醒了。故选D。
【3题分析】
细节理解题。根据“He left the room with nothing in his hand.”可知小偷什么都没得到。故选C。
【4题分析】
推理判断题。根据“The thief was too frightened to move. In a minute, he ran away as fast as he could. He left the room with nothing in his hand.”可知小偷跑了,结合常识,这个时候老人去电话旁应该是打电话报警抓小偷。故选A。
【5题分析】
推理判断题。根据老人说的话“these days thieves are more clever. If they take off their trousers and put them on the table, the people in the room will fall asleep and can’t wake up in a short time.”和“When the thief heard this, he hurried to do so at once. ”再结合“ He left the room with nothing in his hand.”可知小偷最后什么都没得到,落荒而逃了,因此推断老人比小偷聪明。故选B。
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
Ms James: This morning’s class is about first aid, or giving someone basic medical help. Let’s imagine an accident. A boy is lying at the bottom of the stairs. He isn’t moving or making a sound. He is in pain. ____1____
Betty: First of all, find out what’s wrong with him.
Ms James: ____2____
Betty: Ask him.
Ms James: OK. But he could have trouble hearing you or speaking to you.
Lingling: Shout for help Call 175
Ms James: Good idea, but what should we do before help arrives
Tony: ____3____
Ms James: And how can we do that
Tony: Lift him up and sit him on a chair
Ms James: ____4____ You could drop him and hurt him even more. Betty, you must know! You did some basic medical training.
Betty: Make sure he’s warm. ____5____
Ms James: That’s such good advice that you could be a doctor, Betty!
A. Cover him with a coat.
B. Make him comfortable.
C. I can’t believe it.
D How do we do that
E. What can we do to help him
F. No, that could be harmful!
G. Come on.
【答案】1. E 2. D 3. B 4. F 5. A
【导语】本文是James女士给学生们上一堂急救课,告诉他们如何进行急救。
【1题分析】
根据“He is in pain. ”及“First of all, find out what’s wrong with him”可知,询问要做些什么来帮助他,E选项“我们能做些什么来帮助他”符合,故选E。
【2题分析】
根据“Ask him”可知,此处应询问如何做,D选项“我们怎么做呢”符合,故选D。
【3题分析】
根据“but what should we do before help arrives”可知,此处介绍在救援到来之前应该做的事情,结合“Lift him up and sit him on a chair”可知,是做一些事情让他舒服一些,B选项“让他感到舒适”符合,故选B。
【4题分析】
根据“You could drop him and hurt him even more. ”可知,这样做是不对的,对他伤害更大,F选项“不,那是有害的”符合,故选F。
【5题分析】
根据“Make sure he’s warm”可知,做一件让他保暖的事情,A选项“给他盖件外套”符合,故选A。
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
1. 我妈妈和她的朋友正在客厅开茶话会。
My mother is having a ________ ________ in the living room with her friends.
【答案】 ①. tea ②. party
【分析】根据中英文对照可知,空处缺少“茶话会”tea party,可数名词,此处放在冠词a后,应使用单数形式。故填tea;party。
2. 我觉得我锁上门了,但是我还是要回去看看,确认一下。
I think I locked the door, but I’ll go back and check, just to ________ _________.
【答案】 ①. make ②. sure
【分析】根据中英文对照,英文句中缺少“确认”部分;根据空前的“to”,可知此处是不定式,第一空填动词原形;短语make sure表示“确认”。故填make;sure。
3. 他不注意他要去哪里或者正在做什么。
He didn’t _________ _________ to where he was going or what he was doing.
【答案】 ①. pay ②. attention
【分析】根据中英文对照,可知英文句中缺少“注意”部分;根据句中“to”,可知空处为短语pay attention (to)表示“注意”,又根据空前“didn’t”,可知第一空填动词原形。故填pay;attention。
4. 昨天在擦玻璃时,他从二楼摔了下来。
He was cleaning the window when he __________ __________ the second floor yesterday.
