2023-2024天津市南开区高一上学期1月期末英语试题(原卷版+ 解析版)

2023—2024学年度第一学期阶段性质量监测(二)
高一年级英语学科
听力部分
注意事项:
1.本部分听力考试共15小题,满分为20分。考生务必将答案涂写在答题卡的对应位置上,答在试卷上的无效。
2.录音材料播放时,考生可将答案标在试卷上;录音材料播放完毕后,考生将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡的对应位置上。
3.转涂答案时,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
(共两节,满分20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. £5.19. B. £9.15. C. £19.15.
答案为B。
1. Where does the conversation take place
A. In a coffee house. B. In the office. C. In the man’s home.
2. What does the man tell Jane to do
A Postpone his appointment.
B. Meet Mr. Johnson.
C. Return at 3 o’clock.
3. What does the woman mean
A. The film is terrible and confusing.
B. The film’s ending is bad.
C. The film is satisfying.
4. Where will the woman most probably go next
A. To the butcher’s. B. To her home. C. To the Lost and Found.
5. What are the speakers talking about
A. A travel plan. B.A sports game. C. An exam result.
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段材料,回答第6至第8小题。
6. Why does the woman want to improve her English
A. To find a new job.
B. To watch an English program.
C. To speak with her colleagues better.
7. Which program is a good choice to practice British English
A. Downton Abbey.
B. Desperate Housewives.
C. The Carmichael Show.
8. What is the woman advised to do
A Look for a better job.
B. Practice American English.
C. Make notes while watching programs.
听下面一段材料,回答第9至第11小题。
9. What is buyer’s second consideration when buying a house
A. Design. B. Price. C. Location.
10. How long will the Integer Project need to build a three-floor house
A. 20 weeks. B. 28 weeks. C. 48 weeks.
11. Which is the most special feature of the Millennium House
A. The heating. B. The roof. C. The lighting.
听下面一段材料,回答第12至第15小题。
12. Which team was the speaker in
A. The netball team. B. The football team. C. The tennis team.
13. What animal did the speaker fail to see
A. The elephant. B. The lion. C. The giraffe.
14. What benefit did the speaker get from the trip
A. He became fitter. B. He was more confident.
C. He learned more about South Africa.
15. When should students pay for the trip
A. By March. B. By June. C. By September.
笔试部分
本试卷分第Ⅰ卷(选择题;听力和笔试)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。共150分,考试用时120分钟(含听力)。第Ⅰ卷1至13页(含听力),第Ⅱ卷14至16页。考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的答案无效。考试结束后,将答题卡交回。
祝各位考生考试顺利!
第Ⅰ卷
注意事项:
1.答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上。
2.每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
3.本卷共65小题,共115分。(含听力)
第一部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
例:Stand over there ______ you’ll be able to see it better.
A. or B. and C. but D. while
答案是B。
1. —Are you going to take sick leave
—______. I need a good rest.
A. You must be joking B. I guess so
C. I don’t care D. It depends
【答案】B
【解析】
【详解】考查情景交际。句意:——你要请病假吗?——我想是这样。我需要好好休息。A. You must be joking你一定是在开玩笑;B. I guess so我想是这样;C. I don’t care我不在乎;D. It depends看情况。根据后文“I need a good rest.”可知是需要好好休息,故选B。
2. Your children _____ pay the adult price on trips because they are old enough.
A. would B. needn’t C. have to D. shouldn’t
【答案】C
【解析】
【详解】考查情态动词词义辨析。句意:您的孩子在旅行时必须支付成人价格,因为他们已经足够大了。A. would将要;B. needn’t没有必要;C. have to必须;D. shouldn’t不应该。由下文“because they are old enough”可知,孩子足够大所以必须在旅行时支付成人价格,故选C。
3. Jim has retired, but he still remembers the happy time he spent with his students.
A. when B. where C. which D. what
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:吉姆已经退休了,但他仍然记得和学生们一起度过的快乐时光。空处引导定语从句,先行词the happy time,指物,在定语从句中作宾语,需用关系代词which引导。故选C。
4. When I was a little boy, the dinner on the eve of Spring Festival was ______I looked forward to most.
A. what B. why C. where D. that
【答案】A
【解析】
【详解】考查表语从句。句意:当我还是个小男孩的时候,年夜饭是我最期待的。分析句子结构可知,此处为连接词引导的表语从句,从句中缺少to的宾语,指事情,所以用连接代词what引导从句。故选A项。
5. If you don’t find a job soon, you may ______ finding nowhere to live.
A. catch up B. pick up C. end up D. turn up
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:如果你不尽快找到工作,你最终可能会无处可住。A. catch up追上;B. pick up捡起来;C. end up最终落得;D. turn up出现。由下文“finding nowhere to live.”可知,如果你不尽快找工作,最终会无处可住,此处应用end up,表示“最终落得”,故选C。
6. After several rounds of talks, the two sides ______ reached an agreement.
A. slightly B. eventually C. significantly D. originally
【答案】B
【解析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:经过几轮会谈,双方终于达成了协议。A. slightly轻微;B. eventually最终;C. significantly重要地;D. originally最初。根据句意可知,经过几轮会谈,应该是终于达成了协议。故选B项。
7. While he was at university, he______ a good knowledge of English.
A. captured B. recovered C. acquired D. determined
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:当他在大学时,他获得了良好的英语知识。A. captured捕获;B.recovered恢复;C. acquired获得;D. determined决定。根据后文“a good knowledge of English”可知,这里指获得英语知识。故选C项。
8. The course normally attracts 50 students a term, ________ up to half are from overseas.
A. to which B. of which C. to whom D. of whom
【答案】D
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:这门课程通常每学期吸引50名学生,这些学生中多达一半来自海外。分析可知设空处引导非限制性定语从句,修饰先行词50 students,指人,表示“……中的”用介词of,所以本句要用of whom引导定语从句(关系代词whom指代先行词50 students并在从句中作介词of的宾语),故选D。
9. ______ in a family is the basis for success in any career.
A. Personality B. Conflict C. Lifestyle D. Harmony
【答案】D
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:家庭的和谐是任何事业成功的基础。A. Personality特征;B. Conflict冲突;C. Lifestyle生活方式;D. Harmony和谐。根据下文“in a family is the basis for success in any career.”可知,此处表示家庭和谐是事业成功的基础,故选D。
10. You’d better make extra copies of this important file, _____ you need it for future reference.
A. unless B. in case C. as if D. even if
【答案】B
【解析】
【详解】考查连词词义辨析。句意:你最好为如此重要的文件制作额外的副本,以备将来参考之用。A. unless除非;B. in case以防;C. as if好像;D. even if即使。由下文“you need it for future reference.”可知,此处表示以防未来用来参考,故选B。
11. — That woman has been taking care of the two white tigers for 8 years.
—Oh, dear! She _____ a lot of difficulties!
