2023-2024学年福建省福州市福清市九年级(上)期中英语试卷
一、第一节 听句子听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与其内容相符的选项。(每个句子读两遍)
1.(1.5分) A. B. C.
2.(1.5分) A. B. C.
3.(1.5分) A. B. C.
4.(1.5分) A. B. C.
5.(1.5分) A.B.C.
二、第二节 听对话听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)
6.(1.5分)Where has Tim been for his vacation?
A.Mount Huang.
B.The Great Wall.
C.The West Lake.
7.(1.5分)Where has Lily gone?
A.To the old people's home.
B.To her cousin's home.
C.To the library.
8.(1.5分)What are they talking about?
A.Mary's house.
B.Mary's hometown.
C.Mary's favorite place.
9.(1.5分) How long has the man coughed?
A.For three days.
B.For five days.
C.For a week.
10.(3分) (1)What is Jim's main job?
A.Sorting the waste paper.
B.Spreading the message.
C.Writing a message.
(2)How many pieces of advice does Jim give?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
11.(3分)(1)What will Peter do to encourage people to protect the trees?
A.Create a website.
B.Design a poster.
C.Put on a show.
(2)Why is Peter angry?
A.Some people stole trees.
B.Some people picked flowers.
C.Some people climbed trees.
12.(3分)(1)What did the boy do yesterday?
A.Collected garbage.
B.Played games in the park.
C.Took out the rubbish.
(2)What's the relationship between the two speakers?
A.Teacher and student.
B.Sister and brother.
C.Mother and son.
三、第三节 听短文根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
13.(7.5分)
My Earth Hour 2023
Time From 8:30 pm to 9:30 pm on Saturday, (1) 25th.
Activity (2) off al the lights. Had fun telling(3) and singing. Saved water and rode bikes to school.
Hope Take an(4) part in the Earth Hour next year. Make our earth a(5) place to live in.
四、I. 选择填空从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的正确答案。(共15小题,每小题1分,满分15分)
14.(1分)— Fuzhou,with a long history of more than 2,000 years
— Yeah,it's called "Rongcheng" as well.( )
A.a B.the C.an
15.(1分)—Because of the use of 5 G technology,the ways of ________ have improved rapidly.
—Right,we have more chances to understand others better.( )
A.situation B.product
C.communication
16.(1分)—Sorry,Dad!I failed the test again!
— Never mind.________ is impossible if you set your mind on it.( )
A.Everything B.Nothing
C.Something
17.(1分)—Your bike looks cool.When did you get it?
—On my 12th birthday.I_______it for 3 years.( )
A.have bought B.have had
C.have borrowed
18.(1分)—How can the medical team help the homelessness?
—____ they are in need,it will offer medical care to them at once.( )
A.Before B.Though C.Once
19.(1分)—We should ________ the electricity when leaving our rooms.
— Yes,it is a good habit to do that.( )
A.shut off B.give up C.cut down
20.(1分)—Recently I hear the price of oil has increased ________ 2%.
—Right.So we'd better drive less.( )
A.by B.to C.with
21.(1分)—Jack,about ________ of the students choose to play volleyball in the club.
—Yeah,that's about 25% of all the students.( )
A.one second B.one fourth
C.one third
22.(1分)—Lucy's made great progress in English.
—________.She spends plenty of time on it.( )
A.So she has B.So has she
C.So is she
23.(1分)—Grandma Wang,how have you been these days?
—Oh,I felt quite awful and ________ slept at night.( )
A.always B.nearly C.hardly
24.(1分)—Hi,Jane!Where is your brother?
—Oh,he ________ the beach and will come back in two hours.( )
A.has gone to B.has been to
C.has been in
25.(1分)—Kenny has learned to ________ time wisely since last term.
—What an excellent kid!( )
A.support B.require C.manage
26.(1分)—I hear your grandparents have moved to the countryside.
—Yes,they prefer the ________ environment with fresh air and clear water there.( )
A.natural B.dry C.social
27.(1分)—Let's join the organization to help protect the environment.
— ________ It must be meaningful.( )
A.What a shame! B.How terrible!
C.Sounds wonderful!
28.(1分)—Do you know ________?
—In Hangzhou.( )
A.when the 19th Asian Games took place
B.where the 19th Asian Games took place
C.how the 19th Asian Games took place
五、II. 完形填空(共10题;每小题1. 5分,满分15分)
29.(15分)Zhang Guimei is the headmaster of Huaping High School for Girls.She has been given the(1) "Role Model of the Times" for helping girls from poor families.
The school was the first high school in the country to provide free education for girls who would have been unable to(2) their studies after completing their nine years of education.
Zhang moved to Lijiang at the age of 17 to teach in the middle school in Huaping County.Once,she got badly ill(3) she had no money for the treatment.With the help of the people there,she was able to get the(4) treatment. "From then on,I told(5) that I must do something for those people who helped me," Zhang said.
Slowly,a dream of setting up a free high school for girls in Huaping County appeared in Zhang's heart.From the year of 2002,she began a six﹣year journey to(6) funds(资金).In 2008,Zhang finally set up Huaping High School for Girls at the foot of the Shizi Mountain in Huaping.
(7) her efforts,more than 1,800 girls from poor families have entered universities(8) her education until now.
Zhang has been helping to(9) the education of this area.Influenced by her,many of her students have chosen to teach in poor areas.Now,with Zhang having got the honorary title(10) .
What she has done will be long remembered and encourage more to follow her example.
