泽普县2023—2024学年(上)期末考试
高一年级英语试卷
分值:150分 时间:100分钟
试卷说明:
1. 考生将自己的姓名、班级、座位号等信息填写在答题卡的相应位置。
2. 考生请将答案,用黑色签字笔填写在答题卡各题的相应位置上,写在试卷上无效。
第一部分 单项选择题(共10小题:每小题1.5分,共计15分)
1. That writing system ________ of great impotance in uniting the Chinese people and culture
A. being B. are C. was D. to be
【答案】C
【解析】
【详解】考查谓语动词。句意:这种书写系统对团结中国人民和中国文化具有重要意义。分析句子结构和意思可知,这句话需要be作谓语动词,构成be+of+名词=be+形容词的结构。这里描述的是过去发生的事情,谓语用一般过去时,主语是That writing system,be动词用was。故选C。
2. Instead, I made ________ list of things I liked about myself
A on B. a C. / D. the
【答案】B
【解析】
【详解】考查冠词。句意:相反,我列出了我喜欢自己的地方。make a list of“列举出……”为固定短语。故选B项。
3. When you____________ on one task, you can get it done faster and better.
A. concentrate B. experiment C. impress D. flash
【答案】A
【解析】
【详解】本题考查动词辨析。解题步骤:1.确定各项意思:A.concentrate专注;B. experiment试验;C. impress使……印象深刻;D. flash闪光;2.确定答案:固定短语concentrate on专注于……。句意:当你专注于一项任务时,你就能更快更好地完成它。故选A。
4. I was having breakfast with my three children ________ water started filling my home
A. where B. that C. which D. when
【答案】D
【解析】
【详解】考查固定句式。句意:我和我的三个孩子正在吃早餐,突然家里开始进水。分析句子可知,该句为固定句型be doing sth when…意为“正在做某事,这时突然……”可知,此处为when引导的时间状语从句。故选D项。
5. When the Chinese team was preparing for the 2015 World Cup, Lang Ping’s ________ was tested.
A. determination B. destination C. civilisation D. impression
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:在中国队备战2015年世界杯的时候,郎平的决心受到了考验。A. determination决心;B. destination目的地;C. civilisation文明;D. impression印象。根据上文“When the Chinese team was preparing for the 2015 World Cup(在中国队备战2015年世界杯的时候)”以及下文“tested(考验)”可推理出,空白处应填表示“决心”含义的表达,故选A项。
6. Is this the reason ________ he refused our offer
A. where B. which C. when D. why
【答案】D
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这就是他拒绝我们提议的原因吗?空处引导定语从句,先行词the reason,在定语从句中作原因状语,需用关系副词why引导。故选why。
7. This is the best film ________ I have ever seen.
A. which B. whose C. that D. what
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这是我看过的最好的电影。空处引导定语从句,先行词film,指物,在定语从句中作宾语,且先行词有最高级the best修饰,需用关系代词that引导。故选C。
8. This is a book ________ cover is green
A. which B. whose C. where D. that
【答案】B
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这是一本封面是绿色的书。分析句子结构和意思可知,空格处引导定语从句,先行词book在从句中作定语,修饰后面的名词cover,所以用关系代词whose引导。故选B。
9. Movies also disappoint us when things don’t look the way ______ we imagined them in the books.
A. how B. by which C. / D. which
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:当事情不像我们在书中想象的那样时,电影也会让我们失望。分析句子可知,“ we imagined them in the books”是定语从句,修饰先行词way,先行词way表示“方式”,在定语从句中作方式状语,可用in which或that引导该定语从句,也可省略,不用关系词。结合选项,C项正确。故选C项。
10. In the dark street, there wasn’t a single person ________ she could turn for help.
A. that B. to who C. from whom D. to whom
【答案】D
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:在黑暗的街道上,没有一个她可以求助的人。分析句子可知,此处是“介词+关系代词”引导的定语从句,先行词是person,指人,turn to sb for help向某人求助,故介词用to,关系词在从句中作介词宾语,应用关系代词whom,故选D。
第二部分 阅读理解(共两节,共计50分)
第一节 阅读理解(共15小题:每小题2.5分,共计37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Welcome to our school. You can do a lot of things e and join us.
Timetable (时间表)
Sunday 8:30—11:30 Personal Inventions You can see many inventions by the students; you may also bring your own inventions. Monday 19:00—21:00 Space and Man Dr. Thomas West If you want to know more about the universe (宇宙).
Wednesday 19:30—21:00 Modern Medicine Mrs. Lucy Green Would you like to know medical science (医学) Friday 18:30—21:00 Computer Science Mr. Harry Morison from Harvard University in the United States. Learn to use Windows XP.
11. You may have a chance to introduce your inventions on ___________.
A. Sunday B. Monday C. Wednesday D. Friday
12. The person who teaches Computer Science is from ___________.
A. Canada B. Australia C. New Zealand D. America
13. You may learn something about medical science from ___________.
A. Dr. West B. Mr. Morison C. Mrs. Lucy Green D. Mr. Thomas
【答案】11. A 12. D 13. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了某个学校安排的几项活动及活动的时间、主题、主讲人等信息。
【11题详解】
细节理解题。根据Sunday表格中“You can see many inventions by the students;you may also bring your own inventions.(你可以看到学生们的许多发明;你也可以带上自己的发明)”可知,你可能有机会在星期日上介绍你的发明。故选A项。
【12题详解】
细节理解题。根据Friday表格中“Computer Science(计算机科学)”和“Mr. Harry Morison from Harvard University in the United States.(来自美国哈佛大学的哈里·莫里森先生)”可知,教计算机科学的人来自美国。故选D项。
【13题详解】
细节理解题根据Wednesday表格中“Modern MedicineMrs. Lucy GreenWould you like to know medical science (医学) (现代医学。露西·格林夫人。你想了解医学吗?)”可知,你可以从露西·格林夫人学到一些医学知识。故选C项。
B
Traditional Chinese Sports
For thousands of years, sports have played an important role in Chinese culture. Let’s explore some of the most popular traditional sports in China.