A. could go through B. might go through
C. might have gone through D. must have gone through
【答案】D
【解析】
【详解】考查情态动词。句意:——那个女人照顾这两只白虎已经8年了。——哦,天哪!她一定经历了很多困难!根据“That woman has been taking care of the two white tigers for 8 years”可推知,她过去一定经历了很多困难,表示对过去肯定的猜测,用must have done的形式。故选D项。
12. Don’t respond to any e-mails _____ personal information, no matter how official they look.
A. requesting B. observing C. replacing D. inspiring
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:别回复那些要你个人信息的邮件,无论它们看上去有多么的正式。A. requesting要求;B. observing观察;C. replacing替代;D. inspiring鼓舞。根据句意可知,为了安全起见,不要回复那些要你个人信息的邮件。故选A项。
13. That’s the only way we can imagine ______ the overuse of water in students’ bathrooms.
A. reducing B. to reduce C. reduced D. reduce
【答案】B
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:那是我们能够想象出来的唯一的一个方法减少学生浴室的过分用水。这里不是imagine+doing或名词,we can imagine是定语从句,先行词是way,关系词省略掉了,作宾语。所以空处应是固定搭配:the way to do sth.,动词不定式也作定语修饰名词短语the only way。故选B。
14. It is _____ of human nature, especially in our youthful years, to seek our own solution in our own strength instead of relying on others.
A. related B. typical C. regular D. available
【答案】B
【解析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:这是典型的人性,尤其是在我们年轻的时候,以自己的力量寻求自己的解决方案,而不是依靠别人。A. related相关的;B. typical典型的;C. regular规律的;D. available可用的,有空的。根据后句“以自己的力量寻求自己的解决方案,而不是依靠别人”可知,这是一种典型的人性。故选B。
15. — I am afraid I have to stay up tonight to finish the report.
— _____, my boy. You can’t expect to finish all the work in such a short time.
A. Hold your horses B. Brave the elements
C. Kill two birds with one stone D. Jump in with both feet
【答案】A
【解析】
【详解】考查谚语辨析。句意:—— 恐怕今晚我得熬夜完成报告。——不要急,我的孩子。你不能指望在这么短的时间内完成所有的工作。A. Hold your horses不要急;B. Brave the elements冒着恶劣天气;C. Kill two birds with one stone一石二鸟;D. Jump in with both feet全心全意地投入。根据答语“你不能指望在这么短的时间内完成所有的工作”,可知是告诉对方不要急,慢慢来。故选A项。
第二节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从16~30各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳选项,将短文内容补充完整。
At a farm off Narrow Lane near Lexington, Kentucky, US, old-fashioned houses look over the little red barn (畜棚). The farm is mostly empty now because Jim Mahan and his family, who lived there for generations, have ____16____to a different plot of land in northern Fayette County.
But during the summer, the barn is____17____city kids who have come to enjoy the farm. They’re____18____of the Fayette County Livestock(FCL)Club, which showcases(展示)various skills. The barn is where they look after the animals. “A lot of Lexington____19____don’t know anything about farm life.” said Adria Meier, 17, who has looked after goats and sheep for three years. “There is so much to learn.”
The dozen or so children who take care of their goats and sheep at the little red barn must take a six-hour class ____20____they get an animal. They pay for their own animals but get special club programs, such as ____21____that provides vet(兽医)care.
Mahan lets the group use the barn for free, and the kids____22____up to three hours a day there during the summer. ____23____as his land gets sold, he doesn’t know whether the club can continue. What makes the FCL Club____24____is that most of the kids can walk out their doors and take care of their animals. Most are driven to the barn by their mothers, _____25_____usually hang around and chat as their kids_____26_____and exercise the animals.
There are valuable_____27_____learned along the way. For instance, don’t cut wool off your goat when there is wind, and sheep are social animals and will cry_____28_____when separated. “Looking after animals helps teach us a sense of _____29_____. Unlike learning to shoot an arrow,_____30_____an animal isn’t something you can simply abandon,” said Carly Playforth, 16, from Lexington.
16. A. returned B. moved C. arrived D. got
17. A. mixed with B. dealt with C. filled with D. satisfied with
18. A. owners B. characters C. trainers D. members
19. A. parents B. kids C. families D. citizens
20. A. before B. after C. when D. unless
21. A. it B. those C. them D. one
22. A. spend B. ignore C. limit D. waste
23. A. So B. For C. But D. And
24. A. certain B. horrible C. limited D. special
25. A. which B. who C. whom D. what
26. A. feed B. play C. run D. seek
27. A. approaches B. methods C. lessons D. choices
28. A. loudly B. slowly C. highly D. carelessly
29. A. humor B. responsibility C. achievement D. belonging
30. A. learning from B. taking up C. looking over D. caring for
【答案】16 B 17. C 18. D 19. B 20. A 21. D 22. A 23. C 24. D 25. B 26. A 27. C 28. A 29. B 30. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。讲述了一群城里的孩子来到乡间农场体验不同的生活——照顾农场动物的故事。
【16题详解】
考查动词词义辨析。句意:这个农场现在大部分是空的,因为吉姆·马汉和他的家人虽然几代人都住在那里,但他们已经搬到了费耶特县北部的一块不同的土地上生活。A. returned返回;B. moved搬家;C. arrived到达;D. got获得。根据前文“The farm is mostly empty now”可知,吉姆·马汉一家已经搬走了。故选B项。
【17题详解】
考查动词短语辨析。句意:但在夏天,畜棚里挤满了来享受农场的城市孩子。A. mixed with混合;B. dealt with处理;C. filled with填满;D. satisfied with满意。根据前文“The farm is mostly empty now”及“But during the summer”可知,前后构成转折关系,夏天许多城市的孩子们会来这里体验生活。故选C项。
【18题详解】
考查名词词义辨析。句意:他们是费耶特县畜牧俱乐部的成员。A. owners主人;B. characters角色;C. trainers训练;D. members成员。根据后文“ the Fayette County Livestock(FCL)Club”可知,孩子们是该俱乐部的成员。故选D项。
【19题详解】
考查名词词义辨析。句意:很多莱克星顿的孩子对农场生活一无所知。A. parents父母;B. kids孩子;C. families家人;D. citizens市民。根据前文“the barn is____2____city kids who have come to enjoy the farm.”可知,孩子们来体验农场生活,很多孩子对农场生活一无所知。故选B项。
【20题详解】
考查连词词义辨析。句意:在小红畜棚里照顾山羊和绵羊的十几个孩子在得到一只动物之前必须上六个小时的课。A. before在……之前;B. after在……之后;C. when当……时;D. unless除非。根据前文“take a six-hour class”及后文“they get an animal”可知,孩子们在拥有自己的动物之前必须上六个小时的课。故选A项。
【21题详解】
考查代词词义辨析。句意:他们为自己的动物付费,但可以享受特殊的俱乐部项目,比如提供兽医护理的项目。 A. it它;B. those那些;C. them他们;D. one一个(表示泛指)。根据前文“get special club programs”及后文“that provides vet care”可知,此处举例说明俱乐部项目中的一个提供兽医护理的项目,相当于one program。故选D项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:马汉让这群人免费使用谷仓,夏天的时候,孩子们每天在那里待上三个小时。 A. spend花费,度过;B. ignore忽视;C. limit限制;D. waste浪费。根据后文“up to three hours a day there during the summer”可知,夏天的时候,孩子们每天在那里度过三个多小时。故选A项。
【23题详解】
考查连词词义辨析。句意:但随着他的土地被出售,他不知道俱乐部能否继续下去。A. So所以;B. For因为;C. But但是;D. And并且。根据前文“Mahan lets the group use the barn for free”及后文“he doesn’t know whether the club can continue”可知,前后构成转折关系。故选C项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:费耶特县畜牧俱乐部的特别之处在于,大多数孩子可以走出家门,照顾他们的动物。A. certain确定的;B. horrible可怕的;C. limited有限的;D. special特别的。根据后文“most of the kids can walk out their doors and take care of their animals”可知,让孩子走出家门,体验农场生活是该俱乐部的特别之处。故选D项。
【25题详解】
考查关系词词义辨析。句意:大多数是由它们的母亲开车送到这里的,当孩子们喂动物和锻炼动物时,母亲通常会在周围闲逛和聊天。A. which哪一个;B. who谁;C. whom谁(作宾语);D. what什么。根据前文“Most are driven to the barn by their mothers”及后文“____10___usually hang around and chat”可知,空处引导非限制性定语从句,从句缺主语,先行词是“their mothers”,故用关系代词who引导。故选B项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:大多数是由它们的母亲开车送到这里的,当孩子们喂动物和训练动物时,母亲通常会在周围闲逛和聊天。A. feed喂养;B. play玩耍;C. run跑步;D. seek寻找。根据后文“and exercise the animals”可知,孩子们会喂养动物,并训练它们。故选A项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:在这个过程中,能学到很多宝贵的经验。A. approaches接近;B. methods方法;C. lessons经验教训;D. choices选择。根据后文“For instance, don’t cut wool off your goat when there is wind, and sheep are social animals and will cry____13____when separated.”可知,孩子们在照顾动物过程中学到了很多经验。故选C项。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:羊是群居动物,分开时会大声喊叫。A. loudly大声地;B. slowly慢慢地;C. highly高度地;D. carelessly粗心地。根据前文“sheep are social animals”及“cry”可知,羊是群居动物,分开时会大声喊叫。故选A项。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:照顾动物有助于教会我们一种责任感。A. humor幽默;B. responsibility责任;C. achievement成就;D. belonging归属。根据前文“Looking after animals”及后文“_15____an animal isn’t something you can simply abandon”可知,照顾动物有助于培养责任感。故选B项。
【30题详解】
考查动词短语辨析。句意:与学习射箭不同,照顾动物不是一件你可以轻易放弃的事情。A. learning from从……学习;B. taking up从事;C. looking over检查;D. caring for照顾。根据前文“Looking after animals”可知,照顾动物意味着不能随意放弃。故选D项。
第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳选项。
A
When it comes to recycling the household waste, people have done it for about two decades. However, there’s still some confusion about what can and what can’t be recycled. With advances in technology, there are more things that can be recycled.
