【2023秋人教八上英语期中考试临考押题卷】02(原卷版+解析版)


【2023秋人教八上英语期中考试临考押题卷】02
本试题卷共8页范围 Unit 1—Unit2 限时:120分钟 满分:120分
注意事项:
1.做听力部分时,先将答案标在试题卷上。录音内容结束后,再将试题卷上的答案转涂到答题卷上。
2.考生答题全部在答题卷上,答在本试题卷上无效。
3.考生不得折叠答题卷,保持答题卷的整洁。
第一部分 听力(共四节;满分30分)
第一节 情景反应(共10小题;每小题1分,满分10分)
听10个句子,每个句子后有三个可供选择的答案。听之前你有3秒钟时间阅读相关小题,听完后请在5秒钟内选择最佳答语。【每小题听1遍】
1.A.On foot. B.Every morning. C.It’s about half an hour.
2.A.Sure. What’s it B.This is Tom speaking. C.Let’s make it half past six.
3.A.Basketball. B.With my brother. C.LeBron James.
4.A.Thanks. I hope so. B.Good idea. C.Of course I will.
5.A.I am sorry for what I said. B.Not at all. C.That’s great.
6.A.You’d better not B.You must be careful. C.It doesn’t matter.
7.A.OK. Thank you. B.I am afraid not. C.I have a toothache.
8.A.What happened to Lily B.I am sorry to hear that. C.Follow the doctor’s advice.
9.A.No, thank you. B.Good job. C.OK. I’m coming.
10.A.Sorry, I stop now. B.I am reading a book. C.It’s nothing.
第二节 听对话并回答问题(共5小题;每小题1分,满分5分)
听5段小对话。每段对话后有一个小题,听之前你有3秒钟时间阅读相关小题,听完后请根据对话内容选择最佳答案。每段对话听两遍。
请听第一段对话,回答第11小题。
11.What’s John going to do tonight
A.To see a movie. B.To have an English lesson. C.To have a piano lesson.
请听第二段对话,回答第12小题。
12.Why did Bob ask for a leave yesterday
A.He was ill. B.His mom was ill. C.His dad was ill.
请听第三段对话,回答第13小题。
13.What was wrong with the boy
A.He coughed badly. B.He had a toothache. C.He bought some drinks.
请听第四段对话,回答第14小题。
14.Where are the speakers
A.In the gym B.In the office. C.On the bus.
请听第五段对话,回答第15小题。
15.What’s the best way to prevent the flu
A.Drinking boiled water often. B.Doing sports to keep strong. C.Washing hands often.
第三节 听长对话并回答问题(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听两段长对话,每段对话后分别有几个小题,请根据对话内容,选择最佳答案。听之前你有5秒钟时间阅读相关小题,听完后你有5秒钟时间作答。每段对话听两遍。
请听第6段对话。回答第16至17小题。
16.How often does Mike go for a swim
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
17.What does Kate usually like doing to keep fit
A.Playing tennis. B.Running. C.Swimming.
请听第7段对话,回答第18至20小题。
18.What is Sally going to do this Saturday
A.To see a doctor. B.To see a film. C.To climb mountains.
19.Where will they meet
A.In the cinema. B.At the school gate. C.In the library.
20.Where did Sally go
A.She went to the library. B.She went to the hospital. C.She went to the gym.
第四节 听短文并回答问题(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听短文,请根据短文内容,选择能回答所提问题的最佳答案。听短文前你有5秒时间阅读相关小题,听完后你有10秒钟时间作答。短文听两遍。
21.What day is it today
A.Saturday. B.Friday. C.Sunday.
22.Where will Lily go this weekend
A.To the bank. B.To the farm. C.To the bookstore.
23.What is Bob going to do this weekend
A.To take a dance class. B.To go to the zoo. C.All of the above.
24.What sport does Betty like
A.Swimming. B.Cycling. C.Running.
25.Who will teach Henry to make cakes
A.Henry himself. B.His mother. C.His father.
第二部分 语言知识运用(共三节;满分25分)
第一节(共10小题;每小题0.5分,满分5分)
请从下列各题所给的A、B、C三个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
1. —My English teacher ______ me because I was late again.
—You’d better get to school on time every day.
A. was sorry for B. was good for C. was angry with
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——我的英语老师因为我又迟到而生我的气。 ——你最好每天准时到校。
考查形容词短语辨析。be sorry for对……感到抱歉或遗憾;be good for对……有益;be angry with对……生气。根据“because I was late again.”可知,我的英语老师因为我又迟到而生我的气。故选C。
2. —Did you have a good sleep last night
—No, I felt so ______ that I didn’t sleep well.
A. exciting B. excited C. careful
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你昨晚睡得好吗?——不好,我太兴奋了,没睡好。
考查形容词。exciting令人兴奋的;excited感到兴奋的;careful小心的。主语是I,应该是感到兴奋。故选B。
3. —The school sports meet is coming. I’ll ______ the high jump. What about you
—I’m good at jumping, too. I hope I can win a gold medal in the long jump.
A. join in B. fight for C. give up
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——要开校运会了。我将参加跳高比赛。你呢?——我也擅长跳。我希望能在跳远比赛中赢一枚金牌。
考查动词短语辨析。join in参加;fight for为……而战;give up放弃。空格后是the high jump“跳高比赛”,此处指参加比赛。故选A。
4. —Why is Tim’s mother______ him
—He made his new clothes dirty.