(1) A.program B.title C.report
(2) A.value B.continue C.hide
(3) A.but B.so C.if
(4) A.useless B.medical C.worse
(5) A.themselves B.herself C.myself
(6) A.take away B.run out C.look for
(7) A.Thanks to B.According to C.Instead of
(8) A.without B.through C.as
(9) A.improve B.increase C.avoid
(10) A.agreement B.industry C.attention
六、Ⅲ. 阅读理解(共两节)第一节阅读下面A、B、C、D四篇材料,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。
30.(10分)As a famous mountain in Fujian,Mount Wuyi attracts millions of tourists around the world every year.If you plan to pay a visit,the following information can help you.
Locations: Mount Wuyi is located in Fujian Province.Visitors will be excited to find a lot of historic sites,parks,shopping malls nearby.Bus stops and bullet train stations are provided for further transportation.
Hours:6:30 — 18:00 (From March 1st to October 31st) 7:00 — 17:00 (From November 1st to February 28th) Tickets: Buying tickets online:WeChat official account,Ctrip,Qunar 95 yuan per person.Free for children under 6.
Rules & Suggestions:Smoking is not allowed. No scratching (划损). No pets. Please watch your personal belongings.
Facilities(设施):
(1)You can buy tickets to Mount Wuyi online,except .
A.
B.
C.
D.
(2)If Mr.Smith wants to take his wife and his daughter (5 years old) to visit Mount Wuyi,he needs to pay yuan in all.
A.95
B.190
C.237.5
D.285
(3)According to the information above, .
A.you can visit Mount Wuyi with your pet
B.you can smoke and eat inside Mount Wuyi
C.you can visit Mount Wuyi at 6:30 on National Day
D.you can enjoy free transportation there
(4)The are NOT provided in Mount Wuyi.
A.restaurants
B.washrooms
C.wheelchairs
D.shared bikes
(5)You may probably read the passage in Section of a newspaper.
A.Travel
B.Sports
C.Science
D.Film
31.(10分)When Benjamin Carson was in fifth grade,he had the worst grades in his class.His mother decided things had to change.She made Benjamin read two library books a week.And he had to do book reports,too.His brain became excited by what he read. "My imagination went wild." said Benjamin.In a year
Today,after 10 years,Benjamin is Doctor Carson.He is one of the best brain surgeons (外科医生),he will provide some money for the kids.
Dr.Carson knows that the brain can do a lot of wonderful things.Dr.Carson says, "The brain remembers everything you've ever seen and everything you've ever heard.Whatever you can imagine,you can achieve. " He knows this to be true.After all
(1)How long does it take Benjamin to become the top of his class?
A.Five years.
B.A week.
C.A year.
D.10 years.
(2)What changed Benjamin's life as a boy?
A.His imagination went wild.
B.He created reading rooms in schools.
C.He went to school.
D.He read books every day.
(3)Which one is an important lesson that Benjamin Carson learned?
A.You have to be rich to be smart.
B.Anyone can do wonderful things.
C.Libraries have good books.
D.Everyone should be a brain surgeon.
(4)Which word can best describe Benjamin?
A.Shy.
B.Serious.
C.Brave.
D.Smart.
(5)What is the passage mainly about?
A.How Benjamin uses his brain.
B.How Benjamin changes his life.
C.How Benjamin becomes a doctor.
D.How Benjamin becomes a good student.
32.(10分)What do you do with a book after you've read it?Do you keep it for someone else in your family to read or leave it on a bookshelf to read again another day?Do you often outgrow(闲置) your books as you grow older?Is it a proper way to solve your old books?
Recycling your old books means you give them to other people,families or groups,instead of leaving them to take up space and get dusty.This means that the books you love can be enjoyed by others,too.
Recycling and giving away your books can be helpful in lots of ways.People will discover new reads and writers they didn't know about.Books can sometimes be expensive,so it also helps people and families who can't afford to buy them.When a person gets to read various kinds of writers,styles and subjects,build their confidence in reading and writing.
If you take part in a book﹣recycling program,you can pick up new reads,too.Reading a fascinating book is a great way to relax,visit different worlds and forget about things that may worry you.Reading introduces you to new words,inspiring ideas and fascinating facts.
The Children's Book Program is a charity that recycles old books and passes them on to places like schools and children's centres.When you donate books,they are cleaned and sorted into age groups and reading levels.Liberty Venn from the Children's Book Program says, "It's an amazing feeling to pass on your books and know that someone will enjoy them as much as you did."
(1)The writer starts the passage by .
A.giving examples
B.asking questions
C.showing facts
D.listing numbers
(2)What does the underlined word "them" here refer to?
A.People.
B.Books.
C.Families.
D.Groups.
(3)When you recycle and give away your books, .
A.it can take up space and get dusty in your house
B.you keep it for someone else in your family to read
C.it helps offer books to poor people and families
D.you will find your confidence in reading
(4)If you take part in a book﹣recycling program,you can .
A.have the chance to read a new book
B.visit different places of interest
C.develop a love of books
D.remember something worrying
(5)What's the purpose of the text?
A.To tell about the history of sharing old books.
B.To introduce the ways to share old books.
C.To encourage people to recycle and share old books.
D.To show the meanings of reading old books.
33.(10分)Peers are people who are about the same age as you.Peer pressure is when one or more peers make you feel pressured to do something,you feel you have to do that thing.Because one or more of your peers are doing it,or are trying to convince you to do it.
Positive peer pressure is when you feel pressured to do something good.You might do something that is good for you,good for others,or good for the environment.Negative or bad peer pressure is when you feel pressured to do something you shouldn't do.For example,is dangerous,or is bad for your health.It might also be something that goes against your values or what you believe is good or right.
If a friend tries to pressure you to do something,you might feel you should do it to please your friend.You might even feel that the person will not be your friend if you do not do it.People often want to fit in with their peers and don't feel they may stand out because they are different in some way.Sometimes people are afraid others will make fun of them if they do not do what everyone else is doing.