COFFEE PODS(咖啡包)
On average, Australians are using more than three million coffee pods per day, and about 1.5 million households have coffee machines. While the pods are disastrous for the environment, they can still be recycled. Nespresso has a free post-back program and drop-off points run by TerraCycle, so you can take the pods and directly drop off at Nespresso stores.
LIGHT BULBS
Rather than throwing light bulbs into the bin, some councils run specific recycling stations, which allow you to drop off these kinds of items. If you do regularly recycle household glass, remember all glass should be washed and have lids removed.
PIZZA BOXES
Normally pizza boxes don’t make it into recycling because they’re covered in grease(油脂)and leftover bits of cheese. When a pizza box is too greasy, it won’t be made into a recycling processing plant. If possible, remove as much of the leftovers as you can before recycling. If the pizza box can’t be recycled, tear off the lid which can still be recycled.
HOUSEHOLD BATTERIES
Household batteries can also be recycled. Batteries that do end up in landfills can cause a serious problem to the environment as they can release poisonous chemicals into the soil which are harmful to both humans and animals. Button-cell batteries, which are used in hearing aids and watches, can also be recycled.
31. Why does TerraCycle run the free post-back program and drop-off points
A. To produce the best coffee.
B. To recycle coffee pods effectively.
C. To encourage people to drink coffee.
D. To offer some families coffee machines.
32. What needs to be done when recycling household glass
A. Clean it with water.
B. Send it to the nearby store.
C. Pack it well with paper.
D. Keep the lid of the glass closed.
33. What should people do first to recycle pizza boxes
A. Put them in recycling stations.
B. Fold them carefully and neatly.
C. Tear the whole boxes into pieces.
D. Clear the leftovers as much as possible.
34. What can we know about batteries from Paragraph 5
A. They can produce harmful materials.
B. They will take a long time to be recycled.
C. Battery recycling can bring economic benefits.
D. Different batteries have different recycling stations.
35. What is the theme of the passage
A. Creative ideas. B. Daily necessities.
C. Technical advances. D. Environmental protection.
【答案】31. B 32. A 33. D 34. A 35. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。随着科技的进步,有更多的东西可以回收利用。文章介绍了生活中对于家庭垃圾问题处理上,几个比较实用的一些回收知识。
【31题详解】
细节理解题。根据第二段中“While the pods are disastrous for the environment, they can still be recycled.”(虽然这些豆荚对环境造成了灾难性的影响,但它们仍然可以被回收利用。)可知,为了更有效地回收利用这些咖啡豆荚,TerraCycle 运行免费的 post-back 程序和抛物点,这样你就可以直接把豆荚抛在Nespresso处理点。故选B。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段中“If you do regularly recycle household glass, remember all glass should be washed and have lids removed.”(如果你经常回收家用玻璃,记住所有的玻璃都应该清洗并且把盖子拿掉。)可知,回收利用家庭中的废玻璃时,你需要清洗并且把盖子拿掉。故选A。
【33题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中“When a pizza box is too greasy, it won’t be made into a recycling processing plant. If possible, remove as much of the leftovers as you can before recycling. ”(如果披萨盒太油腻,它就不会被制成回收加工厂。如果可能的话,在回收利用之前尽可能多地清除剩余的食物。)可知,对于披萨盒子的回收,用户需要首先尽可能多地清除剩余的食物。故选D。
【34题详解】
细节理解题。根据最后一段“Household batteries can also be recycled. Batteries that do end up in landfills can cause a serious problem to the environment as they can release poisonous chemicals into the soil which are harmful to both humans and animals. Button-cell batteries, which are used in hearing aids and watches, can also be recycled.”(家用电池也可以回收。最终进入垃圾填埋场的电池会对环境造成严重的问题,因为它们会向土壤中释放对人类和动物都有害的有毒化学物质。用于助听器和手表的纽扣电池也可以回收。)可知,进入垃圾填埋场的电池会对环境造成严重的问题,因为它们会向土壤中释放对人类和动物都有害的有毒化学物质。故选A。
【35题详解】
推理判断题。通读全文可知,随着科技的进步,有更多的东西可以回收利用。本文主要介绍了科技进步对于生活中的一些东西的回收利用的方法,所以文章的主题是和环境保护有关。故选D。
B
Spring lifts our spirits. It’s a time for Nature to bring us back to life after a cold season. I live not far from the Kairaku Park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees. I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.
I see the same trees and swans every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. They were pretty and cute. They stayed with their mom. While taking a few photos of the sunset, I was interrupted by a high sound going on for some time. So I turned around and saw one little swan was stuck by two stones. Its mother was trying to make it out but failed. I tried to get near but the mother was ever so angry! She wouldn’t allow me to get close, so I turned to an old man sitting on the bench and said, “Excuse me, the swan baby can’t move and I want to help it, but the mother is extremely angry! Could you please do me a favor ”
After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. Thanks to him, I was able to get there and push the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming!
In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but Nature does, and it keeps us going. I am positive that all of us have a little piece of nature in our own neighborhoods. Somewhere we will be reminded why natural life is so important because we grow with it! Personally, I am happy that baby birds can put a smile on my face! I struggle for having a small number of “things” in life, and being filled with simple reality — at one with Nature.
