2022-2023学年福建省三明市大田县八年级(上)期中英语试卷
Ⅰ.听力(共三节,20小题;每题1.5分,满分7.5分)第一节 听下面五个句子,从每小题所给的A、B、C三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍)
1.(1.5分)
2.(1.5分)
3.(1.5分)
4.(1.5分)
5.(1.5分)
第二节听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)
6.(1.5分)听对话,回答问题。
What is Tom going to do this Saturday morning?
A.Fly kites.
B.Plant trees.
C.Watch a film.
7.(1.5分)听对话,回答问题。
How will they go to the market?
A.By bus.
B.On foot.
C.By taxi.
8.(1.5分)听对话,回答问题。
Where are the speakers?
A.In a library.
B.In a hospital.
C.In a post office.
9.(1.5分)听对话,回答问题。
What will Rose do this Sunday?
A.Visit a friend.
B.See a movie.
C.Watch a game.
10.(3分)听对话,回答问题。
(1)Which sport does Alan like best?
A.Swimming.
B.Ping﹣pong.
C.Soccer.
(2)What time is the soccer game on TV?
A.At 8:30 a.m.
B.At 8:30 p.m.
C.At 9:30 p.m.
11.(3分)听对话,回答问题。
(1)What does Louis often do in his free time?
A.Reading and writing.
B.Reading and traveling.
C.Writing and traveling.
(2)What does Louis's father do?
A.A scientist.
B.A policeman.
C.A pilot.
12.(3分)听对话,回答问题。
(1)What's wrong with Bob?
A.There's something wrong with his ears.
B.There's something wrong with his arms.
C.There's something wrong with his eyes.
(2)When will Bob go to see a doctor?
A.This Friday.
B.This Saturday.
C.This Sunday.
第三节听短文,根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
13.(7.5分)
An email from Bruce to his(1)
How Bruce is feeling He is feeling(2) .
Why Bruce has that feeling ●He needs to go to many after﹣school classes. ●He can't go to bed until(3) p.m. ●He doesn't have any time to practice(4) .
What Bruce asks John to do He asks John to talk with his (5) and hopes to take a few after﹣school classes.
Ⅱ.选择填空。(共15小题;每题1分,满分15分)从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)—Tom,do you have _________ flu?
—No,I have _________ bad cough.( )
A.the;a B.a; / C.a;the
15.(1分)—What's the matter with Amy?
—She broke the glass and hurt_______.( )
A.herself B.her C.oneself
16.(1分)—Would you mind_______my cat while I'm away?
—Certainly not.( )
A.thinking about B.worrying about
C.taking care of
17.(1分)—What about meeting at seven tomorrow morning?
—I think it's too late.Let's_______it half past six.( )
A.meet B.take C.make
18.(1分)—I'm afraid you can't put your bike at the school gate.
—Sorry,I will put it_______.( )
A.somewhere else B.anywhere else
C.nowhere else
19.(1分)It was her first time_______the Digital China Summit(数字中国建设峰会) in Fuzhou in April.( )
A.to join B.to take part in
C.to be
20.(1分)﹣ Oh, you have a bad cold. _______ have you been like this?
﹣ Three days.( )
A.How long B.How soon C.How often
21.(1分)_______is very important for winning a baseball game.No one can win by themselves.( )
A.Practice B.Teamwork C.Skill
22.(1分)David looked worried because he wasn't sure_______he could pass the exam.( )
A.how B.whether C.when
23.(1分)—There_______a table tennis game this afternoon in our school.Will you go to watch it?
—Good idea.Let's go together.( )
A.will have B.is going to have
C.will be
24.(1分)Betty not only does_______in playing the piano but also is_______at playing sports.( )
A.good;well B.well;good C.good;good
25.(1分)—I'd like to read the book over there.Could you_______please?
—Of course.Here you are.( )
A.pass it to me B.pass it with me
C.pass it for me
26.(1分)—Must I finish my work before I go home?
—No,you_______.But you must finish it before 10:00 tomorrow morning.( )
A.mustn't B.don't have C.needn't
27.(1分)—Fujian_______its green mountains and clear waters.
—You are right!And many people come to visit it every year.( )
A.is famous for B.is popular with
C.is good for
28.(1分)—In the early 2022,a volcano erupted(火山爆发) in Tonga.Three people lost their lives.
—_______.( )
A.I'm sorry to hear that
B.Don't worry
C.Never mind
Ⅲ.完形填空。(共1小题;每题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
29.(15分)It's said that about half of the men in China smoke.(1) some students have the habit of smoking.
More and more people begin to know how(2) this problem is,but they don't(3) smoking.Some people think it is cool to smoke.Some think it is of great fun.Others think that smoking(4) help them relax.
In fact,smoking does great(5) to people.First,smoking causes(6) .Some people always cough(7) they smoke quite a lot.The most serious illness caused by smoking is lung cancer.(8) ,smoking wastes(浪费) money.Some people spend a lot of(9) on smoking every year.Third,smoking may cause dangerous fires.
To keep healthy,we should give up the(10) habit.Please give up smoking at once.
(1)A.Still B.Even C.Just
(2)A.easy B.exciting C.serious
(3)A.stop B.begin C.give
(4)A.must B.mustn't C.can
(5)A.pity B.harm C.example
(6)A.suggestion B.headache C.dream
(7)A.because B.so C.but
(8)A.First B.Second C.Third
(9)A.money B.time C.messages
(10)A.good B.big C.bad
IV.阅读理解。(共两节;25分,满分40分)第一节 阅读下列短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共4小题;每题2分,满分40分)
30.(10分)
Holly This morning I fell over and broke my leg when playing soccer.The teacher took me to the hospital.The doctor asked me to stay here for three days.She also said that I must stay in bed for at least two more weeks at home.
Sally Last week,I fell down when I was playing games with my friend.I hit my teeth.My mom took me to the dentist's.The dentist checked my teeth and told me to take some medicine.He also said that I would have a toothache for a week.
Lily I went to the park with my parents.It was very hot and I fell ill.My parents took me to the hospital.The doctor listened to my heart and checked me over.He said I was fine,but he also told me to go home and rest for two days.
(1)The doctor asked Holly to stay in the hospital for .
A.two days
B.three days
C.a week
D.two weeks
(2)What happened to Sally?
A.She fell ill.
B.She had a cough.
C.She hit her teeth.
D.She broke her leg.
(3) took her to the hospital.
A.Lily's parents
B.Lily's teacher
C.Lily's friend
D.Lily's mom
(4)Which picture showed the doctor asked Lily to do after checking?
(5)What do the three students talk about?
A.Studies.
B.Accidents.
C.School life.
D.School activities.
31.(10分)As students,you may have many dreams.These dreams can be very big,like becoming a great scientist,or they can be small.You may just want to be a teacher.What are you going to do to make your dream come true?Here is some advice for you.