As a matter of fact,make decisions when you feel peer pressure.Here are some questions to ask yourself when you feel peer pressure to do something:
Could I get into trouble for doing this?
Could I hurt myself or another person while doing this?
Does this go against my values?
Will I feel ashamed if my family,teachers,or others find out about it?
If you answer "yes" to any of these questions,you are feeling negative peer pressure.Say, "I do not want to do that".If people keep pressuring youfirm and say, "I've already made up my mind.I do not want to talk about it any more." Then walk away and feel proud that you made a good decision.
(1)Which is an example of peer pressure according to the text?
A.Bob has a famous T﹣shirt and you also want to buy one.
B.Jenny never cares about what her friends are doing.
C.I always make up my mind to do what I like doing.
D.My brother often helps his classmates at school.
(2)Positive peer pressure happens in the text.
A.when you do something that goes against your values
B.when you want to volunteer to help others
C.when you get into trouble for doing this
D.when you hurt yourself or hurt others' feelings
(3)What's the main idea of the third paragraph?
A.Where peer pressure takes place.
B.What peer pressure can bring.
C.Which is peer pressure.
D.Why peer pressure often works.
(4)The underlined word "firm" in the last paragraph means " " in Chinese.
A.动摇的
B.坚定的
C.冷漠的
D.冲动的
(5)What's the structure(结构) of the passage?
A.①②③/④/⑤
B.①/②③④/⑤
C.①②/③/④⑤
D.①②/③④/⑤
八、第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺,连贯,意思完整。(满分5分)
34.(5分)The Yangtze River is China's mother river.It is the world's third﹣longest river.It is almost 6,400 kilometers long.(1)
On December 26,China passed the Yangtze River Protection Law,which came into force on March 1(2) The mother river is in great need of protection because something is wrong with it.For example,because of over fishing and water pollution,the river's Chinese paddlefish has died out there.(3)
According to the law,fishing will not be allowed in all of the Yangtze's natural waterways.Those who are caught fishing will be fined 50,000 to 500(4) Because many companies are digging sand along the river.This has led to lower water levels on the river,which has caused the river's water to panies and factories along the river will need to focus on green development.(5)
Love nature!Love ourselves!
A.It is the first law to protect a waterway in China.
B.Digging sand will also be strictly limited (限制) in the river.
C.It covers one﹣fifth of China's land area.
D.They will be moved away if their activities do harm to the waterways.
E.There's also desertified (沙漠化) land and soil pollution near the river.
IV. 情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)根据情景提示,完成下列各题。
35.(2分)你想告诉同桌铃声响了,你可以这样说: .
36.(2分)你想说你的家乡发生了许多变化,可以这样说:
Great changes in my hometown.
37.(2分)你想知道福州的人口有多少,可以这样问:
Fuzhou in 2023?
38.(2分)当你想表达"行动胜于言辩",可以这样说:
Actions .
39.(2分)你想表达别随地吐痰,可以这么说:
Don't !
Ⅴ.看图写话(共5小题;每小题2分,满分10分)根据每题所提供的图画情景和提示词,写一个与图画情景相符的句子。
40.(2分)teach,since 2013
41.(2分)often,grandpa
42.(2分) stop,wind
43.(2分)ought to,care
44.(2分)there,pour
VI. 短文填词(满分10分)阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个适当的单词,要求所填的单词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
45.(10分)As a child,Diego Rivera drew everywhere.He drew on furniture,on walls,too.Everywhere was a(1) [mes].So Diego's parents covered the walls of his room(2) some paper.When he grew up,Diego became a famous muralist.A muralist is(3) artist who creates large drawings on walls to(4) [ s t sfa ] people's art needs.
Diego was born in Mexico.Some of his greatest murals are in Mexico City at the Office of Education.The building is two(5) (block) long and one block wide.The walls are ten meters high!Diego painted all the walls that faced the courtyard.He created 124 scenes about life in Mexico.
Diego have many(6) (care) helpers.And they began the(7) [ pr d ekt].They(8) (spread) a pastel(湿黏土) called plaster on the walls.Then painted the plaster.He used special paints that were made every day.They made big buckets(桶) of the paint.Diego worked for five years painting all of the walls.He spent much of that time(9) (stand) on ladders.He liked making the painting that was outdoors so that everyone could enjoy(10) .The painting is very popular all over the world recently.A lot of people come to learn the art from Diego.
Ⅴ.看图写话(满分15分)
46.(15分)为响应"争创绿色学校"的号召,你所在的学校英语俱乐部向全体同学发出了"创建绿色学校,从我做起"的倡议。假如你是李华,请你根据下面的思维导图写一份倡议书。词数80左右。
注意事项:
1)必须包含所有提示信息,可适当拓展;
2)意思清楚,表达通顺,行文连贯;
3)请勿在文中使用真实的姓名、校名及地名;
4)词数80左右(开头结尾已给出,不计入总词数)。
Dear fellow students,
It's our duty to build a greener school.I think everyone can do something useful.
Every effort matters.Let's take action now!
Yours,
Li Hua
2023-2024学年福建省福州市福清市九年级(上)期中英语试卷
试题解析
一、第一节 听句子听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与其内容相符的选项。(每个句子读两遍)
1.(1.5分) A.
B.
C.
A
2.(1.5分) A.
B.
C.
C
3.(1.5分) A.
B.
C.
A
4.(1.5分) A.
B.
C.
C
5.(1.5分) A.
B.
C.
C
二、第二节 听对话听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)
6.(1.5分)Where has Tim been for his vacation?
A.Mount Huang.
B.The Great Wall.
C.The West Lake.
B
7.(1.5分)Where has Lily gone?
A.To the old people's home.
B.To her cousin's home.
C.To the library.
A
8.(1.5分)What are they talking about?