Dragon Boat Racing
Originating (起源) from the southern regions of China, dragon boat racing is a thrilling water sport. The races are held during the Dragon Boat Festival, which takes place on the 5th day of the 5th lunar (阴历) month each year. This festival is in memory of the ancient poet Qu Yuan and involves various cultural activities.
Martial Arts
Martial arts(武术) have a rich history in China and are practiced for self-defense, physical fitness, and spiritual growth. Various styles such as Tai Chi, Kung Fu, and Wing Chun have gained worldwide recognition. These practices emphasize discipline, balance, and control of mind and body.
Jianzi(Shuttlecock)
Jianzi is a traditional Chinese game that involves kicking a shuttlecock (毽子) in the air using one’s feet, knees, or other body parts except for hands. It requires agility, coordination, and precision. Jianzi can be played individually or in teams and is a popular pastime in parks and streets across China.
Chinese Chess(Xiangqi)
Similar to the Western game of chess, Xiangqi is a strategic board game played between two players. It originated in ancient China and is often referred to as “Chinese chess.” The game features different pieces, each with unique movements and abilities. Xiangqi requires critical thinking, foresight, and strategic planning.
14. Which poet is the dragon boat festival in memory of
A. Qu Yuan B. Li Bai C. Su Shi D. Wang Wei
15. What are martial arts practiced for
A. Breathing, and gentle movements to promote energy as well as improve mood.
B. Relaxation, balance, and meditation.
C. Self-cultivation and meditation.
D. Self-defense, physical fitness, and spiritual growth.
16. Which body parts can be used to kick the shuttlecock in the air
A. Hands, heads, feet and knees. B. Feet, knees, or other body parts except for hands.
C. Mind, body, and spirit. D. Teamwork and strategy
17. What is Xiangqi often referred to as
A. Chinese chess. B. Fencing
C. Table tennis D. Dragon boat racing
【答案】14. A 15. D 16. B 17. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些中国最受欢迎的传统体育项目。
【14题详解】
细节理解题。根据Dragon Boat Racing部分的“This festival is in memory of the ancient poet Qu Yuan and involves various cultural activities.(这个节日是为了纪念古代诗人屈原,包括各种文化活动。)”可知,这个节日是为了纪念诗人屈原。故选A。
【15题详解】
细节理解题。根据Martial Arts部分的“Martial arts(武术) have a rich history in China and are practiced for self-defense, physical fitness, and spiritual growth.(武术在中国有着悠久的历史,人们练习武术是为了自卫、强身健体和精神成长。)”可知,人们练习武术是为了自卫、强身健体和精神成长。故选D。
【16题详解】
细节理解题。根据Jianzi(Shuttlecock)部分的“Jianzi is a traditional Chinese game that involves kicking a shuttlecock (毽子) in the air using one’s feet, knees, or other body parts except for hands.(毽子是一种传统的中国游戏,包括用脚、膝盖或除手以外的其他身体部位在空中踢毽子。)”可知,脚、膝盖或除手以外的其他身体部位可以用来踢毽子。故选B。
【17题详解】
细节理解题。根据Chinese Chess(Xiangqi)部分的“It originated in ancient China and is often referred to as “Chinese chess.”(它起源于古代中国,通常被称为“中国象棋”。)”可知,Xiangqi通常指的是“中国象棋”。故选A。
C
Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. That is why some friendships don’t last very long. To have a friend, you must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest(诚实的);be generous(宽宏大量的);be understanding.
Honesty is where a good friendship starts. Friends must be able to trust(信任) one another. If you don’t tell the truth, people usually find out. If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose your friend’s trust. Good friends always count on one another to speak and act honestly.
Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes, or enjoyments, like your hobbies and your interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be very valuable to a friend. They tell your friend what is important to you. By sharing them, you help your friend know you better.
Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem. Something may go wrong at school. Talking about the problem can make it easier to solve. Turning to a friend can be a first step in solving the problem. So to be a friend you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend’s place so you can understand the problem better.
No two friendships are ever exactly alike (相同). But all true friendships have three things in common. If you plan to keep your friendships, you must practice honesty, generosity and understanding.
18. Some friendships don’t last very long because __________.
A. there are too many people who want to make friends.
B. they don’t know friendship is something serious
C. those who give others friendships receive friendships from others
D. those who never give others friendships receive no friendship from others
19. Which of the following is NOT true according to the passage
A. A friend who gives you his lunch money is a true friend.
B. Always tell your friend the truth.
C. Discussing your problems with your friend often helps to solve the problem.
D Sharing your mind with your friend is of great value.
