期中阅读理解过关练习-英语四年级上册人教新起点版(含答案)


期中阅读理解过关练习-英语四年级上册人教新起点版
一、阅读选择
Hello, my name is Tom. Today I want to tell you what I usually do at the weekends. I often get up at 8:00 and have breakfast at 8:30. I usually have sports in the morning. I play basketball and ping-pong. At noon, I go back home for lunch. My mother always cooks delicious food for me. In the afternoon, I do my homework. English is my favourite subject. In the evening, I often visit my grandparents. At 9:00, I go to bed.
1.Tom usually has sports _______. ( )
A.in the morning B.at noon C.in the evening
2.Tom usually plays _______. ( )
A.basketball and football B.ping-pong and football
C.basketball and ping-pong
3.Mother always _______ for Tom. ( )
A.reads books B.cooks food C.reads story
4._______ is Tom’s favourite subject. ( )
A.English B.Chinese C.Science
5.In the evening, he often ________. ( )
A.watches TV B.visits his grandparents C.plays model plane
I am Sally. I’m ten years old. I usually go to school by school bus. Sometimes my father takes me to school in his car. He is a teacher. My mother goes to work on foot. She is a nurse. And her hospital is near our house.
6.Sally usually goes to school by _______. ( )
A.car B.school bus C.bus
7.Sometimes Sally’s father takes her to school _______. ( )
A.by car B.on foot C.by subway
8.Sally’s house is near a _______. ( )
A.supermarket B.school C.hospital
9.Sally’s mother goes to work _______. ( )
A.on foot B.by bike C.by bus
10.Sally’s mother is a _______. ( )
A.teacher B.nurse C.doctor
二、阅读判断
Beijing is the host city for the 2022 Winter Olympic Games. And it is the first city to host both summer and winter Olympic Games. There will be some games in Beijing. And there will be some skiing games in Zhangjiakou, Hebei.
There is an interesting game, called curling. It started (开始) from the Nagano (日本长野) 19980 Olympic Winter Games.
Curling is a game played on ice. There are two curling events, men' s and women's curling. To play this game, we need stones and brooms.
11.Nagano city will host the 2022 Winter Olympic Games. ( )
12.Beijing is the first city to host both summer and winter Olympic Games. ( )
13.We can play curling everywhere (到处). ( )
14.To play curling, we need stones and bikes. ( )
15.Curling means "冰壶" in Chinese. ( )
Venice has many rivers. People don’t travel by car or bike. They travel by gondola. In the desert, some people travel by camel. Camels can walk a long time in the sun. In very cold places, some people travel by sled (雪橇). The sled is pulled by dogs. It is cold but fun!
16.Venice doesn't have many rivers. ( )
17.In Venice, people travel by gondola. ( )
18.Camels can walk a long time in the sun. ( )
19.In very cold places, some people travel by sled. ( )
20.The sled is pulled by cats. ( )
All my friends like sports. Yaoyao is good at roller skating. Joy is good at jumping rope. Mike often plays basketball after school. He is good at it. Binbin often plays ping-pong with his father. They are both good at it. What about me I often run from home to school, because I often get up late. I am good at running.
21.All my friends like sports. ( )
22.Yaoyao is good at playing basketball. ( )
23.Mike often plays basketball after school. ( )
24.Binbin often plays ping-pong with his father. ( )
25.I often walk to school. ( )
Read and judge 短文理解判断T/F
