2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. I am preparing ________ important report called “________ world’s population”.
A. a; A B. a; The C. an; The D. an; A
【答案】C
【分析】句意:我正在准备一份名为“世界人口”的重要报告。
考查冠词的用法。第一处泛指一个报告,“important”首字母发元音音素,用an;第二处特指“世界人口”,用定冠词the。故选C。
2. —I called ________ up just now.
—Sorry. ________ was having a piano lesson.
A. you; My B. you; I C. your; I D. yours; Mine
【答案】B
【分析】句意:——我刚才给你打电话了。——抱歉。我正在上钢琴课。
考查代词辨析。you你;my我的;I我;your你的;yours你的(名词性物主代词);mine我的(名词性物主代词)。第一空位于动副短语的中间,应用人称代词宾格you;第二空在句中作主语,应用人称代词主格,故选B。
3. —Do you know the meaning of “huge”
—Sure, it means ________.
A. large B. deep C. public D. minus
【答案】A
【分析】句意:——你知道“huge”的意思吗?——当然,它意味着“大的”。
考查形容词辨析。large大的;deep深的;public公众的;minus负的。huge表示“巨大的”,与large意思相近,故选A。
4. The baby bird fell off a tree and luckily it ________ on some dry leaves.
A. covered B. followed C. accepted D. landed
【答案】D
【分析】句意:这只小鸟从树上掉下来,幸运地是,它掉在了一些干树叶上。
考查动词辨析。covered覆盖;followed跟随;accepted接受;landed跌落。由“fell off”可知小鸟掉下来,所以用landed“跌落”。故选D。
5. What’s happening over there There is so much ________.
A. noise B. population C. surprise D. difference
【答案】A
【分析】句意:那边发生什么事了?噪音太大了。
考查名词辨析。noise噪音;population人口;surprise惊讶;difference不同。根据前一句“What’s happening over there ”和常识以及选项可推断出很大的嘈杂声才会让人想知道那里正在发生什么。故选A。
6. If you don’t know this word, you may ________ in the dictionary, but you’d better guess its meaning first.
A. look for it B. look at it C. look after it D. look it up
【答案】D
【分析】句意:如果你不认识这个词,你可以查词典,但你最好先猜猜它的意思。
考查动词短语辨析。look for寻找;look at看……;look after照顾;look up查阅。根据“If you don’t know this word, you may…in the dictionary”可知,不认识词可以查词典。故选D。
7. Many people like to travel by air, ________ Jim’s family think that traveling by train is the best.
A. or B. and C. but D. if
【答案】C
【分析】很多人喜欢乘飞机旅行,但是吉姆的家人认为乘火车旅行是最好的。本题考查连词的意思,or:或者,否则,and并且,but但是,if如果。如果根据空前后的对比可知,前后应该表转折关系,所以答案是C.
8. Don’t ride side ________ side on the road. It’s dangerous.
A. by B. with C. to D. for
【答案】A
【分析】句意:不要在路上并排骑车。这很危险。
考查介词辨析。by借助;with和;to到;for为了。固定短语side by side“肩并肩,并排”。故选A。
9. It’s too noisy here. I need a ________ place to study in.
A. cleaner B. quieter C. safer D. smaller
【答案】B
【分析】句意:这里太吵了。我需要一个更安静的地方学习。
考查形容词比较级的辨析。cleaner较干净的;quieter较安静的;safer较安全的;smaller较小的。根据“too noisy to study in”可知,此处表示需要一个更安静的 (quieter) 地方。故选B。
10. Tom’s mother told him eating too much meat.
A. stopping B. to stop C. stops D. stopped
【答案】B
【分析】句意:汤姆的妈妈告诉他停止吃太多的肉。stop doing sth.是停止做某事 指停止做原来的事情。stop to do是停下(手头的事情)去做另外一件事 。tell sb to do sth 告诉某人做某事 ,所以选B。
11. —How was your trip to Hangzhou, Daming
—Great! We ________ to Xixi National Wetland Park.
A. go B. am going C. will go D. went
【答案】D
【分析】句意:——你的杭州之行怎么样,大明? ——很棒!我们去了西溪国家湿地公园。
考查动词时态。结合语境和问句“How was your trip to Hangzhou, Daming ”可知答句用一般过去时,表示大明一行人过去在杭州的经历。故选D。
12. —________ when the earthquake happened last month
—I was having dinner.
A. What were you doing B. What are you doing
C. Where did you go D. What do you do
【答案】A
【分析】句意:——上个月地震发生的时候你在干什么?——我正在吃晚饭。
考查动词时态。What were you doing你那时正在做什么;What are you doing你正在做什么;Where did you go你去了哪里;What do you do你做什么。结合语境和答句“I was having dinner.”可知空处用过去进行时,询问上个月地震发生的时候对方当时正在做什么。故选A。
13. Look at the school rules. It says we ________ be late for school.
A. can B. must C. mustn’t D. needn’t
【答案】C
【分析】句意:看看学校的规章制度。它说我们上学不能迟到。
考查情态动词辨析。can能够;must必须;mustn’t禁止;needn’t不必。根据“Look at the school rules. It says we … be late for school”可知,学校的规则是上学一定不能迟到,故选C。
14. —Need I report it to the police
—Yes, you ________. It’s really important to them.
