2023-2024湖南省株洲市重点中学高一上学期自主招生考试英语试题(原卷版+ 解析版)

株洲市南方中学2021年自主招生考试
英语试题卷
考生注意:
1.全部答案必须按要求写在答题卡相应的位置上;
2.本试卷共三个部分,满分为100分,60分钟完卷。
第一部分 知识运用(共两节,满分25分)
第一节 语法填空(共10个小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C三个选项中选择正确的答案填空。
1 I am going to make______ special house for my pet pig this weekend.
A. an B. a C. the
【答案】B
【解析】
【详解】考查冠词。句意:这个周末我要为我的宠物猪做一个特别的房子。此处指“一个特别的房子”,所以用不定冠词,且special是以辅音音素开头的词,前面用a表示“一”。故选B。
2. ______ lucky they are, I thought, to have each other.
A. What a B. What C. How
【答案】C
【解析】
【详解】考查感叹句。句意:我在想,他们是多么幸运拥有彼此,根据lucky they are可知,此处的中心词是lucky,为形容词,再根据“How+形容词/副词+主语+谓语!”构成感叹句的用法可知,这里应该用How。故选C。
3. Of all the magazines, he likes The World of English______.
A. better B. best C. well
【答案】B
【解析】
【详解】考查副词最高级。句意:在所有杂志中,他最喜欢《英语世界》。 A.better 更好地; B.best最好地;C.well 好地。根据Of all the magazines可知,此处是指三者或者三者以上的范围,修饰动词likes,故用副词的最高级best。故选B项。
4. There are two trees in my backyard. One is a Chinese date tree. ______ is also a Chinese date tree.
A. The other B. Other C. Another
【答案】A
【解析】
【详解】考查代词。句意:我家后院有两棵树。一棵是中国枣树。另一棵也是中国枣树。A.The other另一个; B.Other其他的人(或物); C.Another再一个。分析句子可知,这里考查one...the other表“(指两者中的)一个...另一个”,为固定用法。故选A项。
5. Every one of us ______ always breathe the same breath and share the same future as the people.
A. might B. should C. could
【答案】B
【解析】
【详解】考查情态动词辨析。句意:我们每个人都应该与人民同呼吸、同命运。A. might可能;B. should应该;C. could能够。根据后文“breathe the same breath and share the same future as the people”可知,用来表示现在的责任或义务,译作“应该”、“应当”,应用should。故选B。
6. He knew his subject ______ A to Z.
A. from B. at C. on
【答案】A
【解析】
【详解】考查介词。句意:他对他的科目一清二楚。A.from从...;B.at在...; C.on在...上。分析句子可知,这里考查from A to Z表“从头至尾、彻底地”,为固定搭配。故选A项。
7 Be quiet! A bird ______ something on the window.
A. ate B. eats C. is eating
【答案】C
【解析】
【详解】考查时态。句意:安静点!一只鸟正在吃窗户上的东西。A.ate 吃,过去式形式;B.eats 吃,第三人称单数形式;C.is eating正在吃,构成现在进行时。根据“Be quiet!”可知,小鸟正在吃东西,所以用现在进行时。故选C。
8. Many modern trains in the world ______ in Zhuzhou.
A. are creating B. created C. are created
【答案】C
【解析】
【详解】考查一般那现在时的被动语态和主谓一致。句意:世界上许多现代火车都是在株洲制造的。该句在描述一个客观事实,且句子主语Many modern trains是复数形式,和谓语动词create之间是被动关系,是一般现在时的被动语态。故选C。
9. People remember the first travelers from England___come to live in America.
A. which B. where C. who
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:人们记得第一批从英国来美国居住的旅行者。空格处引导的是限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词travelers是人,因此空格处用关系代词who,故选C。
10. ______ the light, please. This is a room with enough natural light.
A. Turn off B. Turn on C. Turn down
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词短语辨析。句意:请关灯。这是一个自然光充足的房间。A. Turn off关闭;B. Turn on打开;C. Turn down调小,拒绝。根据This is a room with enough natural light.可知,自然光线足够,此处指关灯。故选A。
第二节 完形填空(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
During my second month of the art school, our teacher gave us a pop quiz(突击小测验). I was a hard-working student and I did well in all the ___11___. I had finished the questions successfully and easily, until I read the last one: “What is the first name of the ___12___ who cleans the school ”
Surely this was some kind of joke. I had seen the cleaning woman several times. She was tall, dark-haired and about 50 years old, ___13___ how would I know her name I handed in my paper, leaving the ___14___ question empty.