Follow your heart.You may think you're not good at some subjects,or that it's very difficult for you to make your dream come true.Stop thinking like that all the time.Everyone can achieve his or her dream.The first thing you need to do is to follow your heart and remember what your dream is.
Keep working hard.If you want to be a writer,you should practice writing as often as possible.Actions speak louder than words.If you are hard﹣working enough,your dream will come true one day.
Ask for help.You may have many dreams,but you don't know which one is your real dream.You can find out what you are good at and decide on a better dream for you.If you still don't know what your real dream is,go to your friends,teachers or families,and they might give you a better idea.
Do these step by step (逐步地).In fact,a big dream has many small dreams in it.Never give up and you will make it come true.
(1)We can know from the passage that .
A.students' dreams are always big
B.it's easy to make a dream come true
C.students like changing their dreams
D.big dreams come from small ones
(2)The underlined word " achieve " means " " in Chinese.
A.拥有
B.收集
C.实现
D.介绍
(3)What should we do to achieve our dreams in the article?
A.We should stop thinking about them.
B.We should work hard.
C.We should talk more about our dreams.
D.We should always work with friends or teachers.
(4)Which of the following can show the structure of the passage?
(5)The writer wrote the passage to .
A.tell us why we should have dreams
B.tell us what kind of dreams people need
C.tell us how to make our dreams come true
D.tell us how important our dreams are
32.(10分)An old house was just next to Maria's house.Maria found that no one lived in the old house for a long time.Yesterday,she saw a taxi stop in front of the house.She didn't see any children getting out of the car,just an old woman in a wheelchair(轮椅).Maria started feeling sorry for her.Maria knew it must be her new neighbor(邻居).
The next morning,Maria and her mom brought some cakes to their new neighbor and told her about themselves."Please excuse me for the way the house looks.I'm Helen Harris,"said the old woman. "I don't have much time to put things away and being in a wheelchair makes it more difficult."
After breakfast on Saturday,Maria decided to help Ms Harris.She rang the doorbell(按门铃)but didn't get an answer.The door wasn't closed,so Maria walked in.She saw Ms Harris on the floor next to her wheelchair.
Maria ran home and called an ambulance(救护车).Soon,the doctors came and they took Ms Harris to hospital.Maria saw Ms Harris' boxes on the floor,and she knew what to do.
When Ms Harris got home on Sunday,she was surprised to see her house was tidy and clean."Maria,I'm so lucky that my house is next to yours." said Ms Harris.Maria said with a smile,"Welcome to the neighborhood."
(1)Ms Harris is .
A.Maria's new teacher
B.Maria's aunt
C.Maria's new neighbor
D.Maria's old friend
(2)Ms Harris didn't answer the door because .
A.she didn't like Maria
B.her door wasn't closed
C.there was something wrong with her wheelchair
D.she couldn't get up from the floor by herself
(3)What did Maria do when Ms Harris was away?
A.She went out to play with her friends.
B.She went home at once.
C.She went to the hospital.
D.She cleaned Ms Harris' house herself.
(4)What can we learn from the article?
A.Maria took Ms Harris to the hospital with her mother.
B.Ms Harris lived in the old house herself.
C.Maria tried to open the door to help Ms Harris.
D.Ms Harris thought living in the house was unlucky.
(5)Maria was a girl in the story.
A.kind
B.noisy
C.lucky
D.serious
33.(10分)Are you afraid of heights(高地)?If so,then you should look away from the bridge.These days the world's longest pedestrian suspension bridge(人行吊桥) is open to people.
What is this special bridge really like?The so﹣called Sky Bridge is in the Czech Republic(捷克共和国).It's 721 meters long.And it hangs(悬挂) 95 meters above the valley(山谷).
Almost all visitors love it a lot." _______!" Most of them will shout when they see it for the first time.And they all wonder how people built it.The bridge always moves,so you have to be careful and you might think there must be something happening to it.
"I'm worrying about what will happen when it is windy,"one visitor said. "But it's fine now.We are very lucky.We don't need to worry about anything."It might be an exciting but scary thing to walk on the bridge for visitors.As many as 500 people can walk on the bridge at the same time to enjoy these beautiful views,but only if it's not windy.
Someone doesn't think the bridge is necessary for this town because there are fewer than 500 people.Others hope this excellent bridge can bring more visitors to the town.Would you like to walk on it?
(1)Some people should look away from the bridge because .
A.the bridge is very high
B.the bridge looks terrible
C.the bridge is free
D.the bridge is not beautiful enough
(2)We can put back " " into the " _______" in Paragraph 3.
A.Wonderful
B.Safe
C.Dangerous
D.Modern
(3)We can know from the passage that the Sky Bridge .
A.is 360 meters long
B.is closed to the public
C.can hold at least 600 people at the same time
D.is dangerous for people to walk on it on windy days
(4)What's the theme(主题) of the passage?
A.Nature and Animals.
B.Life and Music.
C.Geography and Trips.
D.Culture and History.
(5)What is the best title(最好标题) for the passage?
A.The visit to the Czech Republic.
B.A very special bridge.
C.The bridges in the Czech Republic.
D.Visitors from other countries.
第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(共1小题;每题1分,满分5分)
34.(5分)There's a kind of sport.It's different from running and ball games,It isn't hard.It's popular with old people in China.(1) Can you guess what it is?It's Tai Chi.
Tai Chi is good for people of all ages and many people love it.Do you know why?There are two answers. (2) Second,people can do it both at home and in the open air.
(3) When people practice it,they need to move their arms,their legs and their necks often.So if they practice often,they'll become healthy.
Tai Chi is also a kind of art.It's like dancing,and people often do it to the music.(4)
Now Tai Chi is not only famous in China,but also in other countries. (5) I believe everyone in the world will know and love Tai Chi in the future.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章思通顺、内容完整。
A.Tai Chi is good for people's health.
B.Both the sport and the music can make them relax.
C.They often play it in the park in the morning now.
D.First,it's not difficult for people to learn.
E.More and more foreign(外国的) people enjoy playing it.
V.情景交际(共5小题;每题2分,满分10分)根据情景提示,完成下列各题。
35.(2分)当你想了解Jane的脸色为什么不好时,你可以这样问:
,Jane?
36.(2分)当Wendy向你道歉时,你会这样回应她:
.
37.(2分)你想邀请朋友来为你加油,可以这么说:
Would you like ?
38.(2分)当你打电话向对方介绍自己是Tom时,可以这样说:
Tom.
39.(2分)当你得知凯特牙疼时,你会这样建议她:
Kate, .