36. What can we know about the author from Paragraph 1
A. Her favorite season is spring.
B. She enjoys doing outdoor sports.
C. Her backyard is filled with plum trees.
D. She is satisfied with her living environment.
37. Why was that day special for the author
A. She took a few photos of the sunset.
B. She made a little swan’s mother angry.
C. She met some swans and helped one of them.
D. She met an old man and made friends with him.
38. What kind of person is probably the old man
A. Patient. B. Warm-hearted. C. Selfish. D. Outgoing.
39. What makes us more physically active according to the author
A. Nature. B. The neighborhood.
C. The garden. D. The things around.
40. It can be inferred from the passage that the author ______.
A. is really a nature lover
B. is short of some life skills
C. calls on people to help the weak
D. transforms her plan into reality
【答案】36. D 37. C 38. B 39. A 40. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者在公园散步时和公园里的一位老人拯救了受伤的小天鹅的故事。由此作者感到自然界是如此重要,人类应该与自然界融为一体。
【36题详解】
推理判断题。根据第一段最后两句“I live not far from the Kairaku Park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees. I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.”(我住的地方离开乐公园不远。Kairaku是日本最大的花园之一,以近万棵梅树而闻名。我很幸运,它们都在我的后院外面,每天我都能在小路上散步。)由此判断出,作者对于自己的生活环境很满意。故选D项。
【37题详解】
细节理解题。根据第二段前两句“I see the same trees and swans every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. ”(我每天都看到同样的树和天鹅,但那一天不同。在小湖边,我看到一些刚出生的黑天鹅。)及第三段最后两句“Thanks to him, I was able to get there and push the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming!”(多亏了他,我才能到达那里,把小天鹅从夹缝里拉出来。哦,我真希望它没有受伤,但至少它还活着,还在游泳!)可知,那天对作者来说是特别的一天,是因为她遇到了一些天鹅,并帮助了其中一只。故选C项。
【38题详解】
推理判断题。根据第三段前两句“After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. ”(听了我的话,那人先对我笑了笑,然后同意帮助我。他费了好大的劲才把天鹅妈妈赶走,有好几次差点被天鹅妈妈伤到。)可推知,老人很热心。故选B项。
【39题详解】
细节理解题。根据最后一段前两句“In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but Nature does, and it keeps us going.”(在春天,我变得更加活跃。我们不是被周围的事物所左右,而是被大自然所左右,它让我们不断前进。)可知,根据作者的说法,是自然让我们身体更活跃。故选A项。
【40题详解】
推理判断题。根据最后一段最后三句“Somewhere we will be reminded why natural life is so important because we grow with it! Personally, I am happy that baby birds can put a smile on my face! I struggle for having a small number of “things” in life, and being filled with simple reality —at one with Nature.”(在某个地方我们会被提醒,为什么自然生命如此重要,是因为我们与它一起成长!就我个人而言,看到幼鸟宝宝们我感到无比开心!我为生活中少数的“东西”而奋斗,为充满简单的现实而奋斗——与自然融为一体。)再结合上文作者冒险救小天鹅的故事,由此判断出,作者是一位真正热爱大自然的人。故选A项。
C
Harvard researchers have created a tough, low-cost, biodegradable material inspired by insects' hard outer shells. The material's inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made from shrimp shells and proteins produced from silk, is called “shrilk”. It is thin, clear, flexible and strong.
A major benefit of the material is its biodegradability. Plastic's toughness and flexibility represented a revolution in materials science during the 1950s and '60s. Decades later, however, plastic's very durability is raising questions about how appropriate it is for one-time products such as plastic bags, or short-lived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries. What is the point of making something that lasts 1,000 years
Shrilk not only will degrade in a landfill, but its basic components are used as fertilizer, and so will enrich the soil.
Shrilk has great potential, the inventors said. Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, insect bodies to living plants. That makes shrilk low cost, and its mass production possible should it be used for products demanding a lot of material.
Work on shrilk is continuing in the lab. The inventors said the material becomes flexible when wet so they're exploring ways to use it in wet environments. They're also developing simpler production processes, which could be used for non-medical products, like for computer cases and other products inside the home. They're even exploring combining it with other materials, like carbon fibers, to give it new properties.
41. Paragraph 1 of the passage is mainly about shritk's_____.
A. remarkable design B. interesting name
C. major features D. basic elements
42. What has become a concern about plastic
A. Using it properly. B. Producing it cheaply.
C. Developing its properties quickly. D. Evaluating its contributions fairly.
43. According to the inventors, shrilk has great potential partly because_____.
A. it can help plastic degrade B. it can be found in living things
C. its mass production has been realized D. its raw materials are abundant in mature
44. What are the inventors doing in the lab
A. Replacing carbon fibers with shrilk. B. Testing shrilk's use in wet conditions.
C. Making shrilk out of used household goods. D. Improving shrilk's flexibility for medical purposes.
45. Which of the following can be the best title for the passage
A. Recent Progress in Environmental Protection B. Benefits of Insects in Scientific Research
C. The Harm of One-time Products D. A Possible Alternative to Plastic
【答案】41. C 42. A 43. D 44. B 45. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。说明了哈佛大学的研究人员仿照昆虫外壳研制出了一种既坚硬又廉价的物质。这种物质由虾壳和蚕丝提取物制作而成,可降解,非常环保。
【41题详解】
主旨大意题。根据第一段“Harvard researchers have created a tough, low-cost, biodegradable material inspired by insects' hard outer shells. The material's inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made from shrimp shells and proteins produced from silk, is called “shrilk”. It is thin, clear, flexible and strong.(哈佛大学的研究人员受到昆虫坚硬外壳的启发,发明了一种坚硬、低成本、可生物降解的材料。这种材料的发明者说,它有很多可能的用途,有一天可能会提供一种更环保的塑料替代品。这种材料由虾壳和蚕丝中产生的蛋白质制成,被称为“虾丝”。它很薄,透明、灵活和强韧)”可知,第一段主要是关于虾丝的主要特点。故选C。
【42题详解】
细节理解题题。根据第二段中“Decades later, however, plastic's very durability is raising questions about how appropriate it is for one-time products such as plastic bags, or short-lived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries.(然而,几十年后,塑料的非常耐用性引发了人们的疑问:对于一次性产品,比如塑料袋,或者寿命较短的消费品,在家里使用几年,然后扔进垃圾填埋场,在那里它们会在几个世纪内降解)”可知,人们对塑料的担忧是适当使用它。故选A。
【43题详解】
细节理解题题。根据第四段中“Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, insect bodies to living plants.(制作它的材料在自然界中很丰富,从虾壳、昆虫身体到活的植物都有)”可知,据发明者说,虾丝有很大的潜力,部分原因是它的原料在自然界很丰富。故选D。
【44题详解】
细节理解题题。根据最后一段中“The inventors said the material becomes flexible when wet, so they're exploring ways to use it in wet environments.(发明者说,这种材料在潮湿的环境下变得灵活,所以他们正在探索在潮湿环境下使用它的方法)”可知,发明家们在实验室里测试虾丝在潮湿条件下的使用。故选B。
【45题详解】
主旨大意题。第一段“Harvard researchers have created a tough, low-cost, biodegradable material inspired by insects' hard outer shells. The material's inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made from shrimp shells and proteins produced from silk, is called “shrilk”. It is thin, clear, flexible and strong.(哈佛大学的研究人员受到昆虫坚硬外壳的启发,发明了一种坚硬、低成本、可生物降解的材料。这种材料的发明者说,它有很多可能的用途,有一天可能会提供一种更环保的塑料替代品。这种材料由虾壳和蚕丝中产生的蛋白质制成,被称为“虾丝”。它很薄,透明、灵活和强韧)”结合文章主要介绍的是一种新环保材料“虾丝”。故D选项“塑料的可能替代品”最符合文章标题。故选D。
D
There is an old Chinese proverb that states “One generation plants the trees; another gets the shade.” and this is how it should be with mothers and daughters. The relationship between a mother and a daughter is sometimes confusing. The relationship can be similar to friendship. However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship. These characteristics include a hierarchy(等级)of responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends.