A. cheering on B. shouting at C. fighting against
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——为什么蒂姆的妈妈斥责他?——蒂姆把他自己的新衣服弄脏了。
考查动词短语辨析。cheer on为……喝彩;shout at冲……大喊,斥责;fight against和……作斗争。根据回答句“He made his new clothes dirty.”可知蒂姆犯错了,因此妈妈斥责他。故选B。
5. ______ going to the movie theater, we went to the park last Sunday.
A. Because of B. As well C. Instead of
【答案】C
【解析】
【详解】句意:上周日我们去了公园而没有去电影院。
考查介词短语。because of由于;as well也,位于句尾;instead of代替,而不是。根据“going to the movie theater, we went to the park last Sunday.”可知我们去了公园而不是去电影院。故选C。
6. —When did CBA ______
—In 1995.
A. come into being B. stand for C. grow up
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——中国篮球协会什么时候成立的?——在1995年。
考查动词短语辨析。come into being形成,产生;stand for代表;grow up长大。根据答句“In 1995”可知,此处指中国篮球协会成立时间。故选A。
7. —Must I come back home today
—No, you ______. You can stay there for one more day.
A. mustn’t B. needn’t C. shouldn’t
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——我今天必须回家吗?——不,你不必这样。你可以再待一天。
考查情态动词的用法。mustn’t禁止;needn’t不必;shouldn’t不应该。根据问句“Must I come back home today ”和答句“No, you...”可知,问句是以“must I...”来提问的一般疑问句,其否定回答用“No, you needn’t/don’t have to.”,所以此空填needn’t。故选B。
8. —I heard that twenty people lost their lives in the earthquake.
—______
A. Why not B. It’s nothing serious. C. How terrible!
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——我听说有20人在地震中丧生。——太可怕了!
考查情景交际。Why not为什么不呢;It’s nothing serious没什么大不了的;How terrible太可怕了。根据“twenty people lost their lives in the earthquake.”可知20人在地震中丧生是很可怕的事情。故选C。
9. —Would you mind me bringing one of my friends to your party
—______. Please do.
A. of course not. B. Certainly. C. I’m sorry about it.
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——你介意我带我的一位朋友来参加你的聚会吗? ——当然不介意。请带朋友来。
考查情景交际。Of course not当然不(介意);Certainly当然(介意);I’m sorry about it.我对此很抱歉 。根据“Would you mind me bringing one of my friends to your party ”及“Please do.”可知,不介意对方带朋友参加。故选A。
10. —I did badly in the boys’ 800-meter race.
—______ I’m sure you can do better next time.
A. Good luck. B. I hope so. C. Keep trying.
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——我在男子800米赛跑中表现很差。——继续努力。我相信你下次能做得更好。
考查情景交际能力。Good luck.祝你好运;I hope so.我希望如此;Keep trying.继续努力。根据“I did badly in the boys’ 800-meter race.”可知对方表现不好,因此要进行鼓励。故选C。
第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
I felt quite bad after I got up one morning during this summer holidays. So I ____11____ my doctor. I wanted to make an appointment(预约)with him. The nurse answered the phone. She asked what my ____12____ was. And then she told me that because of COVID-19, appointments could only be made for very serious cases(情况). She said she felt very ____13____ and that the only possible way to see my doctor was to have an appointment online(在线).
I had to agree(同意)to have one at ten o’clock. I was feeling nervous—not only because it was my first time to see a ____14____ online, but also I was a little worried about my health. My doctor called me at a quarter past ten and asked what was wrong with me. I told ____15____ I had a very bad cough and a terrible headache. I was feeling terrible and wanted to eat ____16____. He asked me to take my ____17____. I did so. Luckily, it was 36.2℃.
He said there was nothing serious. Maybe ____18____ I had cold drinks in such rather hot weather. Then he prescribed(给……开药)me to take several kinds of pills. He also ____19____ that I should have a good rest and not eat cold food or drinks. After putting down the phone, I felt ____20____. I was sure I would get better soon.
11.
A. shouted B. followed C. talked D. called
12.
A. name B. problem C. dream D. home
13.
A. afraid B. angry C. sorry D. old
14.
A. doctor B. teacher C. policeman D. friend
15.
A. them B. him C. myself D. her
16.
A. nothing B. something C. anything D. everything
17.
A. medicine B. message C. temperature D. advice
18.
A. though B. but C. so D. because
19.
A. chose B. suggested C. regarded D. heard
20.