A.Mary's house.
B.Mary's hometown.
C.Mary's favorite place.
B
9.(1.5分) How long has the man coughed?
A.For three days.
B.For five days.
C.For a week.
C
10.(3分) (1)What is Jim's main job?
A.Sorting the waste paper.
B.Spreading the message.
C.Writing a message.
(2)How many pieces of advice does Jim give?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
BA
11.(3分)(1)What will Peter do to encourage people to protect the trees?
A.Create a website.
B.Design a poster.
C.Put on a show.
(2)Why is Peter angry?
A.Some people stole trees.
B.Some people picked flowers.
C.Some people climbed trees.
CA
12.(3分)(1)What did the boy do yesterday?
A.Collected garbage.
B.Played games in the park.
C.Took out the rubbish.
(2)What's the relationship between the two speakers?
A.Teacher and student.
B.Sister and brother.
C.Mother and son.
AC
三、第三节 听短文根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
13.(7.5分)
My Earth Hour 2023
Time From 8:30 pm to 9:30 pm on Saturday, (1) 25th.
Activity (2) off al the lights. Had fun telling(3) and singing. Saved water and rode bikes to school.
Hope Take an(4) part in the Earth Hour next year. Make our earth a(5) place to live in.
16.March 17.Turned 19.active
四、I. 选择填空从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的正确答案。(共15小题,每小题1分,满分15分)
14.(1分)— Fuzhou,with a long history of more than 2,000 years
— Yeah,it's called "Rongcheng" as well.( )
A.a B.the C.an
a一,表泛指;the这;an一,用在元音音素开头的单词前 city Fujian(福建的省会城市)可知。
故选:B。
15.(1分)—Because of the use of 5 G technology,the ways of ________ have improved rapidly.
—Right,we have more chances to understand others better.( )
A.situation B.product
C.communication
situation处境,情况;communication通信。根据"we more to others ,5 G技术使得通信方式得到了改善。
故选:C。
16.(1分)—Sorry,Dad!I failed the test again!
— Never mind.________ is impossible if you set your mind on it.( )
A.Everything B.Nothing
C.Something
Everything每件事;Nothing没有一件东西。根据"if set mind it"(如果你下定决心)可推测。
故选:B。
17.(1分)—Your bike looks cool.When did you get it?
—On my 12th birthday.I_______it for 3 years.( )
A.have bought B.have had
C.have borrowed
根据"for 3 years"可知句子时态用现在完成时,句中的动词要用延续性动词,不能跟一段时间连用,其过去分词是had。
故选:B。
18.(1分)—How can the medical team help the homelessness?
—____ they are in need,it will offer medical care to them at once.( )
A.Before B.Though C.Once
考查连词词义辨析。Before在……之前,虽然。"they in medical to at 。所以"一旦"符合语境。
故选:C。
19.(1分)—We should ________ the electricity when leaving our rooms.
— Yes,it is a good habit to do that.( )
A.shut off B.give up C.cut down
shut off关掉,切断 up放弃 down砍倒。根据"...the ,指的是关闭电源。
故选:A。
20.(1分)—Recently I hear the price of oil has increased ________ 2%.
—Right.So we'd better drive less.( )
A.by B.to C.with
increase by增长了 to增长到 with随着……而增长 price oil increased...2%"可知,强调的是差额。
故选:A。
21.(1分)—Jack,about ________ of the students choose to play volleyball in the club.
—Yeah,that's about 25% of all the students.( )
A.one second B.one fourth
C.one third
A.one second二分之一 fourth四分之一 third三分之一 25% all students可知。分数一般是由基数词+序数词的形式构成。结合选项可知。
故选B。
22.(1分)—Lucy's made great progress in English.
—________.She spends plenty of time on it.( )
A.So she has B.So has she
C.So is she
根据题干可知,这里答话人认同对方的观点,确实如此",表示赞同或强调前面所说的情况。
故选:A。
23.(1分)—Grandma Wang,how have you been these days?
—Oh,I felt quite awful and ________ slept at night.( )
A.always B.nearly C.hardly
A.always总是;B.nearly几乎。由"I quite ,王奶奶感觉非常糟糕的原因应该是晚上几乎没睡觉,C项符合题意。
故选C。
24.(1分)—Hi,Jane!Where is your brother?
—Oh,he ________ the beach and will come back in two hours.( )
A.has gone to B.has been to
C.has been in
A.has gone ,现在还未回来;B.has to去过某地,不在那里了 been ,通常与"for+时间段"连用 come ,哥哥去了海滩还未回来 gone 。
故选A。
25.(1分)—Kenny has learned to ________ time wisely since last term.
—What an excellent kid!( )
A.support B.require C.manage
support支持;require需求。根据"...time"可知。
故选:C。
26.(1分)—I hear your grandparents have moved to the countryside.
—Yes,they prefer the ________ environment with fresh air and clear water there.( )
A.natural B.dry C.social
natural自然的;dry干燥的。根据"有新鲜的空气和清澈的水"可知。
故选:A。
27.(1分)—Let's join the organization to help protect the environment.
— ________ It must be meaningful.( )
A.What a shame! B.How terrible!
C.Sounds wonderful!
What a shame真遗憾啊 terrible多糟糕啊 wonderful听起来真好 must meaningful.(它一定是有意义的,对方非常愿意加入这个组织。
故选:C。
28.(1分)—Do you know ________?
—In Hangzhou.( )
A.when the 19th Asian Games took place
B.where the 19th Asian Games took place
C.how the 19th Asian Games took place
考查宾语从句的引导词。A项意思是"第19届亚运会什么时候开的";C项意思是"第19届亚运会是怎开的" Hangzhou."可知。
故选:B。
五、II. 完形填空(共10题;每小题1. 5分,满分15分)
29.(15分)Zhang Guimei is the headmaster of Huaping High School for Girls.She has been given the(1) B "Role Model of the Times" for helping girls from poor families.
