山东省青岛市黄岛区2022-2023学年七年级上学期期中考试英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Look at this boy. 1 name is Lin Tao. He is 2 No.5 Middle School. His English teacher is 3 . His Chinese teacher is Ms. Li. They are good 4 . Lin Tao likes them very much.
Look at that boy. He is 5 English student. He is a friend of 6 . He likes 7 teachers. These 8 are his. They are 9 —on the table, under the chair and on the sofa. He is not 10 .
1.A.My B.His C.Her D.Their
2.A.in B.on C.of D.under
3.A.miss brown B.Miss brown C.miss Brown D.Miss Brown
4.A.sisters B.teachers C.uncles D.students
5.A.a B.the C.this D.an
6.A.me B.mine C.I D.our
7.A.helping B.saying C.knowing D.spelling
8.A.tables B.pens C.beds D.chairs
9.A.there B.here C.everywhere D.where
10.A.last B.fine C.good D.tidy
二、阅读单选
LOST AND FOUND
Lost: My English book. Please call Jane at 8633-0514.
Found: Is this your pen It’s black. Please call Bob at 8657-8658.
Lost: My yellow schoolbag. Please call Jim at 8688-6766. .
11.Mary found an English book, she can call Jane at ________.
A.8657-8658 B.8688-6766 C.8633-0514 D.8657-0514
12.Ann lost her pen. She can call ________.
A.Bob B.Jim C.Jane D.Lucy
13.What color is Jim’s schoolbag
A.Black. B.Yellow. C.Green. D.White.
I am David. This is a picture of my room. My room is tidy. My English book is in the bookcase. My schoolbag is on the chair. Three notebooks and one pencil box are in it. A tape player and same tapes are on the table. What’s under my bed It’s my dog. It is white. It always goes out with me for a walk in the evening. A baseball is under the chair. But, it is not my baseball. It is my sister Cindy’s. Her room isn’t tidy. Her books are here and there.
14.Where is David’s English book
A.On the chair. B.In the bookcase. C.Under the bed. D.On the table.
15.________ are in the schoolbag.
A.Tape players B.Some tapes C.Some books D.Three notebooks
16.Which is right
A.This is David’s room. B.The dog is black and white.
C.Cindy’s room is tidy. D.The baseball is David’s.
Beijing is a big city. Let’s see.
The Forbidden City The Forbidden City Price(价格): Adults(成人): 60, children: 20 Open: 8:30 a.m.—7:00 p.m. Monday(周一) is not open.
The Great Wall The Great Wall Price: Adults: 40, children: 20, children under 1.2 m: free(免费) Open: 6:30 a.m.—4:30 p.m. every day
The Beihai Park The Beihai Park Price: Adults: 10, children: 5 Open: 6:00 a.m.—10:00 p.m. every day
17.Alice can’t go to the Forbidden City on ________.
A.Sunday B.Saturday C.Monday D.Tuesday
18.Eric goes to the Great Wall with his parents and they spend(花费) 80. Eric can’t be ________.
A.1.1 m B.1.3 m C.1.0 m D.0.9 m
19.You can go to the Great Wall at ________.
A.5:00 a.m. B.9:00 p.m. C.9:00 a.m. D.7:00 p.m.
20.Tom and his friends are boating(划船) today. You can find them in ________.
A.the Beihai Park B.the Great Wall C.the Forbidden City D.the Beijing library
三、阅读还原6选5
根据短文内容,从选项中选出能填入文中空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。
Hi! I’m Jane. Welcome to my home. Look! 21 In it you can see an English girl. She is my cousin. 22 Linda is her first name. Smith is her last name.
23 My mother is a teacher in a middle school. My father is a teacher, too. 24 He is my brother, Bill. Where is he now He is in his room and e-mails his friend, because he lost his watch. Do you see it 25 Can you find me in the photo Yes, the boy in a red hat is me. I like my family.
A.They are my grandparents.
B.Her name is Linda Smith.
C.Please email him at Superman@.
D.These are my parents.
E.This is a photo of my family.
F.Look at this boy.
四、短文综合填空
短文填空
Bill is an American boy. 26 is in Beijing now. This is his bedroom. It’s 27 (小). An 28 (橡皮) is on the desk. Two 29 (box) are on the bed. Some notebooks 30 (be) there too. He lost his 31 (key), and he must find them. 32 are they Do you know Please call him. He likes baseball, 33 his cousin Jack doesn’t like it. Jack is his 34 (aunt) son. He likes reading books 35 the library.