Ⅵ.看图写话(共5小题;每题2分,满分10分)根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子
40.(2分)good,health
41.(2分)don't
42.(2分)should,brush
43.(2分)have,yesterday
44.(2分)when,grow up
Ⅶ. 短文填空(共1小题;每题1分,满分10分)阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
45.(10分)I'm a high school student.I like sports(1) much,such as cycling,skiing,skating and(2) ( row).Of all the sports,skating is my(3) /'fe v r t/.I joined the Inline Club last year.It often has all kinds of(4) ( activity).I enjoy skating with others(5) weekends.One of my interesting(6) ( place) to skate is Shenyang.My brother(7) I enjoy going there during the winter holidays.We skate all around(8) /'d r / the day,and enjoy delicious food at night.Oh,I always feel very happy when(9) ( skate)!In the past,I dreamed of becoming a skater,but I failed.Now,I still like skating,because it brings me much fun.It makes me(10) /'he θi/ and active.Do you like sports?Which sport do you like best?
Ⅷ.书面表达(满分15分)
46.(15分)疫情仍在影响着我们的学习和生活,社会持续关注着健康问题。学校也将举行以"如何保持健康"为主题的班会,提醒学生保持健康的重要性。请你根据以下的思维导图,就如何保持健康的生活谈谈自己的看法,写一篇80词左右的演讲稿,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear classmates,
I'm glad to be here.Today my talk is about how to keep healthy._______
That's all.Thank you very much.
2022-2023学年福建省三明市大田县八年级(上)期中英语试卷
(参考答案)
Ⅰ.听力(共三节,20小题;每题1.5分,满分7.5分)第一节 听下面五个句子,从每小题所给的A、B、C三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍)
1.(1.5分)
【解答】C
I think fruit and vegetables are very good for our health.
2.(1.5分)
【解答】C
The Olympic rings are a symbol of the Olympic Games.
3.(1.5分)
【解答】A
Jane asked her father to give up smoking.
4.(1.5分)
【解答】B That young man is a great American basketball player.
5.(1.5分)
【解答】A My little brother had a serious stomachache after he ate some ice cream.
第二节听下面七段对话,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍)
6.(1.5分)听对话,回答问题。
What is Tom going to do this Saturday morning?
A.Fly kites.
B.Plant trees.
C.Watch a film.
【解答】C 听第 1 段对话,回答第 6 小题。W:What are you going to do this Saturday morning,Tom?M:I'm going to watch a film with my friends
7.(1.5分)听对话,回答问题。
How will they go to the market?
A.By bus.
B.On foot.
C.By taxi.
【解答】B 听第 2 段对话,回答第 7 小题。W:Danny,could you please take the shopping bag for me?M:Sure,Mom.Let me help you.Could we take a taxi?M:Oh,no.The market isn't too far.Let's walk there
8.(1.5分)听对话,回答问题。
Where are the speakers?
A.In a library.
B.In a hospital.
C.In a post office.
【解答】B 听第 3 段对话,回答第 8 小题。W:I have a bad cold,Doctor.I feel terrible.M:Don't worry,little girl.Let me have a look.Say "ah".
9.(1.5分)听对话,回答问题。
What will Rose do this Sunday?
A.Visit a friend.
B.See a movie.
C.Watch a game.
【解答】C 听第 4 段对话,回答第 9 小题。W:Joe,do you like playing sports?M:Yes,Rose.I go running every day.W:Wow,I should learn from you.I seldom exercise.M:I'm going to have a basketball game this Sunday.Would you like to come and cheer me on?W:Sure,I'd love to
10.(3分)听对话,回答问题。
(1)Which sport does Alan like best?
A.Swimming.
B.Ping﹣pong.
C.Soccer.
(2)What time is the soccer game on TV?
A.At 8:30 a.m.
B.At 8:30 p.m.
C.At 9:30 p.m.
【解答】AB 听第 5 段对话,回答第 10,11 小题。W:Which sport do you like best,swimming,soccer,basketball or ping﹣pong,Alan?M:My favorite sport is swimming.And what about you,Julia?W:I like soccer.M:For what?W:Soccer is easy and interesting for me.Is there a soccer game on TV this evening?M:Yes,at 8:30 on TV.
11.(3分)听对话,回答问题。
(1)What does Louis often do in his free time?
A.Reading and writing.
B.Reading and traveling.
C.Writing and traveling.
(2)What does Louis's father do?
A.A scientist.
B.A policeman.
C.A pilot.
【解答】BA 听第 6 段对话,回答第 12,13 小题。W:Hi,Louis.What do you usually do in your free time?M:I enjoy reading and traveling.W:What are you going to be when you grow up?M:I'm going to be a scientist like my father.What about you?W:I want to be a pilot when I grow up.M:I hope your dream will come true one day.W:Thank you.The same to you.
12.(3分)听对话,回答问题。
(1)What's wrong with Bob?
A.There's something wrong with his ears.
B.There's something wrong with his arms.
C.There's something wrong with his eyes.
(2)When will Bob go to see a doctor?
A.This Friday.
B.This Saturday.
C.This Sunday.
【解答】CA 听第 7 段对话,回答第 14,15 小题。W:What's wrong with you,Bob?M:I don't feel well.There's something wrong with my eyes.W:Do you often watch TV or play computer games for a long time?M:Yes.I spend an hour playing computer games every day.W:You'd better see a doctor at once.M:All right.I will go this Friday.Thank you very much.W:You're welcome.
第三节听短文,根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍)
13.(7.5分)
An email from Bruce to his(1)
How Bruce is feeling He is feeling(2) .
Why Bruce has that feeling ●He needs to go to many after﹣school classes. ●He can't go to bed until(3) p.m. ●He doesn't have any time to practice(4) .
What Bruce asks John to do He asks John to talk with his (5) and hopes to take a few after﹣school classes.
【解答】16.uncle 17.sad 18.11 19.football 20.father 第三节 听短文,根据你所听到的短文内容,完成下面表格,每空填一词。(短文读三遍) Dear uncle John,How is it going these days?Do you like your new job?I'm writing to ask you for help.I'm feeling sad these days because my father asks me to go to many after﹣school classes.I can't go to bed until 11 p.m.every day.I can't do what I like,either.You know,I'm good at playing football and I hope to be a football player when I grow up.However,I don't have any time to practice it now.I really don't know what to do.Could you please talk with my father?So he can let me take a few after﹣school classes.I hope to get your email soon.Yours,Bruce.
Ⅱ.选择填空。(共15小题;每题1分,满分15分)从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(1分)—Tom,do you have _________ flu?
—No,I have _________ bad cough.( )
A.the;a B.a; / C.a;the
【分析】—汤姆,你患流感吗?
—不,我咳嗽得很厉害。
【解答】根据have ______ flu可知,可知第一空填the,此处考查固定短语"患流感":have the flu;根据have ____bad cough,可知第二空考查固定短语"咳嗽":have a cough,故第二空填a。
故选:A。
15.(1分)—What's the matter with Amy?