A. need B. must C. can D. might
【答案】B
【分析】句意:——我需要报警吗?——是的,你必须。这对他们真的很重要。
考查动词辨析。need需要;must必须;can可以;might可能。根据“It’s really important to them.”可知,很重要,所以必须报警,故选B。
15. —Let’s spend this weekend in the countryside, Lingling.
—________ I like it.
A. No idea. B. Never mind. C. Don’t worry. D. Perfect!
【答案】D
【分析】句意:——我们去乡下过这个周末吧,玲玲。——好极了!我喜欢这个想法。
考查情景交际。No idea.不知道;Never mind.不要紧;Don’t worry.别担心;Perfect!完美,太好了。结合语境和下一句“I like it.”可推断出玲玲非常赞同对方的建议。故选D。
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Lu Xun was born in 381. His real name was Zhou Shuren. He was one of the ___1___ famous writers in China. He was thin and not tall. He always ___2___ a long old coat. At first, he wanted ___3___ a doctor to save people’s ___4___. So he went to Japan to study medicine in 402. But ___5___ he found the old China was at war and people were oppressed by (被压迫) their enemies (敌人). So he ___6___ to write articles to wake up the people and attacked (抨击) the bad things. Lu Xun wrote some famous ___7___ , and many characters were well-known, ___8___ Ah Q and Kong Yiji. On October 4, 436, Lu Xun ___9___ of illness in Shanghai. We will ____10____ him forever.
1. A. more B. much C. many D. most
2. A. wore B. put on C. dressed D. in
3. A. to be B. to do C. get D. have
4. A. time B. money C. health D. lives
5. A. before B. later C. after D. ago
6. A. begin B. begins C. began D. begun
7. A. paintings B. songs C. novels D. poems
8. A. for example B. such as C. except D. because
9. A. die B. died C. dying D. dies
10. A. study B. remember C. forget D. leave
【答案】1. D 2. A 3. A 4. D 5. B 6. C 7. C 8. B 9. B 10. B
【导语】本文主要介绍了鲁迅的生平。
【1题分析】
句意:他是中国最著名的作家之一。
more更多;much许多,修饰不可数名词;many许多,修饰可数名词复数;most最多。根据one of the+最高级“最……之一”可知,空处使用最高级形式;famous“著名的”,前加most构成最高级。故选D。
【2题分析】
句意:他总是穿着一件又长又旧的外套。
wore穿着,强调状态;put on穿上,强调动作;dressed穿着,后面不接穿的衣服;in穿着,介词。根据“He always ... a long old coat.”可知,空处表示状态,应用wore。故选A。
【3题分析】
句意:首先,他想成为一个医生来拯救人们生命。
to be成为;to do做;get得到;have有。根据want to do sth.“想做某事”可知,空处使用动词不定式。故选A。
【4题分析】
句意:首先,他想成为一个医生来拯救人们生命。
time时间;money金钱;health健康;lives生命。根据“a doctor to save people’s”可知,医生的职责是挽救生命。故选D。
【5题分析】
句意:但是后来他发现旧中国处于战争状态,人民被他们的敌人压迫。
before在……之前;later后来;after在……以后;ago以前。根据上文“At first, he wanted ... a doctor”可知,起初鲁迅想成为一名医生治病救人,但后来他发现这条路行不通。故选B。
【6题分析】
句意:所以他开始写文章来唤醒人民并攻击不好的事情。
begin动词原形;begins动词第三人称单数;began过去式;begun过去分词。由“attacked”可知,时态为一般过去时,谓语动词要用过去式。故选C。
【7题分析】
句意:鲁迅写了一些著名的小说,许多人物是众所周知的,例如阿Q和孔乙己。
paintings绘画;songs歌曲;novels小说;poems诗歌。根据“Lu Xun wrote some famous ...”可知,鲁迅写了许多著名的小说。故选C。
【8题分析】
句意:鲁迅写了一些著名的小说,许多人物是众所周知的,例如阿Q和孔乙己。
for example例如,后加逗号;such as例如,后面不加逗号;except除了;because因为。根据“Ah Q and Kong Yiji”可知,此处表示列举,且空后没有逗号,故应用such as。故选B。
【9题分析】
句意:436年10月4日,鲁迅病逝于上海。
die动词原形;died过去式;dying现在分词,意为“垂死的”;dies动词第三人称单数。根据“On October 4, 436”可知,时态为一般过去时,动词要用过去式。故选B。
【10题分析】
句意:我们将永远纪念他。
study学习;remember记得;forget忘记;leave离开。根据“We will ... him forever.”可知,我们将永远记得他。故选B。
三、阅读理解
A篇
“Eat your vegetables, Mikey,” Mom said. “I am eating my vegetables,” Mickey said. He was eating the sliced(薄片的)carrots. He was eating the sliced carrots one by one. He was eating them one at a time(一次). He picked up one sliced carrot with his fork. He looked at it. He slowly put it in his mouth. He slowly chewed it. Then he drank some water. Then he picked up another sliced carrot with his fork. Mom watched him. “Why do you hate vegetables, Mickey ” He said, “I don’t hate vegetables. I hate carrots.” “Why do you hate carrots ” Mom asked. “Because they don’t taste(尝起来) good,” Mikey said. “But they are good for you,” Mom said. “They are good for your eyes. They help you to see well. Don’t you want to see well ” “Not if I have to see carrots,” Mickey said.