A. healthy B. nervous C. relaxed D. worried
【答案】11. D 12. B 13. C 14. A 15. B 16. A 17. C 18. D 19. B 20. C
【解析】
【导语】本文主要介绍了在疫情期间,作者在网上会诊的经历。
【11题详解】
句意:所以我打电话给我的医生。
shouted大喊;followed跟随;talked说话;called打电话。根据“The nurse answered the phone”可知是打电话。故选D。
【12题详解】
句意:她问我有什么问题。
name名字;problem问题;dream梦想;home家。根据“I felt quite bad”可知是护士问我我的问题是什么。故选B。
【13题详解】
句意:她说她感到非常抱歉,去看医生的唯一可能的方法就是在网上预约。
afraid害怕的;angry生气的;sorry抱歉的;old老的。根据“because of COVID-19, appointments could only be made for very serious cases”可知由于新冠肺炎,只能对非常严重的病例进行预约,所以护士对我的情况感到抱歉。故选C。
【14题详解】
句意:不仅因为这是我第一次在网上看医生,而且我有点担心自己的健康。
doctor医生;teacher老师;policeman警察;friend朋友。根据“the only possible way to see my doctor was to have an appointment online”可知是在网上看医生。故选A。
【15题详解】
句意:我告诉他我咳嗽得很厉害,头痛得很厉害。
them他们;him他;myself我自己;her她。根据“He asked me”可知是告诉医生,是男性,用him。故选B。
【16题详解】
句意:我当时感觉很糟糕,什么都不想吃。
nothing没有事;something一些事;anything任何事;everything所有事。根据“I was feeling terrible and wanted to eat”可知感到糟糕,什么都不想吃。故选A。
【17题详解】
句意:他让我量体温。
medicine药;message信息;temperature温度;advice建议。根据“it was 36.2℃.”可知是量体温。故选C。
【18题详解】
句意:也许是因为我在这么热的天气里喝了冷饮。
though虽然;but但是;so所以;because因为。根据“I had cold drinks in such rather hot weather”可知这是作者感到不舒服的原因。故选D。
【19题详解】
句意:他还建议我好好休息,不要吃冷的食物或饮料。
chose选择;suggested建议;regarded当作;heard听说。根据“that I should have a good rest”可知是建议我好好休息。故选B。
【20题详解】
句意:放下电话后,我感到很放松。
healthy健康的;nervous紧张的;relaxed放松的;worried担心的。根据“I was sure I would get better soon.”可知确保很快就会好,所以感到很放松。故选C。
第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或用括号内所给单词的正确形式填空。
Li Lei was an eighth grade student. He was good at all subjects. His favorite subject was math. He also likes playing basketball with his ____21____ (friend) after school.
Tom ____22____ (get) a black iPad three months ago. After he got his iPad, everything was different. He spent most of his time on his iPad. ____23____ first, he always watched movies. Later, he enjoyed playing games. His mother was very ____24____ (worry) about his health and studies, so she always told him not to spend much time on his iPad. Tom knew it was not good for him, ____25____ he couldn’t stop it. Then his mother decided to take his iPad out of his room.
Last week, Tom fell ill and he didn’t do ____26____ (good) in his test(测验). His mother got very angry. And she said that he could not use the iPad any more. She ____27____ (ask) Tom to do sports at least one hour every day. She also told him ____28____ (work) hard at school. Tom thought maybe it was time for____29____ (he) to change. He decided he must finish his homework first before using the iPad. He also planned to study on his iPad instead of ____30____ (play) games.
【答案】21. friends
22. got 23. At
24. worried
25. but 26. well
27. asked 28. to work
29. him 30. playing
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了汤姆沉迷于iPad,导致学习成绩下降,最后下定决心改正的故事。
【21题详解】
句意:他也喜欢在放学后和朋友们一起打篮球。friend“朋友”,此处指汤姆的朋友,泛指用friend的名词复数形式。故填friends。
【22题详解】
句意:三个月前,汤姆得到了一个黑色的iPad。根据时间状语“three months ago”可知句子时态用一般过去时,动词用过去式。故填got。
【23题详解】
句意:刚开始,他经常喜欢看电影。at first“起初”,介词短语,位于句首,首字母大写。表示汤姆刚拿到iPad的时候的状态。故填At。
【24题详解】
句意:他的妈妈非常担心他的健康和学习,所以妈妈经常告诉他不要花很多时间在他的iPad上。be worried about“对……担心”,形容词短语,用动词worry的形容词形式worried,此处表示妈妈担心汤姆。故填worried。
【25题详解】
句意:汤姆知道这对他不好,但是他不能停止玩iPad。空格前“Tom knew it was not good for him”与空格后“he couldn’t stop it”之间是转折关系,用并列连词but表示转折。故填but。
【26题详解】
句意:上周,汤姆生病了,并且测验考得不好。do well in“在……做得好”,用形容词good的副词形式well修饰动词do,固定搭配,此处表示汤姆在测验中做的不好。故填well。
【27题详解】
句意:她要求汤姆每天至少做一小时的运动。根据文章语境可知用一般过去时,谓语动词用过去式。故填asked。
【28题详解】
句意:她也告诉汤姆要在学校里努力学习。tell sb to do sth“告诉某人做某事”,不定式在句中作宾补。故填to work。
【29题详解】
句意:汤姆认为这是他改变的时候了。it is adj for sb to do sth“到了某人做某事的时候了”,介词for后加人称代词宾格,用人称代词主格he的宾格形式him“他”,人称代词宾格。故填him。
【30题详解】
句意:他也计划用他的iPad学习而不是用来玩游戏。of是介词,后接名词或动名词。故填playing。
第三部分 阅读理解(共两节;满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Just like food or water, sleep is also important in our life. The easiest(最容易的)way to help you keep heathy is just to sleep eight hours or more every night.
As a middle school student, you are usually busy every day. You have to go to school, play with friends, go to sports practice or other activities, and do your homework. By the end of the day, you need a good rest. Sleep helps you get ready for the next day.
In China, many students don’t get enough sleep. That is not good for their heath. So China’s Ministry of Education decided to do something. It says primary school students should go to bed before 9:20 p.m., middle school students should go to bed before 10:00 p.m. and the time should be 11:00 p.m. for high school students.
To have a good sleep you may follow these tips:
◆Go to bed at the same time every night.
◆Don’t have a TV in your room
◆Don’t exercise just before going to bed.
◆Do exercise in the morning or in the afternoon — it helps you sleep better.
◆Use your bed just for sleeping not doing homework, playing games, or talking on the phone.