—She broke the glass and hurt_______.( )
A.herself B.her C.oneself
【分析】—艾米怎么了?
—她打碎了玻璃,弄伤了自己。
【解答】herself她自己,反身代词;her她、她的,人称代词宾格或形容词性物主代词;oneself某人自己。hurt oneself"弄伤自己",固定搭配,由前面的主语She可知,此处应用反身代词herself。
故选:A。
16.(1分)—Would you mind_______my cat while I'm away?
—Certainly not.( )
A.thinking about B.worrying about
C.taking care of
【分析】—你介意在我离开时照顾我的猫吗?
—当然不。
【解答】A考虑;B担心;C照顾。结合题意你介意在我离开时照顾我的猫吗,C符合题意。
故选:C。
17.(1分)—What about meeting at seven tomorrow morning?
—I think it's too late.Let's_______it half past six.( )
A.meet B.take C.make
【分析】—明天早上七点见面怎么样?
—我认为太晚了。让我们把时间定在六点半吧。
【解答】meet表示见面时后面通常接人;take it表示相信;make it+时间意为把时间定在几点;C项符合该用法。
故选:C。
18.(1分)—I'm afraid you can't put your bike at the school gate.
—Sorry,I will put it_______.( )
A.somewhere else B.anywhere else
C.nowhere else
【分析】—恐怕你不能在学校大门口停车。
—对不起,我将把它停在别处。
【解答】肯定就用somewhere,否定句和疑问句用anywhere,这两个词的意思都是"某处";nowhere else没别的地方了。此句是"别的某处",所以在应该加一个限定词else。
故选:A。
19.(1分)It was her first time_______the Digital China Summit(数字中国建设峰会) in Fuzhou in April.( )
A.to join B.to take part in
C.to be
【分析】她第一次参加四月份福州的数字中国建设峰会。
【解答】join参加,后跟组织;take part in参加,后跟活动;be是,成为其中一员。数字中国建设峰会是一次活动,应该用take part in。It is one's first time to do sth.某人第一次做某事,所以It was her first time后要跟不定式。
故选:B。
20.(1分)﹣ Oh, you have a bad cold. _______ have you been like this?
﹣ Three days.( )
A.How long B.How soon C.How often
【分析】﹣哦,你得了重感冒.你这样多久了?﹣﹣三天.
【解答】考查时段.how long意为"多久、多长时间",主要是对一段时间进行提问,答语通常是(for)three days/weeks/months等时间段,它可用于各种时态.how soon意为"还要多久",是对从某个基本时间到将来某动作结束或某动作发生这段时间提问,常用在一般将来时态的句子中,其答语通常是"in + 一段时间".how often多久一次,提问频度.根据Three days.可知这里问的是时段.即你这样多久了?
故选:A.
21.(1分)_______is very important for winning a baseball game.No one can win by themselves.( )
A.Practice B.Teamwork C.Skill
【分析】团队合作对于赢得棒球比赛非常重要。没有人能靠自己取胜。
【解答】practice练习;teamwork团队合作;skill技能。根据No one can win by themselves.前面的内容与by themselves相对,teamwork符合题意。
故选:B。
22.(1分)David looked worried because he wasn't sure_______he could pass the exam.( )
A.how B.whether C.when
【分析】大卫看起来很担心,因为他不确定他是否能通过考试。
【解答】how如何;whether是否;when何时。根据"David looked worried because he wasn't sure...he could pass the exam."可知,此处表示大卫看起来很担心,因为他不确定他是否能通过考试,因此选whether。
故选:B。
23.(1分)—There_______a table tennis game this afternoon in our school.Will you go to watch it?
—Good idea.Let's go together.( )
A.will have B.is going to have
C.will be
【分析】—今天下午我们学校将有一场乒乓球比赛。你会去看吗?
—好主意。我们一起去吧。
【解答】根据句中时间状语this afternoon可知,句子应用一般将来时;there be句型的一般将来时的构成为:there will be...或there is/are going to be...;结合选项可知,C项正确。
故选:C。
24.(1分)Betty not only does_______in playing the piano but also is_______at playing sports.( )
A.good;well B.well;good C.good;good
【分析】贝蒂不仅擅长弹钢琴而且擅长运动。
【解答】do well in=be good at擅长,B项符合固定搭配用法。
故选:B。
25.(1分)—I'd like to read the book over there.Could you_______please?
—Of course.Here you are.( )
A.pass it to me B.pass it with me
C.pass it for me
【分析】—我想看那边的书。你能帮我递一下吗?
—当然可以。给您。
【解答】pass sb sth和pass sth to sb都表示把某物递给某人,B和C错误。
故选:A。
26.(1分)—Must I finish my work before I go home?
—No,you_______.But you must finish it before 10:00 tomorrow morning.( )
A.mustn't B.don't have C.needn't
【分析】—我必须在回家之前完成工作吗?
—不,你不必。但是你必须在明天早上10点之前完成。
【解答】A.禁止;B.没有;C.不必。Must...?句型的否定回答是:No,...needn't.或者No,...don't have。
故选:C。
27.(1分)—Fujian_______its green mountains and clear waters.
—You are right!And many people come to visit it every year.( )
A.is famous for B.is popular with
C.is good for
【分析】—福建因它绿色的山和干净的水而闻名。
—你说的对!每年许多的人去参观游览它。
【解答】A因...而闻名;B受...欢迎;C对...有好处。根据题意福建因它绿色的山和干净的水而闻名,A符合题意。
故选:A。
28.(1分)—In the early 2022,a volcano erupted(火山爆发) in Tonga.Three people lost their lives.
—_______.( )
A.I'm sorry to hear that
B.Don't worry
C.Never mind
【分析】—2022年初,汤加群岛一座火山爆发。三人丧生。
—听到那很抱歉。
【解答】考查情境对话。A听到那很抱歉;B不要担心;C没关系。根据前文In the early 2022,a volcano erupted(火山爆发) in Tonga.Three people lost their lives.(2022年初,汤加群岛一座火山爆发。三人丧生。)可知叙述了一件事实,表示遗憾、同情。
故选:A。
Ⅲ.完形填空。(共1小题;每题1.5分,满分15分)阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
29.(15分)It's said that about half of the men in China smoke.(1) B some students have the habit of smoking.
More and more people begin to know how(2) C this problem is,but they don't(3) A smoking.Some people think it is cool to smoke.Some think it is of great fun.Others think that smoking(4) C help them relax.
In fact,smoking does great(5) B to people.First,smoking causes(6) B .Some people always cough(7) A they smoke quite a lot.The most serious illness caused by smoking is lung cancer.(8) B ,smoking wastes(浪费) money.Some people spend a lot of(9) A on smoking every year.Third,smoking may cause dangerous fires.
To keep healthy,we should give up the(10) C habit.Please give up smoking at once.