1. Mickey ate the sliced carrots ________ at a time.
A. one B. two C. three D. four
2. The underlined word “chewed” means ________ in Chinese.
A. 拥有 B. 咀嚼 C. 呕吐 D. 切碎
3. Mickey doesn’t like carrots because they ________.
A. are sliced very much B. aren’t good for him
C. don’t taste good D. can’t help him to see well
4 Mickey’s mother thinks carrots are good for ________.
A. hands B. feet C. the mouth D. eyes
5. Which is NOT true according to the passage
A. Mickey doesn’t hate vegetables.
B. Mickey picked up the sliced carrots with a fork.
C. Mickey’s mother wants him to eat carrots.
D. Mickey likes carrots.
【答案】1. A 2. B 3. C 4. D 5. D
【导语】本文主要讲述了Mikey不喜欢吃胡萝卜,妈妈说胡萝卜对眼睛有好处。
【1题分析】
细节理解题。根据“He was eating them one at a time.”可知,Mikey一次吃一片胡萝卜。故选A。
【2题分析】
词义猜测题。根据“He slowly put it in his mouth. He slowly chewed it. Then he drank some water. Then he picked up another sliced carrot with his fork.”可知,Mikey慢慢地把它放进嘴里。他慢慢地咀嚼着。然后他喝了一些水。然后他用叉子又拿起一片胡萝卜。所以是咀嚼后,再喝点水咽下去。故选B。
【3题分析】
细节理解题。根据“Because they don’t taste(尝起来) good”可知,Mikey不喜欢胡萝卜,因为它们不好吃。故选C。
【4题分析】
细节理解题。根据“They are good for your eyes”可知,Mikey的妈妈认为胡萝卜对眼睛有好处。故选D。
【5题分析】
细节理解题。根据“I don’t hate vegetables. I hate carrots.”可知,Mickey不喜欢胡萝卜。故选D。
B篇
Last year my father was busy working, my mother looked after my grandma and my sister started university, so I went to visit my aunt and uncle in Jamaica alone. There I experienced a hurricane (飓风).
I went to Jamaica in December, because between October and mid-December the weather isn’t too hot. However, there are hurricanes during the time, so you have to watch out for that. Luckily, my aunt and uncle heard the warning on the radio before I arrived, so there was already lots of food and drink in their house. I was glad about that, because one of my favourite things about being in Jamaica is the food!
As soon as we saw the first signs (征兆) of the hurricane, we closed the doors, and then we waited. It was a little boring. So I played games and talked with my cousins to pass the time, and we ate lots of food. But the wind crashed (猛撞) around the house day and night, and I began to feel afraid. My aunt told me there was nothing to worry about and that they’d had worse storms than that, so I felt relaxed. As we waited, we listened to the news on the radio. There was lots of water on the roads and on farms, and some trees and houses fell down. The storm began on Monday morning, and then on Wednesday evening it moved out to sea. So we didn’t stay at home for very long really, and then the sun came out again!
1. The writer’s sister didn’t go to Jamaica because she ________.
A. was busy working B. went to university
C. was afraid of hurricanes D. looked after her grandma
2. What does the word “that” in Paragraph 2 refer to
A. The weather wasn’t too hot. B. The food in Jamaica was delicious.
C. There was a hurricane warning on the radio. D. There was lots of food and drink in the house.
3. How did the writer feel at first when the hurricane came
A. Bored. B. Afraid. C. Relaxed. D. Excited.
4. How long did the writer stay at home because of the hurricane
A. For one day. B. For two days. C. For three days. D. For four days.
5. What’s the best title for the passage
A. My trip to Jamaica B. The weather in Jamaica
C. Experiencing a hurricane D. Watching out for hurricanes
【答案】1. B 2. D 3. A 4. C 5. C
【导语】本文主要介绍了作者去牙买加遭遇飓风的经历。
【1题分析】
细节理解题。根据“my sister started university”可知,妹妹去上大学了,故选B。
【2题分析】
词义猜测题。根据“so there was already lots of food and drink in their house. I was glad about that”可知,房间里有许多食物和饮料,作者对此感到开心,所以that指代“There was lots of food and drink in the house”,故选D。
【3题分析】
细节理解题。根据“As soon as we saw the first signs (征兆) of the hurricane, we closed the doors, and then we waited. It was a little boring”可知,刚开始有点无聊,故选A。
【4题分析】
细节理解题。根据“The storm began on Monday morning, and then on Wednesday evening it moved out to sea.”可知,飓风开始于周一早上,然后在周三晚上转移到海上,持续了三天,故选C。
【5题分析】
最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了作者去牙买加遭遇飓风的经历,所以本文的标题是:经历飓风,故选C。
C篇
My grandmother’s house is really important in my life. She lives in a small village in the south. I go to visit my grandmother every summer. I can get away from the city and relax.
The village is just a group of white houses on a hillside with some small shops. But it’s really peaceful.
