2023-2024学年九年级上学期期中考试(成都专用)
英语
注意事项:
1.全卷满分150分。考试时间为120分钟。试题包含A卷和B卷。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
A卷(共100分)
第一部分 听力略(共30小题;计30分)
第二部分 基础知识运用(共30小题;计40分)
一、选择填空(共15小题;计20分)
1.John is _______ European boy and he comes from Cambridge, ________ university that all students dreams of.
A.an, the B.a, an C.a, the
2.Mr.Crisp used to ________ after dinner, but to improve his physical health, he is used to ________.
A.take a walk; reading newspapers
B.read newspapers; taking a shower
C.watch TV; taking a walk
3.Recently, 16 Chinese online novels________ to the collection of the British Library. They include My Heroic Husband(《赘婿》),and Great Power, Heavy Industry(《大国重工》).
A.are added B.are adding C.add
4.—Tony, you used to like painting pictures, didn’t you
—________. My favorite class was art class.
A.No, I didn’t B.Yes, I do C.Yes, I did
5.If you share a photo on Weibo, others will know you are in Chengdu. Chinese social media platform(社交媒体)now show their users’ ________. That causes a lot of worries online.
A.locations B.names C.directions
6.—We’ll soon be able to see the first homemade large passenger plane called the C919.
—________ exciting news it is! I take pride in it.
A.How B.What C.What an
7.—How do you improve your pronunciation
—________ .
A.By taking notes and doing exercise
B.By listening to the tape and repeating out loud
C.By writing e-mail to my pen pals
8.________ the coolest winter is coming in Britain, electronic heating products made in China have become best sellers there last year.
A.As B.If C.Though
9.—I wonder what is the meaning of “the rat race”.
—You’d better ________ in the e-dictionary.
A.pick it up B.give it up C.look it up
10.—Do you know ________
—Of course, it is a hit recently. It returned to Earth on April 16, 2022.
A.if Shenzhou XIII returned
B.when Shenzhou XIII returned
C.how long Shenzhou XIII has been back
B. 补全对话(共5小题;每小题2分,计10分)
根据对话内容,从右边方框中选出适当的选项补全对话。
A: Hi, Martin. How was your trip to America
B: When I was there, it happened to be Halloween. Everybody dressed up and played “Trick or treat”. 11
A: Sounds fun. 12
B: For 2 weeks. I visited lots of beautiful places and went shopping.
A: Really Are all the things expensive there
B: Not really. We went to the duty-free shop(免税店). 13
A: Thanks so much. I am looking forward to seeing it. 14
B: No. It was made in a local factory. But most of the daily things there are made in China, such as basketball shoes, toys and so on.
A: That’s true. 15
B: Yes. Look at me, all the things I wear, from my head to my toes, are made in China.
A: So are mine. We both like “Made in China”.
A.Was it made in China
B.How amazing it was!
C.How long did you stay there
D.I bought a wallet for you as your birthday gift.
E.Not only the small things, but also the high-technology products like phones or computers are from China.
二、完形填空 阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共15小题;计20分。A篇每小题2分,计10分;B篇每小题1分,计10分)
A
Spain is famous for its tomato festival. It happens on the last Wednesday of August every year. During the festival there are all kinds of activities, but the most 16 part is the tomato fight. It takes place at the end of too long celebration.
17 the tomato fight, there are parades(游行), musical bands, street parties and so on. On the day of the fight, shopkeepers 18 their windows and doors to keep away from the tomato fight. At the same time, thousands of tourists and local people come to the town square together. Then large trucks full of tomatoes arrive. From the back of the large trucks, a great town band start to throw tomatoes at others. Then the 19 fight back, throwing the tomatoes at anything and anyone. Soon the streets are in the sea of red tomato juice.
Everyone is supposed to obey the rules: You must squash(压烂)the tomato before throwing it and you are allowed to throw 20 but tomatoes. It is usually over in less than half an hour. Everyone then sets out to the river to clean up. Sounds like fun!
16.A.awful B.boring C.exciting
17.A.After B.Before C.In
18.A.cover B.open C.break
19.A.crowds B.drivers C.shopkeepers
20.A.everything B.nothing C.something
B
This summer, when I walked into my grandparents’ house with my little brother Frank, I tried not to look at Grandpa’s chair anyway. It still looked the same. His blue 21 was there, as if Grandpa was going to pull it over his legs. My cousin Jack was playing in the yard as if 22 had happened. “Let’s go to catch fish!” Jack 23 his fish net from the corner, Grandpa’s net.
Last summer, I was holding the net when Grandpa asked me 24 I could help him teach Frank how to play chess. I said no because I wanted to catch fish. Grandpa had been the one who’d taught us how to catch fish, but then the 25 made him stay behind.
I 26 saying no to Grandpa, and now I wouldn’t have chances to play chess with him. When we reached the stream, we began to catch fish. Suddenly, Jack shouted, “Frank is shaking.” We hadn’t brought anything to keep 27 so I had to send him home.
Grandma was worried to see a wet Frank and 28 put Grandpa’s blue blanket around him. As I went to the stream again to meet Jack, I looked back at Frank with that old blanket. Something seemed to 29 me at that moment. Everything was just like before, but Grandpa was gone.