Just before class ___15___, one student asked if the last question would count towards our quiz grade.
“Absolutely(绝对地),” said the teacher. “In your life, you will meet many people.___16___ people are important and all jobs are important. They deserve(值得) your attention and care, even if all that you do is ___17___ and say hello.”
I’ve never ___18___ that lesson. Actually, that was the most ___19___ lesson in my life. I ___20___learned her name was Feng Yue.
11. A. subjects B. homework C. texts
12. A. nurse B. woman C. student
13. A. or B. and C. but
14. A. first B. second C. last
15. A. ended B. began C. changed
16. A. Some B. Most C. All
17. A. laugh B. smile C. shout
18. A. learned B. forgotten C. remembered
19. A. important B. boring C. relaxing
20. A. seldom B. also C. never
【答案】11. A 12. B 13. C 14. C 15. A 16. C 17. B 18. B 19. A 20. B
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了老师在一次突击测验的最后一题,询问打扫学校的女人叫什么名字,从而告诉学生,一生中,会遇到很多人,所有的人都很重要,所有的工作都很重要,应该给予他们关注和关心的道理。
【11题详解】
考查名词词义辨析。句意:我是一个勤奋的学生,我在所有科目都做得很好。A. subjects学科;B. homework家庭作业;C. texts文章。根据上文“I was a hard-working student and I did well in all the”可知,作者是个勤奋的学生,因此所有科目都学得很好。故选A。
【12题详解】
考查名词词义辨析。句意:我已经顺利轻松地做完了这些问题,直到我读到最后一道题:“打扫学校的女人叫什么名字?”A. nurse护士;B. woman女人;C. student学生。根据后文“I had seen the cleaning woman several times.(我见过那个清洁女工好几次)”可知,题目问的是打扫学校的女人的名字,故选B。
【13题详解】
考查连词词义辨析。句意:她很高,黑头发,大约50岁,但我怎么知道她的名字呢?A. or或者;B. and并且;C. but但是。上文描述了女人的特征,后文提出不知道对方的名字,为转折关系,应用连词but。故选C。
【14题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我交了卷子,最后一题没写。A. first第一的;B. second第二的;C. last最后的。呼应上文“until I read the last one”指试卷最后一题作者不知道答案,没写。故选C。
【15题详解】
考查动词词义辨析。句意:就在下课前,一个学生问最后一个问题会不会算在我们的测验成绩里。A. ended结束;B. began开始;C. changed改变。上文“During my second month of the art school, our teacher gave us a pop quiz.(在我上艺术学校的第二个月,老师给我们做了一个突击测验)”提到了在进行课堂突击测验,所以是下课前学生问老师最后一个问题会不会算在测验成绩里,end表示“结束”符合语境。故选A。
【16题详解】
考查形容词词义辨析。句意:所有的人都很重要,所有的工作都很重要。A. Some一些;B. Most大多数;C. All全部的。根据后文“people are important and all jobs are important”可知,老师强调所有人和所有工作都很重要。故选C。
【17题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们值得你的关注和关心,即使你所做的只是微笑和打招呼。A. laugh笑;B. smile微笑;C. shout叫喊。根据后文“and say hello”可知,即使不认识对方,也应该微笑和打招呼。故选B。
【18题详解】
考查动词词义辨析。句意:我从来没有忘记那节课。A. learned学习;B. forgotten忘记;C. remembered记得。后文提到这是作者人生中最重要的一课,说明很难忘,作者从没有忘记过。故选B。
【19题详解】
考查形容词词义辨析。句意:事实上,那是我人生中最重要的一课。A. important重要的;B. boring无聊的;C. relaxing令人放松的。老师的这一堂课教会了作者关心和尊重身边的人,所以是重要的一课。故选A。
【20题详解】
考查副词词义辨析。句意:我还知道她的名字叫冯悦。A. seldom几乎不;B. also也,还;C. never从不。根据后文“learned her name was Feng Yue”可知,作者从这堂课不仅学到了人生经验,也了解了清洁女工的名字叫冯悦。故选B。
第二部分 阅读技能(共15个小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面的材料,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。