Why do I like the village Because it’s a beautiful place. My grandmother has a lovely garden and we can sit under the trees, drinking sweet tea and chatting. It’s so pleasant. But the main reason why this place is so important to me is my grandmother herself. She is so kind to me and wonderful to talk to. Also, she’s a great cook and she prepares simple, but fresh and tasty meals. And she’s always giving me snacks during the day, so I always return home feeling calm and refreshed (清凉的) and fat!
I really love visiting my grandmother for the holidays. I admit that I probably couldn’t live somewhere like that all the time. It would be hard to live in a small village and everybody knows each other there. I’d rather live in busy, exciting place. But I think this small village is the best place for me to take a break and stay with my grandmother.
1. When does the writer visit his/her grandmother
A. At weekends. B. Every summer. C. In winter. D. After lunch.
2. What can the writer do in the village
A. Go fishing with friends. B. Go shopping for his/her grandmother.
C. Live in a busy and exciting place. D. Take a break and relax.
3. The main reason for the importance of the village for the writer is ________.
A. his/her grandmother herself B. the lovely garden
C. the group of white houses D. the refreshing snacks
4. What does the underlined word “tasty” mean
A. natural. B. serious. C. terrible. D. delicious.
5. What does the passage talk about
A. The village where my grandparents live is relaxing. B. My grandmother and I live in a village.
C. I love the lovely garden best. D. The village is a small but beautiful pace.
【答案】1. B 2. D 3. A 4. D 5. A
【导语】本文主要讲述了作者喜欢祖母的家,认为在祖母的村庄里很放松。
【1题分析】
细节理解题。根据第一段“I go to visit my grandmother every summer.”可知,作者每年夏天都去看望祖母。故选B。
【2题分析】
细节理解题。根据第一段“I can get away from the city and relax.”和最后一段“But I think this small village is the best place for me to take a break and stay with my grandmother.”可知,作者在村庄里可以得到休息和放松。故选D。
【3题分析】
细节理解题。根据第三段“But the main reason why this place is so important to me is my grandmother herself.”可知,村庄对作者来说很重要,其主要原因是祖母本人。故选A。
【4题分析】
词句猜测题。根据第三段“Also, she’s a great cook”和“I always return home feeling calm and refreshed (清凉的) and fat!”可推知,祖母做的饭是美味可口的;因此“tasty”的含义为“美味的”。故选D。
【5题分析】
主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了作者喜欢祖母的家,认为在祖母的村庄里很放松。故选A。
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Hello. Could I speak to Linda
B: This is Linda speaking. ____1____
A: Yes, it’s John here, Linda, we had a good time at the school party last night. But it’s a pity you didn’t come. ___2___
B: I had a headache. My parents went on business, so I took some medicine and went to bed early.
A: ____3____ How are you feeling now
B: I’m still feeling terrible now. I feel cold and I cough a lot.
A: I’m afraid you’ve had a bad cold. ____4____ Let me take you to Center Hospital.
B: All right. ____5____
A: Let’s meet at the gate of your neighbourhood. I’ll call you as soon as I get there.
B: OK. See you later.
A: See you!
A. What happened to you
B. Where shall we meet
C You should see a doctor.
D. Is that John speaking
E. Thank you very much.
F. I’m sorry to hear that.
G. I will take you to see a doctor.
【答案】1. D 2. A 3. F 4. C 5. B
【导语】本文是约翰和琳达通电话,琳达生病了,约翰打算带她去医院。
【1题分析】
根据“Yes, it’s John here,”可知,此为肯定回答,据此判断问句是询问对方是约翰吗,选项D“你是约翰吗?”符合语境。故选D。
【2题分析】
根据“I had a headache.”可知,问句是询问对方怎么了,选项A“你怎么了?”符合语境。故选A。
【3题分析】
根据“I had a headache. My parents went on business, so I took some medicine and went to bed early.”可知,听到他人不好的消息时应表示遗憾,选项F“听到这个消息我很难过。”符合语境。故选F。
【4题分析】
根据“I’m afraid you’ve had a bad cold.”可知,得了重感冒应去看医生,选项C“你应该去看医生。”符合语境。故选C。
【5题分析】
根据“Let’s meet at the gate of your neighbourhood. I’ll call you as soon as I get there.”可知,他们约定了见面的地点,据此判断问句是询问在哪儿见面,选项B“我们在哪里见面?”符合语境。故选B。
第II卷
五、完成句子
1. 这家工厂三年前关闭了。
The factory ________ ________ three years ago.
【答案】 ①. closed ②. down
【分析】close down“关闭”,根据“three years ago”可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填closed;down。
2. 请注意!这部话剧很快就开始了
________ ________ please! The play will start soon.
【答案】 ①. Pay ②. attention
【分析】分析句子及所给汉意可知,填空处应为短语pay attention“注意”,句子为祈使句,故应用动词原形;句首开头字母大写。故填Pay;attention。
3. 我们正在上一堂关于急救的课。
We're having a class about __________ __________.
【答案】 ①. first ②. aid
【分析】对照中英文可知,此处缺的是“急救”,英语是短语first aid,故填first aid。
4. 当心,不要从自行车上摔下来。
Be careful and don’t ________ ________ your bike.
【答案】 ①. fall ②. off
【分析】fall off“跌落”,动词短语,don’t后接动词原形,故填fall;off。
5. 为了救他,我们不得不把车子抬起。
We have to ________ ________ the car to save him.