五、语音辨识
请找出每组单词中划线部分读音与其他三个不同的选项。
36.A.what B.am C.map D.that
37.A.red B.yellow C.well D.she
六、根据音标写单词
根据音标写出单词。
38.[ k skju:z]
39.[ z r u]
40.[ re di ]
七、阅读回答问题
阅读下文并回答问题。
My cousin Sandy is an English girl. Her last name is White. Sandy is tidy. In her room, her books and her tape player are in the brown bookcase. Her schoolbag is on the desk. Her pencil box is on the desk, too. Some pens and a set of keys are in the pencil box. A blue mobile phone is under the desk, but it’s not Sandy’s. It’s her brother Sam’s. Sandy has a computer. It’s on the table. Next to the computer is a photo. Two girls are in it. Do you know the two girls Well, they are Sandy’s good friends, Mary and Anna. All of them are in No.5 Middle School. This morning, Sandy found a ring at school. Is it yours Call her at 3506173.
41.What color is Sandy’s bookcase
42.What is on the desk
43.Whose (谁的) mobile phone is it
44.Where is Sandy’s computer
45.What is Sandy’s telephone number
八、多任务混合阅读
阅读文本,完成下面各小题。
Kuang Heng likes reading books very much, (A) but his family is very poor (贫困). He must work in the day, so he reads books in the evening. But he is (B) too poor to have a candle ().
The man next to his home has candles, but the candle light can’t go into Kuang Heng’s room. Kuang Heng makes a hole (凿洞) in the wall so he can read books near (C) it. He reads books every evening.
He reads all his books. Now he has no books to read. Wen Bushi has many books. Kuang Heng works for him. He only asks Wen Bushi for some books to read. This way, Kuang Heng reads more (更多) books.
46.根据短文内容,将 (A) 处划线部分but his family is very poor. 译成汉语。
47.根据上下文语境猜测文中 (B) 处too... to... 的意思。____________
A.太 B.太……以至于不能…… C.太……以至于能……
48.请从文中找出 (C) 处划线单词 “it”所指代的内容。
49.从文中找出与 “He doesn’t have any books to read now.” 意思相同或相近的句子。
50.用英语列举总结匡衡想办法努力读书的两种方式
(1)
(2)
51.请根据短文内容填空,每空一词。
Kuang Heng is a poor boy. He reads books in the , because he must work in the day. The light goes into his room from the in the wall. He works for Wen Bushi, but only for some books to read.
九、便条
52.假如你是Mike,你想让你妹妹Lily给你带(bring)一些东西到学校来。请你根据下图写一张留言条,告诉她带什么(至少四种),这些东西是什么颜色(自由发挥),以及它们在什么位置。
要求:1.包括以上所有信息,可适当发挥;
2.词数60左右, 开头已给出,不计入总词数。
Dear Lily,
Please bring these things to our school for me. They are
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案:
1.B 2.A 3.D 4.B 5.D 6.B 7.A 8.B 9.C 10.D
【导语】本文是一篇说明文。短文介绍了两个男孩子的个人情况。
1.句意:他的名字叫林涛。
My我的;His他的;Her她的;Their他们的。根据“Look at this boy”可知,这个男孩的的名字叫林涛,因此应用his来表示“他的”。故选B。
2.句意:他在第五中学就读。
in在……里面;on在……上面;of属于……的;under在……下面。根据“No.5 Middle School”可知,他在第五中学,在某所学校用介词in。故选A。
3.句意:他的英语老师是布朗老师。
miss brown错误表达;Miss brown错误表达;miss Brown错误表达;Miss Brown布朗老师。表示称谓时,首字母要大写,表示人名,姓和名的首字母都要大写。故选D。
4.句意:他们都是好老师。
sisters姐妹;teachers老师;uncles叔叔;students学生。根据“His English teacher is….His Chinese teacher is Ms. Li.”可知,此处提到他的两位老师,再根据下一句“Lin Tao likes them very much.”可知,林涛很喜欢她们,由此可知她们是好老师。故选B。
5.句意:他是一个英国学生。
a不定冠词,用于辅音音素开头的单词前;the定冠词;this这个;an不定冠词,用于元音音素开头的单词前。student是单数名词,此处表示“他是一个英国学生”,可知此处应填不定冠词,且English是元音音素开头的单词,应用an来限定。故选D。
6.句意:他是我的一个朋友。
me我,宾格;mine我的,名词性物主代词;I我,主格;our我们的,形容词性物主代词。根据“He is a friend of”可知,此处表示“他是我的一个朋友”,因此介词of后接应接名词性物主代词。故选B。
7.句意:他喜欢帮助老师。
helping帮助;saying说;knowing知道;spelling拼写。根据“He likes…teachers”可知此处应是帮助老师。故选A。
8.句意:这些是他的钢笔。