I walked to Frank. “Did Grandpa teach you to play chess last summer ” I asked. “No, Grandpa was too sick then.” he said “I miss him.”
“Me, too.” When I said it, I knew Grandpa was never gone. What 30 us was still there. It could be the fish net. It could be the chess. It could be the blue blanket.
21.A.sweater B.blanket C.scarf
22.A.nothing B.everything C.something
23.A.put out B.carried out C.pulled out
24.A.whether B.when C.why
25.A.business B.housework C.illness
26.A.avoided B.imagined C.regretted
27.A.cool B.warm C.sleepy
28.A.peacefully B.politely C.quickly
29.A.hit B.follow C.beat
30.A.surprised B.controlled C.connected
第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)
三、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。(共5小题;每小题2分,计10分)
Gabby Salazar takes photographs of valuable species (物种) and teaches people about them. In this interview, she answers questions about her experience with citizen (市民) science.
What was your first citizen science project
Gabby Salazar: It was over 10 years ago. One of my friends in Peru was very interested in birds. So we walked around with our cameras and notebooks for a day. We saw many different species, and we took photos of them. Later, we posted all our information on eBird.
What is eBird
Gabby Salazar: It’s an Internet-based citizen science project at Cornell University in the United States. People around the world record information about birds they see. Today, eBird has over 590 million records of more than 10,000 different bird species. Scientists use the information to answer important questions. For example: Where do certain birds live How many are there
How can a person become a citizen scientist
Gabby Salazar: It’s easy. First, find a project that you like online. One of my favorites is iNaturalist, which studies animals and plants. Then download (下载) the project’s app and use your phone to take pictures. When you’re done, send your photos to iNaturalist. It’s a great way to learn about your environment, and you also support scientists with their research.
If you can’t take photos, you can still do something for citizen science. For example, you can take part in a fun project called Wildwatch Kenya. Experts hide cameras in trees and other places. When an animal moves past, the camera takes a photo. Citizen scientists then review the photos online and tell the animals they see from others.
31.The purpose of the passage is to answer important questions about certain bird species.
32.Salazar first took part in the citizen science project through iNaturalist.
33.More than 590 million bird records have been uploaded to eBird.
34.According to the third question, four steps are needed before people become citizen scientists.
35.To take part in the Wildwatch Kenya project, people need to travel to Kenya.
九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)
A
36.In the test, the writer asks us to prepare ________.
A.some trees
B.branches and leaves
C.a leaf and a branch
37.The things needed should be from ________.
A.the same tree
B.trees of the same kind
C.trees of different kinds
38.We need ________ to finish the test and get the result.
A.one step
B.two steps
C.three steps
39.According to the test, we know that ________.
A.different trees have the same patterns
B.the parts of the same tree grow in the same pattern
C.the patterns in different parts of a tree are completely different
40.We can probably read the article in a ________.
A.science book
B.story book
C.novel
B
So, it’s exam time again. Have you done the necessary work to get good scores
Some students sleep with the textbook under the pillow(枕头) in the hope that knowledge will be magically going to their brain. But it doesn’t work. The best way is to practice repeatedly over a long period of time instead of learning all things in a short time before exams. Just as a scientist called Tom Stafford advises, if you organize five hours of study into one hour a day, you’ll remember more than if you study for five hours on one day.
________—get a pen and paper and start working. Students who can test themselves earlier will be better at getting back the knowledge from the memory and keep it in the long run. John Dunlosky, a Professor of Psychology at Kent State University in the US; suggests that “You start by reading a textbook with your favorite pens and colors; and then write down the important ideas on small cards. While doing so, you actually try to test yourselves on them.”
Good revision(复习) should give you confidence. But if you are still worried, some special traditions are suggested. In Japan it seems to be a tradition for students to eat Katsudon before a test. This is a bowl of rice with egg and pork pieces; The name of the dish makes people think of the word “Katsu”, meaning “winning”. For some students in South Korea, the key to success is not washing their hair before an exam, because they believe they could wash all the knowledge out of their heads. And in different parts of the world, there are always those who believe in their “lucky socks”.
The bottom line is that you need to stay healthy. Eating good meals, drinking enough water and sleeping well on the eve of the test help a lot. They make it easier for you to get success.
Good luck in your exam!
41.How many suggestions are mentioned in this passage
A.Five. B.Three. C.Four.
42.Which sentence can be best put in _________ in Paragraph 3
A.Don’t text yourself very often.B.Don’t read your textbooks loudly. C.Don’t depend on memory alone.
43.Who usually avoid washing hair before the tests
A.Korean students. B.Japanese students. C.Chinese students.
44.What can you infer from this passage
A.The traditions about exams always work out.
B.Writing while reading is just a waste of time.
C.To memorize the knowledge, some people even choose to sleep with the textbook.
45.What’s the best title for the passage
A.Are you worried about your exam B.Are you ready for your exam C.Are you busy with your exam
B卷(共50分)
一、补全单词 根据首字母及句意写出完整单词。(共5小题;每小题1分,计5分)
46.Last week, price of pork r up to 33 yuan half a kilo in Chengdu, which was considered almost the highest ever in history.
47.When drawing a dragon, it’s very important to pay special attention to its eyes, because the well-painted eyes will make the dragon look much l .