【答案】 ①. fell ②. off
【分析】分析句子可知,时态为一般过去时。根据中英文对照横线上缺的是“从……跌落”fall off。故填fell off。
5. 稍等!我马上回来。
_________ __________! I’ll be back in a minute.
【答案】 ①. Hang ②. on
【分析】根据中英文对照可知,空处缺少“稍等”hang on,句子为祈使句,动词应使用原形,且首字母开头应大写。故填Hang;on。
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
Dogs are the best pets of humans. They come in all sizes. Some dogs are as small as a football, and others are as tall as a desk. Dogs’ fur(毛) is different, too. It can be long and soft, or smooth and hard. People don’t mind the kind of fur, because all dogs are good to hug.
Dogs need to be taken care of. Short-haired dogs are the easiest to look after. But all dogs need a bath once in a while. Giving a dog a bath is a lot of fun. After you give a bath to your dog, it shakes the water off its body. Be careful, or you will get wet!
Dogs like to make their owners(主人) happy, so dogs are easy to train. They can follow simple orders.
Dogs are really amazing animals. Some dogs pull sleds(雪橇) across icy places. Some save people who fall into the river. Other dogs do tricks(表演绝技) in movies. A dog has even flown in a rocket(火箭) to space.
Why not keep a dog as a pet
1. Some dogs are ________ a football, and others are as tall as a desk.
2. People don’t mind the kind of dogs’ fur, because ________.
3. When you finish giving a bath to your dog, it ________ its body.
4. Dogs like to make their owners happy, so dogs ________ to train.
5. The writer advises people to ________ as a pet.
【答案】1. as small as
2. all dogs are good to hug
3. shakes the water off
4. are easy
5. keep a dog
【导语】本文是一 说明文,介绍养狗的一些好处,建议我们可以养狗作为宠物。
【1题分析】
根据“Some dogs are as small as a football”可知,有些狗像足球一样小,故填as small as。
【2题分析】
根据“People don’t mind the kind of fur, because all dogs are good to hug.”可知,人们不介意皮毛的种类,因为所有的狗都好拥抱。故填all dogs are good to hug。
【3题分析】
根据“After you give a bath to your dog, it shakes the water off its body.”可知,你给狗洗澡后,它会把身上的水抖掉。故填shakes the water off。
【4题分析】
根据“Dogs like to make their owners(主人) happy, so dogs are easy to train.”可知,狗喜欢让主人高兴,所以狗很容易训练。故填are easy。
【5题分析】
根据“Why not keep a dog as a pet ”可知,作者建议养狗作为宠物,故填keep a dog。
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
One day, I was with my friends. We were having a p____1____ in a field and I saw something strange. There was a white cat w____2____ a pink nose sitting in a tree. There’s nothing strange about that, of course, but it looked like it was e____3____ the leaves in the tree! That was s____4____! Cats don’t usually eat leaves. “Maybe it’s very h____5____” I thought.
W____6____ I was looking at it, the cat got out of the tree, jumped down to the ground and walked a____7____ the field and sat next to us. Maybe it wanted some of our picnic to eat, but there was n____8____ for a cat. The cat got up and came close to me. I s____9____ “hello” to it and it smiled at me.
Was it a Cheshire Cat I found some biscuits(饼干) in my pocket and gave t____10____ to the cat. Soon, it was eating biscuits and smiling at us. Then, after a while, the cat got up and walked across the field. Maybe it wasn’t hungry any more.