20. According to the author, how do you help your friend know you better
A. Ask your friend for everything.
B. Don’t tell the truth to your friend.
C. Share your ideas and feelings with your friend.
D. Give your lunch money or your clothes to your friend.
21. The best title of this passage is __________.
A. A Friend in Need Is a Friend Indeed B. Honesty Is the Best Habit
C. How to Be a Friend D. Three Important Points in Lifestyle
【答案】18. D 19. A 20. C 21. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章主要讲的是成为一位好朋友所需要遵守的三个黄金守则:诚实、宽宏大量和理解。
【18题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. That is why some friendships don’t last very long.(太多的人希望别人成为他们的朋友,但他们不给予友谊回报。这就是为什么有些友谊不会持续很长时间。)”可知有些友谊不会长久,因为那些从不给别人友谊的人也不会从别人那里得到友谊。故选D项。
【19题详解】
细节理解题。根据文章第二段“Friends must be able to trust(信任) one another. If you don’t tell the truth, people usually find out.(朋友之间必须能够相互信任。如果你不说实话,人们通常会发现的。)”可知一定要告诉朋友真相,所以B项正确;由文章第三段“By sharing them, you help your friend know you better.(通过分享,你可以帮助你的朋友更好地了解你。)”可知与朋友分享个人的想法很有用,所以选项D正确;由文章第四段“Talking about the problem can make it easier to solve. Turning to a friend can be a first step in solving the problem.(谈论问题可以使问题更容易解决。向朋友求助是解决问题的第一步。)”可知和朋友讨论问题往往有助于解决问题,所以C项正确;根据文章第三段“Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes, or enjoyments, like your hobbies and your interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings.(慷慨意味着分享,分享使友谊成长。你不必给你的午餐钱或你的衣服,或享受,如你的爱好和兴趣。自然你会想要分享你的想法和感受。)可知真正的朋友之间分享的是彼此的想法和感受,而不是午饭钱,所以A项A friend who gives you his lunch money is a true friend.(把午饭钱给你的人,是真正的朋友。)不正确。 故选A项。
【20题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be very valuable to a friend. They tell your friend what is important to you. By sharing them, you help your friend know you better.(自然你会想要分享你的想法和感受。这些对朋友来说是很有价值的。他们会告诉你的朋友什么对你来说是重要的。通过分享,你可以帮助你的朋友更好地了解你。)”可知通过与朋友分享自己的想法和感受可以让朋友更好地了解自己。故选C项。
【21题详解】
主旨大意题。文章第一段“Learning to be a good friend means learning three rules: be honest; be generous (宽宏大量的);be understanding.(学习做一个好朋友意味着学习三条规则:诚实;要慷慨大方,要善解人意。)”提出文章话题——做一个好朋友的三条规则,文章第二、三、四段分别讲了诚实、宽宏大量和理解的重要性,最后一段进行总结,纵观全文可知文章主要讲的是如何成为一个朋友,C项How to Be a Friend(如何成为一个朋友)概括全文内容,作为文章标题最合适。故选C项。
D
While you might not realize it, the environment where you sleep can make a great difference in the actual quality (质量) of sleep that you get every night. With a few simple lifestyle changes, you can create a health y sleep environment that helps improve your sleep quality.
Go to bed and get up at the regular time every day, even on weekends, holidays and days off. Studies show that people who do so are more rested than those who sleep irregularly(不规律地).
Go to sleep only when you start to feel sleepy. If you don’t fall asleep within about 15 minutes, get up and do something relaxing. Go back to bed when you are tired.
Pay attention to what you eat and drink. Don’t go to bed either hungry or stuffed. Your discomfort might keep you up. Avoid caffeine(咖啡因)6 hours before you sleep. Having a cup of coffee within a few hours of bed time can keep you awake(醒着的) for hours when you are trying to sleep. Coffee isn’t the only product containing caffeine. Avoid(避开)chocolate and tea, too. Also limit(限制) how much you drink before bed to prevent trips to the toilet at night.
Many people turn on the TV before they go to bed. TV influences your natural sleep habits by making you stay up longer than you usually would, especially if you are watching something exciting. Instead of turning on the TV, read a book. Light reading before bed can help you fall into a deep sleep quickly.
If you suffer from serious sleep problems, go to your doctor. Your doctor will help treat(治疗) the problem or may advise you to see a sleep specialist(专家).
22. What should you do to make sure you have a good sleep at weekends according to the text
A. Get up a bit later than usual. B. Go to bed at a same time.
C. Watch some exciting TV programs. D. Avoid drinking coffee or tea in the morning.
23. What does the author advise you to do if you can’t fall asleep after lying in bed for 15 minutes
A. To drink some tea. B. To do some light reading.
C. To listen to light music. D. To get up and relax.
24. What does the underlined word “stuffed” in Paragraph 4 mean
A. Having slept too much. B. Having eaten too much.
C. Feeling too sad. D. Feeling too excited.
25. What does the text mainly talk about
A. What to do before going to work. B. The importance of sleeping well.
C. How to improve your sleep quality. D. The relationship between health and lifestyle.
【答案】22. B 23. D 24. B 25. C
【解析】
【导语】本文是说明文,文章主要介绍了几种提高睡眠质量的方法。
【22题详解】
细节理解题。根据第二段“Go to bed and get up at the same time every day, even on weekends, holidays and days off.(每天在同一时间上床睡觉和起床,即使是在周末、节假日和休息日。)”可知,作者建议睡眠要有规律,每天在同一时间睡觉和起床的人休息得会更好,即便是周末也应该这样。故选B项。
【23题详解】
细节理解题。根据第三段“If you don’t fall asleep within about 15 minutes, get up and do something relaxing.(如果你不能在15分钟内入睡,那就起来做些放松事情。)”可知,作者认为如果你在床上15分钟内睡不着,干脆起来做些放松的事,故选D项。
【24题详解】
词句猜测题。根据第四段主题句“Pay attention to what you eat and drink.(注意你的饮食。)”以及划线词之前“Don’t go to bed either hungry(不要饿着肚子睡觉)”及划线词之后“Your discomfort might keep you up.(你的不适可能会让你睡不着。)”可知此处讲的是睡觉前应该如何吃喝的问题,让自己睡不着的一种情况是饿着肚子,由表示选择关系的并列连词or知划线词处为与hungry相对的让自己睡不着的另一种情况,即吃得过饱,由此可知,画线单词stuffed的意思是“吃得太饱”。故选B项。
【25题详解】
主旨大意题。文章第一段“With a few simple lifestyle changes, you can create a health y sleep environment that helps improve your sleep quality.(通过一些生活方式的小小改变,你可以创造一个健康的睡眠环境,帮助提高你的睡眠质量。)”提出话题——通过一些简单的生活方式改变我们可以提高自己的睡眠质量,文章第二至五段着重讲这些改变是什么,最后一段“If you suffer from serious sleep problems, go to your doctor. Your doctor will help treat(治疗) the problem or may advise you to see a sleep specialist(专家)(如果你有严重的睡眠问题,去看医生。你的医生会帮助你解决这个问题,或者建议你去看睡眠专家。)”指出如果有严重的睡眠问题,就去看医生,对全文进行总结,所以本文主要围绕着如何改善睡眠质量来展开。故选C项。
第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,共计12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Self love is the key to a happy life. After we have learned how to love ourselves, we will be able to love others. ____26____ You have to learn some steps to develop self love.
Accept yourself the way you are. Every person has his or her own advantages and disadvantages. Our advantages make us proud but our disadvantages make us unhappy. This isn’t the right attitude towards life. ____27____ In fact, no one on this earth is perfect. The key is to achieve a better balance (平衡) and try to be as happy as possible.