48.Lucy spent the whole afternoon r her past life by watching her vlogs and looking through Wechat Moments.
49.What makes a good public speech According to a survey, a sense of h and using body language are the most important things. People love a speaker who can make them laugh and looks energetic.
50.Although the astronauts tried their best, they didn’t find water on the s of the moon.
二、完成对话(共10小题;每小题1分,计10分)
在空格中填上适当的单词,使对话完整正确。一空一词(含缩写词)。
(Xiaoming is studying abroad. He’s having a video call on Wechat with his cousin Zixuan.)
A: Hey, Xiaoming! It’s been two months since you moved! I miss you so much! How is it going
B: Great! How about you, Zixuan
A: Good! Your dad told me your school sports meeting just finished yesterday. What was it like to attend a sports meeting in 51
B: Well, it was fantastic, Zixuan! French students don’t have a sports meeting like ours in China. It was actually just a dodgeball game.
A: A dodgeball I’ve never heard of it. Can you give a short 52
B: Sure. Both teams try their best to hit each other with dodgeballs. The members that get hit must leave the game. The team with the most players left on the court 53 . Our opponent (对手) team was a three-time champion and was 54 for strong attacks (攻击). So, shortly after the game began, we lost many important players. Unluckily, I got knocked out early as 55 .
B: For a first-time player, you had already done a good job. I’m so 56 of you!
A: Thanks! Surprisingly, during the last 10 minutes, our teammates successfully knocked out a number of the players in the other team, leaving them behind with 57 members.
B: Did you continue to hit them as hard as possible
A: Well, to win, we don’t need to 58 knock out the other team. All we have to do is to keep 59 being hit until the game is over.
B: Wow, congratulations! How I wish to see this exciting game with my own eyes.
A: That’s no problem. Our classmates 60 the game and I’ll post the link on my Wechat Moment.
B: Thanks! I can’t wait!
三、短文填空 从下面方框中选出10个单词,将其正确形式填入短文,使短文意思正确通顺(每词限用一次)。(共10小题;每小题1分,计10分)
century connect cover create electric how important planet simple space try we
Where did gold come from As we can see, there is a lot of it on Earth, however, it wasn’t born here.
Ever since it 61 in 40, 000 BC, gold has fascinated human beings. For thousands of years, we humans 62 it with wealth and power. But what else can we learn about this popular metal
For one thing, it comes from outer 63 . Studies have shown that when neutron stars(中子星) crash into each other, they start a fusion reaction (熔合反应) that 64 gold. It didn’t just appear on Earth one day— it was here from the start when these stars spread it all over the universe.
It’s actually very hard to create gold. The powerful reactions created by neutron stars will do it, but we can’t make it 65 . But that hasn’t stopped humans from 66 .
In the past 67 , scientists who called themselves “alchemists”(炼金师) tried making it by mixing together different elements, such as lead(铅).
68 we got it, gold is useful in our life. It can be made into a very thin wire(线) that still conducts(传导) 69 , making it useful for making electronics. Since it’s not dangerous to eat in small amounts, gold can be added to food. And there are few pieces of jewelry (珠宝) that are as classic as a 70 gold necklace. There is a saying that goes “nothing gold can stay” —but it does seem gold itself isn’t leaving anytime soon.
四、阅读表达(共10小题;计10分)
A. 根据短文内容,从短文后的选项中选出适当的选项补全短文,并将选项编号字母依次填入题号后横线上。
Living on in island might sound wonderful. But what if you left for a trip and found you could never return What if your home, and even the land it stood on, was gone forever 71
Climate change is causing the sea to rise. That’s bad news for the Pacific Islands. Young people on the islands are even starting to wonder: Will they be the last generation(一代人)
This won’t happen if the islanders choose to do something about it. 72 . The Pacific Islands are made up of 1l different countries: the Marshall Islands, Fuji, Samoa, and others. But now, those countries are working together. They’re joining forces to fight climate change.
Why is climate change such a huge threat(威胁) to this part of the world Islands are low elevations(海拔). 73 That’s why countries of the Pacific Islands are working together to do their part.
But these are small countries. When it comes to climate change, can they make a big difference They can, because most of the things that people on islands buy are brought by ships. 74 . After all, ships put out almost 3 percent of the world’s carbon emissions (碳排放). That makes climate change worse.
Pacific Islanders realize the problem. So, in 2019, six countries got together: Fuji, the Marshall islands, Samoa, Vanuatu, the Solomon Islands and Tuvalu, They came up with a plan. They agreed to cut carbon emissions from shipping by 40 percent by 2030. How will they pull this off 75 . They’ll make use of solar and wind energy.
Sea levels are rising, but hopes aren’t sinking in the Pacific Islands.
A.This is very harmful(有害的) to the environment.
B.They plan to use some really cool carbon-free technologies.
C.These people are deeply connected to their homelands.
D.So they are among the first places influenced by rising sea levels.
E.For people living in the Pacific Islands, this is really possible.
F.People all over the world should pay attention to the protection of environment.
B.完成图表。根据短文内容,完成图表中所缺信息。
Many Chinese liked to travel abroad or across cities on vacation, but now camping has become more and more popular with them because of COVID-19.