31. The writer thinks the easiest way to keep healthy is to ______.
A. take a lot of exercise B. stop watching TV
C. eat healthy food every day D. get enough sleep every night
32. What is Paragraph 2 mainly about
A. What helps students sleep well. B. Why students need enough sleep.
C. What activities students do at school. D. How much sleep students need every night.
33. According to China’s Ministry of Education, middle school students need to go to bed before ______.
A. 9:00 p.m. B. 9:20 p.m. C. 10:00 p.m. D. 11:00 p.m.
34. What does the underlined word “tips” mean in Chinese
A. 建议 B. 工具 C. 标志 D. 通道
35. In which part of a newspaper can we find the passage
A. Science. B. Story. C. Health. D. History.
【答案】31. D 32. B 33. C 34. A 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇议论文。主要讲述了睡眠的重要性以及一些有助于睡眠的建议。
【31题详解】
细节理解题。根据第一段“The easiest way to help you stay healthy is just to sleep eight hours or more every night.”可知,作者认为保持健康的最简单的方法是每晚获得足够的睡眠。故选D。
【32题详解】
段落大意题。根据第二段“Sleep helps you get ready for the next day.”可知,第二段主要讲述为什么学生需要充足的睡眠。故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据第三段“middle school students should go to bed before10:00 pm.”可知,中学生应该在晚上10点前上床睡觉。故选C。
【34题详解】
词义猜测题。根据下文给出的是四条关于拥有好的睡眠的建议,可知tips意为“建议”。故选A。
【35题详解】
推理判断题。根据全文内容可知,本文主要讲述了睡眠的重要性以及一些有助于睡眠的建议,属于健康方面的话题。故选C。
B.
How long would it take you to run 5,000 meters Li Yiben, an 80-year-old man, ran 5,000 meters in 28’6” (28 minutes 6 seconds).
Li did it in a race in Huainan, Anhui Province on April 3, 2021. There were six runners in his group. The other five were three men in their 50s and 60s and two women-in their mid-30s. Li was the oldest but he finished third.
“This is tough. I never worked so hard,” said Li after the race.
Li was a soldier when he was young. In 1968, he left the army and found a new job. Li had to go over 20 km from home to work. That’s when he became interested in running. Li ran to work every two or three days. That made him a great runner.
After he left work in 1995, Li spent more time running. In 1998, Li ran a marathon (马拉松赛跑). He ran in the National Masters Athletics Championships (全国老将田径锦标赛) in 1999. One year later, he went to the Asia Masters Athletics Championships in India. In 2001, Li went to Sydney to run in the World Masters Athletics Championships. He won many prizes (奖).
In the following years, Li kept running in many races. Running plays an important role in his life. “Running makes me feel younger,” said Li.
36. What do we know about the race in Huainan
A. It was a 5,000-meter race. B. Li Yiben won first place.
C. All the runners were the same age. D. Three women are in Li Yiben’s group.
37. What does the underlined word “tough” in Paragraph 3 mean in English
A. bored B. difficult C. easy D. unlucky
38. Li Yiben became a great runner ______.
A. when he was 20 B. when he served in the army
C. because he often ran to work D. because he went to many running races
39. When did Li Yiben run a race in India
A. In 1998. B. In 1999. C. In 2000. D. In 2021.
40. What’s the best title for this passage
A. A fast old runner B. A popular sports game
C. The good of healthy habits D. The importance of feeling young
【答案】36. A 37. B 38. C 39. C 40. A
【解析】
【导语】本文介绍了跑步老将——李谊本的一些情况。
【36题详解】
细节理解题。根据前两段“Li Yiben, an 80-year-old man, ran 5,000 meters in 28’6” (28 minutes 6 seconds)...Li did it in a race in Huainan, Anhui Province on April 3, 2021.”可知,淮南的比赛是一场5000米的比赛,故选A。
【37题详解】
词义猜测题。根据“This is tough. I have never worked so hard”可知,李谊本认为这很难,从来没有这么努力过,单词“tough”指的是“困难的”,故选B。
【38题详解】
细节理解题。根据第三段“In 1968, he left the army and found a new job. Li had to go over 20 km from home to work. That’s when he became interested in running. Li ran to work every two or three days. That made him a great runner.”可知,因为他经常跑着去上班,所以他成为了一名优秀的跑步者,故选C。
【39题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“He ran in the National Masters Athletics Championships (全国老将田径锦标赛) in 1999. One year later, he went to the Asia Masters Athletics Championships in India.”可知,他2000年在印度参加比赛,故选C。
【40题详解】
最佳标题。根据第一段“How long would it take you to run 5,000 meters Li Yiben, an 80-year-old man, ran 5,000 meters in 28’6” (28 minutes 6 seconds).”以及整个文章的理解可知,主要是介绍跑步老将——李谊本的一些情况,故选A。
C.
Dear Mauro,
How are you I hope you and-your family are well.
Helen and I spent three wonderful weeks in Ireland and had a great time. We flew to Dublin, the capital(首都)of Ireland, and spent a week there. It’s a beautiful and interesting city. We saw all the old buildings and enjoyed the-nightlife there.
After that, we rented a car and spent two weeks driving around the country. It’s really beautiful! I was worried about the weather, but it didn’t rain once. We stayed in small hotels(宾馆)and met some really nice people.
My favorite place was County Mayo. We went walking in the mountains in County Mayo for a few days. It was really quiet. On the first day, we didn’t see anyone else — we only saw many sheep!
Now we’re back in New York! How was your summer holiday Did you have a good time Please write and tell me everything! Why not come and visit us in September The weather is still OK.