【答案】1. (p)icnic
2. (w)ith 3. (e)ating
4 (s)trange
5. (h)ungry
6. (W)hile
7. (a)cross
8. (n)othing
9. (s)aid 10. (t)hem
【导语】本文主要讲述了作者和朋友在田野野餐的时候,看到一只白猫在吃树叶的故事。
【1题分析】
句意:我们正在田野里野餐,我看到了一些奇怪的东西。根据“We were having a p...in a field”可知是指野餐,have a picnic“野餐”,故填(p)icnic。
【2题分析】
句意:有一只长着粉红色鼻子的白猫坐在树上。根据“a white cat w...a pink nose”可知是指有着粉色鼻子的白猫,with“有”,介词,故填(w)ith。
【3题分析】
句意:当然,这没什么奇怪的,但它看起来像是在吃树上的叶子!根据“but it looked like it was e...the leaves in the tree”可知白猫正在吃树叶,eat“吃”,动词应用现在分词形式和be动词was构成过去进行时,故填(e)ating。
【4题分析】
句意:真奇怪!根据“Cats don’t usually eat leaves”可知猫不吃树叶,但是这个猫好像在吃树叶,很奇怪,strange“奇怪的”,形容词作表语。故填(s)trange。
【5题分析】
句意:也许它很饿了。根据“Maybe it’s very h...”结合猫在吃树叶可知猫应该很饿了,hungry“饥饿的”,形容词作表语。故填(h)ungry。
【6题分析】
句意:当我看着它的时候,猫从树上下来,跳到地上,穿过田野坐在我们旁边。根据“W...I was looking at it, the cat got out of the tree”可知是指当作者看着它的时候,空后是过去进行时,此处应用while“当……时候”引导时间状语从句。故填(W)hile。
【7题分析】
句意:当我看着它的时候,猫从树上下来,跳到地上,穿过田野坐在我们旁边。根据“walked a...the field”可知是指穿过田野,walk across“穿过”,故填(a)cross。
【8题分析】
句意:也许它想要一些我们的野餐来吃,但对猫来说什么也没有。根据“Maybe it wanted some of our picnic to eat,”以及but可知,这里没有什么可以给猫吃的东西,nothing“没有什么”符合语境,故填(n)othing。
【9题分析】
句意:我对它说“你好”,它对我微笑。根据“hello”可知“你好”是说出来的,say hello“打招呼”,故填(s)aid。
【10题分析】
句意:我在口袋里找到一些饼干,把它们给了猫。此空需要用代词宾格指代biscuits(饼干),them“它们”符合语境,故填(t)hem。
八、书面表达(共10分)
请你根据下表中提供的材料,为中学生朋友写一篇题为“Always Be Careful”的短文。
在家 看完电视后,及时关掉;独自在家时,不要让陌生人进屋或邀请网友来家里。
在学校 不要在教室里互相追逐;在运动时,注意保护自己。
在路上 遵守交通规则,比如:骑车时不要听音乐;过马路时,注意红绿灯。
提示:追逐run after;红绿灯traffic lights
要求:
(1)语言规范,字迹工整;
(2)词数:80词左右;
(3)开头和结尾部分已给出,不计入总词数。
Always Be Careful
As a middle school student, you should try to stay away from danger as the problem of safety is becoming more and more serious.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
If all these are kept in mind, you are sure to enjoy a much safer life.
【答案】例文
Always Be Careful
As a middle school student, you should try to stay away from danger as the problem of safety is becoming more and more serious.
When you are at home, you should turn off TV in time after watching. Being alone, don’t let strangers come in or invite net friends to come to your home. At school, don’t run after one another in the classroom. When you are doing exercise, pay attention to protecting yourself. It is important to obey traffic rules. For example, don’t listen to music while riding. And you should pay attention to the traffic lights when you cross the street.
If all these are kept in mind, you are sure to enjoy a much safer life.
【分析】[总体分析]
①题材:本文是一篇说明文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已经给出,考生注意不要遗漏要点;注意行文连贯、逻辑清晰,无语法使用错误。
[写作步骤]
第一步,开门见山,中学生应重视安全问题;
第二步,具体介绍在家、在学校和在路上应该怎么做;
第三步,总结全文。
[亮点词汇]
①stay away from 远离
②pay attention to 注意
③keep in mind 牢记
[高分句型]
①At school, don’t run after one another in the classroom.(祈使句)
②And you should pay attention to the traffic lights when you cross the street.(when引导时间状语从句)
③If all these are kept in mind, you are sure to enjoy a much safer life.(if引导的条件状语从句)2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. There is__________ university in __________ north of China. It is called Tsinghua University.
A. an; the B. a; the C. a; / D. an; /
2. —_____ the population of your town
— Over 40,000.