tables桌子;pens钢笔;beds床;chairs椅子。根据“on the table, under the chair and on the sofa”可知,应该是他的钢笔散落在桌子上、椅子下和沙发上。故选B。
9.句意:它们在桌子上、椅子下和沙发上,到处都是。
there那里;here这里;everywhere到处;where哪里。根据“on the table, under the chair and on the sofa”可知,他的东西在桌上、椅子下和沙发上,因此是到处都是,应用everywhere。故选C。
10. 句意:他不爱整洁。
last最后的;fine好的;good好的;tidy整洁的。根据“on the table, under the chair and on the sofa”可知,他的东西散落在桌上、椅子下和沙发上,可知他不爱整洁。故选D。
11.C 12.A 13.B
【导语】本文是一篇应用文,介绍了两则寻物启事和一则失物招领启事。
11.细节理解题。根据“Lost: My English book. Please call Jane at 8633-0514.”可知,找到英语书的话可以拨打电话8633-0514。故选C。
12.细节理解题。根据“Found: Is this your pen It’s black. Please call Bob at 8657-8658.”可知,Ann丢了钢笔,应该找Bob。故选A。
13.细节理解题。根据“Lost: My yellow schoolbag.”可知,书包是黄色的。故选B。
14.B 15.D 16.A
【导语】本文通过一张David房间的照片,向我们介绍了一些物品的位置。
14.细节理解题。根据“My English book is in the bookcase.”可知David的英语书在书柜里。故选B。
15.细节理解题。根据“My schoolbag is on the chair. Three notebooks and one pencil box are in it.”可知书包里有三本笔记本。故选D。
16.细节理解题。根据“I am David. This is a picture of my room.”可知这是David的房间,A项正确。故选A。
17.C 18.B 19.C 20.A
【导语】本文主要介绍了北京的紫禁城、长城和北海公园的相关信息。
17.细节理解题。根据“Monday is not open.”可知周一不能去,故选C。
18.细节理解题。根据“Price: Adults: 40, children: 20, children under 1.2 m: free”可知埃里克和父母一起去长城,他们花了80元,80=40+0+0。所以埃里克不可能是1.3 m,应该是低于1.2 m,故选B。
19.细节理解题。根据“Open: 6:30 a.m.—4:30 p.m. every day”可知上午9:00可以去长城,故选C。
20.细节理解题。根据图片可知只有北海公园可以划船,所以汤姆和他的朋友今天在划船,那我们可以在北海公园找到他们。故选A。
21.E 22.B 23.D 24.F 25.C
【导语】本文是一篇记述文,主要介绍了作者的一张全家福。
21.根据“In it you can see an English girl.”可知,你可以看见里面是一个英国女孩,所以E选项“这是一张我的全家福”符合语境。故选E。
22.根据“Linda is her first name. Smith is her last name.”可知,琳达是她的名,史密斯是她的姓,所以前一句应该是介绍琳达,B选项“她的名字是琳达史密斯”符合语境。故选B。
23.根据“My mother is a teacher in a middle school. My father is a teacher, too.”可知,我的妈妈是中学教师,我的爸爸也是一名教师,所以空格处主要是介绍我的爸爸妈妈,所以D选项“这是我的父母”符合语境。故选D。
24.根据“He is my brother, Bill.”可知,他是我的弟弟,比尔,所以空格处是来介绍比尔的,F选项“看这个男孩”符合语境。故选F。
25.根据“He is in his room and e-mails his friend, because he lost his watch. Do you see it ”可知,比尔在给朋友发邮件,因为他的手表丢了,你看到它了吗?所以空格处是和寻找手表相关的,C选项“请发邮件给他”符合语境。故选C。
26.He 27.small 28.eraser 29.boxes 30.are 31.keys 32.Where 33.but 34.aunt’s 35.in
【导语】本文主要介绍了比尔的房间布置以及他的表兄弟杰克。
26.句意:他现在在北京。根据句子结构可知,此处缺少主语。再根据“Bill is an American boy.”可知,此处应用人称代词he作主语,指代比尔。 句子首字母大写。故填He。
27.句意:(卧室)它很小。根据汉语提示可知,此处应用形容词small“小的”,作表语。故填small。
28.句意:桌子上有一块橡皮。根据汉语提示可知,此处考查名词eraser“橡皮”。空格前有不定冠词“an”,所以此处应用单数。故填eraser。
29.句意:床上有两个盒子。box“箱;盒”,名词。根据空格前的数词“two”可知,此处应用复数形式。故填boxes。
30.句意:一些笔记本也在那里。be“是”,系动词。主语“some notebooks”是复数,时态为一般现在时,所以系动词be应为are。故填are。
31.句意:他遗失了他的钥匙,他必须找到它们。key“钥匙”,名词。根据后句代词“them”可知,此处应用复数形式。故填keys。
32.句意:它们在哪儿?根据上文“He lost his...”可知,此处询问钥匙在哪里,应用疑问词where,句首首字母大写。故填Where。
33.句意:他喜欢棒球,但是他的表兄弟杰克不喜欢。根据前句“He likes baseball...”以及后句“...his cousin Jack doesn’t like it.”可知,此处表示转折,应用连词but“但是”。故填but。
34.句意:杰克是他阿姨的儿子。aunt“阿姨”,名词。根据“son”可知,此处要用名词所有格修饰son。故填aunt’s。
35.句意:他喜欢在图书馆看书。根据“reading books”及“the library”可知,此处表示在图书馆看书。故填in。
36.A 37.D
【解析】36.what[w t];am[ m];map[m p];that[ t]。what的划线部分读音为[ ],与其它三项不同,故选A。
37.red[red];yellow[ jel ];well[wel];she[ i:]。she的划线部分读音为[i:] ,与其它三项不同,故选D。
38.excuse 39.zero 40.radio
【解析】38.根据音标[ k skju s]可知,此处为excuse“借口”,故填excuse。
39.根据音标[ z r ]可知,此处为zero“零”,故填zero。
40.根据音标[ re di ]可知,此处为radio“收音机”,故填radio。
41.It’s brown. 42.Her schoolbag and pencil box are on the desk. 43.It’s her brother Sam’s. 44.It’s on the table. 45.It’s 3506173.