The school was the first high school in the country to provide free education for girls who would have been unable to(2) B their studies after completing their nine years of education.
Zhang moved to Lijiang at the age of 17 to teach in the middle school in Huaping County.Once,she got badly ill(3) A she had no money for the treatment.With the help of the people there,she was able to get the(4) B treatment. "From then on,I told(5) C that I must do something for those people who helped me," Zhang said.
Slowly,a dream of setting up a free high school for girls in Huaping County appeared in Zhang's heart.From the year of 2002,she began a six﹣year journey to(6) C funds(资金).In 2008,Zhang finally set up Huaping High School for Girls at the foot of the Shizi Mountain in Huaping.
(7) A her efforts,more than 1,800 girls from poor families have entered universities(8) B her education until now.
Zhang has been helping to(9) A the education of this area.Influenced by her,many of her students have chosen to teach in poor areas.Now,with Zhang having got the honorary title(10) C .
What she has done will be long remembered and encourage more to follow her example.
(1) A.program B.title C.report
(2) A.value B.continue C.hide
(3) A.but B.so C.if
(4) A.useless B.medical C.worse
(5) A.themselves B.herself C.myself
(6) A.take away B.run out C.look for
(7) A.Thanks to B.According to C.Instead of
(8) A.without B.through C.as
(9) A.improve B.increase C.avoid
(10) A.agreement B.industry C.attention
(1)考查名词。句意:她因帮助贫困家庭的女孩而被授予"时代楷模"的称号;B.title称号。根据Role Model of the Times可知。故选B。
(2)考查动词。句意:这所学校是我国第一所为完成九年教育后无法继续学业的女孩提供免费教育的高中;B.continue继续。根据after their years education(在完成九年的教育之后)可知。故选B。
(3)考查连词。句意:有一次,但没有钱治疗;B.so所以。前后是转折关系。故选A。
(4)考查形容词。句意:在那里人们的帮助下。A.useless无用的;C.worse更糟的,她生病了,他得到了医疗治疗。
(5)考查反身代词。句意:张说:"从那时起,我必须为那些帮助过我的人做点什么;B.herself她自己。根据I told可知。故选C。
(6)考查动词短语。句意:从2002年开始。A.take away拿走;C.look for寻找,是指寻找资金。
(7)考查介词短语。句意:在她的努力下。A.Thanks to多亏;C.Instead of而不是,800 girls from poor families have entered universities(1800多名来自贫困家庭的女孩进入了大学)可知,很多女孩考入了大学。
(8)考查介词。句意:在她的努力下。A.without没有;C.as作为 to her efforts,800 girls from poor families have entered universities...her education until ,1800多名来自贫困家庭的女孩......她的教育进入了大学,是指通过她的教育考入了大学。
(9)考查动词。句意:张一直在帮助改善这个地区的教育;B.increase增加。根据the education of this area(这个地区的教育)结合备选词可知。故选A。
(10)考查名词。句意:现在,贫困地区女孩的教育将受到更多的关注;B.industry工业。根据Now Zhang got honorary ,education girls poor will more...(现在,贫困地区女孩的教育将受到更多的......)结合备选词可知。故选C。
六、Ⅲ. 阅读理解(共两节)第一节阅读下面A、B、C、D四篇材料,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。
30.(10分)As a famous mountain in Fujian,Mount Wuyi attracts millions of tourists around the world every year.If you plan to pay a visit,the following information can help you.
Locations: Mount Wuyi is located in Fujian Province.Visitors will be excited to find a lot of historic sites,parks,shopping malls nearby.Bus stops and bullet train stations are provided for further transportation.
Hours:6:30 — 18:00 (From March 1st to October 31st) 7:00 — 17:00 (From November 1st to February 28th) Tickets: Buying tickets online:WeChat official account,Ctrip,Qunar 95 yuan per person.Free for children under 6.
Rules & Suggestions:Smoking is not allowed. No scratching (划损). No pets. Please watch your personal belongings.
Facilities(设施):
(1)You can buy tickets to Mount Wuyi online,except D .
A.
B.
C.
D.
(2)If Mr.Smith wants to take his wife and his daughter (5 years old) to visit Mount Wuyi,he needs to pay B yuan in all.
A.95
B.190
C.237.5
D.285
(3)According to the information above, C .
A.you can visit Mount Wuyi with your pet
B.you can smoke and eat inside Mount Wuyi
C.you can visit Mount Wuyi at 6:30 on National Day
D.you can enjoy free transportation there
(4)The D are NOT provided in Mount Wuyi.
A.restaurants
B.washrooms
C.wheelchairs
D.shared bikes
(5)You may probably read the passage in A Section of a newspaper.
A.Travel
B.Sports
C.Science
D.Film
(1)细节理解题。根据"Buying tickets online:Wechat official account,Qunar、携程、美团)可知、携程网、美团上买票。故选D。
(2)推理判断题。根据"95 yuan per person.Free for children under 6."(每人95元。)可知,6岁以下儿童免费,4岁的女儿一共花费:95×2+0=190 yuan。
(3)细节理解题。根据"6:30 — 18:00 (From March 1st to October 31st)"("6:30:18:00(7月1日至10月31日))可知,景区每天早上6:30开放。故选C。
(4)细节理解题。根据最后一栏"Facilities(设施)"可知。故选D。
(5)推理判断题。本文介绍的是武夷山的旅行信息。故选A。
31.(10分)When Benjamin Carson was in fifth grade,he had the worst grades in his class.His mother decided things had to change.She made Benjamin read two library books a week.And he had to do book reports,too.His brain became excited by what he read. "My imagination went wild." said Benjamin.In a year
Today,after 10 years,Benjamin is Doctor Carson.He is one of the best brain surgeons (外科医生),he will provide some money for the kids.