Your friend,
Mark
41. Mark went to Ireland ______.
A. by train B. with Helen C. for a week D. by car
42. What was Mark worried about when he drove around Ireland
A. The car. B. The hotels. C. The people. D. The weather.
43. What did Mark think of County Mayo
A. Small. B. Quiet. C. Modern. D. Old.
44. What does Mark advise Mauro to do
A. To go to New York. B. To visit County Mayo.
C. To walk in the mountains. D. To see the old buildings in Dublin.
45. Which of the following about Mark is TRUE
A. He enjoyed his holiday in Ireland. B. He stayed in Dublin for three weeks.
C. He saw many sheep in Dublin. D. He was from Ireland.
【答案】41. B 42. D 43. B 44. A 45. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。信中马克讲述了他与海伦在爱尔兰为期三周的假期情况。
【41题详解】
细节理解题。根据第二段“Helen and I spent three wonderful weeks in Ireland and had a great time.”可知,马克和海伦一起度假。故选B。
【42题详解】
细节理解题。根据第三段“I was worried about the weather”可知,他在度假时担心过天气问题。故选D。
【43题详解】
细节理解题。根据第四段“It was really quiet.”可知,马克认为这个县城非常的安静舒适。故选B。
【44题详解】
细节理解题。根据最后一段“Why not come and visit us in September The weather is still OK.”可知,马克邀请毛罗九月来纽约找他们玩。故选A。
【45题详解】
细节理解题。根据第二段“Helen and I spent three wonderful weeks in Ireland and had a great time.”可知,马克很享受这趟旅程。故选A。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据对话内容,从方框中的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
D.
Do you know how to keep healthy Keeping good eating habits is one of the most important things. ____46____
Eat lots of vegetables and fruit. This is one of the most important habits. Vegetables and fruit are full of nutrients(营养).____47____ So you should eat vegetables and fruit often.
Eat different kinds of food. Don’t just eat the same food that you like. ____48____ This helps you get different nutrients you need.
Drink water often. You need to drink 6 to 8 glasses of water every day.____49____ But do not drink a lot of juice. Remember to drink more water in hot weather or after exercising.
____50____ We sometimes don’t know when to stop eating, especially(尤其)when we are eating some fast food. We should learn self-control(自我控制)and know how much is enough for our body.
A. Don’t eat too much.
B. Milk is also good for you.
C. Here are four ways to help you eat healthily.
D Try something new and have different kinds of food.
E. They can help you keep a healthy body.
【答案】46. C 47. E 48. D 49. B 50. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要提出了几点保持健康的建议。
【46题详解】
根据“Keeping good eating habits is one of the most important things.”可知,下面提出了几点建议。C项“以下是四种帮助你健康饮食的方法。”符合语境。故选C。
【47题详解】
根据“Vegetables and fruit are full of nutrients.”可知,水果和蔬菜有益健康。E项“它们可以帮助你保持身体健康。”符合语境。故选E。
【48题详解】
根据“Don’t just eat the same food that you like.”可知,不要只吃你喜欢的食物。D项“尝试一些新的东西,吃不同种类的食物。”符合语境。故选D。
【49题详解】
根据“Drink water often.”可知,本段说的是饮品。B项“牛奶对你也有好处。”符合语境。故选B。
【50题详解】
根据“We should learn self-control and know how much is enough for our body.”可知,本段告诉我们要控制食量。A项“不要吃太多。”符合语境。故选A。
第四部分 写作(共两节;满分25分)
第一节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据所给汉语和括号中所给的提示词完成下列句子。
51. 现在,每天下午我至少要花一小时练习跑步。(practice)
Now I spend at least an hour ______ every afternoon.
【答案】in practicing running##practicing running
【解析】
【详解】根据中文提示,此空应填“练习跑步”,结合括号内已给单词用法practice doing sth“练习做某事”,应填practice running;再根据句型sb spend time (in) doing sth“某人花费时间做某事”可知,采用practicing形式。故填(in) practicing running。
52. 巴东以绿水青山而闻名。(famous)
Badong ____________ its clear waters and green mountains.
【答案】is famous for
【解析】
【详解】根据题干的设空处可知,缺“以……闻名”,be famous for符合题意,主语是Badong,地名为单数主语,时态是一般现在时。故填is famous for。
53. 杰克,给我递一杯咖啡好吗?(pass)
Jack, would you mind ______ a glass of coffee
【答案】passing me
【解析】
【详解】根据中文提示,此空应填写“递给我”的英文翻译,根据中文提示动词确定为pass“传递”;根据句型pass sb sth/pass sth to sb“给某人传递某物”可知,此空填写pass me;再根据句型would you mind doing sth “你介意做某事吗?”可知,应采用passing形式。故填passing me。
54. 整天玩游戏对身体不好。(bad)
Playing computer games all day ______ our health.
【答案】is bad for
【解析】
【详解】对比中英文句子,英文句子缺少“对……不好”的表达。be bad for“对……不好”,形容词短语,“Playing computer games”为动名词作主语,be动词用is。故填is bad for。
55. 你必须向图书馆里的这个机器人致谢,不然你取不走他手里的书。(say)
You must __________ the robot in the library, or you can’t get the book in its hand.
【答案】say thanks to##say thank you to
【解析】
【详解】分析中文提示可知,空格处应填“向……致谢”的英文表达。say thanks to=say thank you to“向……致谢”为固定搭配。故填:say thanks to/say thank you to。
第二节(共1小题;满分15分)
56. 饮食对于健康的意义重大。请你以“How to keep a healthy diet”为题,并根据要点和要求,用英语写一篇短文,就如何保持饮食健康,谈谈你的看法。
要求:1.自己补充两点健康的饮食习惯;
2.短文不少于70词;
3.文中不得泄露考生身份的相关信息;
Keep a Healthy Diet
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
How to keep a healthy diet
Everyone wants to stay in good health. In order to be healthy, we should not only do exercise every day but also have a healthy diet. How can we have a healthy diet Here are my suggestions.