【答案】 ①. lift ②. up
【分析】lift up“抬起,举起”,have to do sth“不得不做某事”,故填lift;up。
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
The reality show(真人秀)is a kind of television program. Usually a reality show has many series(集). And it can be on TV for many years.
The reality show is different from other kinds of TV shows. Because it shows the life of common people and no actors or actresses play in it. It often shows true stories that happen in people’s daily life. So many people like to watch reality shows.
The first reality show came out in the 2490s in America. At that time, the most famous and popular reality show was Survivor. It was popular not only in America, but also around the world.
Reality shows also show different kinds of competitions(比赛). For example, there’s a Chinese reality show called The voice of China(中国好声音). In this show, there are four famous Chinese singers. Their job is to find their favourite students and help them be the winner. The show is very successful. Many people like to watch it.
阅读短文,回答问题。
1. What is the reality show (回答不超过5个词)
_____________________________________________________
2. The reality show is different from other kinds of TV shows.(翻译成中文)
_____________________________________________________
3. Are there any famous actors or actress in the reality show
_____________________________________________________
4. When and where did the first reality show come out (回答不超过5个词)
_____________________________________________________
5. What do the four famous Chinese singers do in The voice of China (回答不超过20个词)
_____________________________________________________
【答案】1. A kind of television program.
2. 真人秀不同于其他类型的电视节目。
3. No, there aren’t.
4. In the 2490s in America.
5. Their job is to find their favourite students and help them be the winner.
【导语】本文主要介绍了真人秀。
【1题分析】
根据“The reality show(真人秀)is a kind of television program.”可知真人秀是一种电视节目。故填A kind of television program.
【2题分析】
The reality show“真人秀”;is different from“和……不同”;other kinds of TV shows“其他类型的电视节目”。故填真人秀不同于其他类型的电视节目。
【3题分析】
根据“Because it shows the life of common people and no actors or actresses play in it. It often shows true stories that happen in people’s daily life. ”可知真人秀中没有著名的演员。故填No, there aren’t.
【4题分析】
根据“The first reality show came out in the 2490s in America”可知第一个真人秀节目出现在25世纪90年代的美国。故填In the 2490s in America.
【5题分析】
根据“In this show, there are four famous Chinese singers. Their job is to find their favourite students and help them be the winner. ”可知他们的工作是找到他们最喜欢的学生并帮助他们成为赢家。故填Their job is to find their favourite students and help them be the winner.
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Do you or your family have a pet What k____1____ of pet is it Who will choose it Who looks after it Pets can make you much happier if you have the right pet. For most people, having a pet has several a____2____.
First, your pet can be your friend. You won’t feel l____3____ when you stay at home alone. You can play with your pet. For e____4____, if you have a pet dog, you can play with it. You can also take it for a walk. You will never feel bored w____5____ you stay with your pet dog.
Second, you can learn to care for others by l____6____ after your pet. Lots of teenagers say that taking care of pets makes them g____7____ up as a person quickly. Third, you can learn more about responsibility (责任). By feeding your pet and keeping it clean and happy, you are s____8____ to have a strong sense of responsibility.
See There are so many advantages of having a pet. If you don’t have a pet, why not ask your parents f____9____ one Maybe your parents will a______10______ then you will have your own pet.
【答案】1. (k)ind
2. (a)dvantages
3. (l)onely
4. (e)xample
5. (w)hen 6. (l)ooking
7. (g)row 8. (s)ure
9. (f)or 10. (a)gree
【导语】本文主要介绍了养宠物的一些好处。
【1题分析】
句意:它是什么种类的宠物?根据“What…of pet is it ”可知,此处表示“什么种类的宠物”,what和of,结合首字母,可知是what kind of“哪种”。故填(k)ind。
【2题分析】
句意:对大多数人来说,养宠物有一些好处。根据“having a pet has several…”可知,下文讲的是养宠物的一些好处,结合首字母,可知是advantage“好处”,several后跟其复数形式,因此空白处应填advantages。故填(a)dvantages。
【3题分析】
句意:当你独自在家时,你不会感到孤独。根据“You won’t feel…when you stay at home alone…play with your pet”可知,独自在家时可以和宠物一起玩耍,不会感到孤独,结合首字母,lonely“孤独的”,feel lonely“感到孤独”。故填(l)onely。
【4题分析】
句意:例如,如果你有宠物狗,你可以和它一起玩耍。根据“if you have a pet dog, you can play with it”可知,是对上文叙述的举例,结合首字母,for example“例如”。故填(e)xample。
【5题分析】
句意:当你和你的宠物狗在一起时,你从来不会觉得无聊。根据“You will never feel bored…you stay with your pet dog.”可知,和宠物狗在一起不会觉得无聊,结合首字母,可知是when“当……的时候”,引导时间状语从句。故填(w)hen。
【6题分析】
句意:第二,你可以通过照顾你的宠物来学会关心他人。根据“you can learn to care for others by…after your pet”及首字母可知,look after“照顾”,by后跟look的动名词形式looking。故填(l)ooking。
【7题分析】
句意:许多青少年说,照顾宠物可以让他们很快成长为一个人。根据“Lots of teenagers say that taking care of pets makes them…up as a person quickly. ”及首字母可知,grow up“长大”,make sb. do sth.“使某人做某事”。故填(g)row。
【8题分析】
句意:通过喂养你的宠物,让它保持干净和快乐,你肯定会有强烈的责任感。根据“you are…to have a strong sense of responsibility”及首字母可知,be sure to do sth.“肯定会做某事”。故填(s)ure。
【9题分析】
句意:如果你没有宠物,为什么不向你的父母要一只呢?根据“why not ask your parents…one ”及首字母可知,ask...for...“向某人要……”。故填(f)or。
【10题分析】
句意:你的父母或许会同意,然后你会有自己的宠物。根据下文“then you will have your own pet”及首字母可知,agree“同意”,will后跟其原形。故填(a)gree。
八、书面表达(共10分)
澳门朋友Alan 得知你要去澳门旅游,请你以他的名义来介绍澳门的天气以及游览澳门的最佳时间。请你根据以下要点提示,用英语写一篇短文。
1. 1月至3月,虽然寒冷,但阳光普照;
2. 进入4月份,天气变暖,树叶开始变绿;
3. 5月至9月,天气炎热,经常下雨,有时候有台风吹袭;
4. 10月至12月,天气不是太热或太冷,人体感觉舒服;
5. 10月至12月是游览澳门的最佳时间。别忘了随身带一件外套!