【导语】本文主要介绍了Sandy的个人基本情况和她的房间布置,并讲述了Sandy在学校捡到一个戒指,若要联系她,应致电3506173。
41.根据文中“Sandy is tidy. In her room, her books and her tape player are in the brown bookcase.”可知,Sandy的书柜是棕色的。故填It’s brown.
42.根据文中“Her schoolbag is on the desk. Her pencil box is on the desk, too.”可知,她的书包和铅笔盒都在书桌上。故填Her schoolbag and pencil box are on the desk.
43.根据文中“A blue mobile phone is under the desk, but it’s not Sandy’s. It’s her brother Sam’s.”可知,那个蓝色手机是Sandy的哥哥Sam的。故填It’s her brother Sam’s.
44.根据文中“Sandy has a computer. It’s on the table.”可知,Sandy的电脑在桌子上。故填It’s on the table.
45.根据文中“This morning, Sandy found a ring at school. Is it yours Call her at 3506173.”可知,Sandy的电话号码是3506173。故填It’s 3506173.
46.但是他家非常穷。
47.B 48.The hole. 49.Now he has no books to read. 50. He must work in the day, so he reads books in the evening. Kuang Heng works for him. He only asks Wen Bushi for some books to read. 51. evening hole asks
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了匡衡自幼想方设法多读书的事情。
46.but意为“但是”,his family意为“他的家庭”,is“是”,very poor意为“”非常贫穷”,故填:但是他家非常穷。
47.词义猜测题。根据“poor”和“have a candle”可猜测应是太穷了而没有蜡烛,故选B。
48.根据“the candle light can’t go into Kuang Heng’s room. Kuang Heng makes a hole in the wall”可知匡衡为了能让邻居家的烛光进入自己的房间,在墙上凿了一个洞,所以为了能看见书上的字,应是靠近这个洞读书,故填The hole。
49.根据He doesn’t have any books to read now.意为“现在他没有一些可读的书”可知,第三段的“Now he has no books to read.”是其同义句,故填Now he has no books to read.
50.根据“He must work in the day, so he reads books in the evening.”和“He only asks Wen Bushi for some books to read.”可知匡衡读书的方式有利用晚上读书和通过打工换得更多的可读之书,故填He must work in the day, so he reads books in the evening.;Kuang Heng works for him. He only asks Wen Bushi for some books to read.
51.根据“because he must work in the day”可知他不得不在晚上读书,in the evening“在晚上”符合语境,故填evening;根据“Kuang Heng makes a hole in the wall so he can read books near it”可知匡衡在房间里的墙上凿了一个洞,每晚就在这个洞附近读书,即邻家的烛光从这个洞里射入,故填hole;根据“ Kuang Heng works for him. He only asks Wen Bushi for some books to read. This way, Kuang Heng reads more”可知匡衡为文不识工作,只向他要一些书来读,由文章可知此处时态为一般现在时,主语he为第三人称单数,故填asks。故填evening;hole;asks。
52.例文:
Dear Lily,
Please bring these things to our school for me. They are my blouses, my schoolbag, my pencil box and my clock. My schoolbag is on the sofa. My coat is on the bed. My pencil box is on the desk. My clock is on the table.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇应用文,为留言条。
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏“信息提示”中让你妹妹Lily给你带一些东西到学校来的介绍要点,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图。借用“简单介绍让你妹妹带来的东西”来引出重点介绍的内容;
第二步,具体阐述写作内容。从“带什么、什么位置等”几个方面重点介绍让你妹妹带来的东西的具体情况。
[亮点词汇]
①bring…to…把……带到……
②on the sofa在沙发上
③on the bed在床上
④on the desk在桌子上
[高分句型]
①Please bring these things to our school for me. (祈使句的肯定形式)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页