Stop worrying. ____28____ It won’t help you get the solution (解决办法). In fact, it will make you very unhappy. So, don’t let your worries influence you. This will help you face the difficulties of life more positively.
Enjoy life. Take part in activities that you love and develop a hobby. ____29____Take some time to enjoy them at least once a week. This way you are doing something that you are good at, which will make you feel good about yourself,and make you start loving life and everyone and everything in it.
____30____If your body is weak and suffering from some health problems, you aren’t going to like anything about it. So you must take good care of your health. It includes eating fresh healthy food, taking enough rest and doing exercise.
A. Live a healthy lifestyle.
B. Make efforts to improve yourself.
C. It will hold you back from loving yourself.
D. They can be anything that makes you happy.
E. Worrying about a problem won’t let you think clearly.
F. However, learning to love yourself isn’t going to be easy.
G. The correct thing to do is accept the fact that you aren’t perfect.
【答案】26. F 27. G 28. E 29. D 30. A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了如何爱自己的几点建议。
【26题详解】
根据上文“After we have learned how to love ourselves, we will be able to love others.(当我们学会了如何爱自己,我们将能够爱别人。)”可知,爱自己对拥有快乐的人生很重要,再结合下文“You have to learn some steps to develop self love.”(你必须学会一些培养自爱的步骤)可知,学会爱自己也是一件不容易的事,你需要掌握一些方法。F项中isn’t going to be easy引出了下文的建议,故选F项。
【27题详解】
根据上文“This isn’t the right attitude towards life.(这不是对生活的正确态度。)”以及下文“In fact, no one on this earth is perfect.(世界上没有一个人是完美的)”可知,此处是提出正确的做法——接受自己的不完美。G项中的you aren’t perfect对应上文中的no one on this earth is perfect,故选G项。
【28题详解】
根据上文“Stop worrying.(停止忧虑。)”以及下文“It won’t help you get the solution (解决办法).”(它不会帮你找到解决办法的)可知,此处说明忧虑的不利影响。E项与下一句句是一致,且Worrying about a problem 对应本段主题,故选E项。
【29题详解】
根据上文“Take part in activities that you love and develop a hobby. (参加一些你喜欢的活动,培养一种爱好。)”可知,此处解释应该参加什么样的活动和培养什么样的爱好,再结合本段的主题句可知,只要是能让你开心的活动和爱好,什么都可以。故选D项。
【30题详解】
此处为该段的主题句,根据下文“So you must take good care of your health.(因此你必须好好照顾你的健康。)”以及“It includes eating fresh healthy food, taking enough rest and doing exercise.(它包括吃新鲜健康的食物,有足够的休息和锻炼。)”可知,该段内容与拥有健康的生活方式有关。A项Live a healthy lifestyle正好体现本段主旨,故选A项。
第三部分 完形填空(共15小题,每小题1分共15分)
You may hear about a 6.2-magnitude earthquake that jolted (震动) a Gansu county, causing 127 deaths as of press time. But do you know what to do before, during and ___31___ an earthquake Here is some ___32___ for you:
Before an earthquake, it is necessary to get ready for yourself and your ___33___. All family members should know how to turn ___34___ gas and water, and know some useful telephone numbers. Don’ t put heavy things over beds.
During an earthquake, it’s important for each of you to be ___35___. If you are ___36___, move ___37___ to a safe place in the room, such as ___38___ a strong desk or a strong table. If you are outdoors, move to an open area like a ___39___. If you are ____40____, stop the car as soon as possible, staying away from bridges and tall buildings.
After an earthquake, once the shaking has ____41____, don’t run out of the building at once. You’d better ____42____ and leave ____43____ it is safe. If your building is ____44____ broken, you should leave it. If you ____45____ gas, get everyone outside and open windows and doors.
31.
A. while B. after C. as D. when
32.
A. profit B. conflict C. advice D. interest
33.
A. parents B. teachers C. friends D. family
34.
A. on B. off C. down D. in
35.
A. calm B. quiet C. nervous D. silent
36.
A. indoors B. outdoors C. in D. out
37.
A. slowly B. vividly C. quickly D. casually
38.
A. over B. on C. under D. in
39.
A. classroom B. kitchen C. bedroom D. playground
40.
A. running B. driving C. sleeping D. walking
41.
A. finished B. began C. continued D. stopped
42.
A. wait B. waiting C. waited D. to wait
43.
A. that B. where C. when D. which
44.
A. well B. badly C. even D. worse
45.