Dr.Carson knows that the brain can do a lot of wonderful things.Dr.Carson says, "The brain remembers everything you've ever seen and everything you've ever heard.Whatever you can imagine,you can achieve. " He knows this to be true.After all
(1)How long does it take Benjamin to become the top of his class? C
A.Five years.
B.A week.
C.A year.
D.10 years.
(2)What changed Benjamin's life as a boy? A
A.His imagination went wild.
B.He created reading rooms in schools.
C.He went to school.
D.He read books every day.
(3)Which one is an important lesson that Benjamin Carson learned? B
A.You have to be rich to be smart.
B.Anyone can do wonderful things.
C.Libraries have good books.
D.Everyone should be a brain surgeon.
(4)Which word can best describe Benjamin? D
A.Shy.
B.Serious.
C.Brave.
D.Smart.
(5)What is the passage mainly about? A
A.How Benjamin uses his brain.
B.How Benjamin changes his life.
C.How Benjamin becomes a doctor.
D.How Benjamin becomes a good student.
(1)细节理解题。根据第一段In a ,he at top his ,他在班上名列前茅,一年后本杰明成为了班里的尖子生。
(2)细节理解题。根据第一段His became by he "My went said a year was the of class.(他读到的东西使他的大脑兴奋起来。"本杰明说,他在班上名列前茅,通过读书本杰明的想象力变得疯狂。故选A。
(3)推理判断题。根据最后一段Dr.Carson that brain do a of things.(卡森博士知道大脑可以做很多奇妙的事情 you imagine can ,你就能实现,每个人只要能想象。故选B。
(4)推理判断题。根据第一段In a ,he at top his ,他在班上名列前茅,本杰明用一年的时间便成为了班上的尖子生。故选D。
(5)主旨大意题。本章讲述了本杰明如何运用大脑取得如今的成就。
32.(10分)What do you do with a book after you've read it?Do you keep it for someone else in your family to read or leave it on a bookshelf to read again another day?Do you often outgrow(闲置) your books as you grow older?Is it a proper way to solve your old books?
Recycling your old books means you give them to other people,families or groups,instead of leaving them to take up space and get dusty.This means that the books you love can be enjoyed by others,too.
Recycling and giving away your books can be helpful in lots of ways.People will discover new reads and writers they didn't know about.Books can sometimes be expensive,so it also helps people and families who can't afford to buy them.When a person gets to read various kinds of writers,styles and subjects,build their confidence in reading and writing.
If you take part in a book﹣recycling program,you can pick up new reads,too.Reading a fascinating book is a great way to relax,visit different worlds and forget about things that may worry you.Reading introduces you to new words,inspiring ideas and fascinating facts.
The Children's Book Program is a charity that recycles old books and passes them on to places like schools and children's centres.When you donate books,they are cleaned and sorted into age groups and reading levels.Liberty Venn from the Children's Book Program says, "It's an amazing feeling to pass on your books and know that someone will enjoy them as much as you did."
(1)The writer starts the passage by B .
A.giving examples
B.asking questions
C.showing facts
D.listing numbers
(2)What does the underlined word "them" here refer to? B
A.People.
B.Books.
C.Families.
D.Groups.
(3)When you recycle and give away your books, C .
A.it can take up space and get dusty in your house
B.you keep it for someone else in your family to read
C.it helps offer books to poor people and families
D.you will find your confidence in reading
(4)If you take part in a book﹣recycling program,you can A .
A.have the chance to read a new book
B.visit different places of interest
C.develop a love of books
D.remember something worrying
(5)What's the purpose of the text? C
A.To tell about the history of sharing old books.
B.To introduce the ways to share old books.
C.To encourage people to recycle and share old books.
D.To show the meanings of reading old books.
(1)细节理解题。根据第一段"What do you do with a book after you've read it?Do you often outgrow(闲置) your books as you grow older?"(你读完一本书后会怎么做,还是放在书架上?随着年龄的增长?这是解决旧书的正确方法吗,作者是以提问的方式开始文章的。
(2)代词指代题。根据第二段"Recycling your old books means you give them to other people,instead of leaving them to take up space and get dusty."(回收你的旧书意味着你把它们送给其他人,而不是让它们占据空间。)可知,家庭或团体,落满灰尘。故选B。
(3)细节理解题。根据第三段"Books can sometimes be expensive,所以它也帮助了那些买不起书的人和家庭,当你回收和赠送你的书时。故选C。
(4)细节理解题。根据第四段"If you take part in a book﹣recycling program,too."(如果你参加了图书回收计划。)可知,你能够有机会读到新的书。
(5)主旨大意题。本文主要介绍了如何处理旧的书籍,因此主要目的是鼓励人们回收并共享旧的书籍。
33.(10分)Peers are people who are about the same age as you.Peer pressure is when one or more peers make you feel pressured to do something,you feel you have to do that thing.Because one or more of your peers are doing it,or are trying to convince you to do it.
Positive peer pressure is when you feel pressured to do something good.You might do something that is good for you,good for others,or good for the environment.Negative or bad peer pressure is when you feel pressured to do something you shouldn't do.For example,is dangerous,or is bad for your health.It might also be something that goes against your values or what you believe is good or right.
If a friend tries to pressure you to do something,you might feel you should do it to please your friend.You might even feel that the person will not be your friend if you do not do it.People often want to fit in with their peers and don't feel they may stand out because they are different in some way.Sometimes people are afraid others will make fun of them if they do not do what everyone else is doing.