A report by online travel website Tongcheng Travel showed that during the recent National Day holiday, camping-related searches rose a lot compared with that in September. Forests and islands were two most popular key words.
Li Nan, 31, from Zhejiang, went camping with her friends in the mountains during the holiday. “We liked to visit museums or travel to other cities. But now we just go camping and we find it’s relaxing,” Li told China Daily. She said camping is a good way to get closer to nature and enjoy sports and activities outside.
This growing popularity has also made the sale of camping-related tools greater, such as tents, tables and chairs, and sleeping bags. Trip, an online travel agency, said the number of visit for their camping tools on Oct. 1st rose by 90 percent compared with the week before.
However, the need for camping space is greater than that for the tools. “Everywhere is full of people and there is a tent every several meters,” a tourist from Beijing told Global times.
Besides, camping isn’t always good for the local environment. In a camping place in Beijing’s Mountain Shuangfeng, some of the land has become barren (荒芜的) because of too many visitors walking on it. Trash, like bamboo chopsticks and disposable plates (一次性餐盘), could be seen everywhere, reported Xinhua.
The government needs to provide more green space for tourists and call on people to protect the environment while camping, said some environmental researchers.
76.
77.
78.
79.
80.
五、书面表达(计15分)
81.树德实验中学学生会面向初三学生招聘学习部长(the minister of learning)。假如你是李华,你认为自己有能力胜任此项工作。请根据以下思维导图提示给学生会主席(the chairman of the Student Union)写一封邮件,向其表达竞聘意愿,要求包括所有要点。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.C
【详解】句意:约翰是一个欧洲男孩,他来自剑桥大学,这是所有学生梦寐以求的大学。
考查冠词辨析。第一空表示泛指,“一个欧洲的男孩”,且European是以辅音音素开头的,所以第一空填a。第二空特指前文提到的事物,所以第二空填the,故选C。
2.C
【详解】句意:Crisp先生过去晚饭后常常看电视,但是为了提高他的身体健康,他习惯于散步了。
考查动词的用法。根据题干可知第一空考查“used to do sth.过去常常做某事”;第二空考查“be used to doing sth.习惯于做某事”。根据文中“improve his physical health”和“but”可知,第二空应填“taking a walk”,故排除A和B。故选C。
3.A
【详解】句意:最近,16部中国网络小说被纳入大英图书馆馆藏。其中包括《赘婿》和《大国重工》。
考查被动语态。“16 Chinese online novels”与动词add之间是被动关系,此处用被动语态be done的结构,故选A。
4.C
【详解】句意:——Tony,你过去喜欢画画,是吗?——是的,我喜欢。我最喜欢的课是美术课。
考查反意疑问句。根据“My favorite class was art class”可知,最喜欢的是美术课,说明最喜欢画画,所以此处用肯定回答Yes。根据didn’t可知,回答用did,故选C。
5.A
【详解】句意:如果你在微博上分享一张照片,别人就会知道你在成都。中国社交媒体平台现在显示用户的位置。这在网上引起了很多担忧。
考查名词辨析。locations位置;names名字;directions方向。根据“others will know you are in Chengdu”可知,成都表示所在的位置,说明社交媒体平台会显示用户的位置。故选A。
6.B
【详解】句意:——我们很快就能看到第一架被称为C919的国产大型客机。——多么令人兴奋的消息啊!我为此感到自豪。
考查感叹句。中心词news是不可数名词,用what引导的感叹句结构:what+形容词+不可数名词+主谓,故选B。
7.B
【详解】句意:——你如何提高你的发音?——听录音,大声重复。
考查特殊疑问句以及常识。By taking notes and doing exercise通过记笔记和做锻炼;By listening to the tape and repeating out loud听录音,大声重复;By writing e-mail to my pen pals通过给我的笔友写邮件。根据“improve your pronunciation”及常识可知,通过听录音和大声重复来提高读音,故选B。
8.A
【详解】句意:因为英国最寒冷的冬天的到来,中国制造的电子暖气产品成为去年英国最畅销的产品。
考查连词辨析。As因为;If如果;Though尽管。根据“the coolest winter is coming in Britain, electronic heating products made in China have become best sellers there last year.”可知,前后句是因果关系,用as引导原因状语从句,故选A。
9.C
【详解】句意:——我想知道“老鼠赛跑”是什么意思。——你最好在电子词典里查一下。
考查动词短语。pick it up把它捡起来;give it up放弃它;look it up查找它。根据“in the e-dictionary”可知此处指的是在电子词典里查阅“the rat race”的意思。故选C。
10.B
【详解】句意:——你知道神舟十三号什么时候回来的吗?——当然,最近很火。它于2022年4月16日返回地球。
考查宾语从句。if Shenzhou XIII returned神舟十三号是否回来;when Shenzhou XIII returned神舟十三号什么时候回来;how long Shenzhou XIII has been back神舟十三号回来多久了。根据“It returned to Earth on April 16, 2022”可知,询问返回的时间,故选B。