A. smell B. feel C. taste D. touch
【答案】31. B 32. C 33. D 34. B 35. A 36. A 37. C 38. C 39. D 40. B 41. D 42. A 43. C 44. B 45. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍在地震之前、震中和震后应该做的事情。
【31题详解】
考查介词词义辨析。句意:但是你知道地震发生之前、期间和之后该怎么办吗?A. while当……时候;B. after在……之后;C. as作为;D. when当……时候。根据上文“before, during and”和下文“Before an earthquake, it is necessary to get ready for yourself and your ___3___.”,“During an earthquake, it’s important for each of you to be ___5___.”和“After an earthquake, once the shaking has ___11___, don’t run out of the building at once.”可知,这里应该是指震前、震中和震后。故选B。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:这里有一些建议给你:A. profit利益;B. conflict冲突;C. advice建议;D. interest兴趣。根据下文“Before an earthquake, it is necessary to get ready for yourself and your ___3___.”,“During an earthquake, it’s important for each of you to be ___5___.”和“After an earthquake, once the shaking has ___11___, don’t run out of the building at once.”可知,文章接下来要介绍的是一些地震之前、震中和震后的建议。故选C。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:在地震发生之前,有必要为自己和家人做好准备。A. parents父母;B. teachers教师;C. friends朋友;D. family家人。根据下文“All family members”可知,这里指在家里的各个家庭成员。故选D。
【34题详解】
考查动词短语辨析。句意:所有的家庭成员都应该知道如何关掉煤气和水,并知道一些有用的电话号码。A. (turn) on打开;B. (turn) off关闭;C. (turn) down调低;D. (turn) in上交。根据下文“gas and water”可知,这里应该是指在地震发生之前,所有的家庭成员都应该知道如何关煤气和水。故选B。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在地震期间,你们每个人都必须保持冷静。A. calm冷静的;B. quiet安静的;C. nervous紧张的;D. silent沉默的。根据下文“If you are ___6___, move ___7___ to a safe place in the room, such as ___8___ a strong desk or a strong table. If you are outdoors, move to an open area like a ___9___. If you are ___10___, stop the car as soon as possible, staying away from bridges and tall buildings.”可知,在地震发生期间还能清楚的知道要干什么,所以应该是很冷静的。故选A。
【36题详解】
考查副词词义辨析。句意:如果你在室内,迅速转移到房间里的安全地方,比如在结实的桌子下面。A. indoors在室内;B. outdoors在室外;C. in在里面;D. out在外面。根据下文“to a safe place in the room”可知,这里指在室内的时候的应对方法。故选A。
【37题详解】
考查副词词义辨析。句意:见第6题详解。A. slowly缓慢地;B. vividly生动地;C. quickly快速地;D. casually随意地。根据上文“But do you know what to do before, during and ___1___ an earthquake ”可知,这里需要介绍的是在地震期间人们的做法,所以应该是快速移动到房间里的安全地方。故选C。
【38题详解】
考查介词词义辨析。句意:见第6题详解。A. over在……上方;B. on在……上面;C. under在……下面;D. in在……里面。根据下文“a strong desk or a strong table”可知,地震期间人们应该是要躲在结实的桌子下面才能保障安全。故选C。
【39题详解】
考查名词词义辨析。句意:如果你在户外,就移动到像操场这样的开阔地带。A. classroom教室;B. kitchen厨房;C. bedroom卧室;D. playground操场。根据上文“If you are outdoors”可知,在户外的时候应该是到像操场这样的开阔地带才比较安全。故选D。
【40题详解】
考查动词词义辨析。句意:如果你正在开车,请尽快停车,远离桥梁和高楼。A. running跑;B. driving开车;C. sleeping睡觉;D. walking走路。根据下文“stop the car as soon as possible”可知,这里指在开车的时候的应对方法。故选B。
【41题详解】
考查动词词义辨析。句意:地震后,一旦震动停止,不要马上跑出大楼。A. finished完成;B. began开始;C. continued继续;D. stopped停止。根据上文“After an earthquake”可知,这里指地震之后,所以震动应该是会停止。故选D。
【42题详解】
考查非谓语动词辨析。句意:你最好等着安全的时候离开。A. wait等待;B. waiting等待;C. waited等待;D. to wait等待。根据上文“don’t run out of the building at once”可知,这里建议不要立刻离开,所以应该是要等着到安全的时候再离开,空格前面是情态动词结构had better,后面用动词原形。故选A。
【43题详解】
考查连接词词义辨析。句意:见第12题详解。A. that那;B. where哪里;C. when当……时;D. which哪一个。根据上文“After an earthquake, once the shaking has ___11___, don’t run out of the building at once”可知,地震停止之后不能立刻离开建筑,所以接下来要讲述什么时候离开才是合适。故选C。
【44题详解】
考查副词词义辨析。句意:如果你的房子坏得很厉害,你应该离开它。A. well好;B. badly严重地;C. even甚至;D. worse更糟糕地。根据下文“you should leave it.”可知,这里建议要离开房子,说明房子应该是破坏的很严重,不安全了。故选B。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:如果你闻到煤气味,让所有人都出去,打开门窗。A. smell闻;B. feel感觉;C. taste品尝;D. touch触摸。根据下文“get everyone outside and open windows and doors”可知,这里应该是指闻到屋子里有煤气味了,所以才让所有人都出去,而且要打开门窗。故选A。
第四部分 英语知识运用
第一节 语法填空(共10小题:每小题2分,满分20分)
语法填空
Ancient Chinese civilisation has continued all the way through into modern times, despite the many ups and downs in its history. One of the main factors ____46____ (be) the Chinese writing system.
____47____ (date) back several thousand years to the use of longgu,written Chinese was a picture based language. At that time, people carved some ____48____ (symbol) on animal bones and shells. By the Shang Dynasty,it had been already a ____49____ (high) developed system. Later, there was a time ____50____ the Chinese people were divided geographically,leading to many varieties of dialects and characters.Chinese writing system was fixed from Qin Dynasty, when Emperor Qinshihuang united the seven major states into one unified country.
The writing system is not only of great ____51____ (important) in uniting the Chinese people and culture, but also an important means ____52____ which China’s present is connected with its past. Today, we can read the classic works which ____53____ (write) by Chinese in ancient times. Now, Chinese calligraphy, as ____54____ art form, has become an important part of Chinese culture.
With China playing a greater role in global affairs, an increasing number of international students are beginning to learn Chinese _____55_____ (appreciate) China’s culture and history.