As a matter of fact,make decisions when you feel peer pressure.Here are some questions to ask yourself when you feel peer pressure to do something:
Could I get into trouble for doing this?
Could I hurt myself or another person while doing this?
Does this go against my values?
Will I feel ashamed if my family,teachers,or others find out about it?
If you answer "yes" to any of these questions,you are feeling negative peer pressure.Say, "I do not want to do that".If people keep pressuring youfirm and say, "I've already made up my mind.I do not want to talk about it any more." Then walk away and feel proud that you made a good decision.
(1)Which is an example of peer pressure according to the text? A
A.Bob has a famous T﹣shirt and you also want to buy one.
B.Jenny never cares about what her friends are doing.
C.I always make up my mind to do what I like doing.
D.My brother often helps his classmates at school.
(2)Positive peer pressure happens B in the text.
A.when you do something that goes against your values
B.when you want to volunteer to help others
C.when you get into trouble for doing this
D.when you hurt yourself or hurt others' feelings
(3)What's the main idea of the third paragraph? D
A.Where peer pressure takes place.
B.What peer pressure can bring.
C.Which is peer pressure.
D.Why peer pressure often works.
(4)The underlined word "firm" in the last paragraph means " B " in Chinese.
A.动摇的
B.坚定的
C.冷漠的
D.冲动的
(5)What's the structure(结构) of the passage? C
A.①②③/④/⑤
B.①/②③④/⑤
C.①②/③/④⑤
D.①②/③④/⑤
(1)细节理解题。根据第一段"Peer pressure is when one or more peers make you feel pressured to do something,你觉得你必须做那件事,同龄人压力其中的一个情形是:你的同龄人有这么做的,这使你感到有压力,你也想买一件"符合这类同龄人压力的情形。
(2)细节理解题。根据第二段"Positive peer pressure is when you feel pressured to do something good.You might do something that is good for you。你可能会做一些对你自己有好处的事。)可知。故选B。
(3)主旨大意题。根据第三段"If a friend tries to pressure you...please your friend.People often want to fit in with their peers and don't feel they may stand out because they are different in some way.Sometimes people are afraid others will make fun of them if they do not do what everyone else is doing."(如果一个朋友试图强迫你做某事。如果你不这样做。人们通常想要和同龄人打成一片。有时人们害怕如果他们不做别人正在做的事情。)可知,想和同龄人打成一片,这是同龄人压力起作用的原因。故选D。
(4)词义猜测题。根据最后一段"Say,be firm and say。"如果人们一直给你压力。"我不想再谈这件事了,作者建议我们坚定地拒绝消极的同龄人压力。故选B。
(5)篇章结构题。第一;第三自然段介绍了同龄人压力起作用的原因,五自然段告诉我们如何分辨,因此文章结构为①②/③/④⑤。
八、第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺,连贯,意思完整。(满分5分)
34.(5分)The Yangtze River is China's mother river.It is the world's third﹣longest river.It is almost 6,400 kilometers long.(1) C
On December 26,China passed the Yangtze River Protection Law,which came into force on March 1(2) A The mother river is in great need of protection because something is wrong with it.For example,because of over fishing and water pollution,the river's Chinese paddlefish has died out there.(3) E
According to the law,fishing will not be allowed in all of the Yangtze's natural waterways.Those who are caught fishing will be fined 50,000 to 500(4) B Because many companies are digging sand along the river.This has led to lower water levels on the river,which has caused the river's water to panies and factories along the river will need to focus on green development.(5) D
Love nature!Love ourselves!
A.It is the first law to protect a waterway in China.
B.Digging sand will also be strictly limited (限制) in the river.
C.It covers one﹣fifth of China's land area.
D.They will be moved away if their activities do harm to the waterways.
E.There's also desertified (沙漠化) land and soil pollution near the river.
(1)细节推理题。根据上文"The Yangtze River is China's mother river.It is the world's third—longest river.It is almost 6。它是世界第三大河。可知,因此C选项"它覆盖了中国五分之一的陆地面积。故选C。
(2)细节推理题。根据上文"On December 26,which came into force on March 1,中国通过了《长江保护法》,这段文字说明中国通过了《长江保护法》,因此A选项"这是中国第一部保护水路的法律。故选A。
(3)细节推理题。根据上文"For example,the river's Chinese paddlefish has died out there"(例如,这条河的白鲟已经死亡)可知,因此下文应该也与"不良后果"有关。"符合语境。
(4)细节推理题。根据下文"Because many companies are digging sand along the river. "(因为很多公司都在沿河挖沙子,说明了许多公司沿河挖沙子,因此B选项"在河中挖沙也将受到严格限制。故选B。
(5)细节推理题。根据上文"Companies and factories along the river will need to focus on green development. "(沿江企业和工厂需要注重绿色发展,沿江企业要注重绿色发展,因此D选项"如果它们的活动对水道造成损害。"符合语境。
IV. 情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)根据情景提示,完成下列各题。
35.(2分)你想告诉同桌铃声响了,你可以这样说: There goes the bell .
根据题干要求,可以这样说" 铃响了。"。There goes the bell.there置于句首。
故答案为There goes the bell.
36.(2分)你想说你的家乡发生了许多变化,可以这样说:
Great changes have taken place in my hometown.
根据语境可知,时态为现在完成时,句子缺少谓语,谓语应用"have + ,表示"发生"可用动词短语"take 。
故填have taken 。
37.(2分)你想知道福州的人口有多少,可以这样问:
What's the population of Fuzhou in 2023?
根据题干,可知问句应为"福州有多少人口,应使用常用固定句型:What's population 。
故答案为:What's the of。
38.(2分)当你想表达"行动胜于言辩",可以这样说:
Actions speak louder than words .