First of all, it’s necessary for us to have three meals on time every day. Besides, we’d better not have too much fast food because there is too much salt, sugar in it. So having enough fruit and vegetables is helpful to our health. What’s more, we must keep away from cigarettes or wine, which is bad for our health. Moreover, remember to say no to sweet drinks. Instead, we should have enough water every day. Lastly and most importantly, taking in balanced nuitrition is of great importance.
Only by keeping a healthy diet can we live a healthy life.
【解析】
【详解】
[总体分析]
①题材:本文是一篇议论文;
②时态:本文为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中两点省略处需要补充相关内容,注意行为逻辑要通顺,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。表达出“保持健康饮食的重要性”以及引出“如何保持健康饮食的建议”这个话题。
第二步,具体阐述写作内容。从信息提示中“一日三餐、远离烟酒、快餐等”几个重点方面提出你的建议,注意衔接语的使用不要过于简单与重复。
第三步,书写结语。再次表达“保持健康饮食的重要性”。
[亮点词汇]
①be helpful to对……有帮助
② keep away from远离
③balanced nuitrition均衡营养
[高分句型]
① It’s necessary for us to have three meals on time every day.(it做形式主语)
② Only by keeping a healthy diet can we live a healthy life.(倒装句型)
③ We’d better not have too much fast food because there is too much salt, sugar in it.(because引导原因状语从句)
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()
【2023秋人教八上英语期中考试临考押题卷】02
本试题卷共8页范围 Unit 1—Unit2 限时:120分钟 满分:120分
注意事项:
1.做听力部分时,先将答案标在试题卷上。录音内容结束后,再将试题卷上的答案转涂到答题卷上。
2.考生答题全部在答题卷上,答在本试题卷上无效。
3.考生不得折叠答题卷,保持答题卷的整洁。
第一部分 听力(共四节;满分30分)
第一节 情景反应(共10小题;每小题1分,满分10分)
听10个句子,每个句子后有三个可供选择的答案。听之前你有3秒钟时间阅读相关小题,听完后请在5秒钟内选择最佳答语。【每小题听1遍】
1.A.On foot. B.Every morning. C.It’s about half an hour.
2.A.Sure. What’s it B.This is Tom speaking. C.Let’s make it half past six.
3.A.Basketball. B.With my brother. C.LeBron James.
4.A.Thanks. I hope so. B.Good idea. C.Of course I will.
5.A.I am sorry for what I said. B.Not at all. C.That’s great.
6.A.You’d better not. B.You must be careful. C.It doesn’t matter.
7.A.OK. Thank you. B.I am afraid not. C.I have a toothache.
8.A.What happened to Lily B.I am sorry to hear that. C.Follow the doctor’s advice.
9.A.No, thank you. B.Good job. C.OK. I’m coming.
10.A.Sorry, I stop now. B.I am reading a book. C.It’s nothing.
第二节 听对话并回答问题(共5小题;每小题1分,满分5分)
听5段小对话。每段对话后有一个小题,听之前你有3秒钟时间阅读相关小题,听完后请根据对话内容选择最佳答案。每段对话听两遍。
请听第一段对话,回答第11小题。
11.What’s John going to do tonight
A.To see a movie. B.To have an English lesson. C.To have a piano lesson.
请听第二段对话,回答第12小题。
12.Why did Bob ask for a leave yesterday
A.He was ill. B.His mom was ill. C.His dad was ill.
请听第三段对话,回答第13小题
13.What was wrong with the boy
A.He coughed badly. B.He had a toothache. C.He bought some drinks.
请听第四段对话,回答第14小题。
14.Where are the speakers
A.In the gym. B.In the office. C.On the bus.
请听第五段对话,回答第15小题。
15.What’s the best way to prevent the flu
A.Drinking boiled water often. B.Doing sports to keep strong. C.Washing hands often.
第三节 听长对话并回答问题(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听两段长对话,每段对话后分别有几个小题,请根据对话内容,选择最佳答案。听之前你有5秒钟时间阅读相关小题,听完后你有5秒钟时间作答。每段对话听两遍。
请听第6段对话。回答第16至17小题。
16.How often does Mike go for a swim
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
17.What does Kate usually like doing to keep fit
A.Playing tennis. B.Running. C.Swimming.
请听第7段对话,回答第18至20小题。
18.What is Sally going to do this Saturday
A.To see a doctor. B.To see a film. C.To climb mountains.
19.Where will they meet
A.In the cinema. B.At the school gate. C.In the library.
20.Where did Sally go
A.She went to the library. B.She went to the hospital. C.She went to the gym.
第四节 听短文并回答问题(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听短文,请根据短文内容,选择能回答所提问题的最佳答案。听短文前你有5秒时间阅读相关小题,听完后你有10秒钟时间作答。短文听两遍。
21.What day is it today
A.Saturday. B.Friday. C.Sunday.
22.Where will Lily go this weekend
A.To the bank. B.To the farm. C.To the bookstore.
23.What is Bob going to do this weekend
A.To take a dance class. B.To go to the zoo. C.All of the above.
24.What sport does Betty like
A.Swimming. B.Cycling. C.Running.
25.Who will teach Henry to make cakes
A.Henry himself. B.His mother. C.His father.