A. How is B. How much is
C. What are D. What is
3. My parents didn’t allow me ______ to the party.
A. go B. to go
C. goes D. went
4. It is ________ to work out this problem. You don’t need to ask the teacher for help
A. enough easy B. enough easily C. easy enough D. easily enough
5. Tom was playing under a tree ________ his sister was reading not far from him.
A. while B. so C. after D. because
6. —A large number of people in the world have no enough safe drinking water.
—So we should ________ how to solve the problems of water.
A. put on B. look after C. think about D. get on with
7. They were playing football on the playground. ________, it began to rain.
A. Luckily B. Usually C. Suddenly D. Especially
8. — Your meal is here, sir. How will you have it
—Thanks. I will______and have it at home.
A. lift it up B. take it away C. ask for it D. think about it
9. We should pay more ________ to our living environment.
A. time B. money C. chance D. attention
10. The ________ in Beijing is -6℃ today.
A. weather B. temperature C. climate D. wind
11. —Why do you look so pale
—I feel ________. I have a stomachache.
A. well B. boring C. happy D. terrible
12. —What will the weather be like the day after tomorrow
—It________be rainy, cloudy or sunny. Who knows
A. must B. might C. should D. shall
13. It is an English to have afternoon tea.
A. menu B. drink
C. festival D. tradition
14. My favorite color is red. I think it is a(n) ________ of China.
A. symbol B. level C. advantage D. matter
15. —Would you like to see the film with us tonight, Jim
—________.
A. Here you are B. Don’t worry
C. Not at all D. I’d love to, but I have lots of things to do
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Pandas are in danger. There are only about 1,50 pandas ____1____ the wild today. Zoos and research centres are ____2____ about 140 pandas. Pandas do not have many babies, and baby pandas ____3____ die. The situation is getting very difficult. Scientists are doing a lot of research to help pandas produce more babies and ___4___ baby pandas live.
Pandas live in the forests and mountains of ____5____ China. Each panda needs to eat a lot of bamboo every day. The bamboo forests are getting smaller, so pandas are ____6____ their home.
In order to protect pandas in the wild, the ____7____ is setting up nature parks and developing other plans. The nature parks will be big and there will be more bamboo to feed the pandas. Pandas born in zoos may ____8____ to live in the nature parks.
The World Wide Fund for Nature(WWF) wants to protect all animals. And it chose the panda to be its ____9____. We do not want to lose tigers, elephants or any other animals, so the WWF is working hard to ____10____ them all.
1A. in B. on C. of D. to
2A. looking at B. looking after C. looking for D. looking up
3A. hardly B. always C. often D. never
4A. care B. help C. like D. take
5A. Northeast B. Northwest C. Southeast D. Southwest
6A. finding B. building C. losing D. making
7A. government B. leader C. country D. city
e back B. give back C. go back D. fall back
9A. example B. idea C. point D. symbol
10A. feed B. help C. live D. save
三、阅读理解
A篇
Beijing Hotel Tel: 7019321 Address: NO. 38, Chang’an East Street Price: 420 yuan for a room with one bed; 505 yuan for a room with two beds
The Palace Museum Tel: 70187310 Address: NO. 4, Jingshan Front Street Opening time: 8:35—22:00
LCX Department Store(百货商店) Tel: 68218509 Address: NO. 88, Chang’an West Street Opening time: Monday—Friday 9:00—1:35 Saturday—Sunday 9:00—2:00
Beihai Park Tel: 69036102 Address: NO.1, Wenjin Street Opening time: 9:00—22:00
1. If you want to go out to enjoy nature, you can call at ________.
A. 7019321 B. 70187310 C. 68218509 D. 69036102
2. When can you visit the Palace Museum
A. At 8:00. B. At 10:35. C. At 22:35. D. At 23:00.
3. LCX Department Store is open for ________ hours on Sunday.
A. 8 B. 8.5 C. 17.5 D. 18
4. Staying in Beijing Hotel for two nights by yourself will cost you ________ yuan.
A. 420 B. 505 C. 725 D. 900
B篇
Andrew was smart when he was young. He liked doing things in a way that he thought to be clever. But sometimes he made wrong choices.