要求:
1. 词数:80个左右。
2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
3. 要点齐全,行文连贯,可适当发挥。
参考词汇:台风 typhoon
The weather is fine all year round in Macao. The average temperature of Macao is 20 degrees. From January to March,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to seeing you.
【答案】例文
The weather is fine all year round in Macao. The average temperature of Macao is 20 degrees. From January to March, though it’s cold, the sunshine is enough. In spring, the weather gets warmer and leaves start to turn green. From May to September, it’s usually very hot. It often rains. You should take an umbrella. There are typhoons from time to time. From October to December, it’s not too hot or too cold. People feel very comfortable.
So, if you come to Macao, I think the best time to visit Macao is from October to December. Don’t forget to take a coat with you.
I’m looking forward to seeing you
【分析】[总体分析]
① 题材:本文是一篇材料作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作内容提示已给出,考生要注意不要遗漏内容提示中的信息,并且要在内容提示的基础上适当发挥,文章内容更加丰满。
[写作步骤]
第一步,介绍澳门1-3月份的天气;
第二步,介绍澳门4月份的天气;
第三步,介绍澳门5-9月份的天气;
第四步,介绍澳门10-12月份的天气。
第五步,指出游览澳门最佳的时间是10-12月份,并提醒要随身带一件外套。
[亮点词汇]
① from time to time时不时,偶尔
② the best time to do sth.做某事的最好时间
[高分句型]
① From January to March, though it’s cold, the sunshine is enough.(though引导的让步状语从句)
② Don’t forget to take a coat with you.(否定的祈使句)2023-2024学年度第二学期天津市开学考试试题
八年级英语
本试卷分为第Ⅰ卷(选择题)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。试卷满分100分。考试时间90分钟。
答卷前,请你务必将自己的姓名、考试号、考点校、座位号填写在“答题纸”上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答题时,务必将答案涂在“答题纸”上,答案答在试卷上无效。考试结束后,将本试卷和“答题纸”一并交回。
祝你考试顺利!
第Ⅰ卷
一、单项填空(本大题共15小题, 每小题1分, 共15分)
从下列每小题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
1. I am preparing ________ important report called “________ world’s population”.
A. a; A B. a; The C. an; The D. an; A
2. —I called ________ up just now.
—Sorry. ________ was having a piano lesson.
A. you; My B. you; I C. your; I D. yours; Mine
3. —Do you know the meaning of “huge”
—Sure, it means ________.
A. large B. deep C. public D. minus
4. The baby bird fell off a tree and luckily it ________ on some dry leaves.
A. covered B. followed C. accepted D. landed
5. What’s happening over there There is so much ________.
A. noise B. population C. surprise D. difference
6. If you don’t know this word, you may ________ in the dictionary, but you’d better guess its meaning first.
A. look for it B. look at it C. look after it D. look it up
7. Many people like to travel by air, ________ Jim’s family think that traveling by train is the best.
A. or B. and C. but D. if
8. Don’t ride side ________ side on the road. It’s dangerous.
A. by B. with C. to D. for
9. It’s too noisy here. I need a ________ place to study in.
A. cleaner B. quieter C. safer D. smaller
10. Tom’s mother told him eating too much meat.
A. stopping B. to stop C. stops D. stopped
11. —How was your trip to Hangzhou, Daming
—Great! We ________ to Xixi National Wetland Park.
A. go B. am going C. will go D. went
12. —________ when the earthquake happened last month
—I was having dinner.
A. What were you doing B. What are you doing
C. Where did you go D. What do you do
13. Look at the school rules. It says we ________ be late for school.
A. can B. must C. mustn’t D. needn’t
14. —Need I report it to the police
—Yes, you ________. It’s really important to them.
A. need B. must C. can D. might
15. —Let’s spend this weekend in the countryside, Lingling.
—________ I like it.