【答案】46. is 47. Dating
48. symbols
49. highly 50. when
51. importance
52. by 53. were written
54. an 55. to appreciate
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了中国的古代文明一直延续到现代,尽管它在历史上经历了许多起伏。其中一个主要因素是中国的书写系统。本文介绍了中国书写体系的发展史。
【46题详解】
考查动词。句意:其中一个主要因素是中国的书写系统。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,结合主语One of the main factors可知,表示“……的其中之一”应为单数意义,结合该句句意,该句为客观事实,所以此处动词为一般现在时的第三人称单数形式。故填is。
【47题详解】
考查非谓语动词。句意:追溯到几千年前的龙骨时期,中国的文字系统就是一种以图画为基础的语言。分析句子可知,此处为非谓语动词作状语,因动词date back to和逻辑主语the Chinese writing system为主动关系,所以为现在分词形式。故填Dating。
【48题详解】
考查名词。句意:在那时,人们在动物的骨头和贝壳上雕刻一些符号。some修饰名词复数,此处用名词作宾语,故填symbols。
【49题详解】
考查副词。句意:到了商代,它已经是一种高度发达的制度。修饰developed用副词作状语,故填highly。
【50题详解】
考查定语从句。句意:后来,有一段时间,中国人在地理上被划分,导致了许多不同的方言和文字。分析句子可知,空处引导定语从句,修饰time,从句中作时间状语,用关系副词when引导定语从句,故填when。
【51题详解】
考查名词。句意:文字系统不仅在团结中国人民和文化方面具有重要意义,而且是中国现在和过去联系在一起的重要方式。由空前great形容词可知,此处为名词形式importance,构成短语be of importance in“在……方面有重要意义”,满足句意要求。故填importance。
【52题详解】
考查介词。句意:文字系统不仅在团结中国人民和文化方面具有重要意义,而且是中国现在和过去联系在一起的重要方式。分析句子可知,“_7___ which China’s present is connected with its past”是定语从句,修饰means,还原定语从句为:China’s present is connected with its past by means,先行词作介词by的宾语,which指代means,故填by。
【53题详解】
考查动词时态语态。句意:今天,我们可以读到古代中国人写的经典著作。分析句子可知,此处为关系代词which引导的定语从句中,关系代词在从句中作主语,从句谓语动词与先行词the classic works保持人称和数的一致,先行词为复数名词,和动词write为被动关系,结合时间状语in ancient times可知,此处动词应为一般过去时的被动语态结构。故填were written。
【54题详解】
考查冠词。句意:现在,中国书法作为一种艺术形式,已经成为中国文化的重要组成部分。根据句意以及空后art form为单数名词可知,此处为表示“一种艺术形式”为泛指概念,结合art的发音为元音音素开头,所以为不定冠词an的填入。故填an。
【55题详解】
考查动词不定式。句意:随着中国在全球事务中发挥越来越大的作用,越来越多的国际学生开始学习汉语,为了欣赏中国的文化和历史。根据句意可知,此处为动词不定式to do表示“为了……”作目的状语,满足句意要求。故填to appreciate。
第二节 汉译英:将下列短语翻译成英语。(共10小题:每小题2.5分,满分25分)
汉译英
56. 打扫(或消除) 干净_____________
57. 结账离开_____________
58. 锻炼;计算出; 解决_____________
59. 树立榜样_____________
60. 对……负责_____________
61. 丧失信心_____________
62. 对……很入迷_____________
63. 假装做某事_____________
64. 与……相关;谈到_____________
65. 获得成功;准时到达_____________
【答案】56. clean up
57. check out
58. work out
59. set an example
60. be responsible for
61. lose heart
62. addicted to
63. pretend to do sth.
64. relate to
65. make it
【解析】
【分析】
【56题详解】
“打扫(或消除) 干净”的英文表达是clean up,故填clean up。
【57题详解】
“结账离开”的英文表达是check out,故填check out。
【58题详解】
“锻炼, 计算出; 解决”的英文表达是work out,故填work out。
【59题详解】
“树立榜样”的英文表达是set an example,故填set an example。
【60题详解】
“对……负责”的英文表达是be responsible for,故填be responsible for。
【61题详解】
“丧失信心”的英文表达是lose heart,故填lose heart。
【62题详解】
“对……很入迷”的英文表达是addicted to,故填addicted to。
【63题详解】
“假装做某事”的英文表达是pretend to do sth.,故填pretend to do sth.。
【64题详解】
“与……相关;谈到”的英文表达是relate to,故填relate to。
【65题详解】
“获得成功;准时到达”的英文表达是make it,故填make it。
【点睛】
第五部分 书面表达(满分25分)
66. 书面表达
假定你是李华, 你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文,请你根据下列要点写回信。
要点: 1. 参加中文学习班;
2. 看中文书刊、电视;
3. 学唱中文歌曲;
4. 交中国朋友;
5. 合适的结尾。
注意:1.词数100左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头语已为你写好
June 8, 2008
Dear Peter,
I’m glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文:
June 8, 2008
Dear Peter,
I’m glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
Here are a few suggestions. First, it is important to take a Chinese course, as you’ll be able to learn from the teacher and practice with your fellow students. Then, it also helps to watch TV and read books, newspapers and magazines in Chinese whenever possible.
Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you’ll learn and remember Chinese words more easily. You can also make more Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
Try and write to me in Chinese next time.
Best wishes
Li Hua
【解析】
【导语】这是一篇应用文写作。要求学生向英国朋友给出学习好英文的建议,如参加中文学习班,看中文书刊、电视,学唱中文歌曲,交中国朋友等。
【详解】1. 词汇积累
建议:suggestion→ advice/ tip
重要的:important→ vital/crucial
此外:besides→ moreover
能够:be able to→ be capable of
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:You can also make more Chinese friends. They will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
复合句:You can also make more Chinese friends, who will tell you a lot about China and help you learn Chinese.
【点睛】【高分句型1】Besides, it should be a good idea to learn and sing Chinese songs, because by doing so you’ll learn and remember Chinese words more easily.(it作形式主语)
【高分句型2】First, it is important to take a Chinese course, as you’ll be able to learn from the teacher and practice with your fellow students.(as引导的原因状语从句)泽普县2023—2024学年(上)期末考试
高一年级英语试卷
分值:150分 时间:100分钟
试卷说明:
1. 考生将自己的姓名、班级、座位号等信息填写在答题卡的相应位置。
2. 考生请将答案,用黑色签字笔填写在答题卡各题的相应位置上,写在试卷上无效。
第一部分 单项选择题(共10小题:每小题1.5分,共计15分)
1 That writing system ________ of great impotance in uniting the Chinese people and culture
A. being B. are C. was D. to be
2. Instead, I made ________ list of things I liked about myself
A. on B. a C. / D. the
3. When you____________ on one task, you can get it done faster and better.
A. concentrate B. experiment C. impress D. flash
4. I was having breakfast with my three children ________ water started filling my home
A. where B. that C. which D. when
5. When the Chinese team was preparing for the 2015 World Cup, Lang Ping’s ________ was tested.
A. determination B. destination C. civilisation D. impression
6. Is this the reason ________ he refused our offer
A. where B. which C. when D. why
7. This is the best film ________ I have ever seen.
A. which B. whose C. that D. what
8. This is a book ________ cover is green
A. which B. whose C. where D. that
9. Movies also disappoint us when things don’t look the way ______ we imagined them in the books.
A. how B. by which C. / D. which
10. In the dark street, there wasn’t a single person ________ she could turn for help.
A. that B. to who C. from whom D. to whom
第二部分 阅读理解(共两节,共计50分)
第一节 阅读理解(共15小题:每小题2.5分,共计37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Welcome to our school. You can do a lot of things e and join us.