One day, his father gave him ten dollars and asked him to buy some goldfish. When he got to the market, he found that the killifish(鳉鱼) looked like small goldfish, and they were much cheaper. So he bought some killifish and kept the rest of the money for himself.
When he got home, his father realized what Andrew did at once. He put the fish in the tank(鱼缸) without saying anything at first. He knew his son didn’t buy the right fish. At the same time, he thought his son might have an advantage in marketing(市场销售). And he should think of a way to help his son grow well. He had an idea. Then he said to his son, “Andrew, do you know what you bought yesterday Are they goldfish ” Andrew didn’t know what to say. His father continued, “I’m glad you know how to save money. But it’s not right to be dishonest. You should do things honestly, or others won’t trust you.” Then he helped Andrew start with some chores, like buying daily things, helping his uncle in the store and managing his own pocket money. Later, Andrew worked as a salesman. He felt himself strong in marketing and kept working hard at it. Finally, he became a successful businessman.
Several years later, when talking about the key to his success, Andrew said, “Thanks to my father, I got to know myself well and developed in a right way.”
1. How much money did Andrew spend on the fish
A. Just ten dollars. B. Less than ten dollars.
C. More than ten dollars. D. More than twenty dollars.
2. What might the underlined “chores” mean in Chinese
A. 困难 B. 事业 C. 琐事 D. 学业
3. Which of the following is the right order according to the passage
①Andrew’s father saw the killifish.
②Andrew became a successful businessman.
③Andrew got ten dollars from his father.
④Andrew helped his uncle in the store.
A. ①③④② B. ③④①② C. ④①②③ D. ③①④②
4. Why did Andrew thank his father
A. Because his father taught him how to grow better.
B. Because his father taught him how to look after himself.
C. Because his father told him the importance of helping others.
D. Because his father helped him find a good job.
5. What can we know from the passage
A. In fact, Andrew liked killifish more than goldfish.
B. Andrew’s father was angry when he saw the killifish.
C. Many businessmen are successful because of their great fathers.
D. A smart father can help his child a lot during his/her growing up.
C篇
A thief broke into an old man’s house. He hit a table and made a noise. This woke up the old man and his wife. The husband told his wife to be quiet. Then he said loudly, “My dear, these days thieves are more clever. If they take off their trousers and put them on the table, the people in the room will fall asleep and can’t wake up in a short time.”
When the thief heard this, he hurried to do so at once. He quickly touched a box and opened it. He found out that there were wonderful treasures (财宝) in it. He tried to carry the box away. Just then the husband suddenly shouted, “Stop thief! Stop thief! (抓贼)”
The thief was too frightened to move. In a minute, he ran away as fast as he could. He left the room with nothing in his hand.
The husband got up and went to his telephone.
1. This story happened ________.
A. when the old man was getting up B. at night
C. in the afternoon D. when the husband and his wife were quiet
2. Who made the two old people wake up
A. Their children. B. Nobody. C. They themselves. D. A thief.
3. The thief stole (偷) ________ that night.
A. his own trousers B. lots of things C. nothing D. a box of wonderful treasures
4. Why did the old man go to his telephone
A. Because he wanted to ask the police to catch the thief. B. Because he worried about his telephone.
C. Because all his money was hidden (藏) near the telephone. D. Because he was wanted on the phone.
5. Which of the following statements (陈述) is true
A. The wife was too frightened to speak. B. The old man was cleverer than the thief.
C. The thief didn’t leave his own trousers on the table. D. The thief was as clever as the old man.
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
Ms James: This morning’s class is about first aid, or giving someone basic medical help. Let’s imagine an accident. A boy is lying at the bottom of the stairs. He isn’t moving or making a sound. He is in pain. ____1____
Betty: First of all, find out what’s wrong with him.
Ms James: ____2____
Betty: Ask him.
Ms James: OK. But he could have trouble hearing you or speaking to you.