第二部分 语言知识运用(共三节;满分25分)
第一节(共10小题;每小题0.5分,满分5分)
请从下列各题所给的A、B、C三个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
1. —My English teacher ______ me because I was late again.
—You’d better get to school on time every day.
A. was sorry for B. was good for C. was angry with
2. —Did you have a good sleep last night
—No, I felt so ______ that I didn’t sleep well.
A. exciting B. excited C. careful
3. —The school sports meet is coming. I’ll ______ the high jump. What about you
—I’m good at jumping, too. I hope I can win a gold medal in the long jump.
A. join in B. fight for C. give up
4. —Why is Tim’s mother______ him
—He made his new clothes dirty.
A. cheering on B. shouting at C. fighting against
5. ______ going to the movie theater, we went to the park last Sunday.
A. Because of B. As well C. Instead of
6. —When did CBA ______
—In 1995.
A come into being B. stand for C. grow up
7. —Must I come back home today
—No, you ______. You can stay there for one more day.
A mustn’t B. needn’t C. shouldn’t
8. —I heard that twenty people lost their lives in the earthquake.
—______
A. Why not B. It’s nothing serious. C. How terrible!
9. —Would you mind me bringing one of my friends to your party
—______. Please do.
A. of course not. B. Certainly. C. I’m sorry about it.
10. —I did badly in the boys’ 800-meter race.
—______ I’m sure you can do better next time.
A. Good luck. B. I hope so. C. Keep trying.
第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项。
I felt quite bad after I got up one morning during this summer holidays. So I ____11____ my doctor. I wanted to make an appointment(预约)with him. The nurse answered the phone. She asked what my ____12____ was. And then she told me that because of COVID-19, appointments could only be made for very serious cases(情况). She said she felt very ____13____ and that the only possible way to see my doctor was to have an appointment online(在线).
I had to agree(同意)to have one at ten o’clock. I was feeling nervous—not only because it was my first time to see a ____14____ online, but also I was a little worried about my health. My doctor called me at a quarter past ten and asked what was wrong with me. I told ____15____ I had a very bad cough and a terrible headache. I was feeling terrible and wanted to eat ____16____. He asked me to take my ____17____. I did so. Luckily, it was 36.2℃.
He said there was nothing serious. Maybe ____18____ I had cold drinks in such rather hot weather. Then he prescribed(给……开药)me to take several kinds of pills. He also ____19____ that I should have a good rest and not eat cold food or drinks. After putting down the phone, I felt ____20____. I was sure I would get better soon.
11.
A. shouted B. followed C. talked D. called
12.
A. name B. problem C. dream D. home
13.
A. afraid B. angry C. sorry D. old
14.
A. doctor B. teacher C. policeman D. friend
15.
A. them B. him C. myself D. her
16.
A. nothing B. something C. anything D. everything
17.
A. medicine B. message C. temperature D. advice
18.
A. though B. but C. so D. because
19.
A. chose B. suggested C. regarded D. heard
20.
A. healthy B. nervous C. relaxed D. worried
第三节(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或用括号内所给单词的正确形式填空。
Li Lei was an eighth grade student. He was good at all subjects. His favorite subject was math. He also likes playing basketball with his ____21____ (friend) after school.
Tom ____22____ (get) a black iPad three months ago. After he got his iPad, everything was different. He spent most of his time on his iPad. ____23____ first, he always watched movies. Later, he enjoyed playing games. His mother was very ____24____ (worry) about his health and studies, so she always told him not to spend much time on his iPad. Tom knew it was not good for him, ____25____ he couldn’t stop it. Then his mother decided to take his iPad out of his room.
Last week, Tom fell ill and he didn’t do ____26____ (good) in his test(测验). His mother got very angry. And she said that he could not use the iPad any more. She ____27____ (ask) Tom to do sports at least one hour every day. She also told him ____28____ (work) hard at school. Tom thought maybe it was time for____29____ (he) to change. He decided he must finish his homework first before using the iPad. He also planned to study on his iPad instead of ____30____ (play) games.
第三部分 阅读理解(共两节;满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Just like food or water, sleep is also important in our life. The easiest(最容易的)way to help you keep heathy is just to sleep eight hours or more every night.
As a middle school student, you are usually busy every day. You have to go to school, play with friends, go to sports practice or other activities, and do your homework. By the end of the day, you need a good rest. Sleep helps you get ready for the next day.
In China, many students don’t get enough sleep. That is not good for their heath. So China’s Ministry of Education decided to do something. It says primary school students should go to bed before 9:20 p.m., middle school students should go to bed before 10:00 p.m. and the time should be 11:00 p.m. for high school students.
To have a good sleep, you may follow these tips:
◆Go to bed at the same time every night.
◆Don’t have a TV in your room.
◆Don’t exercise just before going to bed.
◆Do exercise in the morning or in the afternoon — it helps you sleep better.
◆Use your bed just for sleeping not doing homework, playing games, or talking on the phone.
31. The writer thinks the easiest way to keep healthy is to ______.
A. take a lot of exercise B. stop watching TV
C. eat healthy food every day D. get enough sleep every night
32. What is Paragraph 2 mainly about
A. What helps students sleep well. B. Why students need enough sleep.
C. What activities students do at school. D. How much sleep students need every night.
33. According to China’s Ministry of Education, middle school students need to go to bed before ______.
A. 9:00 p.m. B. 9:20 p.m. C. 10:00 p.m. D. 11:00 p.m.
34. What does the underlined word “tips” mean in Chinese
A. 建议 B. 工具 C. 标志 D. 通道
35. In which part of a newspaper can we find the passage
A. Science. B. Story. C. Health. D. History.
B.