A
21. The picture is most probably about .
A. reading B. bumping C. driving
22. Which of the following is NOT true according to the picture
A. You can only use your right foot to brake.
B. If you want to keep safe, you should read the rules first.
C. You should keep your hands on the wheel.
【答案】21. C 22. A
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些驾驶安全规则。
【21题详解】
推理判断题。根据标题“PLEASE READ SAFETY RULES(请阅读安全规则)”和“BUCKLE UP(系好安全带)”、“BRAKE(刹车)”、“GAS(汽油)”等信息可推知,文章可能是关于驾驶安全规则。故选C。
【22题详解】
细节理解题。根据“BRAKE(刹车)”和“ON LEFT(在左边)”可知,A项:You can only use your right foot to brake.(你只能用右脚刹车。)表述错误。故选A。
B
23. This picture is probably from ______.
A. a cinema
B. a park
C. an office
24. Which is allowed according to the picture
A. Dogs.
B. Loud music.
C. Smoking.
25. Which of the following is NOT true
A. You can’t practice or play golf.
B. The emergency call is 911.
C. Camping is allowed in the park.
【答案】23. B 24. A 25. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。本文主要介绍了游览Balboa公园需要遵守的一些规则。
【23题详解】
细节理解题。根据“Welcome To Balboa Park(欢迎来到Balboa公园)”和“REGULATIONS(规则)”可知,这张图片可能出自公园。故选B。
【24题详解】
细节理解题。根据“Dogs are allowed and must be leashed(允许带狗入内并且必须用皮带拴住)”可知,根据图片狗允许进入公园。故选A。
【25题详解】
细节理解题。根据“NO OVERNIGHT SLEEPING, CAMPING OR PARKING(禁止过夜,露营或停车)”可知,露营是不被允许的。故选C。
C
Teenagers believe anything is possible if they study hard. But they often forget to think about healthy diets (饮食), enough sleep time and exercise. In fact, these things are really important for them to keep fit.
It is important for teenagers to get enough energy. Teenage girls need about 2,200 calories a day while boys need a bit more — doctors suggest 2,800 for teenage boys. 50% of their calories should come from healthy food — rice, vegetables and fruit. People often say an apple a day keeps the doctor away. Teenagers also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses a day. Drinking enough water will improve their skin.
Teenagers usually need eight to ten hours’ sleep at night, but many Chinese teenagers do not get enough sleep. A report shows that without a good night’s sleep, teenagers seem to be weaker than they should be. Too much homework is not the only reason why teenagers stay up late. Some watch TV or play computer games late into the night. Teenagers should develop good study habits. So some clever students never study late, but they are able to work well in class.
Exercise is something that can help them. Experts suggest that teenagers should spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week. They will feel relaxed when they exercise. It can even help them sleep better at night.
26. How many things are important for teenagers to keep fit
A. 2. B. 3. C. 4.
27. Half of their calories should come from ______.
A. rice, vegetables and fruit B. rice, vegetables and meat C. rice, vegetables and water
28. The last paragraph (段) mainly talks about ______.
A. sleeping better B. basic energy C. necessary exercise
29. Which of the following is NOT true
A. Boys need much more calories than girls.
B. Teenagers need to drink 6 to 8 glasses of water a day.
C. Some clever students never study late.
30. The passage tells teenagers how to ______.
A. eat and drink well B. study hard C. keep fit
【答案】26. B 27. A 28. C 29. A 30. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。本文主要介绍了学生学习固然重要,但是健康的饮食、足够的睡眠和锻炼是保持健康的重要因素。
【26题详解】
细节理解题。根据第一段“Teenagers believe anything is possible if they study hard. But they often forget to think about healthy diets (饮食), enough sleep time and exercise. In fact, these things are really important for them to keep fit.(青少年相信只要他们努力学习,一切皆有可能。但他们经常忘记考虑健康的饮食、充足的睡眠时间和锻炼。事实上,这些东西对他们保持健康非常重要。)”可知,健康的饮食、足够的睡眠和锻炼对保持健康非常重要。故选B项。
【27题详解】
细节理解题。由文章第二段“50% of their calories should come from healthy food — rice, vegetables and fruit.(他们50%的热量应该来自健康的食物——米饭、蔬菜和水果。)”可知,一半热量来自于米饭、蔬菜和水果。故选A项。
【28题详解】
主旨大意题。由文章最后一段“Exercise is something that can help them. Experts suggest that teenagers should spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week. They will feel relaxed when they exercise. It can even help them sleep better at night.(锻炼对他们有帮助。专家建议青少年每天至少锻炼30分钟,每周锻炼五次。他们锻炼时会感到放松。它甚至可以帮助他们晚上睡得更好。)”可知,这段主要讲锻炼很重要,即有必要的锻练。故选C项。
【29题详解】
细节理解题。由文章第二段“Teenage girls need about 2,200 calories a day while boys need a bit more — doctors suggest 2,800 for teenage boys. (十几岁的女孩每天需要大约2200卡路里,而男孩需比女孩多一点——医生建议十几岁的男孩需要2800卡路里。)”可知,男孩比女孩需要多一点的卡路里,A选项中的much与a bit含义不同,所以表达错误。故选A项。
【30题详解】
推理判断题。根据第一段“Teenagers believe anything is possible if they study hard. But they often forget to think about healthy diets (饮食), enough sleep time and exercise. In fact, these things are really important for them to keep fit.(青少年相信只要他们努力学习,一切皆有可能。但他们经常忘记考虑健康的饮食、充足的睡眠时间和锻炼。事实上,这些东西对他们保持健康非常重要。)”以及下文可知,本文主要告诉青少年如何保持健康。故选C项。
D
Tracy was always hard-working and creative. She started a website called TEAM for girls when she was 16, and it’s doing better than ever.