根据汉语提示"行动胜于言辩",主语为actions(行动)。故此处是常用的英语习语:Actions louder words"行动胜于言辩"。
故填:speak louder words。
39.(2分)你想表达别随地吐痰,可以这么说:
Don't spit anywhere in public !
根据题干"你想表达别随地吐痰"可知,不要在公共场合随地吐痰,spit"吐痰";anywhere ,随地",作状语 public"在公共场合"。
故填:spit anywhere public。
Ⅴ.看图写话(共5小题;每小题2分,满分10分)根据每题所提供的图画情景和提示词,写一个与图画情景相符的句子。
40.(2分)teach,since 2013
The woman has taught chemistry since 2013.
根据图片及所给提示词可知句意为"这位女士自2013年以来教化学",由since ,时态为现在完成时 woman,且应该用单三形式has ;chemistry ,在本句中作宾语。
故填:The woman taught since
41.(2分)often,grandpa
The girl often plays chess with her grandpa.
根据图片及所给提示词可知句意为"这个女孩经常和她的爷爷下国际象棋"。该句表示经常发生的事情,主语为"The ,因此谓语动词为单三形式plays,频度副词;play ;with grandpa"和她的爷爷"。
故填:The girl plays with grandpa.
42.(2分) stop,wind
Trees can stop the wind from blowing the earth away.
根据图片及所给提示词可知句意为"树能阻止风把泥土吹走"。trees树;can能够;the wind风;the earth泥土。
故填:Trees can stop the wind from blowing the earth away.
43.(2分)ought to,care
We ought to care for wild animals.
根据图片及所给提示词可知句意为"我们应该关照野生动物"。主语We我们 to应该,后跟动词原形 for关照 animals野生动物。
故填:We ought care wild
44.(2分)there,pour
There are factories pouring waste water into the river.
根据图片及所给提示词可知句意为"有工厂在向河里排放废水"。用句型"There sb./sth.doing ,时态为一般现在时,名词复数作主语;pour...into...向……倒入…… water废水。
故填:There are pouring water the
VI. 短文填词(满分10分)阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个适当的单词,要求所填的单词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
45.(10分)As a child,Diego Rivera drew everywhere.He drew on furniture,on walls,too.Everywhere was a(1) mess [mes].So Diego's parents covered the walls of his room(2) with some paper.When he grew up,Diego became a famous muralist.A muralist is(3) an artist who creates large drawings on walls to(4) satisfy [ s t sfa ] people's art needs.
Diego was born in Mexico.Some of his greatest murals are in Mexico City at the Office of Education.The building is two(5) blocks (block) long and one block wide.The walls are ten meters high!Diego painted all the walls that faced the courtyard.He created 124 scenes about life in Mexico.
Diego have many(6) careful (care) helpers.And they began the(7) project [ pr d ekt].They(8) spread (spread) a pastel(湿黏土) called plaster on the walls.Then painted the plaster.He used special paints that were made every day.They made big buckets(桶) of the paint.Diego worked for five years painting all of the walls.He spent much of that time(9) standing (stand) on ladders.He liked making the painting that was outdoors so that everyone could enjoy(10) it .The painting is very popular all over the world recently.A lot of people come to learn the art from Diego.
(1)考查名词。句意:到处都是一片混乱 a child Rivera everywhere.(小时候。)以及音标提示可知,a mess "一片混乱。故填mess。
(2)考查介词。句意:所以迭戈的父母用纸遮住了他房间的墙壁 Diego's covered walls his paper.(所以迭戈的父母......纸遮住了他房间的墙壁,指的是用纸遮盖墙壁。故填with。
(3)考查冠词。句意:壁画家是在墙上创作大型绘画以满足人们艺术需求的艺术家,泛指一个艺术家。故填an。
(4)考查动词。句意:壁画家是在墙上创作大型绘画以满足人们艺术需求的艺术家,指的是满足艺术需求。故填satisfy。
(5)考查名词。句意:这座建筑长两个街区。根据two...long可知。block"街区",再根据"two"可知。故填blocks。
(6)考查形容词。句意:迭戈有许多细心的帮手,指的是细心的。故填careful。
(7)考查名词。句意:于是他们开始了这个项目,指的是project"项目",用单数。
(8)考查动词。句意:他们在墙上展开涂抹一种叫做灰泥粉的湿黏土,指的是展开涂抹湿黏土。故填spread。
(9)考查动名词。句意:他大部分时间都站在梯子上,指的是花费时间站梯子上。
(10)考查代词。句意:他喜欢在户外作画。根据so that everyone could enjoy...(这样每个人都能欣赏到......)可知,及物动词enjoy后面缺少宾语,作enjoy宾语。
Ⅴ.看图写话(满分15分)
46.(15分)为响应"争创绿色学校"的号召,你所在的学校英语俱乐部向全体同学发出了"创建绿色学校,从我做起"的倡议。假如你是李华,请你根据下面的思维导图写一份倡议书。词数80左右。
注意事项:
1)必须包含所有提示信息,可适当拓展;
2)意思清楚,表达通顺,行文连贯;
3)请勿在文中使用真实的姓名、校名及地名;
4)词数80左右(开头结尾已给出,不计入总词数)。
Dear fellow students,
It's our duty to build a greener school.I think everyone can do something useful.
Every effort matters.Let's take action now!
Yours,
Li Hua
Dear fellow students,
It's our duty to build a greener school.I think everyone can do something useful.
Protecting the environment is the most important thing.We can water flowers as well as plant more trees.We mustn't walk on the grass.(保护环境)
It's also a good idea to save energy.We should clear all plates and shut off the electricity when we leave a room.【高分句型一】We mustn't waste paper.Leaving the water running is also not friendly to the environment.(节省能源)
If everyone can make a contribution to building a greener school
Every matters.Let's action !
Yours,
Li Hua