(1)A.Still B.Even C.Just
(2)A.easy B.exciting C.serious
(3)A.stop B.begin C.give
(4)A.must B.mustn't C.can
(5)A.pity B.harm C.example
(6)A.suggestion B.headache C.dream
(7)A.because B.so C.but
(8)A.First B.Second C.Third
(9)A.money B.time C.messages
(10)A.good B.big C.bad
【分析】这段短文主要写了中国男性吸烟率高达一半,一些学生也有吸烟的习惯。越来越多的人开始意识到吸烟的问题有多严重,但他们并不停止吸烟。一些人认为吸烟很酷,有趣,还有人认为吸烟可以帮助他们放松。事实上,吸烟对人体造成很大的伤害。首先,吸烟会引起咳嗽,一些人吸烟量大时经常咳嗽。吸烟引起的最严重的疾病是肺癌。其次,吸烟浪费金钱,一些人每年花费很多钱在吸烟上。第三,吸烟可能引发危险的火灾。为了保持健康,我们应该戒掉吸烟的习惯。请立即戒烟。
【解答】(1)考查副词。句意:甚至有些学生也有吸烟的习惯。A.仍然;B.甚至;C.只是。根据It's said that about half of the men in China smoke(据说中国大约有一半的男人吸烟)可知,甚至有些学生也有吸烟的习惯。故选B。
(2)考查形容词。句意:越来越多的人开始知道这个问题有多严重,但他们并没有停止吸烟。A.轻松的;B.激动的;C.严重的。根据this problem is(这个问题)可知,越来越多的人开始知道这个问题有多严重。故选C。
(3)考查动词。句意:越来越多的人开始知道这个问题有多严重,但他们并没有停止吸烟。A.停止;B.开始;C.给予。根据Some people think it is cool to smoke.Some think it is of great fun(有些人认为抽烟很酷。有些人认为这很有趣)可知,但他们并没有停止吸烟。故选A。
(4)考查情态动词。句意:其他人认为吸烟可以帮助他们放松。A.必须;B.不准;C.可以。根据根据Some people think it is cool to smoke.Some think it is of great fun(有些人认为抽烟很酷。有些人认为这很有趣)可知,其他人认为吸烟可以帮助他们放松。故选C。
(5)考查名词。句意:事实上,吸烟对人危害很大。A.怜悯;B.伤害;C.榜样。根据Some people always cough(有些人总是咳嗽)可知,吸烟对人危害很大。故选B。
(6)考查名词。句意:首先,吸烟会导致头痛。A.建议;B.头痛;C.梦想。根据Some people always cough(有些人总是咳嗽)可知,吸烟会导致头痛。故选B。
(7)考查连词。句意:有些人总是咳嗽,因为他们抽了很多烟。A.因为;B.所以;C.但是。根据句意,可知这里用连词because"因为",表示原因。故选A。
(8)考查序数词。句意:第二,吸烟浪费金钱。A.第一;B.第二;C.第三。根据First,smoking causes(首先,吸烟会引起)可知,第二,吸烟浪费金钱。故选B。
(9)考查名词。句意:有些人每年在吸烟上花很多钱。A.金钱;B.时间;C.信息。根据smoking wastes(浪费) money(吸烟浪费金钱)可知,有些人每年在吸烟上花很多钱。故选A。
(10)考查形容词。句意:为了保持健康,我们应该改掉坏习惯。A.好的;B.大的;C.坏的。根据To keep healthy(为了保持健康)可知,我们应该改掉坏习惯。故选C。
IV.阅读理解。(共两节;25分,满分40分)第一节 阅读下列短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。(共4小题;每题2分,满分40分)
30.(10分)
Holly This morning I fell over and broke my leg when playing soccer.The teacher took me to the hospital.The doctor asked me to stay here for three days.She also said that I must stay in bed for at least two more weeks at home.
Sally Last week,I fell down when I was playing games with my friend.I hit my teeth.My mom took me to the dentist's.The dentist checked my teeth and told me to take some medicine.He also said that I would have a toothache for a week.
Lily I went to the park with my parents.It was very hot and I fell ill.My parents took me to the hospital.The doctor listened to my heart and checked me over.He said I was fine,but he also told me to go home and rest for two days.
(1)The doctor asked Holly to stay in the hospital for B .
A.two days
B.three days
C.a week
D.two weeks
(2)What happened to Sally? C
A.She fell ill.
B.She had a cough.
C.She hit her teeth.
D.She broke her leg.
(3) A took her to the hospital.
A.Lily's parents
B.Lily's teacher
C.Lily's friend
D.Lily's mom
(4)Which picture showed the doctor asked Lily to do after checking? A
(5)What do the three students talk about? B
A.Studies.
B.Accidents.
C.School life.
D.School activities.
【分析】本文介绍了三个学生的意外事故。
【解答】(1)细节理解题。根据Holly中的The doctor asked me to stay here for three days.(医生叫我在这里住三天。)可知,医生叫霍莉住院三天。故选B。
(2)细节理解题。根据Sally中的Last week,I fell down when I was playing games with my friend.I hit my teeth.(上周,我和朋友玩游戏时摔倒了。我撞到了我的牙齿。)可知,她撞到了她的牙齿。故选C。
(3)细节理解题。根据Lily中的I went to the park with my parents.It was very hot and I fell ill.My parents took me to the hospital.(我和父母去了公园。天气很热,我生病了。我父母带我去了医院。)可知,莉莉的父母带她去了医院。故选A。
(4)细节理解题。根据Lily中的The doctor listened to my heart and checked me over.He said I was fine,but he also told me to go home and rest for two days.(医生听了我的心脏,给我做了全身检查。他说我很好,但他也让我回家休息两天。)可知,医生让她回家休息两天。故选A。
(5)主旨大意题。根据Holly中的This morning I fell over and broke my leg when playing soccer.(今天早上我踢足球时摔倒了,摔断了腿。)和Sally中的Last week,I fell down when I was playing games with my friend.I hit my teeth.(上周,我和朋友玩游戏时摔倒了。我撞到了我的牙齿。)和Lily中的I went to the park with my parents.It was very hot and I fell ill.My parents took me to the hospital.(我和父母去了公园。天气很热,我生病了。我父母带我去了医院。)可知,这三个学生在谈论意外事故。故选B。
31.(10分)As students,you may have many dreams.These dreams can be very big,like becoming a great scientist,or they can be small.You may just want to be a teacher.What are you going to do to make your dream come true?Here is some advice for you.
Follow your heart.You may think you're not good at some subjects,or that it's very difficult for you to make your dream come true.Stop thinking like that all the time.Everyone can achieve his or her dream.The first thing you need to do is to follow your heart and remember what your dream is.
Keep working hard.If you want to be a writer,you should practice writing as often as possible.Actions speak louder than words.If you are hard﹣working enough,your dream will come true one day.