TEAM now has 10 million visits every month.
When she was ten, Tracy drew four characters (人物). They are all girls, and they are good friends. She called them “Amazing Girls”. The main amazing girl, Miss E, represents (代表) her younger sister Elizabeth. Amy writes stories, and Mary answers questions. “Amazing Girls” finally became TEAM. “TEAM” means “Together everyone achieves more”.
At that time, Tracy wanted a safe and warm site for girls, but she couldn’t find one. So she decided to create one herself.
At first, Tracy asked family members and friends for help. Her computer teacher also helped her a lot. She created a small website. “There was a homepage, which had the four characters and simple flash animations (动画),” Tracy says. “It was very, very simple, but it was a start.”
Now it is a heaven for millions of girls. It has message boards, quizzes, games, music, and more. Girls can help each other with homework here. And they can also discuss fashion, dancing and singing stars. They feel free and comfortable. They have made their life more fruitful and meaningful.
“I’m able to learn so much about culture around the world,” Tracy says. “The goal for the site was, and still is, to help young girls to believe in themselves.”
31. How many visits does TEAM have every month now
A. 10 million. B. 16 million. C. 17 million.
32. What does Mary do
A Answers questions. B. Draws characters. C. Writes stories.
33. Why did Tracy decide to create a website
A. Because she wanted to make money.
B. Because she couldn’t find one for girls.
C. Because her computer teacher asked her to create one.
34. Tracy started the site to help young girls to .
A do their homework B. dance and sing C. believe in themselves
35. What can be the best title of the passage
A. Girls’ Success B. Girls’ Website C. TEAM’s Meaning
【答案】31. A 32. A 33. B 34. C 35. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了Tracy创建的一个名为TEAM的女孩网站。
【31题详解】
细节理解题。根据文章第二段“TEAM now has 10 million visits every month.(TEAM现在每月有1000万的访问量)”可知,TEAM现在每个月有1000万访问量,即10 million。故选A。
【32题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Amy writes stories, and Mary answers questions.(艾米写故事,玛丽回答问题)”可知,Mary回答问题。故选A。
【33题详解】
细节理解题。根据文章第四段“At that time, Tracy wanted a safe and warm site for girls, but she couldn’t find one. So she decided to create one herself.(当时,Tracy想找一个安全、温暖的女孩网站,但她找不到。所以她决定自己创造一个)”可知,Tracy决定创建一个网站,因为她找不到一个女孩的网站。故选B。
【34题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“The goal for the site was, and still is, to help young girls to believe in themselves.(该网站过去、现在的目标仍然是帮助年轻女孩相信自己)”可知,Tracy创建这个网站是为了帮助年轻女孩相信自己。故选C。
【35题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“Tracy was always hard-working and creative. She started a website called TEAM for girls when she was 16, and it’s doing better than ever.(Tracy总是很努力,很有创造力。16岁时,她创建了一个名为TEAM的女孩网站,现在做得比以往任何时候都好)”可知,文章主要介绍了Tracy创建的一个名为TEAM的女孩网站。故选B。
第三部分 写作技能 (共三节,满分45分)
第一节 双向翻译(共5个小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,然后将画线部分的句子译成汉语或英语。
Learning has become my life habit. I think learning is a lifelong journey because every day brings something new. ____36____I will leave the junior high school.我期待去我理想的高中。____37____So I must study harder.
By studying hard I can write thousands of English words. At first, I didn’t know many English words. Like most students, I thought it was hard and boring to remember them all. ____38____But there was an English word competition at our school. I picked up a dictionary and prepared for it. I tried to understand the meaning of each word first. It helped me remember them quickly.
Thankfully, my father gave me a hand. If he found some useful words, he would tell me in a special way. ____39____It made the whole thing more interesting.