Timetable (时间表)
Sunday 8:30—11:30 Personal Inventions You can see many inventions by the students; you may also bring your own inventions. Monday 19:00—21:00 Space and Man Dr. Thomas West If you want to know more about the universe (宇宙).
Wednesday 19:30—21:00 Modern Medicine Mrs. Lucy Green Would you like to know medical science (医学) Friday 18:30—21:00 Computer Science Mr. Harry Morison from Harvard University in the United States. Learn to use Windows XP.
11. You may have a chance to introduce your inventions on ___________.
A. Sunday B. Monday C. Wednesday D. Friday
12. The person who teaches Computer Science is from ___________.
A. Canada B. Australia C. New Zealand D. America
13. You may learn something about medical science from ___________.
A. Dr. West B. Mr. Morison C. Mrs. Lucy Green D. Mr. Thomas
B
Traditional Chinese Sports
For thousands of years, sports have played an important role in Chinese culture. Let’s explore some of the most popular traditional sports in China.
Dragon Boat Racing
Originating (起源) from the southern regions of China, dragon boat racing is a thrilling water sport. The races are held during the Dragon Boat Festival, which takes place on the 5th day of the 5th lunar (阴历) month each year. This festival is in memory of the ancient poet Qu Yuan and involves various cultural activities.
Martial Arts
Martial arts(武术) have a rich history in China and are practiced for self-defense, physical fitness, and spiritual growth. Various styles such as Tai Chi, Kung Fu, and Wing Chun have gained worldwide recognition. These practices emphasize discipline, balance, and control of mind and body.
Jianzi(Shuttlecock)
Jianzi is a traditional Chinese game that involves kicking a shuttlecock (毽子) in the air using one’s feet, knees, or other body parts except for hands. It requires agility, coordination, and precision. Jianzi can be played individually or in teams and is a popular pastime in parks and streets across China.
Chinese Chess(Xiangqi)
Similar to the Western game of chess, Xiangqi is a strategic board game played between two players. It originated in ancient China and is often referred to as “Chinese chess.” The game features different pieces, each with unique movements and abilities. Xiangqi requires critical thinking, foresight, and strategic planning.
14. Which poet is the dragon boat festival in memory of
A. Qu Yuan B. Li Bai C. Su Shi D. Wang Wei
15. What are martial arts practiced for
A. Breathing, and gentle movements to promote energy as well as improve mood.
B. Relaxation, balance, and meditation.
C. Self-cultivation and meditation.
D. Self-defense, physical fitness, and spiritual growth.
16. Which body parts can be used to kick the shuttlecock in the air
A. Hands, heads, feet and knees. B. Feet, knees, or other body parts except for hands.
C. Mind, body, and spirit. D. Teamwork and strategy
17. What is Xiangqi often referred to as
A. Chinese chess. B. Fencing
C. Table tennis D. Dragon boat racing
C
Too many people want others to be their friends, but they don’t give friendship back. That is why some friendships don’t last very long. To have a friend, you must learn to treat your friend the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest(诚实的);be generous(宽宏大量的);be understanding.
Honesty is where a good friendship starts. Friends must be able to trust(信任) one another. If you don’t tell the truth, people usually find out. If a friend finds out that you haven’t been honest, you may lose your friend’s trust. Good friends always count on one another to speak and act honestly.
Generosity means sharing and sharing makes a friendship grow. You don’t have to give your lunch money or your clothes, or enjoyments, like your hobbies and your interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be very valuable to a friend. They tell your friend what is important to you. By sharing them, you help your friend know you better.
Sooner or later everyone needs understanding and help with a problem. Something may go wrong at school. Talking about the problem can make it easier to solve. Turning to a friend can be a first step in solving the problem. So to be a friend you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend’s place so you can understand the problem better.
No two friendships are ever exactly alike (相同). But all true friendships have three things in common. If you plan to keep your friendships, you must practice honesty, generosity and understanding.
18. Some friendships don’t last very long because __________.
A. there are too many people who want to make friends.
B. they don’t know friendship is something serious
C. those who give others friendships receive friendships from others
D. those who never give others friendships receive no friendship from others
19. Which of the following is NOT true according to the passage
A. A friend who gives you his lunch money is a true friend.
B. Always tell your friend the truth.
C Discussing your problems with your friend often helps to solve the problem.
D. Sharing your mind with your friend is of great value.
20. According to the author, how do you help your friend know you better
A. Ask your friend for everything.
B. Don’t tell the truth to your friend.
C. Share your ideas and feelings with your friend.
D. Give your lunch money or your clothes to your friend.
21. The best title of this passage is __________.
A. A Friend in Need Is a Friend Indeed B. Honesty Is the Best Habit
C. How to Be a Friend D. Three Important Points in Lifestyle
D
While you might not realize it, the environment where you sleep can make a great difference in the actual quality (质量) of sleep that you get every night. With a few simple lifestyle changes, you can create a health y sleep environment that helps improve your sleep quality.
Go to bed and get up at the regular time every day, even on weekends, holidays and days off. Studies show that people who do so are more rested than those who sleep irregularly(不规律地).
Go to sleep only when you start to feel sleepy. If you don’t fall asleep within about 15 minutes, get up and do something relaxing. Go back to bed when you are tired.
Pay attention to what you eat and drink. Don’t go to bed either hungry or stuffed. Your discomfort might keep you up. Avoid caffeine(咖啡因)6 hours before you sleep. Having a cup of coffee within a few hours of bed time can keep you awake(醒着的) for hours when you are trying to sleep. Coffee isn’t the only product containing caffeine. Avoid(避开)chocolate and tea, too. Also limit(限制) how much you drink before bed to prevent trips to the toilet at night.
Many people turn on the TV before they go to bed. TV influences your natural sleep habits by making you stay up longer than you usually would, especially if you are watching something exciting. Instead of turning on the TV, read a book. Light reading before bed can help you fall into a deep sleep quickly.