11.B 12.C 13.D 14.A 15.E
【导语】此对话由马丁的美国之旅谈到了“中国制造”的话题。
11.根据上文“When I was there, it happened to be Halloween. Everybody dressed up and played ‘Trick or treat’.”可知,此处在介绍万盛节的庆祝情况,因此此处应是对此事作出评价。选项B“真是太神奇了!”符合语境。故选B。
12.根据下一句“For 2 weeks.”可知此处应是询问时长,应用how long来提问。选项C“你在那里待了多久?”符合语境。故选C。
13.根据下一句“Thanks so much.”可知A表示感谢,可推测应是B给A带来礼物。选项D“我给你买了一个钱包作为生日礼物。”符合语境。故选D。
14.根据下文“No. It was made in a local factory.”可知,它是在当地的一个工厂制作出来的,应是询问是不是中国制造。选项A“它是中国制造的吗?”符合语境。故选A。
15.根据上文“But most of the daily things there are made in China, such as basketball shoes, toys and so on.”可知,此处谈论到了那里的大多数日常用品都是中国制造的,比如篮球鞋、玩具等等。再根据“That’s true.”可知A同意B的说法,说明此空应是谈论中国制造的话题。选项E“不仅是小东西,手机或电脑等高科技产品也来自中国。”符合语境。故选E。
16.C 17.B 18.A 19.A 20.B
【导语】文章主要讲述的了西班牙的西红柿大战节日。
16.句意:节日期间有各种各样的活动,但最令人兴奋的是番茄大战。
awful极坏的;boring无趣的;exciting令人激动的。根据“During the festival there are all kinds of activities,but the most…part is the tomato fight.”可知节日期间有各种各样的活动,应是令人激动的。故选C。
17.句意:在番茄大战之前,有游行、音乐乐队、街头派对等等。
After在……之后;Before在……之前;In在……里面。后文提到“On the day of the fight”大战当天,可知前面的游行、音乐乐队、街头派对都是在番茄大战之前的。故选B。
18.句意:大战当天,店主们把窗户和门都遮住,以免在番茄大战中遭殃。
cover遮盖;open打开;break打破。根据“keep away from the tomato fight”可知此处讲店主们避免在番茄大战中遭殃,应是把窗户和门都遮住。故选A。
19.句意:然后人群开始反击,把西红柿扔向任何东西和任何人。
crowds人群;drivers司机;shopkeepers店主。根据前文“thousands of tourists and local people come to the town square together”可知是成千上万的游客和当地人一起来到镇广场参加西红柿大战,所以此处这些人群开始反击。故选A。
20.句意:扔西红柿之前你必须把它压烂,除了西红柿你什么都不能扔。
everything每件东西;nothing没有东西;something某物。从后文“but tomatoes”可知只能扔西红柿,所以此处指的是什么都不能扔。故选B。
21.B 22.A 23.C 24.A 25.C 26.C 27.B 28.C 29.A 30.C
【导语】本文是一篇记叙文,作者讲述了与爷爷之间的一些回忆,虽然爷爷去世了,但是二人之间的联系还在。
21.句意:他的蓝色毯子在那里。
sweater毛衣;blanket毯子;scarf围巾。根据“as if Grandpa was going to pull it over his legs”和后文“with that old blanket”可知此处指毯子。故选B。
22.句意:我的堂弟杰克在院子里玩,好像什么都没发生似的。
nothing没有事;everything所有事;something一些事。根据“My cousin Jack was playing in the yard as if...had happened.”可知,他在院子里玩,好像无事发生。故选A。
23.句意:杰克从角落里拉出了他的渔网,爷爷的网。
put out扑灭;carried out执行;pulled out拉出。根据“Jack...the fish net from the corner”可知,从墙角把渔网拉了出来。故选C。
24.句意:去年夏天,当爷爷问我是否可以帮他教弗兰克下棋时,我正拿着网。
whether是否;when什么时候;why为什么。根据“I was holding the net when Grandpa asked me...I could help him teach Frank how to play chess”可知,此处是宾语从句,表示“是否能帮他教弗兰克下国际象棋”,用whether引导宾语从句。故选A。
25.句意:爷爷是教我们如何捕鱼的人,但后来疾病让他留下来了。
business生意;housework家务活;illness疾病。根据“Grandpa was too sick then”可知,爷爷生病了。故选C。
26.句意:我后悔对爷爷说不,现在我没有机会和他下棋了。
avoided避免;imagined想象;regretted后悔。根据“I...saying no to Grandpa, and now I wouldn’t have chance to play chess with him.”可知后悔拒绝了爷爷,现在没有机会了。故选C。
27.句意:我们没有带任何保暖的东西,所以我不得不送他回家。
cool凉爽的;warm温暖的;sleepy困的。根据“Frank is shaking”可知他在颤抖,因为他们没带保暖的东西。故选B。
28.句意:奶奶很担心看到一个湿漉漉的弗兰克,赶紧把爷爷的蓝色毯子裹在他身上。
peacefully和平地;politely礼貌地;quickly快速地。根据“Grandma was worried to see a wet Frank and...put Grandpa’s blue blanket around him.”可知,奶奶很担心,所以迅速用毯子裹住弗兰克。故选C。
29.句意:那一刻似乎有什么东西击中了我。
hit击打;follow跟随;beat打败。根据“I looked back at Frank with that old blanket. Something seemed to...me at that moment.”可知,看到旧物,好像被什么东西击中了。故选A。
30.句意:我们之间的联系仍然存在。
surprised惊讶的;controlled控制;connected连接。根据“I knew Grandpa was never gone. What...us was still there.”可知,爷爷虽然去世了,但是二人的联系还在。故选C。
31.A 32.B 33.A 34.B 35.B
【导语】本文主要讲述了Gabby Salazar回答了有关她在市民科学方面的问题。
31.推理判断题。根据“Gabby Salazar takes photographs of valuable species (物种) and teaches people about them. In this interview, she answers questions about her experience with citizen (市民) science.”及剩余全文内容可知,本文是回答有关某些鸟类的重要问题,故这篇文章的目的是回答关于某些鸟类的重要问题。故填A。