In the competition, I won the first prize, which made me really happy. This experience taught me to remember more English words.
Of all the dictionaries, I like Oxford English Dictionary best.我家里有十多本《牛津英语字典》。 ____40____I want to recite the whole dictionary. I should never give up trying to achieve my dream. It is really difficult but I believe anything is possible if you study hard.
【答案】36. 我认为学习是终身之旅,因为每天带给我们新奇。
37. I’m looking forward to going to my dream (senior) high school.## I expect to go to my dream high school.
38. 像大多数学生一样,我认为记住所有这些又难又枯燥。
39. 如果他发现一些有用的单词,他会用一种特殊的方式告诉我。
40. There are more than ten copies of Oxford English Dictionary in my home. ##There are more than ten copies of Oxford English Dictionary in my house. ##There are more than ten copies of Oxford English Dictionary in my flat.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者把学习当成生活习惯。
【36题详解】
考查宾语从句和原因状语从句。I think翻译为“我认为”,后接宾语从句;learning is a lifelong journey翻译为“学习是终身之旅”;because every day brings something new翻译为“因为每天带给我们新奇”,为because引导原因状语从句。故翻译为:我认为学习是终身之旅,因为每天带给我们新奇。
【37题详解】
考查短语和时态。主语“我”是I,“期待做某事”用短语look forward to doing sth.或expect to do sth.;“我理想的高中”用短语my dream (senior) high school。根据句意,用现在进行时或一般现在时。故翻译为I’m looking forward to going to my dream (senior) high school./ I expect to go to my dream high school.
【38题详解】
考查宾语从句。Like most students翻译为“像大多数学生一样”;I thought翻译为“我认为”,后接宾语从句;it was hard and boring to remember them all中it为形式主语,真正的主语为不定式,翻译为“记住所有这些又难又枯燥”。故翻译为:像大多数学生一样,我认为记住所有这些又难又枯燥。
【39题详解】
考查条件状语从句。连词If引导条件状语从句,翻译为“如果”;he found some useful words翻译为“他发现一些有用的单词”;短语in a … way翻译为“以……方式”,所以he would tell me in a special way翻译为“他会用一种特殊的方式告诉我。”故翻译为:如果他发现一些有用的单词,他会用一种特殊的方式告诉我。
【40题详解】
考查短语、时态和there be句型。表示“某地有某物”用there be句型;“多于,超过”用短语more than; “(在)我家里”翻译为in my home / house / flat。陈述客观事实,用一般现在时。故翻译为There are more than ten copies of Oxford English Dictionary in my home / house / flat.
第二节 回答问题(共5个小题;每小题3分,满分15分)
阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。
We live in Bedford, a town near London. My father is a hard-working pilot, so he doesn’t have much time to look after us.
When I was a kid, my mum liked to make breakfast food for dinner every now and then. And I remember one night in particular, when she had made breakfast food after a long, hard day at hospital.
On that evening so long ago, my mum placed a plate of eggs, sausage and terribly burnt biscuits in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed. Yet all my dad did was reach for a biscuit, smile at my mum and ask my brother and me how we had been doing at school. I don’t remember what I told him that night, but I do remember watching him put butter and jelly (果酱) on that biscuit and eat every bite!
When I got up from the table that evening, I remember hearing my mum apologize (道歉) to my dad for burning the biscuits. And I will never forget what he said, “Honey, I love burnt biscuits.”
Later that night, I went to kiss my dad good night and I asked him if he really liked his biscuits burnt. He wrapped me in his arms and said, “Your mum is really tired after a hard day’s work. Besides, a little burnt biscuit could never hurt anyone. We have been married for 17 years. She always cooks for me. Don’t put the key to your happiness in someone else’s pocket but into your own. ”
41. What is the father
________________________________________________________________
42. Where does the mother work
________________________________________________________________
43. How many people are there in the family
________________________________________________________________
44. How long have the mother and father been married
________________________________________________________________
45. Why did the father eat the burnt biscuits
________________________________________________________________
【答案】41. He is a pilot. / A pilot.
42. She works at a hospital. / At a hospital.
43. 4. / There are 4 people in the family. / Four.
44. More than 17. / More than 17 years. / They have been married for more than 17 years. / More than seventeen.
45. Because he loved his wife. And a little burnt biscuit could not hurt anyone./Because he loved his wife.
Because he didn’t want to put the key to his happiness in someone else’s pocket but into his own.