Eddie is a boy. He is nine years old. He can swim in the swimming pool. He likes to play basketball. He likes Yao Ming very much. He likes to paint. He often paints pictures at home on Sunday morning. His good friend is Peter. He is a fat boy. He likes to play football. His favourite fruit is cherries.
26.Eddie isn’t a boy. ( )
27.Eddie can swim in the river. ( )
28.Eddie likes Yao Ming very much. ( )
29.Peter is Eddie’s classmate. ( )
30.Peter likes to eat cherries ( )
参考答案:
1.A 2.C 3.B 4.A 5.B
【分析】该短文主要讲述了汤姆的周末生活。
1.句意:汤姆通常_____做运动。A在早上,B在中午,C在晚上,根据句子I usually have sports in the morning. 我通常在早上做运动。可知A选项与短文相符,故选A。
2.句意:汤姆经常打_______。A篮球和足球,B乒乓球与足球,C篮球和乒乓球,根据句子 I play basketball and ping-pong. 我打篮球和乒乓球。可知C选项与短文相符,故选C。
3.句意:妈妈总是为汤姆______。A读书,B做饭,C读故事,根据句子My mother always cooks delicious food for me.我妈妈总是给我做美味的食物。可知B选项与短文相符,故选B。
4.句意:____是汤姆最喜欢的科目。A英语,B语文,C科学,根据句子English is my favourite subject.英语是我最喜欢的科目。可知A选项与短文相符,故选A。
5.句意:在晚上,他经常_______。A看电视,B探望他的(外)祖父母,C玩模型飞机,根据句子晚上,我经常去看望我的(外)祖父母。可知B选项与短文相符,故选B。
【点睛】
6.B 7.A 8.C 9.A 10.B
【分析】本文主要介绍了莎莉一家人上学或上班的交通工具。
6.句意:莎莉通常乘______去上学。A汽车,B校车,C公共汽车,根据“I usually go to school by school bus.”可知莎莉通常乘校车去上学,故选B。
7.句意:有时莎莉的爸爸______带她去学校。A开车,B步行,C乘地铁,根据“Sometimes my father takes me to school in his car.”可知有时莎莉的爸爸开车带她去学校,故选A。
8.句意:莎莉的房子在_______附近。A超市,B学校,C医院,根据“And her hospital is near our house.”可知莎莉的房子在医院附近,故选C。
9.句意:莎莉的妈妈_____去上班。根据“My mother goes to work on foot.”可知莎莉的妈妈步行去上班,故选A。
10.句意:莎莉的妈妈是一名_______。A老师,B护士,C医生,根据“She is a nurse.”可知莎莉的妈妈是一名护士,故选B。
11.F 12.T 13.F 14.F 15.T
【导语】本文主要介绍了北京是2022年冬季奥运会的主办城市,以及冰壶比赛。
11.句意:长野市将举办2022年冬季奥运会。根据文中句子Beijing is the host city for the 2022 Winter Olympic Games. 可知北京是2022年冬季奥运会的主办城市。故答案为F。
12.句意:北京是第一个举办过夏季和冬季奥运会的城市。根据文中句子And it is the first city to host both summer and winter Olympic Games. 可知北京是第一个同时举办夏季和冬季奥运会的城市。故答案为T。
13.句意:我们可以在任何地方玩冰壶。根据文中句子Curling is a game played on ice. 可知冰壶是在冰上玩的游戏。不是到处玩得游戏。故答案为F。
14.句意:玩冰壶,我们需要石头和自行车。根据文中句子To play this game,we need stones and brooms.可知玩冰壶,我们需要石头和扫帚。不需要自行车。故答案为F。
15.句意:Curling在汉语中意思是冰壶。根据文中句子Curling is a game played on ice. 可知Curling的汉语意思是冰壶。故答案为T。
16.F 17.T 18.T 19.T 20.F
【分析】文章大意:本文介绍了几种不同的地区的人们使用的交通工具。
16.句意:威尼斯没有很多河流。由文中“Venice has many rivers.”可知威尼斯有很多河流,故此题错误,故答案为F。
17.句意:在威尼斯,人们乘吊船旅行。由文中“They travel by gondola.”可知在威尼斯人们乘吊船旅行,故此题正确,故答案为T。
18.句意:骆驼可以在阳光下行走很长时间。由文中“Camels can walk a long time in the sun.”可知骆驼可以在阳光下行走很长时间,故此题正确,故答案为T。
19.句意:在非常寒冷的地方,一些人乘雪橇旅行。由文中“In very cold places, some people travel by sled (雪橇).”可知在非常寒冷的地方,一些人乘雪橇旅行,故此题正确,故答案为T。
20.句意:雪橇被猫拉着。由文中“The sled is pulled by dogs.”可知雪橇被狗拉着,故此题错误,故答案为F。
【点睛】
21.T 22.F 23.T 24.T 25.F
【分析】短文大意:短文介绍了我的朋友和我擅长的运动。
21.句意:我所有的朋友都喜欢运动。根据短文中的All my friends like sports.我所有的朋友都喜欢运动。可知该句符合题意,故答案为T。
22.句意:瑶瑶擅长打篮球。根据短文中的Yaoyao is good at roller skating.瑶瑶擅长滑冰。可知该句不符合题意,故答案为F。
23.句意:迈克放学后经常打篮球。根据短文中的Mike often plays basketball after school. 迈克放学后经常打篮球。可知该句符合题意,故答案为T。
24.句意:彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。根据短文中的Binbin often plays ping-pong with his father. 彬彬经常和他的爸爸打乒乓球。可知该句符合题意,故答案为T。
25.句意:我经常步行去上学。根据短文中的I often run from home to school, because I often get up late.我经常从家跑到学校,因为我经常起的晚。可知该句不符合题意,故答案为F。
【点睛】
26.F 27.F 28.T 29.F 30.T
【解析】26.略
27.略
28.略
29.略
30.略
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()

延伸阅读:

标签:

上一篇:人教版九年级化学第二学期综合复习卷(一)(答案)

下一篇:广东省揭阳市惠来县2019-2020三年级上学期期末数学试卷(有答案)