32.细节理解题。根据“Later, we posted all our information on eBird.”和“It’s an Internet-based citizen science project at Cornell University in the United States.”可知,Salazar首先通过“eBird”参与了公民科学项目,而非“iNaturalist”。故填B。
33.细节理解题。根据“Today, eBird has over 590 million records of more than 10,000 different bird species.”可知,超过5.9亿条鸟类记录已上传至“eBird”。故填A。
34.细节理解题。根据“First, find a project that you like online. One of my favorites is iNaturalist, which studies animals and plants. Then download (下载) the project’s app and use your phone to take pictures. When you’re done, send your photos to iNaturalist.”可知,在人们成为市民科学家之前需要三个步骤,而非四个步骤。故填B。
35.推理判断题。根据“If you can’t take photos, you can still do something for citizen science. For example, you can take part in a fun project called Wildwatch Kenya. Experts hide cameras in trees and other places. When an animal moves past, the camera takes a photo. Citizen scientists then review the photos online and tell the animals they see from others.”可知,要参加“肯尼亚野生观察”项目,不需要前往肯尼亚,可以在网上查看照片。故填B。
36.B 37.C 38.C 39.B 40.A
【导语】本文主要介绍了树是怎样生长的。
36.细节理解题。根据图中文字“Find five different kinds of trees, and collect these from each one: A leaf; A small branch that divides (分叉) several times.”可知,这个测试要求分别从五种不同的树上各收集一片叶子和一根小树枝。故选B。
37.细节理解题。根据图中文字“Find five different kinds of trees, and collect these from each one: A leaf; A small branch that divides (分叉) several times.”可知,这个测试要求分别从五种不同的树上各收集树叶和树枝。故选C。
38.细节理解题。根据图中1、2、3内容可知,完成测试和得到结果共需三步。故选C。
39.细节判断题。根据“A tree’s leaves, twigs and branches often grow at similar angles.”可知一棵树的叶子、细枝和树枝通常以相似的角度生长。以及“It means their smallest and largest parts all follow the same basic growth pattern.”可知它们最小和最大的部分都遵循相同的基本生长模式。由此可知同一棵树的各个部分以相同的模式生长。故选B。
40.推理判断题。通读全文,根据文章题目“How trees grow”可以推断,这样的文章应该出自科学方面的书籍。故选A。
41.C 42.C 43.A 44.C 45.B
【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了学生们考试前应该做的准备以及世界上一些地区考试前的特殊习俗等相关信息。
41.细节理解题。根据“The bottom line is that you need to stay healthy. Eating good meals, drinking enough water and sleeping well on the eve of the test help a lot.”可知,作者建议保持健康、考试前夕吃好饭、喝足够的水和睡好觉,所以文章给出四条建议,故选C。
42.推理判断题。根据“get a pen and paper and start working. Students who can test themselves earlier will be better at getting back the knowledge from the memory and keep it in the long run.”可知,拿起纸和笔开始工作;能够尽早测试自己的学生将更善于从记忆中获取知识,并将其长期保存下来。此处建议不要只依赖记忆,尽量记下来。故选C。
43.细节理解题。根据“For some students in South Korea, the key to success is not washing their hair before an exam”可知,对于一些韩国学生来说,成功的关键在于考试前不洗头。故选A。
44.推理判断题。根据“Some students sleep with the textbook under the pillow in the hope that knowledge will be magically going to their brain.”可知,有些学生睡觉时把课本放在枕头下,希望知识会神奇地进入他们的大脑。故选C。
45.最佳标题题。文章主要介绍了学生们考试前应该做的准备以及世界上一些地区考试前的特殊习俗等相关信息。故选B。
46.(r)ose
【详解】句意:上周,成都的猪肉价格涨到了半公斤33元,几乎被认为是历史上的最高价格。根据“price of pork r... up to 33 yuan half a kilo”及首字母可知,此处指猪肉的价格上涨,rise“上升,增长”符合语境,由Last week可知,时态是一般过去时,所以动词用过去式,故填(r)ose。
47.(l)ivelier
【详解】句意:当画龙的时候,特别注意它的眼睛是非常重要的,因为画得好的眼睛会让龙看起来更生动。look后应跟形容词作表语;根据“because the well-painted eyes will make the dragon look much...”及首字母可知,眼睛画好的话可以让龙看起来很生动,lively“充满活力的;生动有趣的”符合语境,much修饰形容词比较级,故填(l)ivelier。
48.(r)eviewing/(r)ecalling
【详解】句意:Lucy花费整个下午回顾她过去的生活通过看她的vlog和浏览朋友圈。根据“her past life”过去的生活,可知此处表示的是回顾过去的生活。review/recall“回顾,回想”,动词。又根据spent可知此处用的是spend…doing sth.,故要用动名词形式。故填(r)eviewing/(r)ecalling。
49.(h)umor/(h)umour
【详解】句意:什么是好的公共演讲?根据一项调查,幽默感和使用肢体语言是最重要的事情。人们喜欢一个能让他们开怀大笑、看起来精力充沛的演讲者。根据“a speaker who can make them laugh”可知,是有幽默感的演讲者,humor/humour“幽默”符合语境,a sense of humor/humour“幽默感”,故填(h)umor/(h)umour。