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要介绍了妈妈有一次把饼干烤焦了,但是爸爸神色如常地吃下去,而且还表示非常喜欢,因为爸爸理解妈妈的辛苦。
【41题详解】
考查细节理解。根据第一段“My father is a hard-working pilot, so he doesn’t have much time to look after us.(我父亲是一个勤奋的飞行员,所以他没有太多时间照顾我们)”可知,作者的父亲职业是一名飞行员。故填He is a pilot./A pilot.
【42题详解】
考查细节理解。根据第二段“And I remember one night in particular, when she had made breakfast food after a long, hard day at hospital.(我特别记得有一天晚上,在医院度过了漫长而艰难的一天后,她做了早餐)”可知,作者妈妈在医院工作。故填She works at a hospital./At a hospital.
【43题详解】
考查细节理解。根据第三段“Yet all my dad did was reach for a biscuit, smile at my mum and ask my brother and me how we had been doing at school.(然而,我爸爸所做的只是伸手去拿一块饼干,对妈妈微笑,问我和弟弟在学校过得怎么样。)”可知,这个家里有作者、作者兄弟、爸爸以及妈妈四个人。故填4./There are 4 people in the family./Four.
【44题详解】
考查推理判断。根据第五段“We have been married for 17 years.(我们结婚17年了)”以及“On that evening so long ago, (很久以前的那个晚上)”可知,在这件事发生的时候,作者的父母结婚已经17年了,而以现在来推算,已经超过17年了。故填More than 17./More than 17 years./They have been married for more than 17 years./More than seventeen.
【45题详解】
考查细节理解。根据第五段“Your mum is really tired after a hard day’s work. Besides, a little burnt biscuit could never hurt anyone. We have been married for 17 years. She always cooks for me. Don’t put the key to your happiness in someone else’s pocket but into your own.(辛苦工作了一天后,你妈妈真的很累。此外,一块烧焦的小饼干永远不会伤害任何人。我们结婚17年了。她总是给我做饭。不要把你幸福的钥匙放在别人的口袋里,而是放在你自己的口袋里)”可知,作者的爸爸深爱着妈妈并理解妈妈的辛苦。故填Because he loved his wife. And a little burnt biscuit could not hurt anyone./Because he loved his wife./Because he didn’t want to put the key to his happiness in someone else’s pocket but into his own.
第三节 情景作文(共1个小题,满分20分)
46. 假定你是李华,你们学校准备举行“湘江之夜”新年晚会。晚会将于2020年2月1日晚上8点在钢琴广场举行。请你给学校外教Polly写一封电子邮件。内容如下:
1. 告诉她晚会的时间和地点。
2. 请她担任英语主持。
3. 要她准备一个节目,形式不限。
注意:(1)词数80左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现可能透露考生真实身份的任何信息。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Miss Polly,
I have an important thing to tell you. There will be a new year’s party called the Night of Xiangjiang at 8 p.m. on February 1st 2020 on the Piano Square. We invite you to come to the party. We need you to be the host of our party. You know there will be lots of wonderful shows. We want you to prepare a show for the party. You can choose a show you want.
If you join us, you will have a great time.
Your sincerely,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你们学校准备举行“湘江之夜”新年晚会。晚会将于2020年2月1日晚上8点在钢琴广场举行。请你给学校外教Polly写一封电子邮件,告诉她晚会的时间和地点;请她担任英语主持;要她准备一个节目,形式不限。
【详解】1.词汇积累
重要的:important→significant/vital
精彩的,极好的:wonderful/excellent
玩得开心:have a great time→enjoy oneself
精彩的:wonderful→brilliant
2句式拓展
简单句变复合句
原句:There will be a new year’s party called the Night of Xiangjiang at 8 p.m. on February 1st 2020 on the Piano Square.
拓展句:There will be a new year’s party which is called the Night of Xiangjiang at 8 p.m. on February 1st 2020 on the Piano Square.
【点睛】【高分句型1】There will be a new year’s party called the Night of Xiangjiang at 8 p.m. on February 1st 2020 on the Piano Square.(运用了过去分词作后置定语)
【高分句型2】You can choose a show you want.(运用了省略that/which的限制定语从句)英语试题卷
考生注意:
1.全部答案必须按要求写在答题卡相应的位置上;
2.本试卷共三个部分,满分为100分,60分钟完卷。
第一部分 知识运用(共两节,满分25分)
第一节 语法填空(共10个小题;每小题1分,满分10分)
从A、B、C三个选项中选择正确的答案填空。
1. I am going to make______ special house for my pet pig this weekend.
A. an B. a C. the
2. ______ lucky they are, I thought, to have each other.