Ask for help.You may have many dreams,but you don't know which one is your real dream.You can find out what you are good at and decide on a better dream for you.If you still don't know what your real dream is,go to your friends,teachers or families,and they might give you a better idea.
Do these step by step (逐步地).In fact,a big dream has many small dreams in it.Never give up and you will make it come true.
(1)We can know from the passage that D .
A.students' dreams are always big
B.it's easy to make a dream come true
C.students like changing their dreams
D.big dreams come from small ones
(2)The underlined word " achieve " means " C " in Chinese.
A.拥有
B.收集
C.实现
D.介绍
(3)What should we do to achieve our dreams in the article? B
A.We should stop thinking about them.
B.We should work hard.
C.We should talk more about our dreams.
D.We should always work with friends or teachers.
(4)Which of the following can show the structure of the passage? D
(5)The writer wrote the passage to C .
A.tell us why we should have dreams
B.tell us what kind of dreams people need
C.tell us how to make our dreams come true
D.tell us how important our dreams are
【分析】这篇短文主要是给学生们提供了一些建议,帮助他们实现梦想。
【解答】(1)细节理解题。根据最后一段In fact,a big dream has many small dreams in it.(事实上,一个大梦想中有许多小梦想。)可知大梦源于小梦。故选D。
(2)词义猜测题。根据第二段Stop thinking like that all the time.Everyone can achieve his or her dream.(不要老是那样想。每个人都可以......自己的梦想。)可知是每个人都可以实现自己的梦想。故" achieve"的意思为"实现"。故选C。
(3)细节理解题。根据第三段Keep working hard.(继续努力。)最后一段Never give up and you will make it come true.(永远不要放弃,你会实现它的。)可知我们应该努力工作来实现文章中的梦想。故选B。
(4)篇章结构题。根据全文可知第一段总写梦想,2﹣4段写实现梦想的建议。第五段写永远不要放弃,你会实现梦想。故文章结构是总﹣分﹣总。故选D。
(5)主旨大意题。根据第一段What are you going to do to make your dream come true?Here is some advice for you.(你打算做什么来实现你的梦想?这里有一些建议给你。)可知这篇短文主要是给学生们提供了一些建议,帮助他们实现梦想。故选C。
32.(10分)An old house was just next to Maria's house.Maria found that no one lived in the old house for a long time.Yesterday,she saw a taxi stop in front of the house.She didn't see any children getting out of the car,just an old woman in a wheelchair(轮椅).Maria started feeling sorry for her.Maria knew it must be her new neighbor(邻居).
The next morning,Maria and her mom brought some cakes to their new neighbor and told her about themselves."Please excuse me for the way the house looks.I'm Helen Harris,"said the old woman. "I don't have much time to put things away and being in a wheelchair makes it more difficult."
After breakfast on Saturday,Maria decided to help Ms Harris.She rang the doorbell(按门铃)but didn't get an answer.The door wasn't closed,so Maria walked in.She saw Ms Harris on the floor next to her wheelchair.
Maria ran home and called an ambulance(救护车).Soon,the doctors came and they took Ms Harris to hospital.Maria saw Ms Harris' boxes on the floor,and she knew what to do.
When Ms Harris got home on Sunday,she was surprised to see her house was tidy and clean."Maria,I'm so lucky that my house is next to yours." said Ms Harris.Maria said with a smile,"Welcome to the neighborhood."
(1)Ms Harris is C .
A.Maria's new teacher
B.Maria's aunt
C.Maria's new neighbor
D.Maria's old friend
(2)Ms Harris didn't answer the door because D .
A.she didn't like Maria
B.her door wasn't closed
C.there was something wrong with her wheelchair
D.she couldn't get up from the floor by herself
(3)What did Maria do when Ms Harris was away? D
A.She went out to play with her friends.
B.She went home at once.
C.She went to the hospital.
D.She cleaned Ms Harris' house herself.
(4)What can we learn from the article? B
A.Maria took Ms Harris to the hospital with her mother.
B.Ms Harris lived in the old house herself.
C.Maria tried to open the door to help Ms Harris.
D.Ms Harris thought living in the house was unlucky.
(5)Maria was a A girl in the story.
A.kind
B.noisy
C.lucky
D.serious
【分析】这篇文章讲述了玛丽亚和她的新邻居,一位坐轮椅的老妇人海伦 哈里斯的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据文中第2段:The next morning,Maria and her mom brought some cakes to their new neighbor and told her about themselves."Please excuse me for the way the house looks.I'm Helen Harris,"said the old woman. (第二天早上,玛丽亚和她的妈妈带了一些蛋糕给他们的新邻居,并向她介绍了他们自己。"请原谅我房子的样子。我是海伦 哈里斯,"老妇人说。)可知,哈里斯女士是玛丽亚的新邻居。故选C。
(2)细节理解题。根据文中第3段:She rang the doorbell(按门铃)but didn't get an answer.The door wasn't closed,so Maria walked in.She saw Ms Harris on the floor next to her wheelchair.(她按了门铃,但没人应门。门没关,所以玛丽亚走了进来。她看到哈里斯女士躺在轮椅旁边的地板上。)可知,哈里斯女士没有开门,因为她不能自己从地板上站起来。故选D。
(3)推理判断题。根据文中第5段:When Ms Harris got home on Sunday,she was surprised to see her house was tidy and clean.(当哈里斯女士周日回家时,她惊讶地发现她的房子既整洁又干净。)可知,哈里斯女士不在的时候,玛丽亚亲自打扫了哈里斯女士的房子。故选D。
(4)细节理解题。根据文中第1段:She didn't see any children getting out of the car,just an old woman in a wheelchair(轮椅).(她没有看到任何孩子从车里出来,只有一个坐在轮椅上的老妇人。)可知,哈里斯女士自己住在老房子里。故选B。
(5)推理判断题。根据文中第4段:Maria ran home and called an ambulance(救护车).(玛丽亚跑回家,叫了救护车。)和第5段:When Ms Harris got home on Sunday,she was surprised to see her house was tidy and clean.(当哈里斯女士周日回家时,她惊讶地发现她的房子既整洁又干净。)可知,玛丽亚是一个善良的女孩。故选A。
33.(10分)Are you afraid of heights(高地)?If so,then you should look away from the bridge.These days the world's longest pedestrian suspension bridge(人行吊桥) is open to people.
What is this special bridge really like?The so﹣called Sky Bridge is in the Czech Republic(捷克共和国).It's 721 meters long.And it hangs(悬挂) 95 meters above the valley(山谷).
Almost all visitors love it a lot." _______!" Most of them will shout when they see it for the first time.And they all wonder how people built it.The bridge always moves,so you have to be careful and you might think there must be something happening to it.