Lingling: Shout for help Call 175
Ms James: Good idea, but what should we do before help arrives
Tony: ____3____
Ms James: And how can we do that
Tony: Lift him up and sit him on a chair
Ms James: ____4____ You could drop him and hurt him even more. Betty, you must know! You did some basic medical training.
Betty: Make sure he’s warm. ____5____
Ms James: That’s such good advice that you could be a doctor, Betty!
A. Cover him with a coat.
B. Make him comfortable.
C. I can’t believe it.
D How do we do that
E. What can we do to help him
F. No, that could be harmful!
G. Come on.
第II卷
五、完成句子
根据所给中文意思第II卷
五、完成句子,每空只填一词。
1. 我妈妈和她的朋友正在客厅开茶话会。
My mother is having a ________ ________ in the living room with her friends.
2. 我觉得我锁上门了,但是我还是要回去看看,确认一下。
I think I locked the door, but I’ll go back and check, just to ________ _________.
3. 他不注意他要去哪里或者正在做什么。
He didn’t _________ _________ to where he was going or what he was doing.
4. 昨天在擦玻璃时,他从二楼摔了下来。
He was cleaning the window when he __________ __________ the second floor yesterday.
5. 稍等!我马上回来。
_________ __________! I’ll be back in a minute.
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
Dogs are the best pets of humans. They come in all sizes. Some dogs are as small as a football, and others are as tall as a desk. Dogs’ fur(毛) is different, too. It can be long and soft, or smooth and hard. People don’t mind the kind of fur, because all dogs are good to hug.
Dogs need to be taken care of. Short-haired dogs are the easiest to look after. But all dogs need a bath once in a while. Giving a dog a bath is a lot of fun. After you give a bath to your dog, it shakes the water off its body. Be careful, or you will get wet!
Dogs like to make their owners(主人) happy, so dogs are easy to train. They can follow simple orders.
Dogs are really amazing animals. Some dogs pull sleds(雪橇) across icy places. Some save people who fall into the river. Other dogs do tricks(表演绝技) in movies. A dog has even flown in a rocket(火箭) to space.
Why not keep a dog as a pet
1. Some dogs are ________ a football, and others are as tall as a desk.
2. People don’t mind the kind of dogs’ fur, because ________.
3. When you finish giving a bath to your dog, it ________ its body.
4. Dogs like to make their owners happy, so dogs ________ to train.
5. The writer advises people to ________ as a pet.
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
One day, I was with my friends. We were having a p____1____ in a field and I saw something strange. There was a white cat w____2____ a pink nose sitting in a tree. There’s nothing strange about that, of course, but it looked like it was e____3____ the leaves in the tree! That was s____4____! Cats don’t usually eat leaves. “Maybe it’s very h____5____” I thought.
W____6____ I was looking at it, the cat got out of the tree, jumped down to the ground and walked a____7____ the field and sat next to us. Maybe it wanted some of our picnic to eat, but there was n____8____ for a cat. The cat got up and came close to me. I s____9____ “hello” to it and it smiled at me.
Was it a Cheshire Cat I found some biscuits(饼干) in my pocket and gave t____10____ to the cat. Soon, it was eating biscuits and smiling at us. Then, after a while, the cat got up and walked across the field. Maybe it wasn’t hungry any more.
八、书面表达(共10分)
请你根据下表中提供的材料,为中学生朋友写一篇题为“Always Be Careful”的短文。
在家 看完电视后,及时关掉;独自在家时,不要让陌生人进屋或邀请网友来家里。
在学校 不要在教室里互相追逐;在运动时,注意保护自己。
在路上 遵守交通规则,比如:骑车时不要听音乐;过马路时,注意红绿灯。
提示:追逐run after;红绿灯traffic lights
要求:
(1)语言规范,字迹工整;
(2)词数:80词左右;
(3)开头和结尾部分已给出,不计入总词数。
Always Be Careful
As a middle school student, you should try to stay away from danger as the problem of safety is becoming more and more serious.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
If all these are kept in mind, you are sure to enjoy a much safer life.