A. What a B. What C. How
3. Of all the magazines, he likes The World of English______.
A. better B. best C. well
4. There are two trees in my backyard. One is a Chinese date tree. ______ is also a Chinese date tree.
A. The other B. Other C. Another
5. Every one of us ______ always breathe the same breath and share the same future as the people.
A. might B. should C. could
6. He knew his subject ______ A to Z.
A. from B. at C. on
7. Be quiet! A bird ______ something on the window.
A. ate B. eats C. is eating
8 Many modern trains in the world ______ in Zhuzhou.
A. are creating B. created C. are created
9. People remember the first travelers from England___come to live in America.
A. which B. where C. who
10. ______ the light, please. This is a room with enough natural light.
A. Turn off B. Turn on C. Turn down
第二节 完形填空(共10个小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
During my second month of the art school, our teacher gave us a pop quiz(突击小测验). I was a hard-working student and I did well in all the ___11___. I had finished the questions successfully and easily, until I read the last one: “What is the first name of the ___12___ who cleans the school ”
Surely this was some kind of joke. I had seen the cleaning woman several times. She was tall, dark-haired and about 50 years old, ___13___ how would I know her name I handed in my paper, leaving the ___14___ question empty.
Just before class ___15___, one student asked if the last question would count towards our quiz grade.
“Absolutely(绝对地),” said the teacher. “In your life, you will meet many people.___16___ people are important and all jobs are important. They deserve(值得) your attention and care, even if all that you do is ___17___ and say hello.”
I’ve never ___18___ that lesson. Actually, that was the most ___19___ lesson in my life. I ___20___learned her name was Feng Yue.
11. A. subjects B. homework C. texts
12. A. nurse B. woman C. student
13. A. or B. and C. but
14. A. first B. second C. last
15. A. ended B. began C. changed
16. A. Some B. Most C. All
17. A. laugh B. smile C. shout
18 A. learned B. forgotten C. remembered
19. A. important B. boring C. relaxing
20. A. seldom B. also C. never
第二部分 阅读技能(共15个小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面的材料,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子。
A
21. The picture is most probably about .
A. reading B. bumping C. driving
22. Which of the following is NOT true according to the picture
A. You can only use your right foot to brake.
B. If you want to keep safe, you should read the rules first.
C. You should keep your hands on the wheel.
B
23. This picture is probably from ______.
A. a cinema
B. a park
C. an office
24. Which is allowed according to the picture
A. Dogs.
B. Loud music.
C. Smoking.
25. Which of the following is NOT true
A. You can’t practice or play golf.
B The emergency call is 911.
C. Camping is allowed in the park.
C
Teenagers believe anything is possible if they study hard. But they often forget to think about healthy diets (饮食), enough sleep time and exercise. In fact, these things are really important for them to keep fit.
It is important for teenagers to get enough energy. Teenage girls need about 2,200 calories a day while boys need a bit more — doctors suggest 2,800 for teenage boys. 50% of their calories should come from healthy food — rice, vegetables and fruit. People often say an apple a day keeps the doctor away. Teenagers also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses a day. Drinking enough water will improve their skin.
Teenagers usually need eight to ten hours’ sleep at night, but many Chinese teenagers do not get enough sleep. A report shows that without a good night’s sleep, teenagers seem to be weaker than they should be. Too much homework is not the only reason why teenagers stay up late. Some watch TV or play computer games late into the night. Teenagers should develop good study habits. So some clever students never study late, but they are able to work well in class.
Exercise is something that can help them. Experts suggest that teenagers should spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week. They will feel relaxed when they exercise. It can even help them sleep better at night.
26. How many things are important for teenagers to keep fit
A. 2. B. 3. C. 4.
27. Half of their calories should come from ______.
A. rice, vegetables and fruit B. rice, vegetables and meat C. rice, vegetables and water
28. The last paragraph (段) mainly talks about ______.
A. sleeping better B. basic energy C. necessary exercise
29. Which of the following is NOT true
A. Boys need much more calories than girls.
B. Teenagers need to drink 6 to 8 glasses of water a day.
C. Some clever students never study late.
30. The passage tells teenagers how to ______.
A. eat and drink well B. study hard C. keep fit
D
Tracy was always hard-working and creative. She started a website called TEAM for girls when she was 16, and it’s doing better than ever.
TEAM now has 10 million visits every month
When she was ten, Tracy drew four characters (人物). They are all girls, and they are good friends. She called them “Amazing Girls”. The main amazing girl, Miss E, represents (代表) her younger sister Elizabeth. Amy writes stories, and Mary answers questions. “Amazing Girls” finally became TEAM. “TEAM” means “Together everyone achieves more”.