If you suffer from serious sleep problems, go to your doctor. Your doctor will help treat(治疗) the problem or may advise you to see a sleep specialist(专家).
22. What should you do to make sure you have a good sleep at weekends according to the text
A. Get up a bit later than usual. B. Go to bed at a same time.
C. Watch some exciting TV programs. D. Avoid drinking coffee or tea in the morning.
23. What does the author advise you to do if you can’t fall asleep after lying in bed for 15 minutes
A. To drink some tea. B. To do some light reading.
C. To listen to light music. D. To get up and relax.
24. What does the underlined word “stuffed” in Paragraph 4 mean
A. Having slept too much. B. Having eaten too much.
C. Feeling too sad. D. Feeling too excited.
25. What does the text mainly talk about
A. What to do before going to work. B. The importance of sleeping well.
C. How to improve your sleep quality. D. The relationship between health and lifestyle.
第二节 七选五(共5小题;每小题2.5分,共计12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Self love is the key to a happy life. After we have learned how to love ourselves, we will be able to love others. ____26____ You have to learn some steps to develop self love.
Accept yourself the way you are. Every person has his or her own advantages and disadvantages. Our advantages make us proud but our disadvantages make us unhappy. This isn’t the right attitude towards life. ____27____ In fact, no one on this earth is perfect. The key is to achieve a better balance (平衡) and try to be as happy as possible.
Stop worrying. ____28____ It won’t help you get the solution (解决办法). In fact, it will make you very unhappy. So, don’t let your worries influence you. This will help you face the difficulties of life more positively.
Enjoy life. Take part in activities that you love and develop a hobby. ____29____Take some time to enjoy them at least once a week. This way you are doing something that you are good at, which will make you feel good about yourself,and make you start loving life and everyone and everything in it.
____30____If your body is weak and suffering from some health problems, you aren’t going to like anything about it. So you must take good care of your health. It includes eating fresh healthy food, taking enough rest and doing exercise.
A. Live a healthy lifestyle.
B. Make efforts to improve yourself.
C. It will hold you back from loving yourself.
D. They can be anything that makes you happy.
E. Worrying about a problem won’t let you think clearly.
F. However, learning to love yourself isn’t going to be easy.
G. The correct thing to do is accept the fact that you aren’t perfect.
第三部分 完形填空(共15小题,每小题1分共15分)
You may hear about a 6.2-magnitude earthquake that jolted (震动) a Gansu county, causing 127 deaths as of press time. But do you know what to do before, during and ___31___ an earthquake Here is some ___32___ for you:
Before an earthquake, it is necessary to get ready for yourself and your ___33___. All family members should know how to turn ___34___ gas and water, and know some useful telephone numbers. Don’ t put heavy things over beds.
During an earthquake, it’s important for each of you to be ___35___. If you are ___36___, move ___37___ to a safe place in the room, such as ___38___ a strong desk or a strong table. If you are outdoors, move to an open area like a ___39___. If you are ____40____, stop the car as soon as possible, staying away from bridges and tall buildings.
After an earthquake, once the shaking has ____41____, don’t run out of the building at once. You’d better ____42____ and leave ____43____ it is safe. If your building is ____44____ broken, you should leave it. If you ____45____ gas, get everyone outside and open windows and doors.
31.
A. while B. after C. as D. when
32.
A. profit B. conflict C. advice D. interest
33.
A. parents B. teachers C. friends D. family
34.
A. on B. off C. down D. in
35.
A. calm B. quiet C. nervous D. silent
36.
A. indoors B. outdoors C. in D. out
37.
A. slowly B. vividly C. quickly D. casually
38.
A. over B. on C. under D. in
39.
A. classroom B. kitchen C. bedroom D. playground
40.
A. running B. driving C. sleeping D. walking
41.
A finished B. began C. continued D. stopped
42.
A. wait B. waiting C. waited D. to wait
43.
A. that B. where C. when D. which
44.
A. well B. badly C. even D. worse
45.
A. smell B. feel C. taste D. touch
第四部分 英语知识运用
第一节 语法填空(共10小题:每小题2分,满分20分)
语法填空
Ancient Chinese civilisation has continued all the way through into modern times, despite the many ups and downs in its history. One of the main factors ____46____ (be) the Chinese writing system.
____47____ (date) back several thousand years to the use of longgu,written Chinese was a picture based language. At that time, people carved some ____48____ (symbol) on animal bones and shells. By the Shang Dynasty,it had been already a ____49____ (high) developed system. Later, there was a time ____50____ the Chinese people were divided geographically,leading to many varieties of dialects and characters.Chinese writing system was fixed from Qin Dynasty, when Emperor Qinshihuang united the seven major states into one unified country.
The writing system is not only of great ____51____ (important) in uniting the Chinese people and culture, but also an important means ____52____ which China’s present is connected with its past. Today, we can read the classic works which ____53____ (write) by Chinese in ancient times. Now, Chinese calligraphy, as ____54____ art form, has become an important part of Chinese culture.
With China playing a greater role in global affairs, an increasing number of international students are beginning to learn Chinese _____55_____ (appreciate) China’s culture and history.
第二节 汉译英:将下列短语翻译成英语。(共10小题:每小题2.5分,满分25分)
汉译英
56. 打扫(或消除) 干净_____________
57 结账离开_____________
58. 锻炼;计算出; 解决_____________
59. 树立榜样_____________
60. 对……负责_____________
61. 丧失信心_____________
62. 对……很入迷_____________
63. 假装做某事_____________
64. 与……相关;谈到_____________
65. 获得成功;准时到达_____________
第五部分 书面表达(满分25分)
66. 书面表达
假定你是李华, 你的英国朋友Peter来信向你咨询如何才能学好中文,请你根据下列要点写回信。
要点: 1. 参加中文学习班;
2. 看中文书刊、电视;
3 学唱中文歌曲;
4. 交中国朋友;
5. 合适的结尾。
注意:1.词数100左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 开头语已为你写好
June 8, 2008
Dear Peter,
I’m glad to receive your letter asking for my advice on how to learn Chinese well.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________