Marina, 27 years old, said, “I love spending time with my mom, but I wouldn’t consider her my best friend. Best friends don’t pay for your wedding. Best friends don’t remind you how they carried you in their body and gave you life! Best friends don’t tell you how wise they are because they have been living at least 20 years longer than you.”
This doesn’t mean that the mother and daughter relationship can’t be very close and satisfying. This generation of mothers and adult daughters has a lot in common, which increases the likelihood of shared companionship. Mothers and daughter shave always shared the common experience of being homemakers, responsible for maintaining and passing on family values and traditions. Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together.
Best friends may or may not continue to be best friends, but for better or worse, the mother and daughter relationship is permanent, even if for some unfortunate reason they aren’t speaking. Sometimes this is not an equal relationship. Daughters don’t always feel responsible for their mother’s emotional well-being. But mothers never stop being mothers, which includes frequently wanting to protect their daughters and often feeling responsible for their happiness. The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump” friends.
46. What does the underlined word “preclude” in Paragraph 1 probably mean
A. Differ. B. Benefit. C. Prevent. D. Change.
47. What can we learn from what Marina said
A. Her mother is anything but her best friend.
B. Best friends will not remind her of important issues in life.
C. Her mother is wiser on account of her age.
D. Best friends will not spend money on her wedding.
48. Why can a mother and a daughter build a closer relationship according to Paragraph 3
A. Because they share advanced technology with each other.
B. Because they work together to support the whole family.
C. Because they experience the same values and traditions.
D. Because they have common experience in life and work.
49. What do we know from the text
A. A mother-daughter relationship can be replaced by friendship.
B. A mother’s love brings her and her daughter a close friendship.
C. It’s impossible for Marina to develop relationship with her mother.
D. A mother-daughter relationship goes beyond best friendship.
50. What is the best title for the passage
A. How to Be a Good Mother and Daughter
B. Generation Gap between Mother and Daughter
C. Can a Mother Be a Daughter’s Best Friend
D. Daughters Be Independent from Mothers
【答案】46. C 47. A 48. D 49. D 50. C
【解析】
【导语】这是一篇议论文。作者提出问题:母女关系是不是可以替代友谊。然后通过说理的论证方法,最后得出结论:母女关系胜过友谊。
【46题详解】
词句猜测题。根据第一段倒数第二句“However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship.”(然而,母女关系有其独特的特点,使其区别于友谊)及最后一句“These characteristics include a hierarchy of responsibilities and unconditional love”(这些特征包括责任等级和无条件的爱)可知,母女关系有独特的特点,故而和友谊有区别,换言之,母女无法成为朋友。故推测是这些特征阻止了母女变成朋友。故推知preclude意为“阻止”。故选C项。
【47题详解】
推理判断题。根据第二段“Marina, 27 years old, said, “I love spending time with my mom, but I wouldn’t consider her my best friend. Best friends don’t pay for your wedding. Best friends don’t remind you how they carried you in their body and gave you life! Best friends don’t tell you how wise they are because they have been living at least 20 years longer than you.””(27岁的玛丽娜说:“我喜欢和妈妈在一起,但我不认为她是我最好的朋友。最好的朋友不会为你的婚礼买单。最好的朋友不会提醒你,他们是如何九月怀胎的,给了你生命!最好的朋友不会告诉你他们有多聪明,因为他们至少比你多活了20年。”)可知,玛丽娜认为母亲可以为她付出很多,但绝不是她最好的朋友。故选A项。
【48题详解】
细节理解题。根据第三段后三句“This generation of mothers and adult daughters has a lot in common, which increases the likelihood of shared companionship. Mothers and daughter shave always shared the common experience of being homemakers, responsible for maintaining and passing on family values and traditions. Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together.”(这一代的母亲和成年女儿有很多共同点,这增加了共同陪伴的可能性。母亲和女儿一直都有做家庭主妇的共同经历,负责维护和传承家庭价值观和传统。今天,当代的母亲和女儿也分享工作和技术的经验,这可能使她们更加亲密。)可知,母女之间可以建立更亲密的关系是因为她们在生活和工作中有着共同的经历。故选D项。
【49题详解】
推理判断题。根据第四段第一句“Best friends may or may not continue to be best friends, but for better or worse, the mother and daughter relationship is permanent, even if for some unfortunate reason they aren’t speaking. ”(最好的朋友可能会继续做最好的朋友,也可能不会继续做最好的朋友,但不管是好是坏,母女关系是永久的,即使因为一些不幸的原因她们不说话。)及最后两句“ The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump” friends.”(母女关系是任何其他关系都无法替代的。母亲总是“胜过”朋友。)可知,母女关系比任何其他关系都要密切,是永久的关系,它已超出了友谊。故选D项。
【50题详解】
主旨大意题。根据第一段第二三四句“The relationship between a mother and a daughter is sometimes confusing. The relationship can be similar to friendship. However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship. ”(母亲和女儿之间的关系有时令人困惑。这种关系可以类似于友谊。然而,母女关系有着独特的特点,使其区别于友谊。)及第四段最后两句“ The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump” friends.”(母女关系是任何其他关系都无法替代的。母亲总是“胜过”朋友。)可知,本文探讨的问题就是母女关系和友谊关系是否一样,即“妈妈可以是孩子最好的朋友吗”这一问题;最后给出了作者的答案“妈妈总是胜过朋友”,故C项“Can a Mother Be a Daughter’s Best Friend ”可用作本文标题。故选C项。
第Ⅱ卷
注意事项:1.用黑色墨水的钢笔或签字笔将答案写在答题卡上.
2.本卷共11题,共35分。
第一节:(共10小题,每题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填入1个单词或括号内单词的正确形式。
As you can see, many Chinese families drink tea after dinner or serve tea when greeting ____51____ (visitor). This is not only a ____52____(health) habit but also shows rich culture and history. Chinese people can chat with a friend for a whole afternoon over a pot of good tea. In China, tea can be commonly seen as ____53____ sign of respect to the older generation. In the Chinese traditional wedding ceremony, ____54____ (express) their gratitude, both the bride and bridegroom kneel in front of their parents and serve them tea. People also make a serious ____55____ (apologize) to others by presenting tea. These various tea customs make up the rich Chinese tea culture.
As for ____56____ (it) history, tea, originating from China, is consumed around the world now. About 2,000 years ago, tea ____57____ (introduce) in Chinese texts as a healthy drink that made people live longer. Additionally, both green and black tea are said to be useful to prevent cancer, heart disease, and many other deadly diseases. The only thing ____58____ needs paying attention to is that tea should not be drunk along ____59____ meals.
Today, tea is gaining popularity around the world. In Japan, a tea ceremony is often held while people are ____60____ (drink) tea together. The ceremony, usually hosted in a teahouse, dates from the 16th century.