At that time, Tracy wanted a safe and warm site for girls, but she couldn’t find one. So she decided to create one herself.
At first, Tracy asked family members and friends for help. Her computer teacher also helped her a lot. She created a small website. “There was a homepage, which had the four characters and simple flash animations (动画),” Tracy says. “It was very, very simple, but it was a start.”
Now it is a heaven for millions of girls. It has message boards, quizzes, games, music, and more. Girls can help each other with homework here. And they can also discuss fashion, dancing and singing stars. They feel free and comfortable. They have made their life more fruitful and meaningful.
“I’m able to learn so much about culture around the world,” Tracy says. “The goal for the site was, and still is, to help young girls to believe in themselves.”
31. How many visits does TEAM have every month now
A. 10 million. B. 16 million. C. 17 million.
32. What does Mary do
A. Answers questions. B. Draws characters. C. Writes stories.
33. Why did Tracy decide to create a website
A Because she wanted to make money.
B. Because she couldn’t find one for girls.
C. Because her computer teacher asked her to create one.
34. Tracy started the site to help young girls to .
A. do their homework B. dance and sing C. believe in themselves
35. What can be the best title of the passage
A. Girls’ Success B. Girls’ Website C. TEAM’s Meaning
第三部分 写作技能 (共三节,满分45分)
第一节 双向翻译(共5个小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面的短文,然后将画线部分的句子译成汉语或英语。
Learning has become my life habit. I think learning is a lifelong journey because every day brings something new. ____36____I will leave the junior high school.我期待去我理想的高中。____37____So I must study harder.
By studying hard I can write thousands of English words. At first, I didn’t know many English words. Like most students, I thought it was hard and boring to remember them all. ____38____But there was an English word competition at our school. I picked up a dictionary and prepared for it. I tried to understand the meaning of each word first. It helped me remember them quickly.
Thankfully, my father gave me a hand. If he found some useful words, he would tell me in a special way. ____39____It made the whole thing more interesting.
In the competition, I won the first prize, which made me really happy. This experience taught me to remember more English words.
Of all the dictionaries, I like Oxford English Dictionary best.我家里有十多本《牛津英语字典》。 ____40____I want to recite the whole dictionary. I should never give up trying to achieve my dream. It is really difficult but I believe anything is possible if you study hard.
第二节 回答问题(共5个小题;每小题3分,满分15分)
阅读下面的材料,然后根据材料内容回答问题。
We live in Bedford, a town near London. My father is a hard-working pilot, so he doesn’t have much time to look after us.
When I was a kid, my mum liked to make breakfast food for dinner every now and then. And I remember one night in particular, when she had made breakfast food after a long, hard day at hospital.
On that evening so long ago, my mum placed a plate of eggs, sausage and terribly burnt biscuits in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed. Yet all my dad did was reach for a biscuit, smile at my mum and ask my brother and me how we had been doing at school. I don’t remember what I told him that night, but I do remember watching him put butter and jelly (果酱) on that biscuit and eat every bite!
When I got up from the table that evening, I remember hearing my mum apologize (道歉) to my dad for burning the biscuits. And I will never forget what he said, “Honey, I love burnt biscuits.”
Later that night, I went to kiss my dad good night and I asked him if he really liked his biscuits burnt. He wrapped me in his arms and said, “Your mum is really tired after a hard day’s work. Besides, a little burnt biscuit could never hurt anyone. We have been married for 17 years. She always cooks for me. Don’t put the key to your happiness in someone else’s pocket but into your own. ”
41. What is the father
________________________________________________________________
42. Where does the mother work
________________________________________________________________
43. How many people are there in the family
________________________________________________________________
44. How long have the mother and father been married
________________________________________________________________
45. Why did the father eat the burnt biscuits
________________________________________________________________
第三节 情景作文(共1个小题,满分20分)
46. 假定你是李华,你们学校准备举行“湘江之夜”新年晚会。晚会将于2020年2月1日晚上8点在钢琴广场举行。请你给学校外教Polly写一封电子邮件。内容如下:
1. 告诉她晚会的时间和地点。
2. 请她担任英语主持。
3. 要她准备一个节目,形式不限。
注意:(1)词数80左右;
(2)可以适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现可能透露考生真实身份的任何信息。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

延伸阅读:

标签:

上一篇:6.1.4化学平衡状态同步练习-苏教版高中化学必修第二册(答案)

下一篇:新疆维吾尔自治区喀什地区巴楚县2023-2024高二上学期9月月考物理试题(原卷版+解析版)