How long would it take you to run 5,000 meters Li Yiben, an 80-year-old man, ran 5,000 meters in 28’6” (28 minutes 6 seconds).
Li did it in a race in Huainan, Anhui Province on April 3, 2021. There were six runners in his group. The other five were three men in their 50s and 60s and two women-in their mid-30s. Li was the oldest but he finished third.
“This is tough. I never worked so hard,” said Li after the race.
Li was a soldier when he was young. In 1968, he left the army and found a new job. Li had to go over 20 km from home to work. That’s when he became interested in running. Li ran to work every two or three days. That made him a great runner.
After he left work in 1995, Li spent more time running. In 1998, Li ran a marathon (马拉松赛跑). He ran in the National Masters Athletics Championships (全国老将田径锦标赛) in 1999. One year later, he went to the Asia Masters Athletics Championships in India. In 2001, Li went to Sydney to run in the World Masters Athletics Championships. He won many prizes (奖).
In the following years, Li kept running in many races. Running plays an important role in his life. “Running makes me feel younger,” said Li.
36. What do we know about the race in Huainan
A. It was a 5,000-meter race. B. Li Yiben won first place.
C. All the runners were the same age. D. Three women are in Li Yiben’s group.
37. What does the underlined word “tough” in Paragraph 3 mean in English
A. bored B. difficult C. easy D. unlucky
38. Li Yiben became a great runner ______.
A. when he was 20 B. when he served in the army
C. because he often ran to work D. because he went to many running races
39. When did Li Yiben run a race in India
A. In 1998. B. In 1999. C. In 2000. D. In 2021.
40. What’s the best title for this passage
A. A fast old runner B. A popular sports game
C. The good of healthy habits D. The importance of feeling young
C.
Dear Mauro,
How are you I hope you and-your family are well.
Helen and I spent three wonderful weeks in Ireland and had a great time. We flew to Dublin, the capital(首都)of Ireland, and spent a week there. It’s a beautiful and interesting city. We saw all the old buildings and enjoyed the-nightlife there.
After that, we rented a car and spent two weeks driving around the country. It’s really beautiful! I was worried about the weather, but it didn’t rain once. We stayed in small hotels(宾馆)and met some really nice people.
My favorite place was County Mayo. We went walking in the mountains in County Mayo for a few days. It was really quiet. On the first day, we didn’t see anyone else — we only saw many sheep!
Now we’re back in New York! How was your summer holiday Did you have a good time Please write and tell me everything! Why not come and visit us in September The weather is still OK.
Your friend,
Mark
41. Mark went to Ireland ______.
A. by train B. with Helen C. for a week D. by car
42. What was Mark worried about when he drove around Ireland
A. The car. B. The hotels. C. The people. D. The weather.
43. What did Mark think of County Mayo
A. Small. B. Quiet. C. Modern. D. Old.
44. What does Mark advise Mauro to do
A. To go to New York. B. To visit County Mayo.
C. To walk in the mountains. D. To see the old buildings in Dublin.
45. Which of the following about Mark is TRUE
A. He enjoyed his holiday in Ireland. B. He stayed in Dublin for three weeks.
C. He saw many sheep in Dublin. D. He was from Ireland.
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据对话内容,从方框中的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
D.
Do you know how to keep healthy Keeping good eating habits is one of the most important things. ____46____
Eat lots of vegetables and fruit. This is one of the most important habits. Vegetables and fruit are full of nutrients(营养).____47____ So you should eat vegetables and fruit often.
Eat different kinds of food. Don’t just eat the same food that you like. ____48____ This helps you get different nutrients you need.
Drink water often. You need to drink 6 to 8 glasses of water every day.____49____ But do not drink a lot of juice. Remember to drink more water in hot weather or after exercising.
____50____ We sometimes don’t know when to stop eating, especially(尤其)when we are eating some fast food. We should learn self-control(自我控制)and know how much is enough for our body.
A Don’t eat too much.
B. Milk is also good for you.
C. Here are four ways to help you eat healthily.
D. Try something new and have different kinds of food.
E. They can help you keep a healthy body.
第四部分 写作(共两节;满分25分)
第一节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据所给汉语和括号中所给的提示词完成下列句子。
51. 现在,每天下午我至少要花一小时练习跑步。(practice)
Now I spend at least an hour ______ every afternoon.
52. 巴东以绿水青山而闻名。(famous)
Badong ____________ its clear waters and green mountains.
53. 杰克,给我递一杯咖啡好吗?(pass)
Jack, would you mind ______ a glass of coffee
54. 整天玩游戏对身体不好。(bad)
Playing computer games all day ______ our health.
55. 你必须向图书馆里的这个机器人致谢,不然你取不走他手里的书。(say)
You must __________ the robot in the library or you can’t get the book in its hand.
第二节(共1小题;满分15分)
56. 饮食对于健康的意义重大。请你以“How to keep a healthy diet”为题,并根据要点和要求,用英语写一篇短文,就如何保持饮食健康,谈谈你的看法。
要求:1.自己补充两点健康的饮食习惯;
2.短文不少于70词;
3.文中不得泄露考生身份的相关信息;
Keep a Healthy Diet
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()

延伸阅读:

标签:

上一篇:2018-2019数学华师大版七年级上册2.72.8 有理数的减法 同步练习

下一篇:重庆市江津白沙中学校2023-2024九年级上学期11月月考物理试题(无答案)