50.(s)urface
【详解】句意:尽管宇航员们努力尝试,但他们没有在月球表面找到水。根据“they didn’t find water on the s… of the moon”可知,在月球表面没有发现水,surface“表面”符合语境,用单数。故填(s)urface。
51.France 52.introduction 53.wins 54.known/famous/well-known 55.well 56.proud 57.fewer 58.completely 59.avoiding/from/not 60.recorded/posted/uploaded
【导语】本文是小明向A介绍学校的躲避球比赛的相关情况。
51.根据“French students don’t have a sports meeting like ours in China”可知,询问对方在法国的学校参加运动会感觉怎么样,in France“在法国”,故填France。
52.根据“A dodgeball I’ve never heard of it”及“Can you give a short ”可知,自己并未听说,所以询问对方能简单介绍一下,introducation“介绍”,a修饰名词的单数形式,故填introducation。
53.分析句子结构可知,此句缺少谓语动词。结合“The team with the most players left on the court”可知,场上剩余球员最多的球队获取胜利,win“赢”,此句是一般现在时,主语team是单数形式,动词用三单,故填wins。
54.根据“was …for strong attacks”可知,对手以猛烈的攻击著称,be known/famous/well-known for“因……而出名”,故填known/famous/well-known。
55.根据“Unluckily, I got knocked out early as”可知,“我”也出局了,as well“也”,放在句末,故填well。
56.根据“you had already done a good job”及“I’m so … of you”可知,这是一句鼓励的话,以对方为傲,be proud of“以……为傲”,故填proud。
57.根据“our teammates successfully knocked out a number of the players in the other team”可知,让对方的队员变得更少,有比较之意,修饰可数名词members要用fewer表示“更少的”,故填fewer。
58.根据“All we have to do is to keep … being hit until the game is over”可知,并不需要完全把对方击倒来判断输赢,completely“完全地”符合,故填completely。
59.根据“All we have to do is to keep … being hit until the game is over”可知,要做的就是避免被击中直到游戏结束,avoid doings sth“避免做某事”,keep from doing sth“阻止做某事”,keep doing sth“保持做某事”,故填avoiding/from/not。
60.根据“I’ll post the link on my Wechat Moment”可知,同学记录下来这场比赛,所以要在微信的朋友圈上分享,record“记录”;post“发帖”;upload“上传”,描述过去发生的事情,动词用过去式,故填recorded/posted/uploaded。
61.was discovered 62.have connected 63.space 64.creates 65.ourselves 66.trying 67.centuries 68.However 69.electricity 70.simple
【导语】本文介绍了金子的由来以及金子的用途。
61.句意:自从黄金在公元前40000年被发现以来,它就一直令人类着迷。根据“Ever since it...in 40, 000 BC, gold has fascinated human beings.”可知是指黄金的被发现,句子是一般过去时,此处应用一般过去时的被动语态,主语是单数,be动词用was,discover“发现”。故填was discovered。
62.句意:几千年来,我们人类把它与财富和权力联系在一起。根据“we humans...it with wealth and power.”结合选词可知,人类喜欢把黄金与财富和权力联系在一起,connect“联系”,根据“For thousands of years”可知句子是现在完成时,主语是复数,助动词用have,故填have connected。
63.句意:首先,它来自外太空。根据“For one thing, it comes from outer...”以及下句可知黄金来自于外太空,space“太空”,故填space。
64.句意:研究表明,当中子星相互碰撞时,它们会发生熔合反应,从而产生黄金。根据“they start a fusion reaction (熔合反应) that...gold.”可知发生熔合反应后产生黄金,create“创造”,是动词,句子是一般现在时,主语是单数,动词用三单形式,故填creates。
65.句意:中子星产生的强大反应可以做到这一点,但我们自己无法做到。根据“The powerful reactions created by neutron stars will do it, but we can’t make it...”可知是指我们人类自己无法做到,应用反身代词ourselves,故填ourselves。
66.句意:但这并没有阻止人类的尝试。根据“But that hasn’t stopped humans from”结合选词可知,这并没有阻止人类的尝试,try“尝试”,空前有介词,动词用动名词形式,故填trying。
67.句意:在过去的几个世纪里,自称为“炼金术士”的科学家们试图通过混合不同的元素(如铅)来制造它。根据“In the past...”结合选词可知是指过去几个世纪,应用century的复数centuries,故填centuries。
68.句意:不管怎样得到它,黄金在我们的生活中都是有用的。根据“we got it, gold is useful in our life.”结合选词可知是指,不管我们怎样得到,however“然而,不管怎么样”符合语境,故填However。
69.句意:它可以被制成非常细的导线,仍然可以导电,这使得它可以用于制造电子产品。根据“It can be made into a very thin wire(线) that still conducts(传导)...”可知是指黄金可以导电,electricity“电”,故填electricity。
70.句意:很少有珠宝能像一条简单的金项链那样经典。根据“And there are few pieces of jewelry (珠室) that are as classic as a...gold necklace. ”结合选词可知,很少有珠宝可以像一条简单的金项链一样,simple“简单的”,形容词作定语,故填simple。
71.E 72.C 73.D 74.A 75.B
【分析】短文主要介绍太平洋上的岛国受到气候影响,将来他们的居住地可能会消失,因此他们采取措施,减少碳排放来阻止气候变化,为了实现这个目标,他们将会更多地利用太阳能和风能。
71.根据前一句“ What if your home, and even the land it stood on, was gone forever ”可知,此处应表达这种情况出现的可能性,选项E“对于生活在太平洋岛屿上的人们来说,这确实是可能的。”符合语境,故选E。