【答案】51. visitors
52. healthy
53. a 54. to express
55. apology
56. its 57. was introduced
58. that 59. with
60. drinking
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国饮茶的习俗和历史由来。
【51题详解】
考查名词的数。句意:正如你所看到的,许多中国家庭在晚餐后喝茶或奉茶来迎接客人。visitor为可数名词,前文没有冠词,此处应用复数形式表示泛指。故填visitors。
【52题详解】
考查形容词。句意:这不仅是一种健康的习惯,而且还显示了丰富的文化和历史。修饰名词habit应用形容词healthy,表示“健康的”,作定语。故填healthy。
【53题详解】
考查冠词。句意:在中国,茶通常被视为对老一辈的尊重。sign为可数名词,此处为泛指且是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词a来修饰。故填a。
【54题详解】
考查非谓语动词。句意:在中国传统的婚礼仪式上,新娘和新郎都要跪在父母面前,给父母倒茶以示感谢。此处是非谓语动词作状语,express在句中作目的状语,应用不定式。故填to express。
【55题详解】
考查名词。句意:人们也会通过敬茶向他人表示认真的道歉。作宾语,应用名词apology,不定冠词提示用单数。故填apology。
【56题详解】
考查代词。句意:从历史上看,起源于中国的茶,如今在世界各地都有消费。修饰后文名词history应用形容词性物主代词its。故填its。
【57题详解】
考查时态语态。句意:大约2000年前,茶作为一种能让人长寿的健康饮料被引入中国。主语与谓语构成被动关系,根据上文About 2,000 years ago可知,句子描述过去发生的事,为一般过去时,且主语tea和动词introduce是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语为tea,谓语用单数。故填was introduced。
【58题详解】
考查定语从句。句意:唯一需要注意的是吃饭的时候不宜饮茶。此处是定语从句修饰先行词thing,且关系词在从句中作主语,先行词被the only修饰,只能用关系代词that引导。故填that。
【59题详解】
考查介词。句意:唯一需要注意的是吃饭的时候不宜饮茶。此处为短语along with表示“和……一起”。故填with。
【60题详解】
考查时态。句意:在日本,人们通常在一起喝茶时举行茶道仪式。主语people和动词drink是主动关系,所以此处用现在分词和are构成现在进行时。故填drinking。
第二节:书面表达(满分25分)
61. 假设你是李津。为了提升同学们参与体育活动的意识,你校将开展“冬季体育运动周”活动。作为学生会主席,请你用英语写一封倡议书,内容包括:
(1)“冬季体育运动周”活动的目的;
(2)体育锻炼的意义(如:增强体质、形成健康的生活方式等);
(3)号召全校同学积极参加体育锻炼
注意:
(1)词数不少于100;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
(3)文章中不得提及考生所在学校和本人姓名;
(4)开头已为你写好,不计入词数。
参考词汇:
“冬季体育运动周”“Winter Sports week”
Dear schoolmates.
Could I have your attention, please
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear schoolmates.
Could I have your attention, please I am Li Jin, chairman of the Student Union. In order to enhance our awareness of participating in sports activities, our school will hold “Winter Sports Week”.
Firstly, by doing some sports, like playing football, ping pong and so on, we can improve our physical condition and relax ourselves from concentrating a long time in class. There is no doubt that when we get back to study, we can study better. Secondly, doing sports contribute to fostering a healthy lifestyle, which means we will be unlikely to fall ill. Besides, doing sports can help us form a new hobby and develop team-work spirit.
In all, we can benefit a lot from doing exercise. I strongly appeal to every student to take an active part in physical exercise.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文写作。要求写一封倡议书,介绍“冬季体育运动周”活动的目的及意义,号召全校同学积极参加体育锻炼。
【详解】1.词汇积累
加强:enhance→strengthen
意识:awareness→consciousness
此外:besides → what’s more
总之:in all→in brief
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:In order to enhance our awareness of participating in sports activities, our school will hold “Winter Sports Week”.
拓展句:Our school will hold “Winter Sports Week”, whose purpose is to enhance our awareness of participating in sports activities.
【点睛】【高分句型1】There is no doubt that when we get back to study, we can study better. (运用了that引导的同位语从句及when引导的时间状语从句)
【高分句型2】Secondly, doing sports contribute to fostering a healthy lifestyle, which means we will be unlikely to fall ill.(运用了which引导的非限制性定语从句)2023—2024学年度第一学期阶段性质量监测(二)
高一年级英语学科
听力部分
注意事项:
1.本部分听力考试共15小题,满分为20分。考生务必将答案涂写在答题卡的对应位置上,答在试卷上的无效。
2.录音材料播放时,考生可将答案标在试卷上;录音材料播放完毕后,考生将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡的对应位置上。
3.转涂答案时,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
(共两节,满分20分)
第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. £5.19. B. £9.15. C. £19.15.
答案为B。
1. Where does the conversation take place
A. In a coffee house. B. In the office. C. In the man’s home.
2. What does the man tell Jane to do
A Postpone his appointment.
B. Meet Mr. Johnson.
C. Return at 3 o’clock.
3. What does the woman mean
A. The film is terrible and confusing.
B. The film’s ending is bad.
C The film is satisfying.
4. Where will the woman most probably go next
A. To the butcher’s. B. To her home. C. To the Lost and Found.
5. What are the speakers talking about
A. A travel plan. B.A sports game. C. An exam result.
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。
听下面一段材料,回答第6至第8小题。
6. Why does the woman want to improve her English
A. To find a new job.
B. To watch an English program.
C. To speak with her colleagues better.
7. Which program is a good choice to practice British English
A. Downton Abbey.
B. Desperate Housewives.
C. The Carmichael Show.
8. What is the woman advised to do
A. Look for a better job.
B. Practice American English.
C. Make notes while watching programs.
听下面一段材料,回答第9至第11小题。
9. What is buyer’s second consideration when buying a house
A. Design. B. Price. C. Location.
10. How long will the Integer Project need to build a three-floor house
A. 20 weeks. B. 28 weeks. C. 48 weeks.
11. Which is the most special feature of the Millennium House
A. The heating. B. The roof. C. The lighting.
听下面一段材料,回答第12至第15小题。
12. Which team was the speaker in
A. The netball team. B. The football team. C. The tennis team.
13. What animal did the speaker fail to see
A. The elephant. B. The lion. C. The giraffe.
14. What benefit did the speaker get from the trip
A. He became fitter. B. He was more confident.
C. He learned more about South Africa.
15. When should students pay for the trip
A. By March. B. By June. C. By September.
笔试部分
本试卷分第Ⅰ卷(选择题;听力和笔试)、第Ⅱ卷(非选择题)两部分。共150分,考试用时120分钟(含听力)。第Ⅰ卷1至13页(含听力),第Ⅱ卷14至16页。考生务必将答案涂写在答题卡上,答在试卷上的答案无效。考试结束后,将答题卡交回。
祝各位考生考试顺利!
第Ⅰ卷
注意事项:
1.答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上。
2.每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。
3.本卷共65小题,共115分。(含听力)
第一部分 英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
例:Stand over there ______ you’ll be able to see it better.
A. or B. and C. but D. while
答案是B。
1. —Are you going to take sick leave
—______. I need a good rest.