"I'm worrying about what will happen when it is windy,"one visitor said. "But it's fine now.We are very lucky.We don't need to worry about anything."It might be an exciting but scary thing to walk on the bridge for visitors.As many as 500 people can walk on the bridge at the same time to enjoy these beautiful views,but only if it's not windy.
Someone doesn't think the bridge is necessary for this town because there are fewer than 500 people.Others hope this excellent bridge can bring more visitors to the town.Would you like to walk on it?
(1)Some people should look away from the bridge because A .
A.the bridge is very high
B.the bridge looks terrible
C.the bridge is free
D.the bridge is not beautiful enough
(2)We can put back " A " into the " _______" in Paragraph 3.
A.Wonderful
B.Safe
C.Dangerous
D.Modern
(3)We can know from the passage that the Sky Bridge D .
A.is 360 meters long
B.is closed to the public
C.can hold at least 600 people at the same time
D.is dangerous for people to walk on it on windy days
(4)What's the theme(主题) of the passage? C
A.Nature and Animals.
B.Life and Music.
C.Geography and Trips.
D.Culture and History.
(5)What is the best title(最好标题) for the passage? B
A.The visit to the Czech Republic.
B.A very special bridge.
C.The bridges in the Czech Republic.
D.Visitors from other countries.
【分析】这篇文章介绍了世界上最长的步行悬索桥——位于捷克共和国的"天空桥"。这座桥长721米,悬挂在离谷底95米的高空中,可以同时容纳500人行走,但在风大的时候不能使用。虽然有人认为这座桥对当地的小镇并不必要,但也有人希望这座优秀的桥梁能吸引更多的游客来此。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Are you afraid of heights(高地)?If so,then you should look away from the bridge.(你恐高吗?如果是这样,那么你应该把目光从桥上移开。)可知是因为桥很高。故选A。
(2)推理判断题。根据前文Almost all visitors love it a lot.(几乎所有的游客都非常喜欢它。)可知此处应该是游客的赞叹,A项符合文意。故选A。
(3)细节理解题。根据第四段"I'm worrying about what will happen when it is windy,"one visitor said. "But it's fine now.We are very lucky.We don't need to worry about anything."("我担心刮风时会发生什么,"一名游客说。"但现在好了。我们很幸运。我们不需要担心任何事情。")可知刮风天人们在上面行走是危险的。故选D。
(4)细节理解题。根据第二段What is this special bridge really like?The so﹣called Sky Bridge is in the Czech Republic(捷克共和国).It's 721 meters long.And it hangs(悬挂) 95 meters above the valley(山谷).(这座特殊的桥到底是什么样的?所谓的天桥在捷克。它有721米长。它悬挂在山谷上方95米处。)及全文可知这篇文章介绍了世界上最长的步行悬索桥——位于捷克共和国的"天空桥",所以属于地理和旅行话题。故选C。
(5)标题归纳题。根据第二段What is this special bridge really like?The so﹣called Sky Bridge is in the Czech Republic(捷克共和国).It's 721 meters long.And it hangs(悬挂) 95 meters above the valley(山谷).(这座特殊的桥到底是什么样的?所谓的天桥在捷克。它有721米长。它悬挂在山谷上方95米处。)及全文可知这篇文章介绍了世界上最长的步行悬索桥——位于捷克共和国的"天空桥",所以B项最适合做文章标题。故选B。
第二节 阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯,意思完整。(共1小题;每题1分,满分5分)
34.(5分)There's a kind of sport.It's different from running and ball games,It isn't hard.It's popular with old people in China.(1) C Can you guess what it is?It's Tai Chi.
Tai Chi is good for people of all ages and many people love it.Do you know why?There are two answers. (2) D Second,people can do it both at home and in the open air.
(3) A When people practice it,they need to move their arms,their legs and their necks often.So if they practice often,they'll become healthy.
Tai Chi is also a kind of art.It's like dancing,and people often do it to the music.(4) B
Now Tai Chi is not only famous in China,but also in other countries. (5) E I believe everyone in the world will know and love Tai Chi in the future.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章思通顺、内容完整。
A.Tai Chi is good for people's health.
B.Both the sport and the music can make them relax.
C.They often play it in the park in the morning now.
D.First,it's not difficult for people to learn.
E.More and more foreign(外国的) people enjoy playing it.
【分析】本文主要介绍了太极这项运动,讲述了它的优点,它能让人保持健康。
【解答】细节推理题。
(1)C。根据前句" It's different from running and ball games,It isn't hard.It's popular with old people in China"它不同于跑步和球类运动,它并不难。在中国,它很受老年人的欢迎。结合选项,C项:现在他们经常早上在公园里玩,符合语境。故选:C。
(2)D。根据后句" Second,people can do it both at home and in the open air"其次,人们可以在家里和户外做。结合选项,D项:首先,它对人们来说并不难学,符合语境。故选:D。
(3)A。根据后句"When people practice it,they need to move their arms,their legs and their necks often.So if they practice often,they'll become healthy"当人们练习它的时候,他们需要经常移动他们的胳膊、腿和脖子。所以如果他们经常练习,他们就会变得健康。结合选项,A项:太极对人们的健康有好处,符合语境。故选:A。
(4)B。根据前句"It's like dancing,and people often do it to the music"就像跳舞一样,人们常常随着音乐跳舞。结合选项,B项:运动和音乐都能使他们放松,符合语境。故选:B。
(5)E。根据前句"Now Tai Chi is not only famous in China,but also in other countries"现在太极拳不仅在中国很有名,在其他国家也很有名。结合选项,E项:越来越多的外国人喜欢打它,符合语境。故选:E。
V.情景交际(共5小题;每题2分,满分10分)根据情景提示,完成下列各题。
35.(2分)当你想了解Jane的脸色为什么不好时,你可以这样问:
What's wrong/ the matter with you ,Jane?
【分析】简,你怎么了?
【解答】根据题干可知可以询问简怎么了,常见的表达有What's wrong,或者What's the matter with you。
故填:What's wrong/ the matter with you。
36.(2分)当Wendy向你道歉时,你会这样回应她:
It's nothing/Never mind/ It doesn't matter/ Not at all .
【分析】没关系。
【解答】根据题干可知当Wendy向你道歉时,你应该说"没关系。",常见的英文表达有It's nothing/Never mind/ It doesn't matter/ Not at all。
故填:It's nothing/Never mind/ It doesn't matter/ Not at all。
37.(2分)你想邀请朋友来为你加油,可以这么说:
Would you like to cheer for me ?
【分析】你乐意为我加油吗?
【解答】would like to do想要做某事,cheer for为……加油,me我,动词后用人称代词宾格。
故答案为:to cheer for me。
38.(2分)当你打电话向对方介绍自己是Tom时,可以这样说:
This is Tom.