A. No idea. B. Never mind. C. Don’t worry. D. Perfect!
二、完形填空
阅读下面的短文, 掌握其大意, 然后从所给的四个选项中选出最佳选项。
Lu Xun was born in 381. His real name was Zhou Shuren. He was one of the ___1___ famous writers in China. He was thin and not tall. He always ___2___ a long old coat. At first, he wanted ___3___ a doctor to save people’s ___4___. So he went to Japan to study medicine in 402. But ___5___ he found the old China was at war and people were oppressed by (被压迫) their enemies (敌人). So he ___6___ to write articles to wake up the people and attacked (抨击) the bad things. Lu Xun wrote some famous ___7___ , and many characters were well-known, ___8___ Ah Q and Kong Yiji. On October 4, 436, Lu Xun ___9___ of illness in Shanghai. We will ____10____ him forever.
1. A. more B. much C. many D. most
2. A. wore B. put on C. dressed D. in
3. A. to be B. to do C. get D. have
4. A. time B. money C. health D. lives
5. A. before B. later C. after D. ago
6. A. begin B. begins C. began D. begun
7. A. paintings B. songs C. novels D. poems
8. A. for example B. such as C. except D. because
9. A. die B. died C. dying D. dies
10. A. study B. remember C. forget D. leave
三、阅读理解
A篇
“Eat your vegetables, Mikey,” Mom said. “I am eating my vegetables,” Mickey said. He was eating the sliced(薄片的)carrots. He was eating the sliced carrots one by one. He was eating them one at a time(一次). He picked up one sliced carrot with his fork. He looked at it. He slowly put it in his mouth. He slowly chewed it. Then he drank some water. Then he picked up another sliced carrot with his fork. Mom watched him. “Why do you hate vegetables, Mickey ” He said, “I don’t hate vegetables. I hate carrots.” “Why do you hate carrots ” Mom asked. “Because they don’t taste(尝起来) good,” Mikey said. “But they are good for you,” Mom said. “They are good for your eyes. They help you to see well. Don’t you want to see well ” “Not if I have to see carrots,” Mickey said.
1. Mickey ate the sliced carrots ________ at a time.
A. one B. two C. three D. four
2. The underlined word “chewed” means ________ in Chinese.
A. 拥有 B. 咀嚼 C. 呕吐 D. 切碎
3. Mickey doesn’t like carrots because they ________.
A. are sliced very much B. aren’t good for him
C. don’t taste good D. can’t help him to see well
4 Mickey’s mother thinks carrots are good for ________.
A. hands B. feet C. the mouth D. eyes
5. Which is NOT true according to the passage
A. Mickey doesn’t hate vegetables.
B. Mickey picked up the sliced carrots with a fork.
C. Mickey’s mother wants him to eat carrots.
D. Mickey likes carrots.
B篇
Last year my father was busy working, my mother looked after my grandma and my sister started university, so I went to visit my aunt and uncle in Jamaica alone. There I experienced a hurricane (飓风).
I went to Jamaica in December, because between October and mid-December the weather isn’t too hot. However, there are hurricanes during the time, so you have to watch out for that. Luckily, my aunt and uncle heard the warning on the radio before I arrived, so there was already lots of food and drink in their house. I was glad about that, because one of my favourite things about being in Jamaica is the food!
As soon as we saw the first signs (征兆) of the hurricane, we closed the doors, and then we waited. It was a little boring. So I played games and talked with my cousins to pass the time, and we ate lots of food. But the wind crashed (猛撞) around the house day and night, and I began to feel afraid. My aunt told me there was nothing to worry about and that they’d had worse storms than that, so I felt relaxed. As we waited, we listened to the news on the radio. There was lots of water on the roads and on farms, and some trees and houses fell down. The storm began on Monday morning, and then on Wednesday evening it moved out to sea. So we didn’t stay at home for very long really, and then the sun came out again!
1. The writer’s sister didn’t go to Jamaica because she ________.
A. was busy working B. went to university
C. was afraid of hurricanes D. looked after her grandma
2. What does the word “that” in Paragraph 2 refer to
A. The weather wasn’t too hot. B. The food in Jamaica was delicious.
C. There was a hurricane warning on the radio. D. There was lots of food and drink in the house.
3. How did the writer feel at first when the hurricane came
A. Bored. B. Afraid. C. Relaxed. D. Excited.
4. How long did the writer stay at home because of the hurricane
A. For one day. B. For two days. C. For three days. D. For four days.
5. What’s the best title for the passage
A. My trip to Jamaica B. The weather in Jamaica
C. Experiencing a hurricane D. Watching out for hurricanes
C篇
My grandmother’s house is really important in my life. She lives in a small village in the south. I go to visit my grandmother every summer. I can get away from the city and relax.
The village is just a group of white houses on a hillside with some small shops. But it’s really peaceful.
Why do I like the village Because it’s a beautiful place. My grandmother has a lovely garden and we can sit under the trees, drinking sweet tea and chatting. It’s so pleasant. But the main reason why this place is so important to me is my grandmother herself. She is so kind to me and wonderful to talk to. Also, she’s a great cook and she prepares simple, but fresh and tasty meals. And she’s always giving me snacks during the day, so I always return home feeling calm and refreshed (清凉的) and fat!