A. You must be joking B. I guess so
C. I don’t care D. It depends
2. Your children _____ pay the adult price on trips because they are old enough.
A. would B. needn’t C. have to D. shouldn’t
3. Jim has retired, but he still remembers the happy time he spent with his students.
A. when B. where C. which D. what
4. When I was a little boy the dinner on the eve of Spring Festival was ______I looked forward to most.
A. what B. why C. where D. that
5. If you don’t find a job soon, you may ______ finding nowhere to live.
A. catch up B. pick up C. end up D. turn up
6. After several rounds of talks, the two sides ______ reached an agreement.
A. slightly B. eventually C. significantly D. originally
7. While he was at university, he______ a good knowledge of English.
A. captured B. recovered C. acquired D. determined
8. The course normally attracts 50 students a term, ________ up to half are from overseas.
A. to which B. of which C. to whom D. of whom
9. ______ in a family is the basis for success in any career.
A. Personality B. Conflict C. Lifestyle D. Harmony
10. You’d better make extra copies of this important file, _____ you need it for future reference.
A. unless B. in case C. as if D. even if
11. — That woman has been taking care of the two white tigers for 8 years.
—Oh, dear! She _____ a lot of difficulties!
A. could go through B. might go through
C. might have gone through D. must have gone through
12. Don’t respond to any e-mails _____ personal information, no matter how official they look.
A. requesting B. observing C. replacing D. inspiring
13. That’s the only way we can imagine ______ the overuse of water in students’ bathrooms.
A. reducing B. to reduce C. reduced D. reduce
14. It is _____ of human nature, especially in our youthful years, to seek our own solution in our own strength instead of relying on others.
A. related B. typical C. regular D. available
15. — I am afraid I have to stay up tonight to finish the report.
— _____, my boy. You can’t expect to finish all the work in such a short time.
A. Hold your horses B. Brave the elements
C. Kill two birds with one stone D. Jump in with both feet
第二节 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从16~30各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳选项,将短文内容补充完整。
At a farm off Narrow Lane near Lexington, Kentucky, US, old-fashioned houses look over the little red barn (畜棚). The farm is mostly empty now because Jim Mahan and his family, who lived there for generations, have ____16____to a different plot of land in northern Fayette County.
But during the summer the barn is____17____city kids who have come to enjoy the farm. They’re____18____of the Fayette County Livestock(FCL)Club, which showcases(展示)various skills. The barn is where they look after the animals. “A lot of Lexington____19____don’t know anything about farm life.” said Adria Meier, 17, who has looked after goats and sheep for three years. “There is so much to learn.”
The dozen or so children who take care of their goats and sheep at the little red barn must take a six-hour class ____20____they get an animal. They pay for their own animals but get special club programs, such as ____21____that provides vet(兽医)care.
Mahan lets the group use the barn for free, and the kids____22____up to three hours a day there during the summer. ____23____as his land gets sold, he doesn’t know whether the club can continue. What makes the FCL Club____24____is that most of the kids can walk out their doors and take care of their animals. Most are driven to the barn by their mothers, _____25_____usually hang around and chat as their kids_____26_____and exercise the animals.
There are valuable_____27_____learned along the way. For instance, don’t cut wool off your goat when there is wind, and sheep are social animals and will cry_____28_____when separated. “Looking after animals helps teach us a sense of _____29_____. Unlike learning to shoot an arrow,_____30_____an animal isn’t something you can simply abandon,” said Carly Playforth, 16, from Lexington.
16. A. returned B. moved C. arrived D. got
17. A. mixed with B. dealt with C. filled with D. satisfied with
18. A. owners B. characters C. trainers D. members
19. A. parents B. kids C. families D. citizens
20. A. before B. after C. when D. unless
21. A. it B. those C. them D. one
22. A. spend B. ignore C. limit D. waste
23. A. So B. For C. But D. And
24. A. certain B. horrible C. limited D. special
25. A. which B. who C. whom D. what
26. A. feed B. play C. run D. seek
27. A. approaches B. methods C. lessons D. choices
28. A. loudly B. slowly C. highly D. carelessly
29. A. humor B. responsibility C. achievement D. belonging
30. A. learning from B. taking up C. looking over D. caring for
第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳选项。
A
When it comes to recycling the household waste, people have done it for about two decades. However, there’s still some confusion about what can and what can’t be recycled. With advances in technology, there are more things that can be recycled.
COFFEE PODS(咖啡包)
On average, Australians are using more than three million coffee pods per day, and about 1.5 million households have coffee machines. While the pods are disastrous for the environment, they can still be recycled. Nespresso has a free post-back program and drop-off points run by TerraCycle, so you can take the pods and directly drop off at Nespresso stores.
LIGHT BULBS
Rather than throwing light bulbs into the bin, some councils run specific recycling stations, which allow you to drop off these kinds of items. If you do regularly recycle household glass, remember all glass should be washed and have lids removed.
PIZZA BOXES
Normally, pizza boxes don’t make it into recycling because they’re covered in grease(油脂)and leftover bits of cheese. When a pizza box is too greasy, it won’t be made into a recycling processing plant. If possible, remove as much of the leftovers as you can before recycling. If the pizza box can’t be recycled, tear off the lid which can still be recycled.
HOUSEHOLD BATTERIES
Household batteries can also be recycled. Batteries that do end up in landfills can cause a serious problem to the environment as they can release poisonous chemicals into the soil which are harmful to both humans and animals. Button-cell batteries, which are used in hearing aids and watches, can also be recycled.
31. Why does TerraCycle run the free post-back program and drop-off points
A. To produce the best coffee.
B. To recycle coffee pods effectively.
C. To encourage people to drink coffee.
D. To offer some families coffee machines.
32. What needs to be done when recycling household glass
A. Clean it with water.
B. Send it to the nearby store.
C. Pack it well with paper.
D. Keep the lid of the glass closed.
33. What should people do first to recycle pizza boxes
A. Put them in recycling stations.
B. Fold them carefully and neatly.
C. Tear the whole boxes into pieces.
D. Clear the leftovers as much as possible.
34. What can we know about batteries from Paragraph 5
A. They can produce harmful materials.
B. They will take a long time to be recycled.
C. Battery recycling can bring economic benefits.
D. Different batteries have different recycling stations.
35. What is the theme of the passage
A. Creative ideas. B. Daily necessities.
C. Technical advances. D. Environmental protection.
B
Spring lifts our spirits. It’s a time for Nature to bring us back to life after a cold season. I live not far from the Kairaku Park, which is one of the largest gardens in Japan, and famous for its near 10,000 plum trees. I am fortunate to have them all outside my backyard, and take advantage of the walking paths daily.
I see the same trees and swans every day, but that day was different. At the edge of the small lake, I saw some new-born black swans. They were pretty and cute. They stayed with their mom. While taking a few photos of the sunset, I was interrupted by a high sound going on for some time. So I turned around and saw one little swan was stuck by two stones. Its mother was trying to make it out but failed. I tried to get near but the mother was ever so angry! She wouldn’t allow me to get close, so I turned to an old man sitting on the bench and said, “Excuse me, the swan baby can’t move and I want to help it, but the mother is extremely angry! Could you please do me a favor ”
After hearing my words, the man smiled at me first and then agreed to help me. He drove the mother away with great efforts, and for several times, he was almost hurt by the mother. Thanks to him, I was able to get there and push the little swan out of the gap finally. Oh, I really hoped it wasn’t injured, but at least it was alive and swimming!
In spring, I become more physically active. Things around don’t make us, but Nature does, and it keeps us going. I am positive that all of us have a little piece of nature in our own neighborhoods. Somewhere we will be reminded why natural life is so important because we grow with it! Personally, I am happy that baby birds can put a smile on my face! I struggle for having a small number of “things” in life, and being filled with simple reality — at one with Nature.