【分析】这是Tom。
【解答】根据所给的汉语提示可知,此处表达"这是Tom。",句子采用主系表结构,时态为一般现在时,打电话时习惯用this指代自己,因而主语为this,系动词为is,表语为Tom,句首首字母大写。
故答案为:This Is。
39.(2分)当你得知凯特牙疼时,你会这样建议她:
Kate, you should see a dentist .
【分析】Kate,you should see a dentist.凯特,你应该去看牙医。
【解答】根据题干,当知凯特牙疼时,可以这样建议她:凯特,你应该去看牙医。英文表达是:Kate,you should see a dentist。
故填:you should see a dentist。
Ⅵ.看图写话(共5小题;每题2分,满分10分)根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子
40.(2分)good,health Playing football is good for our health.
【分析】踢足球对我们的健康有好处。
【解答】根据提示词good,health及图片提示,考虑汉语意思为踢足球对我们的健康有好处。踢足球,play football,用其动名词形式做主语,playing football;对……有好处,be good for。
故填:Playing football is good for our health.
41.(2分)don't Don't read in the sun.
【分析】Don't read in the sun.不要在阳光下下看书。
【解答】根据提示单词和图片内容,可知需要表达的句子是"不要在阳光下下看书。",句子是否定祈使句,以don't+动词原形开头。read in the sun在阳光下下看书。
故答案为Don't read in the sun.
42.(2分)should,brush
We should brush our teeth everyday.
【分析】我们每天都应该刷牙。
【解答】根据提示单词和图片内容,可知需要表达的句子是"我们每天都应该刷牙。"brush one's teeth,刷牙;everyday,每天;should+do,情态动词+动词原形。
故答案为:We should brush our teeth everyday.
43.(2分)have,yesterday He had a headache yesterday.
【分析】昨天他头疼。
【解答】根据提示单词和图片内容,可知需要表达的句子是"昨天他头疼"。have a headache"头疼",根据yesterday可知,此句是一般过去时,动词用过去式。
故填He had a headache yesterday.
44.(2分)when,grow up He is going to be a doctor when he grows up.
【分析】当他长大的时候,他将要成为一名医生。
【解答】根据图片内容,结合给出的英语提示。可知,当他长大的时候,他将要成为一名医生。主要是he,将要成为医生,要用be going to,时间状语从句中要用一般现在时代替一般将来时。综上所述,这个句子写作:He is going to be a doctor when he grows up.
故填:He is going to be a doctor when he grows up。
Ⅶ. 短文填空(共1小题;每题1分,满分10分)阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。
45.(10分)I'm a high school student.I like sports(1) very much,such as cycling,skiing,skating and(2) rowing ( row).Of all the sports,skating is my(3) favorite /'fe v r t/.I joined the Inline Club last year.It often has all kinds of(4) activities ( activity).I enjoy skating with others(5) on weekends.One of my interesting(6) places ( place) to skate is Shenyang.My brother(7) and I enjoy going there during the winter holidays.We skate all around(8) during /'d r / the day,and enjoy delicious food at night.Oh,I always feel very happy when(9) skating ( skate)!In the past,I dreamed of becoming a skater,but I failed.Now,I still like skating,because it brings me much fun.It makes me(10) healthy /'he θi/ and active.Do you like sports?Which sport do you like best?
【分析】这是一位高中生写的短文,他非常喜欢运动,尤其是滑冰。他去年加入了Inline俱乐部,经常在周末和其他人一起滑冰。他和他的哥哥喜欢在冬天的假期去沈阳滑冰。他曾经梦想成为一名滑冰运动员,但是失败了。尽管如此,他仍然喜欢滑冰,因为它给他带来了很多乐趣,让他保持健康和活力。
【解答】(1)考查副词。句意:我非常喜欢运动,比如骑自行车、滑雪、滑冰和划船。根据空后much(非常)可知,作者非常喜欢体育运动。very much非常。very很,非常,副词。故填very。
(2)考查动名词。句意:我非常喜欢运动,比如骑自行车、滑雪、滑冰和划船。row划船,动词。根据such as doing sth(例如做某事)可知,空处使用动名词形式。row的动名词为rowing。故填rowing。
(3)考查名词。句意:在所有的运动中,滑冰是我最喜欢的。根据音标提示,可知空处单词为favorite。favorite最喜欢的事物,名词。故填favorite。
(4)考查名词复数。句意:它经常有各种各样的活动。activity活动,名词。根据空前all kinds of各种各样的,可知空处使用名词复数形式。activity的复数形式为activities。故填activities。
(5)考查介词。句意:我喜欢在周末和别人一起滑冰。根据空后weekends(周末)可知,空处填介词,表示作者喜欢在周末和别人一起滑冰。短语on weekends在周末。on介词。故填on。
(6)考查名词复数。句意:我喜欢滑冰的地方之一是沈阳。根据one of+名词复数(……之一)可知,空处使用复数形式。place地方,名词。复数形式为places。故填places。
(7)考查连词。句意:我哥哥和我喜欢在寒假期间去那里。根据前面My brother(我的哥哥),后面I(我),可知空处用连词,表示作者和哥哥喜欢假期去那里。and和,连词。故填and。
(8)考查介词。句意:白天,我们到处滑冰,晚上享用美味的食物。根据音标提示,可知空处使用during。during在……期间,介词。故填during。
(9)考查现在分词。句意:哦,滑冰的时候我总是感到很开心!根据when doing sth(当做某事时)可知,空处使用现在分词。skate滑冰,动词。现在分词为skating。故填skating。
(10)考查形容词。句意:它使我健康和活跃。根据音标提示,可知空处使用healthy。healthy健康的,形容词。故填healthy。
Ⅷ.书面表达(满分15分)
46.(15分)疫情仍在影响着我们的学习和生活,社会持续关注着健康问题。学校也将举行以"如何保持健康"为主题的班会,提醒学生保持健康的重要性。请你根据以下的思维导图,就如何保持健康的生活谈谈自己的看法,写一篇80词左右的演讲稿,开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear classmates,
I'm glad to be here.Today my talk is about how to keep healthy._______
That's all.Thank you very much.
【分析】【高分句型一】
Eat many fruits and vegetables but don't eat too much salt.多吃水果和蔬菜,但不要吃太多盐。but表转折。
【高分句型二】
Keep healthy,and you'll live a happy life.保持健康,你就会过上幸福的生活。祈使句。
【解答】Dear classmates,
I'm glad to be here.Today my talk is about how to keep healthy.Keeping healthy is very important.(原因)But how can you keep healthy?First,you should have good eating habits.Breakfast gives you energy for the morning.So don't go to school without it.Eat many fruits and vegetables but don't eat too much salt.【高分句型一】(包含习惯)Second,you should have good living habits.You need do sports every day.Going to bed early is also a good way to keep healthy.Finally,be happy to be healthy.Keep healthy,and you'll live a happy life.【高分句型二】(健康习惯) That's all.Thank you very much.