72.根据前一句“This won’t happen if the islanders choose to do something about it.”可知,此处应解释岛上居民为什么只要采取行动,前面提到的情况就不会发生,选项C“这些人与他们的祖国有着深厚的联系。”符合语境,故选C。
73.根据前文“Why is climate change such a huge threat to this part of the world Islands are low elevations.”可知,此处是说明为什么气候变化对世界这一地区构成如此巨大的威胁,选项D“因此,它们是最早受到海平面上升影响的地方之一。”符合语境,故选D。
74.根据后一句“After all, ships put out almost 3 percent of the world’s carbon emissions.”可知,此处是说明船只是对环境有害的,选项A“这对环境非常有害。”符合语境,故选A。
75.根据前一句“How will they pull this off ”可知,此处应说明将采取哪些措施,选项B“他们计划使用一些非常酷的无碳技术。”符合语境,故选B。
76.information
77.take a risk 78.decreases
79.influence/influences 80.more attention
【导语】本文主要讲述由于疫情原因,露营这一旅行方式变得越来越受欢迎。
76.根据“This growing popularity has also made the sale of camping-related tools greater, such as tents, tables and chairs, and sleeping bags. Trip, an online travel agency, said the number of visit for their camping tools on Oct. 1st rose by 90 percent compared with the week before.”可知,随着露营的热度上升,网上搜索露营工具的人们也更多了,因此人们访问Trip是为了搜索信息,空处应填“information”“信息”,不可数名词。故填information。
77.根据“Many Chinese liked to travel abroad or across cities on vacation, but now camping has become more and more popular with them because of COVID-19.”和题干可知,由于疫情原因,人们不想不想冒险去其它地方旅行或出国旅行,空处应填“take a risk”“冒险”且跟在“want to”后应用动词原形。故填take a risk。
78.根据““Everywhere is full of people and there is a tent every several meters,” a tourist from Beijing told Global times.”可知,每到假期,到处都是人,每隔几米就有一个帐篷,再根据题干“Camping space...quickly during the holiday”可知,应该是露营的空间减小了,“decrease”“减小”,时态用一般现在时,主语“camping space”是第三人称单数,谓语应用三单形式“decreases”。故填decreases。
79.根据题干“Camping-related tools got... and sold better”可知,这是露营受欢迎带来的影响,“influence”“影响”,空处可填名词单数或复数。故填influence(s)。
80.根据“This growing popularity has also made the sale of camping-related tools greater, such as tents, tables and chairs, and sleeping bags.”可知,露营相关的工具也得到人们的关注,销售量增加,再题干中“got... and sold better”可知,空处应填比较级,“get more attention”“得到更多的关注”。故填more attention。
81.例文
Dear chairman,
I’m writing this email to apply the position—the minister of learning.
My name is Li Hua. I like reading all kinds of books from which I get much knowledge. My favourite subject is maths because I’m interested in those numbers. As a student of Junior Grade 3, I’m more confident and helpful than before. I’ve made great progress in my study, and I have more time and energy to help other students. If I get the position, I will divide my classmates into different study groups. They can help and encourage each other in this way. Besides, I will share my ways of study to help those who have difficulty in learning the subjects well. At last, I have some questions about the interview. What should I do to perform well in the interview and what kind of clothes should I wear
I’m looking forward to your reply and I hope you can give me a chance. Thank you.
Yours,
Li Hua
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是篇应用文写作,需写为邮件格式;
② 时态:时态为一般现在时;
③ 提示:写作主题已给出,写作时注意根据思维导图里的提示要点展开叙述,可适当发挥。
[写作步骤]
第一步,表明来信目的;
第二步,详细介绍自己兴趣、进步、计划等内容;
第三步,书写结语,表达期望。
[亮点词汇]
① be interested in对……感兴趣
② have difficulty in在……有困难
③ look forward to期望
[高分句型]
① My favourite subject is maths because I’m interested in those numbers.(原因状语从句)
② If I get the position, I will divide my classmates into different study groups.(条件状语从句)
③ Besides, I will share my ways of study to help those who have difficulty in learning the subjects well.(定语从句)
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()