36. What can we know about the author from Paragraph 1
A. Her favorite season is spring.
B. She enjoys doing outdoor sports.
C. Her backyard is filled with plum trees.
D. She is satisfied with her living environment.
37. Why was that day special for the author
A. She took a few photos of the sunset.
B. She made a little swan’s mother angry.
C. She met some swans and helped one of them.
D. She met an old man and made friends with him.
38. What kind of person is probably the old man
A. Patient. B. Warm-hearted. C. Selfish. D. Outgoing.
39. What makes us more physically active according to the author
A. Nature. B. The neighborhood.
C. The garden. D. The things around.
40. It can be inferred from the passage that the author ______.
A. is really a nature lover
B. is short of some life skills
C. calls on people to help the weak
D. transforms her plan into reality
C
Harvard researchers have created a tough, low-cost, biodegradable material inspired by insects' hard outer shells. The material's inventors say it has a number of possible uses and someday could provide a more environmentally friendly alternative to plastic. The material, made from shrimp shells and proteins produced from silk, is called “shrilk”. It is thin, clear, flexible and strong.
A major benefit of the material is its biodegradability. Plastic's toughness and flexibility represented a revolution in materials science during the 1950s and '60s. Decades later, however, plastic's very durability is raising questions about how appropriate it is for one-time products such as plastic bags, or short-lived consumer goods, used in the home for a few years and then cast into a landfill where they will degrade for centuries. What is the point of making something that lasts 1,000 years
Shrilk not only will degrade in a landfill, but its basic components are used as fertilizer, and so will enrich the soil.
Shrilk has great potential, the inventors said. Materials from which it is made are plentiful in nature, found in everything ranging from shrimp shells, insect bodies to living plants. That makes shrilk low cost, and its mass production possible should it be used for products demanding a lot of material.
Work on shrilk is continuing in the lab. The inventors said the material becomes flexible when wet, so they're exploring ways to use it in wet environments. They're also developing simpler production processes, which could be used for non-medical products, like for computer cases and other products inside the home. They're even exploring combining it with other materials, like carbon fibers, to give it new properties.
41. Paragraph 1 of the passage is mainly about shritk's_____.
A. remarkable design B. interesting name
C. major features D. basic elements
42. What has become a concern about plastic
A. Using it properly. B. Producing it cheaply.
C Developing its properties quickly. D. Evaluating its contributions fairly.
43. According to the inventors shrilk has great potential partly because_____.
A. it can help plastic degrade B. it can be found in living things
C. its mass production has been realized D. its raw materials are abundant in mature
44. What are the inventors doing in the lab
A. Replacing carbon fibers with shrilk. B. Testing shrilk's use in wet conditions.
C. Making shrilk out of used household goods. D. Improving shrilk's flexibility for medical purposes.
45. Which of the following can be the best title for the passage
A. Recent Progress in Environmental Protection B. Benefits of Insects in Scientific Research
C. The Harm of One-time Products D. A Possible Alternative to Plastic
D
There is an old Chinese proverb that states “One generation plants the trees; another gets the shade.” and this is how it should be with mothers and daughters. The relationship between a mother and a daughter is sometimes confusing. The relationship can be similar to friendship. However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship. These characteristics include a hierarchy(等级)of responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends.
Marina, 27 years old, said, “I love spending time with my mom, but I wouldn’t consider her my best friend. Best friends don’t pay for your wedding. Best friends don’t remind you how they carried you in their body and gave you life! Best friends don’t tell you how wise they are because they have been living at least 20 years longer than you.”
This doesn’t mean that the mother and daughter relationship can’t be very close and satisfying. This generation of mothers and adult daughters has a lot in common, which increases the likelihood of shared companionship. Mothers and daughter shave always shared the common experience of being homemakers, responsible for maintaining and passing on family values and traditions. Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together.
Best friends may or may not continue to be best friends, but for better or worse, the mother and daughter relationship is permanent, even if for some unfortunate reason they aren’t speaking. Sometimes this is not an equal relationship. Daughters don’t always feel responsible for their mother’s emotional well-being. But mothers never stop being mothers, which includes frequently wanting to protect their daughters and often feeling responsible for their happiness. The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump” friends.
46. What does the underlined word “preclude” in Paragraph 1 probably mean
A. Differ. B. Benefit. C. Prevent. D. Change.
47. What can we learn from what Marina said
A. Her mother is anything but her best friend.
B. Best friends will not remind her of important issues in life.
C. Her mother is wiser on account of her age.
D. Best friends will not spend money on her wedding.
48. Why can a mother and a daughter build a closer relationship according to Paragraph 3
A. Because they share advanced technology with each other.
B. Because they work together to support the whole family.
C. Because they experience the same values and traditions.
D. Because they have common experience in life and work.
49. What do we know from the text
A. A mother-daughter relationship can be replaced by friendship.
B. A mother’s love brings her and her daughter a close friendship.
C. It’s impossible for Marina to develop relationship with her mother.
D. A mother-daughter relationship goes beyond best friendship.
50. What is the best title for the passage
A. How to Be a Good Mother and Daughter
B. Generation Gap between Mother and Daughter
C. Can a Mother Be a Daughter’s Best Friend
D. Daughters Be Independent from Mothers
第Ⅱ卷
注意事项:1.用黑色墨水的钢笔或签字笔将答案写在答题卡上.
2.本卷共11题,共35分。
第一节:(共10小题,每题1分,满分10分)
阅读下面材料,在空白处填入1个单词或括号内单词的正确形式。
As you can see, many Chinese families drink tea after dinner or serve tea when greeting ____51____ (visitor). This is not only a ____52____(health) habit but also shows rich culture and history. Chinese people can chat with a friend for a whole afternoon over a pot of good tea. In China, tea can be commonly seen as ____53____ sign of respect to the older generation. In the Chinese traditional wedding ceremony, ____54____ (express) their gratitude, both the bride and bridegroom kneel in front of their parents and serve them tea. People also make a serious ____55____ (apologize) to others by presenting tea. These various tea customs make up the rich Chinese tea culture.
As for ____56____ (it) history, tea, originating from China, is consumed around the world now. About 2,000 years ago, tea ____57____ (introduce) in Chinese texts as a healthy drink that made people live longer. Additionally, both green and black tea are said to be useful to prevent cancer, heart disease, and many other deadly diseases. The only thing ____58____ needs paying attention to is that tea should not be drunk along ____59____ meals.
Today, tea is gaining popularity around the world. In Japan, a tea ceremony is often held while people are ____60____ (drink) tea together. The ceremony, usually hosted in a teahouse, dates from the 16th century.
第二节:书面表达(满分25分)
61. 假设你是李津。为了提升同学们参与体育活动的意识,你校将开展“冬季体育运动周”活动。作为学生会主席,请你用英语写一封倡议书,内容包括:
(1)“冬季体育运动周”活动的目的;
(2)体育锻炼的意义(如:增强体质、形成健康的生活方式等);
(3)号召全校同学积极参加体育锻炼。
注意:
(1)词数不少于100;
(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
(3)文章中不得提及考生所在学校和本人姓名;
(4)开头已为你写好,不计入词数。
参考词汇:
“冬季体育运动周”“Winter Sports week”
Dear schoolmates.
Could I have your attention, please
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

延伸阅读:

标签:

上一篇:山西省临汾市尧都区2023-2024五年级上学期期末考试数学试卷(PDF无答案)

下一篇:山东省临沂市临沭县2023-2024三年级上学期期末数学试题(图片版无答案)