I really love visiting my grandmother for the holidays. I admit that I probably couldn’t live somewhere like that all the time. It would be hard to live in a small village and everybody knows each other there. I’d rather live in busy, exciting place. But I think this small village is the best place for me to take a break and stay with my grandmother.
1. When does the writer visit his/her grandmother
A. At weekends. B. Every summer. C. In winter. D. After lunch.
2. What can the writer do in the village
A. Go fishing with friends. B. Go shopping for his/her grandmother.
C. Live in a busy and exciting place. D. Take a break and relax.
3. The main reason for the importance of the village for the writer is ________.
A. his/her grandmother herself B. the lovely garden
C. the group of white houses D. the refreshing snacks
4. What does the underlined word “tasty” mean
A. natural. B. serious. C. terrible. D. delicious.
5. What does the passage talk about
A. The village where my grandparents live is relaxing. B. My grandmother and I live in a village.
C. I love the lovely garden best. D. The village is a small but beautiful pace.
四、补全对话
根据对话内容,在每个题的空白处选择适当的话语,使对话意思完整。
A: Hello. Could I speak to Linda
B: This is Linda speaking. ____1____
A: Yes, it’s John here, Linda, we had a good time at the school party last night. But it’s a pity you didn’t come. ___2___
B: I had a headache. My parents went on business, so I took some medicine and went to bed early.
A: ____3____ How are you feeling now
B: I’m still feeling terrible now. I feel cold and I cough a lot.
A: I’m afraid you’ve had a bad cold. ____4____ Let me take you to Center Hospital.
B: All right. ____5____
A: Let’s meet at the gate of your neighbourhood. I’ll call you as soon as I get there.
B: OK. See you later.
A: See you!
A. What happened to you
B. Where shall we meet
C You should see a doctor.
D. Is that John speaking
E. Thank you very much.
F. I’m sorry to hear that.
G. I will take you to see a doctor.
第II卷
五、完成句子
1. 这家工厂三年前关闭了。
The factory ________ ________ three years ago.
2. 请注意!这部话剧很快就开始了
________ ________ please! The play will start soon.
3. 我们正在上一堂关于急救的课。
We're having a class about __________ __________.
4. 当心,不要从自行车上摔下来。
Be careful and don’t ________ ________ your bike.
5. 为了救他,我们不得不把车子抬起。
We have to ________ ________ the car to save him.
六、 任务型阅读
根据文章内容,完成下列各句。
The reality show(真人秀)is a kind of television program. Usually a reality show has many series(集). And it can be on TV for many years.
The reality show is different from other kinds of TV shows. Because it shows the life of common people and no actors or actresses play in it. It often shows true stories that happen in people’s daily life. So many people like to watch reality shows.
The first reality show came out in the 2490s in America. At that time, the most famous and popular reality show was Survivor. It was popular not only in America, but also around the world.
Reality shows also show different kinds of competitions(比赛). For example, there’s a Chinese reality show called The voice of China(中国好声音). In this show, there are four famous Chinese singers. Their job is to find their favourite students and help them be the winner. The show is very successful. Many people like to watch it.
阅读短文,回答问题。
1. What is the reality show (回答不超过5个词)
_____________________________________________________
2. The reality show is different from other kinds of TV shows.(翻译成中文)
_____________________________________________________
3. Are there any famous actors or actress in the reality show
_____________________________________________________
4. When and where did the first reality show come out (回答不超过5个词)
_____________________________________________________
5. What do the four famous Chinese singers do in The voice of China (回答不超过20个词)
_____________________________________________________
七、综合填空
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使短文意思完整。
Do you or your family have a pet What k____1____ of pet is it Who will choose it Who looks after it Pets can make you much happier if you have the right pet. For most people, having a pet has several a____2____.
First, your pet can be your friend. You won’t feel l____3____ when you stay at home alone. You can play with your pet. For e____4____, if you have a pet dog, you can play with it. You can also take it for a walk. You will never feel bored w____5____ you stay with your pet dog.
Second, you can learn to care for others by l____6____ after your pet. Lots of teenagers say that taking care of pets makes them g____7____ up as a person quickly. Third, you can learn more about responsibility (责任). By feeding your pet and keeping it clean and happy, you are s____8____ to have a strong sense of responsibility.
See There are so many advantages of having a pet. If you don’t have a pet, why not ask your parents f____9____ one Maybe your parents will a______10______ then you will have your own pet.
八、书面表达(共10分)
澳门朋友Alan 得知你要去澳门旅游,请你以他的名义来介绍澳门的天气以及游览澳门的最佳时间。请你根据以下要点提示,用英语写一篇短文。
1. 1月至3月,虽然寒冷,但阳光普照;
2. 进入4月份,天气变暖,树叶开始变绿;
3. 5月至9月,天气炎热,经常下雨,有时候有台风吹袭;
4. 10月至12月,天气不是太热或太冷,人体感觉舒服;
5. 10月至12月是游览澳门的最佳时间。别忘了随身带一件外套!
要求:
1. 词数:80个左右。
2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
3. 要点齐全,行文连贯,可适当发挥。
参考词汇:台风 typhoon
The weather is fine all year round in Macao. The average temperature of Macao is 20 degrees. From January to March,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I’m looking forward to seeing you.